SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Ranskan uusi presidentti Macron haluaa heti uudistuksia

Ranskan  toukokuussa valittu uusi presidentti  Emmanuel Macron  piti eilen linjapuheen kansanedustajille Versailles'n palatsissa  suorassa tv-lähetyksessä -etten sanoisi - suoraa tekstiä ranskalaisille.

Presidentti Macron jättää väliin perinteisen televisiohaastattelun ensi viikon kansallispäivänä 14. heinäkuuta. Le Monde -lehden mukaan eilinen linjapuhe korvasi sen.

***** 

Presidentti Emmanuel Macron aikoo järjestää kansanäänestyksen, jos Ranskan parlamentti ei hyväksy hänen uudistuksiaan vuoden kuluessa.

Presidentti Macron haluaa leikata kansanedustajien määrää kolmanneksella nykyisestä 925 edustajasta lainsäädäntötyön nopeuttamiseksi. Tällä hetkellä on  348 edustajaa senaatissa ja 577 edustajaa   alahuoneessa eli kansalliskokouksessa. 

*****

Nuo uudistusvaatimukset ovat alkusoittoa presidentti Macronille lähiajan tavoitteissa. Presidentti Macronin hallinto aikoo ajaa läpi laajan työmarkkinareformin. Le Monden haastattelussa   työministeri  Muriel Pénicaudin mukaan tavoitteena on muuttaa työmarkkinoiden pelisääntöjä pikalailla jo tämän kesän aikana.

Presidentti Macronin suunnitelmat  kohtaavat kovaa vastustusta ammattiliitoilta.  Työministeri Muriel Pénicaudin mukaan kysymys työmarkkinareformissa  on  vain osa tulevista hallinnon uudistuksista, sillä Ranska tarvitsee myös  sosiaaliturvauudistuksen.

*****

Jos presidentti Macronin alkuvauhti on sisäpolitiikassa  tuollaista, mitä se mahtaa olla syksyllä Saksan liittopäivävaalien jälkeen yhdessä liittokansleri Angela Merkelin kanssa EU-hallinnon uudistuksissa. EU:n huippukokouksessa ennen juhannusta  syntyi  railoja EU-maiden välille  ja Suomenkin pääministeri tunsi olevansa eri leirissa, vaikka oli toista luullut.

Ja minkälaisen roolin presidentti Macron ottaa tällä viikolla Hampurissa pidettävässä G20 -maiden kokouksessa.

Toivotaan Ranskan uudelle presidentille onnistumista etenkin Ranskan sisäpolitiikassa, sillä äkkiä noussut suosio voi tulla yhtä nopeasti myös alas.

****

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kovin kivisen pellon ovat ranskalaiset itselleen saaneet aikaiseksi. Siinä sitä kyntämistä Macronille riittää. Onhan toki Macron uudistustarpeen tuonut voimakkaasti esille jo vaalikampanjassaan. Ja saanut tehtäväänsä äänestäjiltä ennätyksellisen suuren mandaatin. Ne sata ensimmäistä päivää kuluvat nopeasti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Erikoista oli tämän Marine Le Penin eiliset kommentit. Le Penin populismilla ei ole rajoja ja tukea haetaan vanhan maailman rakenteisiin nojautumalla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Macronin toiminnan myötä EU:n liittovaltiokehitys harpannee aimo askelen eteenpäin. Aluksi EU:n puolustuksellinen yhteistyö tiivistyy, ja EU saanee yhteisen valtiovarainminiteriön. Seuraavaksi lienee vuorossa euroalueen poliittinen unioni.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Yhteistä valtiovarainministeriä ei tule. Tärkeintä on päästä edes
jo tehtyjen päätösten toimeenpanoon ja noudattamiseen jäsenmaissa.

Puolutusyhteistyö on hyvä asia Suomen että Ruotsin näkökulmasta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Puolutusyhteistyö on hyvä asia Suomen että Ruotsin näkökulmasta."

Petteri Orpon mukaan jokainen EU puolustusyhteityöhön Suomen sijoittama euro tuottaa 10 euron edestä turvallisuutta Suomelle. Ilmeisesti tämä kannanotto ennakkoi puolustusyhteistyön syvenemistä aina yhteisen EU armeijan luomiseen asti.

Poliittinen unioni ja yhteinen valtiovarainministeri on euron säilymisen edellytys.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Saas nähdä, miten äijän käy. Yli-innokkaat uudistajat ovat aika usein ajaneet "hyvät" hankkeensa kiville liialla kiireellä ja poliitisella yksisilmäisyydellä.

Kannattaisi pohtia, onko kansanedustajien määrällä ja mitä yhteyttä lainsäädäntötyöhön. Kysymys mielestäni on enemmän siitä, miten työskentely organisoidaan kuin siitä miten paljon tai vähän organisoitavia on. Diktaattori lienee paras organisoija, mutta tulokset ovat järkijään olleet huonoja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllähän moni asia Ranskassa onjäänyt viime vuosisadan tilaan. Ranskan sosialisteilla -PS - (Suomen SDP:n veljespuolueella) on pasmat sekaisin, jopa puolueen nimenmuutosta on vaadittu.

https://en.wikipedia.org/wiki/French_presidential_...

https://en.wikipedia.org/wiki/French_legislative_e...

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Uskoisin että hyvä ja kestävä tapa kehittää ja uudistaa olisi jossakin Marconin mallin ja suomalaisen SOTEn luomisen välimaastossa. Ehkä kuitenkin vähän lähempänä Marconin vireyttä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Presidentti Macron ei aio käydä vuotta ja varttia "kilpailukykysopimusneuvotteluja",
vaan katsoo -sinännä oikein- että tietyt asiat kuuluvat maan parlamentille.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ranskan valtion budjetissa on myös menojen leikkaukset odottamassa, sillä maa on velkaantunut surutta viime vuosina

https://tradingeconomics.com/france/government-budget

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Siinäpä se. Myös menoleikkaukset ovat tulossa. Macron kerää hetin kärkeen itselleen ja ranskalaisille vaukeusien suman. Lakkoja ja mielenosoituksia on odotettavissa. Parempi olisi edetä maltilla kuin hosuen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ilmeisesti tämä työmarkkinareformi on tarkoitus ajaa nopeasti läpi
ennen kuin vastustaminen kaduilla alkaa kasvaa.

Suomessa kv-vertailussa on jäykät työmarkinat, että tekemistä riittää
täälläkin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Nyt on ainakin vauhtia politiikanteossa.

Toivon parasta Ranskalle. Mutta pelkään pahinta.

Muutosten vastustus tulee olemaan ankaraa sekä EU- että kansallisella tasolla.

Macronin mahdollista (todennäköistä?) epäonnistumista seurannee poliittinen ja taloudellinen kaaos. Ratkeaako samalla koko EU:n kohtalo?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ratkaisevaa on, pysyykö Macronin puolueen -La République En Marche - johtaminen kansalliskokouksessa hallinnassa. Puolueeseen tuli "sakkia"
sieltä sun täältä. Jos puolue pysyy yhtenäisenä eli hallitsee enemmistönsä turvin, varmaankin Macron saa uudistuksia läpi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jos Macronin takana oleva joukko pysyy yhtenäisenä, voi hän hyvinkin saada uudistuksiaan läpi, mutta paha jälkimaku siitä jää silloinkin. Enemmistön diktatuuri ei ole hallintojärjestelmänä hyvä. Se jakaa kansaa eniten juuri silloin, kun tarvittaisiin yhtenäisyyttä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hienoa olisi jos nyt hetkenaikaa mentäisiin yhteen suuntaan jatkuvan eestaas tempoilun sijaan.

Seuraavaa yrittäjä voi sitten korjailla jos menee mönkään.

Koko Eurooppa seuraa nyt Ranskaa. Toivon, että positiivinen mullistus syntyisi malliksi meille muillekin eurooppalaisille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset