SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Puhutaan mistä puhutaan, mutta valinnanvapaudesta kuitenkin

  • Tämä kirja ilmestyi vuonna 1973 ja oli aikaansa edellä
    Tämä kirja ilmestyi vuonna 1973 ja oli aikaansa edellä

 

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on tänään antanut lausuntonsa maakuntien perustamisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistamisesta.

Perustuslakivaliokunta pitää tärkeänä, että sote -palveluiden järjestämisvastuu siirrettäisiin yksittäisiä kuntia suurempien toimijoiden hoidettavaksi. Valiokunta suhtautuu myönteisesti  asiakkaiden valinnanmahdollisuuksien laajentamiseen.

Hallituksen esittämä maakunnan velvollisuus yhtiöittää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut on valiokunnan mukaan perustuslain vastainen. Valiokunnan mielestä perustuslaki edellyttää, että maakunta voi myös itse tuottaa sote -palveluja.

  • tuottaako maakunta jatkossa sitten itse sote –palveluja  yritysmuodossa (liikelaitosmuoto tai osuuskuntamuoto), siihen  ei perustuslakivaliokunnan lausunto ota kantaa.

Perustuslakivaliokunta pitää maakuntahallintoa koskevia lakiehdotuksia hyväksyttävinä. Perustuslaki ei estä säätämästä uudesta hallinnon tasosta ja siirtämästä kuntien tehtäviä maakunnille.

Mitä on sitten realistinen  sote- ja maakuntauudistuksen aikataulu  . Sitä maan hallitus joutuu vielä uudestaan pohtimaan.

Perustuslakivaliokunnan sote -lausuntoa koskevat asiantuntijalausunnot 

P.s. Loppukevennys :  Tuossa kuvan ”Porvarin kirjassa” sivulla 119 puhutaan sosiaalisesta valintataloudesta. Sen mukaan taloudellisen järjestelmän tulee perustua valinnanvapauden periaatteelle.

Edit: Värikästä kesän jatkoa kaikille tosikoille ja veitikoille ! Eduskunta jää huomenna kesätauolle.  !

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sari Sarkomaa: Valinnanvapaus läpäisi perustuslakivaliokunnan seulan

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/sarkomaa_so...

P.s. Taisi olla muuten kilpailuvirasto, joka toi (vaati) tämän yhtiöittämisasian hallituksen esitykseen.

https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/kkv_valinnanv...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ko kilpailuviraston lausunto on tämän vuoden maaliskuulta, joten on aika erikoinen väittämä perustella sillä hallituksen jo vuodesta 2015 ajamaa yhtiöittämistä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset