SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Hallituksen puoliväliriihi menee uusiksi syksyn budjettiriihessä

 

Valtiovarainministeriön tänään julkistaman katsauksen mukaan Suomen talous kasvaa kuluvana vuonna vain 1,2 %  (Taloudellinen katsaus, kevät 2017). Tämä on nk. kylmä rätti päin hallituksen kasvoja.  Ministeriön ennuste jää huomattavasti jälkeen monien muiden ennustelaitosten näkemyksistä (ks. tästä (talousennusteet ).

Jos pääministeri Sipilän hallitus  aikoo  toteuttaa omat tavoitteensa julkisen talouden tasapainottamisesta, siihen tarvitaan vielä jopa noin 2,4 miljardin lisäsopeutukset tai -toimet. Näin totesi tammikuussa   viiden talousprofessorin muodostama talouspolitiikan arviointineuvosto

Suomen Pankki totesi aiemmin ennusteessaan ja   valtiovarainministeriön ylijohtajat Mikko Spolander ja Sami Yläoutinen 15.01.2017 Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, etteivät  myönteisistä talousuutisista huolimatta Suomen ongelmat ole suinkaan vielä ratkenneet. 

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju sanoo tänään Verkkouutisten haastattelussa, että hallitus voisi myöntää, että tuli uhottua liikaa.

Tätä hallitusohjelman (ks. s. 12) laskelmaa  pääministeri Juha Sipilä kehtasi näyttää vielä tällä viikolla hallituksen puoliväliriihessä.  Olin kai täällä US:ssa  ensimmäinen, joka asetti laskelman tavoitteet heti toukokuussa 2015 kyseenalaiseksi. Kirjoitin silloin: ” Itseäni askarruttaa tämä  aloittavan  hallituksen säästö- ja rakenneuudistusohjelman vaikuttavuus , onko se realistinen.”

Sanon vain, että  hallituksen puoliväliriihi menee uusiksi budjettiriihessä noilla valtiovarainministeriön ennusteluvuilla. On tehtävä kunnon työllisyyttä kohentavia ratkaisuja mm. perhevapaauudistus jne.

____________

Nämä tilastotiedot muihin maihin verrattuna eivät ole Suomen kannalta mairittelevia

Julkisten menojen kansainvälinen vertailu

Veroaste Suomessa sekä EU- ja OECD - maissa 

 

Edit

Verkkouutiset

Rahaministeriön ennuste jää Juha Sipilän kasvuluvuista – velkaantuminen kääntyy nousuun

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mitä tekee pm Sipilä ja pitääkö on lupauksensa ?

http://yle.fi/uutiset/3-9341832

P.s. Pukkaa kepulle pj-vaihdosta ensi vuonna !

"Jos hallitus epäonnistuu talouden kasvutavoitteiden saavuttamisessa, Juha Sipilä (kesk.) ei aio asettua ehdolle keskustan puheenjohtajaksi kesän 2018 puoluekokouksessa. Hän kertoi harkitsevansa myös ehdokkuuttaan eduskuntavaaleissa sanomalehti Keskisuomalaisen haastattelussa."

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Noinkohan Sipilä petaa itselleen siirtymistä muille työmarkkinoille?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mutta suuremman kriisin edessä on SDP.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Reilu poliitikko, jos näin tekee ja tekeekin poiketen ns. poliitikoista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Reilu ja reilu ? Tämän hallituksen pyrkimykset ovat sentään oikeasuuntaisia verrattuna vihervasemmisto-opposition, joka on täysin epärealistilla politiikalla liikkeellä.

Suvi-Anne Siimes sanoo Kanava -lehdessä hämmentyneensä siitä, miten moni, mukaan lukien vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, ammentaa voimansa netissä liikkuvista huhuista.

Vesa Vares , poliittisen historian professori sanoo tuossa asian halki
https://www.pohjalainen.fi/mielipide/kolumnit/kolu...
------
Pääministeri Sipilä luetteli puoliväliriihen kehysriihessä, että kaikki hallitusohjelman tarkoittamat päätökset on tehty, mitä tulee Suomen talouden kuntoon saattamiseen. Hän sanoi kyllä, ettei nykyinen kasvu riitä.
Mutta kuitenkin kehtasi esittää blogissani mainitun laskelman. Milloin ja kuka tulee hallituksesta sanomaan, ettei se hallitusohjelman 10 mrd:n talouden vakautuspaketti ole lähelläkään toteutua. Sanooko sen huomenna Peteri Orpo TV1:ssä klo 10,05.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Peteri Orpo TV1:ssä klo 10,05 sanoi, että tällä kasvulla ei saavuteta hallitusohjelman tavoitteita. Pääministeri ei ole vielä noin selvästi asiaa sanonut.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Eikö Pietikaistä yhtään huolestuta se, etta yksityisen puolen kustannukset suhteessa bruttokansantuotteeseen on noin 240%?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vastaan vastakommentilla, että miten kävisi talouden dynamiikan, jos vaikka tuosta olisi kolmannes poissa. ? Romahdus - konkurssistunami !

https://fi.wikipedia.org/wiki/Bruttokansantuote#Br...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kotitalouksien velkaantuneisuus on myös nykykehityksellä aikapommi Suomen taloudelle, vaikkei vielä esim. asuntokuplasta voida puhua

http://findikaattori.fi/fi/28

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Seppo-Juha, kysyn Sinulta, miksi valtion budjettien vaaranvuodet käydään riihissä?

Onko riihi jollain tavoin pehmentävä elementti ihmisten mielissä vai riihenpuinti tuottavan tuloksen viestintää?

Itse muistan puinnit jyvien ja akanoiden erottelun juhlana.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

----
Valtiovarainministeriön kannanoton pohjalta valtiovarainministeri käy asianomaisten ministereiden kanssa ministeriöittäin neuvottelukierroksen, jossa pyritään ratkaisemaan mahdolliset erimielisyydet määrärahojen mitoituksessa. Neuvottelukierroksen jälkeen hallitus käsittelee valtiovarainministeriön laatimaa talousarvioehdotusta budjettiriihessään, joka nykyisin kestää pari päivää. Budjettiriihessä hallitus hyväksyy talousarvioesityksensä sisällön.

Tuo hallituksen budjettiriihi yleensä ajoittuu viljanpuintiaikaan, jolloin hallitus "pui" vielä budjettin eduskunnalle annettavaan kokoon.

Tässä linkissä sitten "kansatieteeellinen " tausta
http://www.hs.fi/ilta/art-2000002851465.html

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ikävä kyllä, linkkiäsi rajoitti HS, jossa lukijakunnan tulisi maksaa tilauksensa.

No, eipä mitään. Riihi kuin riihi.

Löydän tuon riihikuvauksen toisaalta, mutta edelleen hämmästelen, miten digiaikana edelleen riihenpuinti on valtakunnan päättäjien mielisymboliikka.

Lapsenlapseni kysyi minulta, mikä on riihi. Vastaan hänelle - se on talvenvaraheinien säilöntäpaikka lehmille ja muille tuotantoeläimille.

Riihellä myös puitiin viljaa, eroteltiin jyvät akanoista varstoilla tai myöhemmin puimakoneilla.

Lisäkysymyksiltä ei voinut välttyä.

Otapa siitä nyt sitten selvää, miksi riihtä puidaan sekä keväisin että syksyisin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #12

Hallitus päättää vaalikauden alussa vaalikauden kehyksestä eli valtion budjettimenojen katosta, sekä kehysmenettelyn säännöistä. Vaalikauden kehys määrittelee linjan koko nelivuotisen vaalikauden menoille. Vaalikauden kehys linjataan osana hallituksen ensimmäistä julkisen talouden suunnitelmaa. Hallitus tarkistaa vuosittain maalis-huhtikuussa julkisen talouden suunnitelmassa kehyksen hallinnonaloittaiset määrärahat sekä päivittää kehyksen vastaamaan kustannustason, hintojen ja kehysmenojen rakenteen muutoksia.

http://vm.fi/talouspolitiikka/valtiontalouden-kehy...

Tänä vuonna alettiin nimittää tätä hallituksen kehysriihtä puoliväliriiheksi

------
Kuvat aiheesta entisajan riihipuinti
https://www.google.fi/search?q=riihipuinti&rlz=1CA...

http://www3.jkl.fi/ksmuseo/paivaeilisessa/paja/paj...

------

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset