SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Oikeudellis- vai poliittisperusteinen kantelujärjestelmä ?

Oikeuskanslerin  mukaan  pääministeri Juha Sipilän hallitus toimi moitteettomasti jatkaessaan entisellä kokoonpanolla (OKV_1283_1_2017.pdf).

Oikeuskansleri Risto Hiekkataipale kirjoittaa tuossa linkin vastauksessaan, että oikeudellisesti merkittävää on se, nauttiiko hallitus eduskunnan luottamusta.

Eräissä kanteluissa  epäiltiin hallituksen kokoonpanon laillisuutta, koska osa ministereistä ei enää ole rekisteröidyn puolueen jäsen.  Hohhoijjaa. Onhan Suomessa ollut monissa hallituksissa aiemminkin puolueisiin kuulumattomia ministereitä.

Kyllä tämä kantelujärjestelmä  on  osaksi menettänyt  uskottavuutta, kun  oikeudellis- ja poliittisperusteiset kantelut ovat menneet jo vuosia  sekaisin.

*****

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee  kirjoitti osuvasti  blogissaan , mihin tämä nk. valtiosääntöasiantunjoiden koulukunta on ajautunut. Sillanaukee toteaa, että perustuslakitulkintaa tehdään  tällä hetkellä tavalla , jossa  tulkintoja ja lausuntoja  sekä  keskustelua käydään pääosin perustuslakivaliokunnan asiantuntijoina kuultavien kesken.

*****

Valtiollinen YLE on mennyt samaan vipuun. Hyvä esimerkki on tältä aamulta, kun Ylen Ykkösaamun vieraana oli oikeushistorian professori Jukka Kekkonen Helsingin yliopistosta. (http://areena.yle.fi/1-4138981#autoplay=true).

--> kyllä tässä alkaa pohtia, että pitääkö eduskunnan perustuslakiovaliokunnan lisäksi olla erillinen valtiosääntötuomioistuin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomessa on kokojan oikeuskansleri, vaikka siitäkin tehtiin tarkoitushakuinen asia.

https://yle.fi/uutiset/3-9631959

P.s. Ja oliko asialla "samat naamat", jotka käyvät perustuslakivaliokunnassa vuodesta toiseen kuultavina.

"Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen kertoo pitävänsä perustuslain kannalta kestämättömänä tilannetta, jossa Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen oikeuskansleria."

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Jallituksen jatkaminen oli varmasti laillisesti oikein mutta ehkä asiaa voisi pohtia myös äänestäjän näkökulmasta ja moraaliselta kantilta. No, toisaalta ei ne olleet kuin persuja ketä pissittiin silmään ja kertoohan ne vaalit parin vuoden päästä mitä mieltä uuvattimanööveristä oltiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Toisaalta ja toisaalta, tämä hallituksen taakse jäänyt
ryhmä sai vaaleissa 2/3 vuoden 2015 vaaleissa persujen
äänistä.

Tietysti olisi mennyt enemmän muodollisesti oikein, jos
Sipilä olisi jättänyt eronpyynnön ja käynyt muodollisesti hallitusneuvottelut ennen kuin eduskunnassa antoi tämän tiedonannon.
http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

Vuonna 2014 meneteltiin perustuslain kaavan mukaan, kun Katainen vaihtui Stubbiin, vaikka hallitusohjelma pysyi lähes samana, tosin pääministerin vaihdos oli tuolloin kysymyksessä
http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/145135/St...

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Itse asiassa ei saanut. Suurin osa äänistä meni perussuomalaisille ehdokkaille jotka EIVÄT pääseet eduskuntaan ja näistä lienee mahdoton sanoa kuka on uuvatti ja kuka nuiva.

Kaikenlisäksi moni uuvatti oli vaaleissa kyllä ihan julkinuiva ja varmasti keräsi pottia hommaforumilta yms. (Elo, Lohela ja kumppanit).

Läpimenneistä toki uuvatit saivat enemmistön mutta kiitos suhteellisen vaalitavan siitä suora yhteenveto ei ole mahdollista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #4

...ryhmä sai vaaleissa 2/3 vuoden 2015 vaaleissa ...valittujen...persujen äänistä.

-jäi tuosta yksi sana pois

P.s. Kuka keräsi sitten vuoden 2011 ja vuoden 2015 vaaleissa millä populistikonstein ääniä, on sitten mielenkiintoinen ja T Soinin pitäisi
mennä peilin eteen. Kaikkien ps-äänet kelpasi silloin Soinille.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen Vastaus kommenttiin #5

Halmeellahan tässä persut ovat ratsastaneet jo 15 vuotta. Hyvin usein puhutaan Soinista persujen messiaana mutta kyllä se edesmennyt Halme oli joka persut pisti nostokierteeseen.

Se olisi Timonkin kannattanut muistaa - ja millä puheilla se nousu alkoi. Vaikea nähdä mitään kannatusta persuilla ilman "persuja".

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Pitkäaikainen entinen perutuslakivaliokunnan puheenjohtaja
esittää näkökohtia, joka toivottavasti johtaa tuuletukseen
nk. perustuslakiasiantuntijoiden keskuudessa

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/mielipide...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset