SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Ajoneuvohallinnon tietovuoto koettelee Ruotsin kansankotia

Ruotsin ajoneuvohallinnon tietovuotoskandaali on muuttunut  pääministeri Stefan Löfvenin hallituksen asemaa horjuttavaksi sisäpoliittiseksi riidaksi. Puhutaan jo pahasta hallituksen kriisistä

Vuotaneessa aineistossa on ollut koko Ruotsin ajokorttirekisteri kuvineen  sekä myös arkaluonteista tietoa teistä, metrosta, silloista sekä satamista. 

Neljä oppositiopuoluetta harkitsee epäluottamuslauseen jättämistä. Ruotsidemokraatit -puolueen puheenjohtaja on  ilmoittanut saattavansa tukea epäluottamusäänestystä. Tuohan merkitsi Ruotsin hallituksen kaatumista valtiopäivillä.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra vaatii pääministeri Stefan Löfvenin ulostuloa asiassa. Pääministeri Stefan Löfven tuli asiassa julkisuuteen ja sanoi tänään pitävänsä asiassa lehdistötilaisuuden.

Onko tietovuodossa kuinka paljon vuotanut myös Ruotsin puolustukseen liittyvää arkaluontoista tietoa, on hiukan epäselvää. Suomessa   Yle on  viime päivinä tietovuodosta  myös uutisoinut useaan otteeseen.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kokoajan suunnitellaan meillä ja muualla ja otetaan käytöön jos jonkinmoista langattomassa verkossa toimivaa palvelua ja mobiilisovellusta. Tuntuu, että tietoturva tulee sitten jälkijunassa.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Kuulostaapa systeemiseltä romahdukselta.
Pohja pois systeemistä, kun tiedot kadonneet vaarallisille tahoille.

Ohjelmistoja voi kehittää luovuttamatta strategisia tietoja toimittajalle. Se vaatii hieman järjestelyjä, mutta se valvontaporras voi jäntevöittää toimintaa kovastikin.

Tein aikanaan ohjelmistoja Nokian Symbian-kehitykseen niin, että koodini kautta kulki käyttöjärjestelmineen maailman kaikki Symbian-softa, joka oli tarkkojen lisenssien mukainen, etten voinut sitä nähdä. Muutamat vaiheet olivat hankalia, mutta niitä selvitteli sitten lisenssit omaava henkilö. Sama periaate olisi pitänyt Ruotsissa olla käytössä.

Sitä paitsi elintärkeät sovellukset pitäisi tehdä lähellä elintärkeää prosessia, läheisessä vuorovaikutussuhteessa.

Ihmetellä täytyy, että kun jo vuosikymmeniä sitten luotiin ISO-standardit valmistukseen ja kehitykseen, jotta laatu pelittäisi kaikkialla hyvin, onkin saatu aikaan kaaosta kaikkien aikojen turvattomimmalla alueella maailmanlaajuisesti. Pitäisikö luoda jotkut BIGGER tai BEST-standardointiorganisaatiot turvaamaan meitä poliitikkojen ja vastuuttomien bisnes-päättäjien sekoiluilta, lyhytjänteiseltä peliltä, missä vaikuttimina liikaa on raha ja oman edun tavoittelu?

Tietoturva pitäisi laittaa maailmanlaajuisesti kuntoon samaan tapaan kuin monet muut yhteiskunnan systeemit on laitettu kuntoon (esimerkkinä lennonjohdon järjestelmät ja vaikkapa Linux-käyttöjärjestelmä). Olen toiminut Nokialla diagnostiikka-insinöörinä ja lukuisissa luotettavuustekniikan projekteissa muuallakin. Siten en voi ymmärtää tietoturvan alennnustilaa muuten kuin että se on osaksi itse aiheutettu ongelma.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Olet oikeassa. Minäkin olen huomannut tietoturvan ja yksityisyyden alennustilaa jo pitkään. Muuttuvassa yhteiskunnassa pitäisi asettaa tietoturva ja yksityisyys etusijalle, vasta sitten loput muut yritykset palveluntuottajineen yms.

Ulkoistaminen noista tiedoista oli kyllä sen luokan paha moka, ettei siitä nyt selvitä kevyin selityksin. Nyt ne vuotaneet tiedot voidaan käyttää mihin tahansa rikollisissa hyödyissä ja se tuo vaikeuksia sitten omat tietonsa menettäneelle henkilölle ilman omaa syytään.

Suomen pitää katsoa hyvin tarkkaan kaikki kansalaistensa tietoturvasta ja yksityisyydestä, ettei niitä tärkeitä tietoja mennä antamaan ulkoistamisen kautta ulkomaille. Ei edes eurooppaan kun ei ole mitään takeita, etteikö siellä jossakin joku tee isoja mokia ja jälkien selvittäminen on sitten niin vaikeaa kuin kotimaassa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen alkanut suhtautua varauksella pankkien vanhoihin ja uusiin mobiipalveluihin.

Omat pankkiasiat hoidat pöytäkoneella, joka on kaapelilla kytketty talon laajakaistaan. En käytä tablettia enkä myöskään langattomasti toimivaa pikkkumikroani pankkiasioiden hoitoon.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@5. On aina hyvä olla varuillaan kaikista palveluista. Esimerkiksi sähköpostitiliini en laita mitään todella tärkeitä asiakirjoja. Ne on erikseen kiintolevyllä ja sitten varakopiona ulkoisena asemana.

On maailmassa tapahtunut tietoturvamurtoja, joissa satojen miljoonien ihmisten tietoja hukattiin. Sama pätee pilvipalveluihin, koska ikinä ei tiedä mikä pilvipalveluista mahtaa lopettaa toimintansa tai myy jollekin toiselle yhtiölle ja sitten se uusi yhtiö mokailee tai sitten myy salassa big dataa joillekin kolmansille osapuolille asianomaisten tietämättä vaikka kuinka vakuutellaan, ettei mitään asianomaisten henkilökohtaisia tietoja tulla antamaan kenellekään.

Siksi tietoturva ja yksityisyys pitäisi järjestää niin, että asianomainen antaa jokaikisissä pikkuasioissa luvan eikä se, joka röyhkeästi antaa eteenpäin.

Siksi nykyisissä käyttöjärjestelmissä(ihan kaikki) sekä palveluntarjoajissa on ongelma, että jos en haluakaan tehdä sopimuksen siksi, kun sopimusasiakirjassa on kohtia, joita en voi hyväksyä ja haluan paremman oikeuden hallita omia tietojani. Sitä harrastaa likipitäen kaikki nykyään.

Ehkä siihen herätään maailmalla vasta kun tulee jättimäinen tietovuoto esim. 1,5 miljardin ihmisten tiedot sekä omaisuudet varastettu.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Meidän pitää ottaa esimerkkiä Ruotsista. Tarkennan: varoittavaa esimerkkiä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kysymys ei ollut pelkästä tietovuodosta, vaan ajokortti- ja ajoneuvorekisterin ylläpidon ulkoistamisesta Tsekissä toimivalle IBM:n palveluyksikölle.

Tällöin ajokortti- ja ajoneuvorekiterin sisältö on joutunut sikäläisten IBM:n työntekijöiden (tuntemattomien vieraan maan kansalaisten) saataville.

Ajokorttirekisteri sisälsi ilmeisesti myös Ruotsin salaisten agenttien henkilötiedot.

Tässä on ajateltavaa myös Suomessa vaikuttaville valtion toimintojen ulkoistamista ajaville tahoille (Kok, Kepu yms.)!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ruotsin ajoneuvohallinto ulkoisti tietotekniikkapalvelunsa IBM:lle huhtikuussa 2015. Eiks tuolloin ollut Löfvenin SDP -hallitus, --> oli !

-----
Kuinka moni valtion viranomainen on tai voi olla yleensä enää itsellinen omissa ulkoisissa ja sisäisissä it-palveluissa meillä tai muualla.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Kuinka moni valtion viranomainen on tai voi olla yleensä enää itsellinen omissa ulkoisissa ja sisäisissä it-palveluissa meillä tai muualla."
Kaikki voivat olla, jos nyt laitteiden ja kehitysohjelmistojen ostaminen katsotaan itselliseksi.
Sovellusten kehittäminen on ihmisten tekemää työtä. Tulos ei ole olennaisesti kiinni siitä, kuka on palkanmaksaja. Tuskin on kuitenkaan järkevää, että pienillä virastoilla olisi suurin osa tietotyöläisiä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ruotsin käsillä olevan hallituskriisin ennakoitavissa oleviin seikkoihin kuuluu julkisessa kirkonkirouksessa olevan Ruotsidemokraatit-puolueen asemassa tulossa olevat muutokset.

Nythän jo viimeksi kannatuksia mittaava gallup ilmoitti ruotsidemokraattien nousseen valtakunnan suurimmaksi puolueeksi.
Kehitteillä oleva porvarihallituksen leipojaisissa ruotsidemokraateilla on sylikummin tai kummisedän rooli, jos kohta ei vuodekumppanin osa.

Jonkinlaista puoluesuhteiden uudelleenasemointia on ollut ilmassa keväästä lähtien. Aika monet osapuolet ovat joutuneet vallitsevissa oloissa miettimään, miten kauan kannattaa yrittää pitää rd:tä vesikauhupannassa kun merkittävä osa sen teemoista on jo vaivihkaisesti valtavirtaistunut ja realisoitunut.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ruotsin median mukaan pääministeri Löfvenin hallituksen sekä puolustusministeri että sisäministeri tiesi tietovuodosta jo vuoden 2016 tammi-maaliskuussa.

Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra on töpeksinyt pahan kerran, ensin yritti kaataa Löfvenin hallitusta heidän kanssaan sovitun bujdettisovun irtisanomisella ja nyt hän antaa pelikentttä SD:lle. Siitä eivät äänestäjät ole pitäneet.

http://www.expressen.se/nyheter/kinberg-batra-vill...

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kinberg-batra-v...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jos/kun Ruotsiin tulee oikeistohallitus, yksi, ehkäpä ratkaiseva askel marssilla kohden NATO-jäsenyyttä on tullut otetuksi,

ja... no, marssikynnyksellä hyökkäysryhmityksessä ollaan.

Me Suomessa tuskin kykenemme teeskentelemään, ettei mitään olisi tapahtumassa.

Kuten on aikaisemminkin tullut todetuksi, Ruotsin länsiorientoitumisen uusi iso kuva käsittää erinäisiä muitakin elementtejä, kuin "loppuun asti viedyn" NATO-järjestelyn.

Nyt Suomessa on syytä olla hereillä ja "linjoilla".

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos Ruotsi ajautuu ennenaikaisiin vaaleihin, ollaan tilanteessa, jossa tuskin välipuheet Suomen kanssa pitää.

PM Löfven uhosi viime vuonna, ettei aio erota, vaikka allianssi olisi vaaleissa suurempi.

https://www.svd.se/lofven-jag-avgar-inte-sjalvmant...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Helsingin Sanomat, 25.7.2017;

"Julkisuuteen viime viikkoina vähä vähältä tulleet uudet tiedot tarkoittavat, että Ruotsin valtion turvallisuus olisi saattanut vaarantua."

Ja;

"...esimerkiksi Ruotsin lukuun toimivien agenttien henkilöyteen liittyvää tietoa olisi saatettu vaarantaa viranomaisen toiminnan takia."
*

Ja sitten Säpo ei saa ilmoitettua tämän tason skandaalista suoraan pääministerille ja puolustusvoimien johdolle, vaan tieto jumittuu joidenkin kädettömien pöydille 12 kuukaudeksi.. Ja pääministerin peiteltäväksi 6 kuukaudeksi!

Voi, tätä Ruotsia, se on menettänyt viimeisenkin realisen järkensä.

Nyt voisi jo hahmottaa, täysin realistisena skenariona, että Venäjä nousee maihin jossa päin Ruotsia ja alkaa kaivautua ja linnoittautuu täyttä häkää Härnösandissa, ostaa rekkakuormittain rautaa ja betonia Härnösandin Andelshandelin rauta- maataloudesta. Puolustusministeri Peter Hultqvist tietää tapahtuneesta, hänelle on ilmoitettu, mutta Peter (jota tähän asti olen pitänyt ihan järkevänä heppuna) ei tee mitään (ei ryhdy "toimenpiteisiin"), vaan tissunhissutelee... Puoli vuotta, ainakin.

Mitäs, noi ikävät jutut.. ne on nniin jävla ikäviä, miksi ryhtyä niihin, kun on näitä mukavampiakin..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset