SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

OECD:n mukaan Suomen talouskasvu hiipuisi jo ensi vuonna

OECD:n mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2 %, mutta hiipuisi ensi vuonna 1,5:n  %:n tasolle.

Onko sitten ensi vuoden  hiukan alemmilla kasvuluvuilla psykologista  merkitystä, jos tämän vuoden talouden aktiviteetit eivät yllä kuluvan vuoden tasolle. Ainakin valtion budjettitalouden ja koko julkistalouden velkaantumiskehityksen pysäyttämiselle ja työllisyysasteen kasvulle yli 70 %:n tuollainen 1,5 %:n kasvu on riittämätön.

Palkansaajajärjestöjen toimesta yksi toisensa jälkeen tulee esittämään palkankorotusvaatimuksia. Eikä siinä ole sinänsä mitään ihmettelemistä. Kukaan ei enää puhu Suomen mallista. Pääministeri Juha Sipilä sanoo tosin vielä helmikuussa tuossa Ylen haastattelussa, että se voi syntyä syksyn palkkaneuvotteluissa. Vaikea tältä istuimelta uskoa, kun kukaan työmarkkinoilla ei toimi sen puolesta -enää

*****

Suomea koskevat uusimmat talousennusteet

Suomen talous kasvaa valtion budjettikirjan ennustetta paremmin

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Talouskasvun kärkimaita ovat Intia ja Kiina.

http://www.oecd.org/economy/better-but-not-good-en...

Suomen luku olisi alle OECD ja euromaiden keskiarvon.

----
Suomen kohdalla voi syntyä haasteita, jos

-hallitus kaatuu ja sote ym. hallinnon rakenneuudistukset jäävät taas kesken
-työmarkkinaratkaisut ja työmarkkinoiden tekemättä olevat rakenneuudistukset

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Seppo-Juha, jos vertaisit Suomen talouskasvulukuja sitten Jyrki Kataisen Sari Sairaanhoitaja-paketin v. 2007 vaalien jälkeen muihin EU / EMU- maihin verraten v. 2008 lähtien, havainnot ovat murskaavia.

Muu Eurooppa liiteli kasvuun jo viimeistään v. 2011, mutta Suomessa alakulo, alijäämät ja velkaantuminen jatkuvat edelleen. V. 2017 valtion budjetti kasvoi 2,1 % ja velkaa otetaan tänäkin vuonna valtion toimesta 5,6 miljardia euroa, kuntatasolla n. 2 miljardia euroa ja kotitalouksissa n. 3 miljardia euroa entisten lisäksi.

Suomen julkiset menot ovat kasvaneet eniten koko Euroopssa vuoden 2007 jälkeen ja Suomen julkisen sektorin palkkasumma on kasvanut eniten koko Euroopassa samaan aikaan, vaikka talouskasvua ei ollut lainkaan sitten tähän päivään tullen.

Voisikin ihmetellä, miksi Valtion työntekijöiden palkat nousivat vuosina 2013, 2014, ja 2015 jokaisena vuonna yli 3 %, vaikka joka ikinen sentti näihin palkankorotuksiin rahoitettiin haettiin velkavedolla ja veronkorotuksin.

Kaistapäisten touhua.

Muuten, laitoin tänään yhtiöjärjestyksen muutosilmoituksen PRH:n suuntaan mitättömän pienin osin. Pelkän paperilappusen kirjaaminen maksaa 380 euroa, jonka hinta oli vielä markka aikaan aiemmin 225 markaa. Samainen paperi maksaa Virossa 3 euroa ja Britanniassa 12 puntaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Minusta Sari Sairaaanhoitaja oli palkkansa ansainnut, mutta ei siihen
Suomen kilpailukyky kaatunut. Monilla aloilla koettiin romahdus.

Vuoden 2008 syyskuussa hallitus antoi tasapainossa olevan valtion talousarvioesityksen vuodelle 2009 (ei sisältänyt alunperin lainkaan velanottoa). Mutta vuonna 2009 jouduttiin ottamaan velkaa 10 mrd ja siitä alkaen velkaa on kertynyt yht.likimain 50 mrd.

Vuoden 2009 esityksessä osasto 15 "Lainat"
http://budjetti.vm.fi/indox/download.jsp?lang=fi&f...

Paljonkos se BKT sukelsi vuonna 2009 (-8,3 %)
http://tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_kansanta...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jaa.. Olet siis sitä mieltä, että julkisen sektorin palkkakustannusten nousu velkarahoin rahoittaen eniten koko Euroopassa finanssikriisin jälkeen on ihan OK !

Sattumoisin julkisen sektorin palkkakustannukset ovat kasvaneet n. 7 miljardilla eurolla,joka vastaa jota kuinkin julkista alijäämää tänä päivänä.

Minusta moinen muistuttaa Kreikan kokemuksista aiemmin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen täällä kyllä toistuvasti sanonut, että Suomessa on ylisuuri julkinen sektori ja kv-vertailussa olemme kärjessä.
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkis...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset