Estääkö nykyinen perustuslaki välttämättömät rakenneuudistukset ?

 

 

Hevosmiesten uutistoimiston mukaan on ”satavarmaa”, että perustuslakivaliokunta antaa kielteisen  lausunnon  sote- ja maakuntauudistus   sekä  valinnanvapauslakiesitysten    perustuslainmukaisuudesta.

Perusteina  kielteiselle lausunnolle ovat ainakin mm.  1) sote- ja maakuntauudistusta ei voi toteuttaa  maakunnissa eri aikaan  2) maakuntia ei voida velvoittaa nykyisiä julkisia sote -yksikköjä pakkoyhtiöittämiseen (entä liikelaitos- tai osuuskuntamuoto ?).

Miten tähän on – taas – tultu ?  Estääkö nykyinen perustuslaki välttämättömät  rakenneuudistukset ? Onko lainvalmistelun tasossa lakiesitysten peruslainmukaisuuden selvittämisessä ”musta aukko ” ? Ei koske nykyistä hallitusta, vaan myös edellisiä hallituksia eli sitä kautta kaikkia eduskunnan nykyisiä ja edellisiä hallituspuolueita.

*****

Marraskuussa 2015  oli pääministeri Juha Sipilä  valmis tarvittaessa”kävelemään presidentin luokse”. Syntyikö tuolloin marraskuussa sote –lainvalmistelulle jo ”musta aukko”? Maaliskuussa 2014 samainen Juha Sipilä kirjoitti blogissaan, että suomalaiset tarvitsivat kaikkien puolueiden sote -sovun. Tämä sote –sopimus kaatui sitten eduskunnan perustuslakivaliokunnassa maalikuussa 2015.

*****

Mikä on tämän viikon jälkeen  sote- ja maakuntauudistuksen aikataulu  ? Se on selvää, että poliittinen kilpalaulanta alkaa tällä viikolla sekä hallituksessa että eritoten oppositiossa, vaikka nykyisen tilanteen "syntipukarit" löytyvät kaikkien puolueiden yhteisestä peilikuvasta.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu