SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Sote- ja maakuntauudistus näyttää siirtyvän vuodella ehkä kahdella eteenpäin

  • Tämä aikataulu tarkistettaneen ensi viikolla
    Tämä aikataulu tarkistettaneen ensi viikolla

 

Pääministeri Juha Sipilä sanoi eilen  ensi viikolla selviävän, milloin pidetään maakuntavaalit ja milloin sote -uudistuksen eri osat astuvat voimaan.

Sekä pääministeri Juha Sipilä että valtiovarainministeri Petteri Orpo totesivat eilen,  että maakuntauudistus ja sote -uudistuksen valinnanvapaus ovat kokonaisuus, joita ei eroteta toisistaan. Siinä oli selvä vastaus niille epäilijöille, että maakuntauudistus irrotettaisiin sote- sekä valinnanvapauslakiesityksistä.

Sote- ja maakuntauudistus näyttää  siirtyvän vuodella ehkä kahdella eteenpäin. Eli ollaan tilanteessa, että koko uudistuksen toimeenpano on vuoden 2019 vaalien jälkeisen hallituksen vastuulla.

Eilen YLE näytti oppositiojohtaja Juha Sipilän haastattelua vuoden 2014 maaliskuulta. Maaliskuussa 2014 samainen Juha Sipilä kirjoitti myös omassa blogissaan, että suomalaiset tarvitsivat kaikkien puolueiden sote -sovun.  Kun  perustuslakivaliokunnan yksimielinen lausunto antaa selvät askelmerkit jatkovalmistelulle, mikä estää pääministeri Sipilää kutsumasta kaikkia eduskuntapuolueita jatkovalmisteluun mukaan. Minusta maakuntauudistuksen sisältö kaipaa myös tarkistamista ainakin perustettavien hallinnollisten maakuntien lukumäärän osalta. Ehdotettu 18 hallinnollista maakuntaa on liian suuri, 9-12 riittää vallan hyvin.

*****

Sote- ja maakuntauudistus- sekä  valinnanvapauslakiesitykset       

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan   lausunto 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Maakuntauudistus aie roskakoriin- Yksityistämisvimma roskakoriin- ja soten uudistus ammattilaisille.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niilo Mäkelä

Maakuntauudistus ei ole minunkaan listalla kärkipäässä, vaikka perusteita
aluehallinnon toimijoiden yhteen kokoamiseen on. Ainakin maakuntien määrä
tulisi puolittaa ehdotusta 18:sta.

Yksityistämisessä sinulla lienee pohdittavaa uudestaan, sillä Suomen terveydenhuolto romahtaisi, jos ei olisi näitä yksityisen sektorin toimijoita. PKT- sote yrityksia taitaa olla kymmeniä tuhansia.

Valinnanvapaus on tässä uudistuksessa keskiössä ja hyvä niin.

Kun kunnilta siirtyy maakunille tehtäviä, Suomen kuntajaotus kaipaa suurremontin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Vaan kun sitä uudistusta ovat JO tekemässä ammattilaiset. On jokseenkin naivia kuvitella, että ammattilaiset osaisivat tehdä sellaisen soten joka kelpaa kaikille ammattilaisille. Kansalaisista ja poliitikoista nyt puhumattakaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

#11: Ammattilaisetpa hyvinkin. Mutta kun ne 'ammattilaiset' ovat virkamiehinä tehneet ainoastaan tilaustyötä hallituspuolueitten antamien nuottien mukaisesti (yhtiöittäminen, valinnanvapaus, maakuntahallinto jne).

Terveysalan todellisten asiantuntijoiden varoituksille ja ohjeille on hallitus ja sen talutusnuorassa olevat ammattilaiset toistuvasti viitanneet kintaalla. Siinä sitä naiviutta on kerrakseen.

Olisi korkea aika asettaa puolueista riippumaton asiantuntijaryhmä vaikkapa professorien Martti Kekomäki ja Jussi Huttunen johdolla määrittelemään soteuudistuksen linjat. Hallitus voisi pitää näppinsä erossa ja antaa asiantuntijoille työrauhan. Hallituksen hosumisen surullisia seurauksia on jo riittämiin nähty.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä uudistuksen siirtyminen ei ollut mikään yllätys.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tuskin tulee valmista. Vain Keskustalla on enää kova kiire sementoida valtaa maakunnissa. Sipilä tietää kyllä, ettei seuraavaan hallitukseen ole mitään asiaa. Kokoomuksella on edelleen kannatus kohdillaan ja pyrkivät seuraavassa hallitusohjelmassa viimeistelemään soterahojen siirron yksitysille firmoille. Luultavasti isoille ulkomaisille konserneille, jotka kotiuttavat voitot ja nostavat hinnat tappiim kunhan muu kilpailu on ensin tapettu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"Kokoomuksella on edelleen kannatus kohdillaan ja pyrkivät seuraavassa hallitusohjelmassa viimeistelemään soterahojen siirron yksitysille firmoille. Luultavasti isoille ulkomaisille konserneille, jotka kotiuttavat voitot ja nostavat hinnat tappiim kunhan muu kilpailu on ensin tapettu."

Tuo tekstisi on nuorten kielellä sanottuna h-rista.

Suomessa toimivat yhtiöt, riippumatta omistuspohjasta toimivat
Suomen Oy-ja verolakien ym. viranomaisohjeitten alaisuudessa.
Sote -uudistuksessa valtio määrää enemmäishinnat eli menipä kansalainen valintansa mukaan joko julkiselle tai yksityiselle palveluntuottajalle,
siinä ei pysty vetämään välistä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Sen verran työvuosia on takana ulkomaisten konsernien suomalaisten tyttärien johtoryhmissä, että tiedän kyllä miten voitot siirretään emolle ennen kotimaosen verottajan kouraisua. Ihan laillisesti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #8

Lakiluonnokseen on otettu läpinäkyyttä korostavia kohtia.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"7: Onneksi perustuslakivaliokunta puhalsi sote-pelin poikki ja komensi Sipilän sekä Orpon ainakin hetkeksi jäähylle. Kuten tunnettua hallitus ajoi kiivaasti maakunnille velvollisuutta yhtiöittää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Nyt tiedetään, että hanke oli perustuslain vastainen.

On vaikea ymmärtää, mihin perustuu viimeaikaisten hallitusten pakkomielle polkumyydä kansallisomaisuuttamme (kaivosoikeuksia, teollisuutta, tietoliikennettä, sosiaali- ja terveyssektoria jne jne) joko suoraan ulkomaisille sijoittajille tai hoitaa samaa proseduuria erilaisten yhtiöittämisvaiheiden avulla.

Sotepalvelujen 'yhtiöittäminen' kuuluu tuohon murheelliseen kategoriaan: myy yksityisille kaikki, minkä voit ja pistä kotimainen julkinen sektori sellaiseen ajolähtöön, että siitä saadaan 'ilmat pihalle'. Hyväuskoisille hölmöille vieläpä väitetään, että tuossa kehityksessä syntyy loistavia säästöjä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset