SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kahdet puoluekannatusmittaukset yhtäaikaa

Aamun uutissa on uutisoitu kahdesta puoluekannatusmittauksesta. Pitemmittä puheitta numerot pöytään:

 

                                             

                                   Yle                 HS    

                                   (linkit toimii)                 

                                                       

Kokoomus               21,3                21,2

SDP                          17,3                 19,0

Keskusta                 17,0                 16,8

Vihreät                    15,1                 14,9

PS                               9,7                   6,1

Vas                             8,0                   8,6

RKP                            4,0                   4,3

KD                              3,7                   3,3

UV                              2,3                   3,9

Muut                         1,8                   1,9

 

_______

Mitä noista pitäisi sanoa ?  Kokoomuksen ja sen hallituskumppaneiden kannatussuunta on samansuuntainen molemmissa, tosin eri suuntiin.

SDP:n ja PS:n luvut poikkeavat toisistaan.

Vihreitten luvut ovat samansuuntaiset.

Nyt vaan politiikan juhannussaunaa lämmittämään ja selittämään, mistä kannatusluvuissa on kysymys ! Politiikan tilastopenkkiurheilijana ja monien maiden puoluekannatuksia seuraavana välitän vain  tässä kannatusluvut.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Niko Sillanpää

PS ja UV/ST -jakauma näyttää riippuvan voimakkaasti otoksesta. Suurempi otos auttaisi. Näyttäisi silti siltä, että näiden yhteenlaskettu kannatus on korkeampi kuin mitä PS:n ennen lohkeamaa.

Eniten ihmetyttää suuri ero demareiden mittauksissa, jolle en oikein keksi syytä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

No syksyn mittaukset näyttävät, mihin kannatukset asettuvat.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ero demareilla selittyy lähes suoraan PS+UV potin erolla. Kuten Sirpa alla totesikin, haastattelujen aikavälin ero selittänee valtaosan eroista. Paljonhan on spekuloitu äänestäjien liikkuvuudesta perussuomalaisten ja demarien välillä aiemminkin. Nämä tulokset näyttäisivät tukevan sitä teesiä.

Niko Sillanpää

Huomasin, mutta en keksi, miksi viimeisen 10 pv tapahtumat tekisivät PS+ST:stä jotenkin haluttavamman demareiden äänestäjille kuin demarit itse. Pikemminkin olisi ajatellut, että muut oppositiopuolueet kuin PS olisivat hyötyneet tästä veivauksesta. Näin ei käynyt.

Vihreiden normaalin kannatuspotentiaalin maksimi näyttäisi siten olevan tuo 15%. Huipulta ainoa tie on alas.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #16

Kun PS muokkautuu yhden asian puolueeksi, sirtymää syntyy varmasti moneltakin suunnalta. Kannatuksen kannalta saattaa hyvinkin olla paras strategia vetää tiukkaa, avoimen rasismin rajoilla olevaa kommunikointilinjaa. Toki osa kannattajista vieraantuu, mutta ne jotka jäävät ja tulevat ovat helposti pidettäviä, kun mikään muu puolue ei lähde kilpasille.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Yllättävän isoja eroja. PS+UV yhteensä on Ylen mittauksissa 12 ja HS:lla 10. Kertoo, että eroamisella saatiin heräteltyä äänestäjiä. Varsin iso on UV:n saama kannatus näinkin lyhyen ajan jälkeen. Ennustaa, että kortit puoluetta varten saadaan pikavauhtia kasaan. Etua sekä PS:lle, että UV:lle (tai nyt ST:lle) on ollut ja tulee olemaan siitä, että media seuraa ja pitää otsikoissa. Molemmissa tehdään todennäköisesti lähikuukaudet kenttäntyötä ja voimakasta viestintää. Potentiaalisten äänestäjien tapaamisilla ja sanomalla tulee olemaan suuri merkitys. Miten sitten muut puolueet vastaavat, jää nähtäväksi. Odotellaan virallista perunannostoaikaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Uusi vaihtoehdon S Elon vertaukset Ranskan Macronin puolueeseen eivät olleet alkuunkaan uskottavia samaan aikaan , kun toinen puhuu EU-kriittisyydestä ja toinen EU-myönteisyydestä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Demarien viesti ei näköjään mene perille. Olisi harkittava puheenjohtajan vaihtoa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Muut puolueet toivonevat Rinteen jatkavan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Seppo Turunen

Mikä lie demareita vaivaa ? Syy on ilmiselvästi Antti Rinteessä. Demarit on nykyisin naisten puolue ! Seuraava puheenjohtaja on nainen. Satavarmasti.

Pressakilpaan ei löytynyt ainuttakaan miesehdokasta edes kovimmasta mieskaartista. Demareiden ehdokaslistalla ovat nyt Haatainen, Paatero, Feld-Ranta. Kysyttyjä, mutta kieltäytyneitä oli loputon lista demarinaisia Brysseliä myöten.

Mitä tekevät yli satakiloiset entiset ay-liikeen jyräävät demarimiehet. Puuhavat naistenlehdissä ja iltapäiväjulkaisujen etusivuilla keskustelemassa eroistaan, uusista rakkauksistaan ja odotetuista perheenlisäyksistä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä SDP ajatuu ennenaikaiseen puoluekokoukseen ja/tai A Rinne siirtyy toisiin tehtäviin .

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Suurin syy mittauseroille taitaa olla haastatteluajankohdilla. HS tutkimus päättyy jo 16.6, kun YLEn vasta 20.6. Paljon tapahtui 16 - 20.6 välisenä aikana. Joten seuraava gallupp tulos saattaa jo olla toisenlainen HS:ssäkin. Ehkäpä mtös YLEn kohdalla.

HS "Tutkimusta varten haastateltiin 2 232 ihmistä 22. toukokuuta ja 16. kesäkuuta välisenä aikana."

YLE "Taloustutkimus haastatteli yhteensä 1 213 henkilöä. Haastattelut tehtiin 13.-20.6.2017"

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen kerännyt näitä kannatusmittauksia omaan kotiarkistoon yli 40 vuotta. Jonkun verran näiden otuksien suuruus ja ajankohta vaikuttaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Todennäköisesti juuri näin. Loppuajankohdan lisäksi aloitusajankohta luo valtavan eron sille tietopohjalle, joka vastaajilla oli haastatteluajankohtana.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sen verran voin kymmenien vuosien kokemuksella sanoa, että vuoden 2011 vaaalien jälkeinen hallituspohja vaikutti vuosia kokoomuksen kannatusta laskevasti. Nyt vasta sen hallituspohjan ideologisesta mahdottomuudesta ollaan pääsemässä eroon.

P.s. Olen joskus huumorilla todennut, että jos olisin ollut Säätytalossa ovimiehenä v. 2011 hallitusneuvottelujen aikaan, ei tennariteinipolitiikot urheiluministeriksi olisi päässeet sisään.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Yleensä jaksa näitä gallupppeja kommentoida, mutta menköön koska nämä ovat sen verran mielenkiintoisia. Kaksi seikkaa 1) Vaikka seuraava gallup näyttää tarkemmin tästä näkee ettei politiikkojen teoilla ole paljoa merkitystä sillä luulisi, että hallituskriisi olisi vaikuttanut negatiivisesti kokomukseen. Somessa on sen sijaan näkynyt nerokkaita "Talous kasvaa, loistavaa Sipilä / Orpo" - päätelmiä 2) UV/ST:stä nyt ei voi puolueena edes puhua samoin osa ihmisiä on yhä heidän takanaan tekivät sitten mitä tahansa. Silti tällä ei ole mitään tekimistä oikean, realisoituvan kannatuksen kanssa jo nyt ihan suomalaisen vaalijärjestelmän takia minkä takia heidän tulisi taikoa rahaa ja paljon jostain organisaatioon, mainostamiseen (nyt saavat ilmaista julkisuutta) sekä satoja jossei tuhansia rivikansalaisia konkreettiseen kenttätyöhön ympäri Suomea.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

No nyt on tehopainosuhde kohdallaan, kun 2% kannatuksella saa 5 ministeripaikkaa.

Niko Sillanpää

Näin juhannuksen kunniaksi voltti-hinta -suhde...

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Minusta tuo on varsin katastrofaalinen tulos uuvateille. Muistan nimittäin heidän karjuneen kuinka tuhat henkeä vei vallan puolelta miljoonalta.

Näyttäisi siltä, että tuki oman puoleen sisällä lähestyi logaritmisesti nollaa niin puoluekokouksessa kuin kentällä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toinen gallup aloitettiin seuraavana päivänä ryhmän hajoamisesta ja kyselyjä tehtiin vajaa viikko. Suurin osa vastaajista ei varmaan edes ollut seurannut politiikkaa niin tarkkaan, että olisi vastauksessaan edes ottanut huomioon tuota hajoamista.

Ja toisen gallupin osalta puolestaan valtaosa vastauksista ajoittui aikaan ennen perussuomalaisten hajoamista.

Kuinka voi tulkitsijoilla olla näin epäanalyyttinen lähtökohta?

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Jaa meinaat että ei uuvattiryhmän ja persuryhmän erkaannuksesta ole ehtinyt tietoa saada ? No, toki se on mahdollista mutta väitän kyllä, että suurin osa äänestäjäkunnasta (aktiivisista sellaisista, ei nukkuvista) on nähnyt ja kuullut uutisista mitä on tapahtunut.

Se on toki totta, että syrjäytyneimmät persukannattajat eivät ehkä ole tilanteesta tietoisia mutta toisaalta he eivät taida olla tutkimuslaitosten soittolistoillakaan. Kyllä niillä puheilla ja edustajamäärillä olisin odottanut vähintään 5% kannatusta.

Toki syksyn mittaan tilanne tarkentuu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Syksyn mittaan tulevissa gallupeissa nähdään todellakin oikeampi kannatuspohja.

Toteamuksesi: "syrjäytyneimmät persukannattajat eivät ehkä ole tilanteesta tietoisia mutta toisaalta he eivät taida olla tutkimuslaitosten soittolistoillakaan" ei mene aivan nappiin, sillä soittolistat laaditaan koko äänestäjäkunnan läpileikkauksena, niin iän, sukupuolen sosiaalisen aseman kuin asuinpaikankin perusteella.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen Vastaus kommenttiin #21

Voi olla, itse olen ainakin sen verran syrjäytynyt etten ole vastannut yhteenkään kyselyyn miesmuistiin - oli soittajana kuka tahansa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #22

Tänä päivänä tosiaan voi olla hienoinen ongelma otannan kanssa, kun prepaid-numerot jäävät otannan olkopuolelle. Vinoumat haastattelumäärissä on helppo korjata, mutta populaation rajautumista universumista on vaikea korjata, varsinkaan kun ei oikein tiedä mitä pitäisi painottaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Yksi syy PS & UV kaksikon lukujen vaihteluun saattaa olla haastatteluajankohdan lisäksi se, ettei tälle uudelle tilanteelle ole mitään koeteltuja korjauskertoimia. Käytetyt korjauskertoimet saattavat vaihdella aika paljon tässä tilanteessa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Samaa mieltä, syksyn kannatusmittaukset näyttävät suunnan.
Kyllä tässä hallituksella on helppoja ja toisille vaikeita ratkaisuja edessä EU-politiikassa, sote- ja maakuntauudistuksessa, ensi vuoden budjetin painotuksissa ym.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Halla-aho pitää ovea auki – kaikkia ei kuitenkaan huolita takaisin.

T Soini ei pääse takaisin perustamaansa puolueeseen !

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Halla-aholla on rahaa. Eiköhän se vaikuta, mikäli aikoo kovasti kampanjoida pääsystä lokoisille päiville oppositioon ja myös paremmille eläketuloille.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

:D "Halla-aholla on rahaa."

Mistä tuon tiedät? Oletko rahastonhoitajana H-aholle? Eikös kuitenkin ole oikeampaa sanoa PS-puolueella on rahaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

"Tutkimusta varten haastateltiin 2 232 ihmistä 22. toukokuuta ja 16. kesäkuuta välisenä aikana"

Mutta mitä gallupeihin tulee, niin ylellä taitaa olla ne laadukkaimmat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Galluppien laatijoiden pätevyys ja tulosten sisäinen validiteetti eivät auta asiaa, jos kysytään sellaista, jota ei vielä juurikaan tiedetä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kuten sanoin, seuraavassa gallupissa perussuomalaiset menevät yli 10%. Mutta älkää näytelkö sitten yllättynyttä, vinkattu on.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #32

Ei näytellä. Mitä lähemmäksi avoimen rasistista retoriikka viedään, sen nopeampaa kasvu tulee olemaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #33

Olet väärässä.

Kuten toisaalle kirjoitin:

Ihmettelen kyllä tätä rasistilässytystä. Sekös tavallisia suomalaisia kiukuttaa, kun jokainen tuntee jonkun perussuomalaisen ja huomaa ettei ne mitään rasisteja olekaan. Sitten äänestävät persuja jo ihan myötätunnosta.

Eivät ne perussuomalasiet vaan tykkää periaatteessa siitä, että omassa maassa ei vanhukset saa ruokaa tai ovat huonolla hoidolla resurssipulan takia, ja tänne tulee nuoria miehiä euroopan läpi merkkivaatteissa, älypuhelinten kanssa ja hiukset komeasti leikattuina ja valittavat ruuasta.

Perussuomalaiset ovat myös ainoa puolue, joka haluaa puhua euron valuvioista, ei pidä unionia mitenkään erityisen demokraattisena, ts haluisivat puhua siitä että keisarilla ei näytä olevan vaatteita.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #34

Eivät varmasti tykkää, eikä ainakaan puheenjohtajansa esteettisistä haitoista kylänraitilla.

En lähtenyt edes arvioimaan kenenkään mahdollista rasistisuutta. Kunhan totesin että viemällä retoriikkaa avoimen rasistiseen suuntaan, asemointi selkeytyy ja erottuvuus lisääntyy. Silloin ne joihin tuo puhe vetoaa äänestävät herkemmin, arvioimatta heidänkään rasistisuutta. Sitten kun vielä muistetaan, ettei rasismi ole kiellettyä, ei toteamuksessa pitäisi olla mitään ihmeellistä. Käytännössä siis vain ohjataan aiempi populistinen kommunikaatiotyyli koskemaan maahanmuuttoa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #32

Kaikilla ei voi nousta yhtäaikaa kannatus, vaan toisilta se on sitten pois.

Kesänjälkeiset kannatuslukemat kertovat paremmin, mikä on kunkin kannatus.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kannatuspotentilaalista puhuminen vain yhden puolueen osalta antaa väärän kuvan.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/hallaaho-67071

Paljonko olisi sitten muiden puolueiden kuin PS:n kannatuspotentiaali.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset