SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Pääministeri Sipilä tiedotti yksin sote-uudistuksen jatkoaikataulusta

Monen huomiota on kiinnittänyt, että pääministeri Sipilä tiedotti yksin tänään  (Tilaisuuden tallenne ) sote- ja maakuntauudistuksen jatkoaikataulusta. Aikaisemmin ovat muutkin  hallituspuolueet olleet paikalla.

Aikataulun myöhentäminen merkitsee sitä, että eduskunnan perustuslakivaliokunta käsittelee tavallaan uutena lakina ensi kevääksi luvatun uuden valinnanvapauslakiesityksen.  Eduskunnan muut valiokunnat keskiössä sosiaaali- ja terveysvaliokunta joutuu odottamaan  näiden lakien (Sote- ja maakuntauudistuslakiesitykset käsittelyä niin kauan kuin perustuslakivaliokunnan lausunto ensi keväänä on saatu uudesta valinnanvapauslakiesityksestä .

*****   

Olen ollut sitä mieltä, kun  eduskunnan perustuslakivaliokunnan   lausunto  oli yksimielinen, jatkovalmistelu pitäisi tehdä kaikkien eduskuntapuolueitten yhteisryhmässä. Maaliskuussa 2014 Juha Sipilä kirjoitti omassa blogissaan, että suomalaiset tarvitsivat kaikkien puolueiden sote -sovun.  Pääministeri Sipilä torjui tänään kaikkien puolueiden jatkovalmistelun - miksi ? Koko sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpano siirtyy joka tapauksesssa seuraavan hallituksen vastuulle.

Minusta maakuntauudistuksen sisältö kaipaa myös tarkistamista ainakin perustettavien hallinnollisten maakuntien lukumäärän osalta. Ehdotettu 18 hallinnollista maakuntaa on liian suuri, 9-12 riittää vallan hyvin. Maakuntavaalien ajankohta jäi tänään "ilmaan". Eduskuntavaalit heti puoli vuotta maakuntavaalien jälkeen ei tunnu järkevältä. Eiköhän ne tulisi järjestää yhtä aikaa, jos ne on yleensä tarpeen järjestää -ellei  maakuntien perustamista  aseteta  vielä kyseenalaiseksi.

*****

Blogini 01.07.2017  Sote- ja maakuntauudistus näyttää siirtyvän vuodella ehkä kahdella eteenpäin

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jossain "raapaistiin" ennen aikojaan tänään tämä uusi "prosessikaavio"
http://vnk.fi/documents/10616/3934867/Sote-+ja+maa...

..jos maakuntavaalit siirtyvät vuodelle 2019, kaavio on heti kättelyssä
väärä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eihän se olisi ensimmäinen kerta.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miksi nyökkääjiä olisi tarvittu tilaisuuteen?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Sitä niittää, mitä kylvää. Sipilä on hallituksineen koko ajan ajanut sotea poliittisin ja epärealistisin tavoittein. Esimerkiksi hankkeen päävalmistelija Tuomas pöysti on myöntänyt, että poliittinen ohjaus on ollut korkealla tasolla. Asiantuntijoita on kuultu, mutta ei kuuneltu eikä otettu huomioon heidän arvioitaan.

Hallitus olisi voinut välttää sotkun, jos olisi ottanut vastaan, sille ihan hyvässä hengessä tarjottuja ohjeita, vaan eihän se sopinut, kun ohjeet eivät käyneet yksiin poliittisten haaveiden kanssa.

Viimeisenä vetona hallitus laittoi Ben Zyskowiczin ohjaamaan perustuslakivaliokunnan työskentelyä. Tuloksena oli sarja tyhjiä änestyksiä. Zyskowiczin esityksillä on vain yksi tarkoitus: Niillä piti estää valiokuntaa lausumasta tarkasti, että yhtiöittämiseen liitetty valinnanvapauslakiesitys sisälsi kohtia. joilla olisi heikennetty kansalaisten tasavertaisuutta. Sen verran hallitus aivan viime metreillä antoi periksi, ettei pakkoyhtiöittämistä tarvita.

Kun työtä nyt jatketaan niin sanotusti puhtaalta pöydältä, pitää valmisteleville virkamiehille antaa työrauha. Hallituksen pitää loppettaa poliittinen ohjaus, jolla on syrjäytetty asiantuntemus. Vallalla on ollut hallituksen ideologiaan sopiva poliittinen haihattalu. Sitä lajia nykyhallitukselta on riittänyt. Yritystä on ollut, vaan ei toivon häivää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä tässä yhtiöittämisessä voi tulla oppositiollekkin "luu vetävän käteen"", jos ja kun kunnille annetaankin oikeus tuottaa/vastata sote -palveluista, eikä yksin maakunnille.

Ja mielenkiintoinen on nämä muut yritysmuodot oy:n lisäksi; julkiset liikelaitokset ja osuuskunnat, jotka ovat periaatteessa liiketaloudellisia yksikköjä. Nyt on huudettu kurkku suorana pakkoyhtiöittämisestä lappu silmillä.

Että sotku voi odottaa yhtälailla vielä oppositiokin, jos alkaa pitää yksipuolista älämölöä.

Mutta siinä olen samaa mieltä , että nyt pitäisi ottaa kaikki puolueet mukaan koko soten loppuvaiheen valmisteluuun.

P.s. Ennustan -ei vain yhden vuoden , vaan kahden vuoden lisäaikaa ja, että maakuntavaaleja tuskin voida pitää vielä ensi vuonna. Ja tämä on pääministeripuolueelle ikävä uutinen.. ja mitä tekee itse Sipilä, haluaako jatkaa puheenjohtajana ?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Vasemmistoliitto mukaan vahtimaan, ettei vaan yksityistetä.
Sosialidemokraatit mukaan vahtimaan, että maakuntia kutsutaankin aluekunniksi
RKP mukaan vahtimaan, että Vaasa saa pitää täyden palvelun sairaalansa.
Vihreät mukaan vahtimaan, öh niin, mikä yleensä on vihreiden sotekanta?
Perussuomalaiset mukaan vahtimaan, etteivät paperittomat vain pääse hyötymään sotesta.
Ja tietysti vielä kristilliset mukaan vahtimaan, ettei...???

Ihanko varmasti se "parlamentaarinen valmistelu" tässä tuottaisi maukkaamman sopan?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Me soteväessä huokasimme joka tapauksessa helpotuksesta.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Samaa mieltä, että yhteistyötä pitäisi tehdä, mutta se ei ole mahdollista sillä hallitus ei luovu pyhästä valinnanvapaudesta ja 18:sta pyhästä maakunnasta.

--

Seuraava hallitus toteuttaa soten ja varmaankin haluamallaan tavalla. Eikö nykyhallituksen sote-malli ole siis living dead eli pystyyn kuollut?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kysyä sopii, miksi kaikkien puolueiden maliskuun 2014 sote -sopua täydennetty vain sote -alueen vaaleilla, johon se taisi kaatua perustuslakivaliokunnassa maaliskuussa 2015.

https://yle.fi/uutiset/3-7151335

P.s. Vaalien jälkeen tuo ei enää sopinut pm Sipilälle, joka kehui kyllä oppositiossa ollessaan sopimusta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Yhtiöittämisestä ei ole ongelma, kun sitä ei väkisin yritetä. Pitää lähteä nykytilanteesta, jossa julkinen terveydenhuolto on päävastuussa ja yksityisyrittäjiä käytetään apuna vaikkapa fysikaalisessa hoidossa ja kuntoutuksessa ja yleensäkin siellä, missä tarvitaan apuvoimaa kokonaisuuden hoitamiseksi.

Terveydenhuolto ei voi toimia, kuten kauppa, joka hoitaa tavaran jakelua. Myytävänä ei yksinkertaisesti ole sellaisia terveyshuollon osia eikä kokonaisuuksia, joita asiakkaat voivat ostaa kuten leipää tai ruohonleikkureita.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Näin juuri: valtio on isäntä ja yrittäjät renkejä.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Ymmärrän kyllä että sote- ja maakuntauudistuksessa on jokaisella puolueella, pl. äänettömät yhtiömiehet uuvatit, jotain poliittisia tavoitteita mutta rehellisesti täytyy todeta etten ymmärrä ollenkaan mistä niitä säästöjä tai tehoja pitäisi repiä nykyisillä malleilla.

Pidän itseäni kuitenkin kohtuullisen fiksuna kaverina ja jos ei uudistuksesta voi nopeasti todeta tehostamis- tai säästökohteita niin niitä ei kyllä valitettavasti kovin paljon ole.

Kyse on kuitenkin miljardilaskusta mitä perata niin sitä säästettävää pitäisi olla kahmalokaupalla. Kaikenlisäksi jonkinverran IT-asioista tietävänä niin odotan innolla sitä sotkua mikä sieltä saadaan aikaan. Lait ja asetukset nyt saadaan aina kierrettyä jotain porsaanreikiä myöten mutta tietojärjestelmät luovat vielä oman pikantin lisämausteensa ja toimittajat tuntien helvetillisen lisälaskunsa.

Nyt näyttää pahasti siltä, että uudistetaan uudistamisen ilosta (ja kasvojen säilyttämisen takia) - se on aina varmin tie mojoviin lisäkustannuksiin kun laitetaan toimivat mallit sekaisin vuosikausiksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän niihin aikatauluihin kukaan uskonut ja Sipilä voi nyt mennä autotalliinsa askartelemaan sote- ja maakuntamallikakkaroita.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sipilä näyttää saavan lunta tupaan ehdottamastaan maakuntavaaliajankohdasta.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/puoluesihteeri...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset