Hallituksen puoliväliriihi menee uusiksi syksyn budjettiriihessä

 

Valtiovarainministeriön tänään julkistaman katsauksen mukaan Suomen talous kasvaa kuluvana vuonna vain 1,2 %  (Taloudellinen katsaus, kevät 2017). Tämä on nk. kylmä rätti päin hallituksen kasvoja.  Ministeriön ennuste jää huomattavasti jälkeen monien muiden ennustelaitosten näkemyksistä (ks. tästä (talousennusteet ).

Jos pääministeri Sipilän hallitus  aikoo  toteuttaa omat tavoitteensa julkisen talouden tasapainottamisesta, siihen tarvitaan vielä jopa noin 2,4 miljardin lisäsopeutukset tai -toimet. Näin totesi tammikuussa   viiden talousprofessorin muodostama talouspolitiikan arviointineuvosto

Suomen Pankki totesi aiemmin ennusteessaan ja   valtiovarainministeriön ylijohtajat Mikko Spolander ja Sami Yläoutinen 15.01.2017 Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, etteivät  myönteisistä talousuutisista huolimatta Suomen ongelmat ole suinkaan vielä ratkenneet. 

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju sanoo tänään Verkkouutisten haastattelussa, että hallitus voisi myöntää, että tuli uhottua liikaa.

Tätä hallitusohjelman (ks. s. 12) laskelmaa  pääministeri Juha Sipilä kehtasi näyttää vielä tällä viikolla hallituksen puoliväliriihessä.  Olin kai täällä US:ssa  ensimmäinen, joka asetti laskelman tavoitteet heti toukokuussa 2015 kyseenalaiseksi. Kirjoitin silloin: ” Itseäni askarruttaa tämä  aloittavan  hallituksen säästö- ja rakenneuudistusohjelman vaikuttavuus , onko se realistinen.”

Sanon vain, että  hallituksen puoliväliriihi menee uusiksi budjettiriihessä noilla valtiovarainministeriön ennusteluvuilla. On tehtävä kunnon työllisyyttä kohentavia ratkaisuja mm. perhevapaauudistus jne.

____________

Nämä tilastotiedot muihin maihin verrattuna eivät ole Suomen kannalta mairittelevia

Julkisten menojen kansainvälinen vertailu

Veroaste Suomessa sekä EU- ja OECD – maissa 

 

Edit

Verkkouutiset

Rahaministeriön ennuste jää Juha Sipilän kasvuluvuista – velkaantuminen kääntyy nousuun

 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu