SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Puoluekannatusnumerot ovat kahdelle hallituspuolueelle kuin raekuuro

Aamun HS on julkaissut  tuoreet puoluekannatusnumerot (HS-Gallup).

Puoluekannatusnumerot ovat kuin kesäinen ukkosateen raekuuro kahdelle hallituspuolueelle. Kokoomus on onnistunut käyttämään kannatuksessa kevään viljan kylvössä "kannatuksen korrenvahvistajaa", mutta sen hallituskumppanit Keskusta ja Uusi vaihtoehto (Uv)  eivät.

Kesäinen raekuuro on nimittäin vienyt Kokoomuksen hallituskumppaneiden kannatusta pahasti lakoon. Kokoomuksen kannatus yksinään on suurempi kuin hallituskumppaneiden yhteenlaskettu kannatus.

HS:n puoluekannatusarvio on laadittu yhdistämällä toisiinsa  vastaukset  ja kuntavaalien  vaalitilastot tälläisin lopputuloksin:

1) Kokoomus 21,0 %  2) SDP 19,6 %  3) Kesk 16,4 %  4)  Vihr 15,5 %  5) Vas 8,9 %

6)  PS 6,3 % 7) RKP 4,4 % 8) Kd  3,3 % 9) Uv 2,5 % 10) Muut 2,1 %

Kun kannatusnumerot on saatu  yhdistämällä nyt saadut vastaukset  ja kuntavaalitulokset, on se melkoinen rankkasateen raekuuro Kokoomuksen hallituskumppaneille.

*****

Valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla on ensi vuoden 2018 talousarvioesityksen  kokoaminen täydessä käynnissä koko hallituksen budjettiriihtä varten. Kokoomus voi valmistautua budjettriiheen luottavaisin mielin.

Budjettiriihi   ei taida nostaa Kokoomuksen hallituskumppaneiden lakoon menneitä kannatuskorsia kunnolla takaisin pystyyn. Mitä siitä seuraa hallituksen jatkolle, onkin sitten monien arvailujen varassa ja  jätän sen tässä innokkaiden kommentoijjien (ml. oppositiopuolueita kannattavat) tehtäväksi. Vielä ei voida varmuudella sanoa, mitä Vihreitten puoluejohdon uusiminen ja PS:n hajoaminen kahdeksi puolueeksi merkitsee koko puoluekentässä. Mutta ainakin sitä, että näissä kannatustilastoissa tuli uusi sarake lisää !

 

---------

Current Local Time in Helsinki, Finland  (US:n blogikello on talviajassa).

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sote- ja maakuntauudistus ei ole ilmeisesti kaikkien äänestäjien mieleen.

Ilmeisesti maakuntauudistus nähdään suurempana "kepupeikkona" kuin kokoomuksen ajama valinnanvapaus.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä gallupissa näkyy ennen kaikkea jo aiemmin uumoilemani alkoholilainsäädännön uudistusvatulointi keskustan kannatuksessa.

Persujen floppauksen vuoksi, semminkin kun melko suuri osa galluppiin vastanneista ei vielä edes tiedä UV:sta paljon mitään, hallitus saa kokonaisuutena liiankin paljon kuraa niskaansa. Nykyinen hallitushan on itse asiassa saanut aikaiseksi paljonkin sellaisia radikaaleja uudistuksia, jollaisia ei yhtä ripeästi ja rohkeasti juuri mikään toinen viime aikainen hallitus ole kyennyt toteuttamaan.

Kikysopimus on tietysti kosmeettisuudessaan kyseenalaisehko, mutta tulipahan nyt sekin. Sen sijaan kauppojen aukioloaikavapauttaminen on osaltaan varmasti ollut myötävaikuttamassa muun muassa kulutuskysynnän sekä työllisyyden piristymiseen. Samoin varhaistetun vanhuuseläkkeen toteuttaminen oli radikaalisuudessaan yllättävän jämäkästi toteutettu päätös. Toimeentulotukikäsittelyn siirtäminen Kelalle on aiheuttanut ristiriitaisia ajatuksia, varsinkin kun Kela ei aluksi siitä kunnolla suoriutunut, mutta se on täysin linjassa hallituksen pyrkimyksen kanssa yksinkertaistaa byrokratiaa. Ja muitakin vastaavia selkeitä muutoksia on pystytty ajamaan läpi. Osa niistä on vielä kesken.

Kokoomus on hallituksessa parhaiten pystynyt esiintymään puolueena, joka ajaa niitä asioita, joita normaali ihminen haluaa ilman keskustan "lahkolaisrasitetta" tai persujen/soinilaisten populistista yhden asian liikemäisyyttä. Siksi kokoomus on saanut gallupissa kontolleen sen glorian, joka hallitukselle sen kannattajavastanneiden mielestä kuuluu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Myös tämä välttämättömän perhevapauudistuksen jarruttaminen kepun ja Uv:n toimesta vaikuttaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vanha ennusteeni siitä, että tulevaisuuden vaalit tullaan aina käymään Kokoomuksen ja Vihreiden välillä näyttää yhä todennäköisemmältä. Tuossa kyselyssä osa kepun ja persujen kadonneesta kannatuksesta on kanavoitunut demareille, muttei heillä ole mitää edellytyksiä säilyttää tuota kannatusta. Demarit vaikuttavat tällä hetkellä lähes aivokuolleelta menneisyyden puolueelta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän vasemmisto tule säilymään kokoomuksen ja vihreiden rinnalla yhtenä vaihtoehtona, mutta todennäköisimmin niin, että maassa on vain yksi vasemmistopuolue.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olisin melko yllättynyt jos Vasemmistoliitto ja Demarit löisivät hynttyy yhteen, mutta saatan olla väärässäkin. Ei siellä niin radikaaleja sentään olla. Varmasti vaaleissa tulee olemaan vasemmistolainen vaihtoehto, mutta kärkikahinoissa ovat jatkossa aina Kokoomus ja Vihreät.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Siis taivaanrannanmaalaajat ja jalat maassa seisovat.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #9

Liberaalit ja konservatiivit.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Jos puhutaan puhtaasti elämäntapaimagosta ja analysoidaan sen pohjalta puolueiden asemoitumista janalla liberaalit-konservatiivit, niin silloin ajatuksesi on osittain ymmärrettävä. Kokoomuksessa on enemmän liituraitaa, kravattia ja Brylcrem-jakausta kuin tyyppivihreiden sammareiden ja villureiden poninhäntäpuolueessa.

Mutta kun tuollainen imagojuttu ei välttämättä korreloi asiakysymysten kohdalla konservatiivisuuden tai liberaalisuuden kanssa. Vihreät ovat nimittäin monasti hyvin konservatiivisia, kun puhutaan teknologisesta tai teollisesta edistymisestä. Enemmän säilyttäjiä kuin uudistajia. Eikä kokoomus myöskään kulttuurin monimuotuisuuden vastustamisessa ole minkäänlainen ykköspulue Suomen poliittisessa kentässä. Maahanmuuttoon suhtaudutaan puolueessa lähtökohtaisesti positiivisesti.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #7

Vasemmistoliiton pj. Li Andersson on nykyisin median lellikki. Hänet on nähty mm. Jenni Pääskysaaren ohjelmassa 'Pitääkö olla huolissaan' ja myös monissa keskusteluohjelmissa, joissa Demareiden Antti Rinnettä ei juurikaan näy.

Olettaisin, että Demarit voisivat ottaa Vasemmistoliiton avosylin joukkoihinsa, mutta Vassareilla on vielä 8,9 %:n kannatuksellaan jonkin verran puoluetukea toimia itsenäisenä. Tosin heidän kannatuslukunsa on pysytellyt vuosikymmeniä samoilla prosenteilla, joka ei, puoluejohtajien vaihtumisen myötäkään, ole päässyt nousukiitoon.

Jostain syystä, Vihreät sekoittuvat Vasemmistoliittoon ja päin vastoin - kumpi on kampi, onkin kysymysmerkki.

Siksi näkisinkin, että Vihreät ja Vasemmistoliitto voisivat yhdistyä. Näin heidän kannatuksensa nousisi reilusti yli 20 %, jopa ohi Kokoomuksen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Siis maltillinen oikeisto vastaan vihervasemmisto ?

Ruotsissa ja Norjassa vihreitten kannatus liikkuu n. 4 %.n tasolla, eikä Saksan tai Itävallan syksyn vaalit näytä -ainakaan tässä vaiheessa -vihreille voitollisina.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pietikäisen pöksyt tutisevat kun katselee Vihreiden kannatuksen nousua? Ei Kokoomuksella mitää hätää ole. Vielä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #8

Kyllä tässä monien vuosikymmenten aikana on tullut koettua ja nähtyä kaikenlaista.

Vaaleissa puolueiden kannatukset vaihtelevat, on myötätuulta ja vastatuulta. Odotan mielenkiinnolla aikaa, jolloin alkaa vuorostaan vihreitten vastatuuli.

P.s. Norjassa työväenpuolue on ollut vaaleissa aina suurin puolue, muistaakseni jostain 1920-luvun loppupuolelta saakka, vaikkei aina ole olut hallitusvastuussa.
Norjassa työväenpuolue on länsimainen ja entinen pääministeri ja puolueen puheenjohtaja Jens Stoltenberg on nyt Naton pääsihteeri. Suomessa on SDP vielä
menneen vuosisadan aatemailmassa ja politiikan tekotavassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #16

Vihreitten vastatuuli oli ja meni. Se kuuluu samaan lähihistoriaan kuin perussuomalaisten jytky.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Touko Aallon valinta vihreiden puhikseksi mataloittaa selkeästi maaseutu-Suomen kynnystä äänestää vihreitä. Jos kaverin olemus on sellainen, että hän tekee halkoja motin tunnissa vaikka kirveen hamarapuolella, niin siitä on omanlaistaan etua.

Koulutus- ja tasa-arvokysymykset ovat tärkeitä suurelle kansanosalle. Omasta näkövinkkelistäni Aallon puheenvuoro translain välttämättömyydestä siirtää äänestyslipun numeron hallituspuolueelta Vihreille, kun hallitus vaan vatuloi jos sitäkään tuon asian kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Touko Aallolta oli myös rohkea veto ilmoittautua Jyväskylän rallin kannattajaksi. Kyseinen tapahtuma on tähän mennessä ollut jokavuotisen paikallisten vihreiden mielenosoituksen kohde "reclaim the streets" -tempauksen muodossa. Kukaan vihreä ei kuitenkaan hyppää kyseisen ilmoituksen vuoksi toisen puolueen kannattajaksi, mutta jostain voi sinne siirtyä aiemmin epävarmoja äänestäjiä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #17

Niin, poliittinen pelisilmä siis otti voiton. Ja eihän kukaan ilman pelisilmää pääse keskisuuren puolueen johtoon.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minusta on veronmaksajien kannalta hyvä tilanne jos vastakkain jatkossa ovat Kokoomus ja Vihreät. Silloin Kokoomuksen on polittikassaan vähennettävä EK:n suoraa ohjausta. Äänestäjien ja EK:n suurpääomien edut kun eivät ihan aina kohtaa. Kuten ei tässä soten pakkoyhtiöittämisessäkään, jota Kokoomus on EK:n komennossa ajanut kuin käärmettä pyssyyn. SAK:n ohjauksessa olevat demarit eivät ole samalla tavalla terve vastavoima, joka vähentäisi Kokoomuksen tarvetta näkyviin verovarojen puhalluksiin. Demarit tekevät sitä perinteisesti itsekin sulle-mulle mentaliteetilla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Herra Börje Uimonen puhuu tässäkin vasemmiston tavoin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Punavihreät (Kok+SDP+Vihr+Vas) jylläävät tämän mielipidetiedustelun mukaan!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ahah !

Ruotsissa äänestäjät ovat Suomea järkevämpiä ja uhkaavat syksyn 2018 vaaleissa jättää vihreät äänikynnysrajan (4 %) alle.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Täällä Ruotsissa ollaan monella eri tavalla viisaampia kuin Suomessa ainakin, mitä tulee Kokoomuksen täkäläisen sisarpuolueen kannatukseen:

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #20

Moderaatit vaihtaa puheenjohtajaa, nykyinen pj Anna Kinberg Batra on möhlinyt pahan kerran.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #21

Kuinka paljon tuleva uusi puheenjohtaja auttaa Moderaatteja? Virta vie muualle?

+

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #25

Runsas vuosi on Ruotsin vaaleihin . Noilla nykyisillä kannatusluvuilla ei moderaatit nykyisen pj:n johdolla lähde vaaleihin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kaikkein pessimistisin tulevaisuuden maalaus todellakin olisi, että Kok & VIhreät jyräävät ja koska sentään yksipuoluejärjestelmästä ei ole kyse tarkoittaa se kahtiajako, syvää kuilua, äänestäjiin ja nukkuviin.*

*Nukkuvat eivät äänestä Kok/vihreitä ja eivät löydä ketään muutakaan joita voisivat äänestää

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomen kansan suuri enemmistö ajattelee järkevästi, eikä halua EU- tai euro -eroa.

Tuolla vanhalla levyllä ei PS menesty.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kommenttisi oli aika outo ajatellen kansanvaltaa. Kansa ja vain kansa äänestää puolueet johtoasemaan. Ne nukkuvatkin ovat osa sitä samaa kansaa. Ei ole olemassa mitään paitsioon tuomittua ryhmää jonkun diktaattorin taholta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eiks kepulla olekkaan maitoa tuottavan nelijalkaisen ja kesälaitumella olevan eläimen hermot enää ?

https://twitter.com/seppokaariainen/status/8875226...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Käsittämättömintä on se, että kokoomuksen ja kepun kannatusluvut ovat vielä näinkin korkeat – kaiken sen lehmänkauppojen ja kansan muun harhauttamisen jälkeenkin.

Johtopäätös: propaganda ainakin toimii. Jotkut kansalaiset nähtävästi ihan tosissaan uskovat, kun hallitus selittää globaalin nousukauden olevan tekemiensä kurjistustoimien ansiota.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Taitaa olla niin, että puolueista kokoomus noudattaa parhaiten vaaliohjelmaansa .

https://www.kokoomus.fi/strateginen-vaaliohjelma/

Marko Parkkola

No niin. Tätä se tiesi ja kiitokset vaan uuvaiteille. Vihreät ja muut kommunistit keulivat jälleen kerran. Pukkaako se jälleen uutta keltapunasinihallitusta ja mahdollisia lisähöysteitä vasemmalta. Itse toivon että ei, mutta jos kansalaiset näin vaaleissa äänestävät, se on pulinat pois. Onneksi gallupit eivät kuitenkaan äänestä.

Olen siis erittäin tuohtunut tilanteesta, mutta yritän olla rakentava.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Keskusta voisi olla kyllä jonkinlainen apupuolue hallituksessa kokoomukselle ja vihreille. Ongelma on vain siinä, että keskustalla on taipumus vetäytyä oppositioon murjottamaan vaalitappion jälkeen, kuten tapahtui vuonna 2011.

Marko Parkkola

Onkohan muuten ydinvoimalupahakemuksia tulossa käsittelyyn lähiaikoina. Mietin tuota vihreiden mahdollista hallitustaivalta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #34

Ei kai vihreillä mitään sitä vastaan olisi, että ranskalaisilta tehtäisiin uusia ydinvoimalatilauksia. Ne laitoksethan eivät koskaan valmistu ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset