SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

EU:n ja euron suosio vahvistumassa

Eurobarometrin  mukaan sekä EU:n että euron suosio jäsenmaissa on vahvistunut.

Kaikki tämä sen jälkeen, kun Britanniassa (EU Referendum Results) järjestettiin kansanäänestys EU:sta eroamisesta.

Pääministeri Theresa Maylla  eivät ole pysyneet asiat hallinnassa tuon kansanäänestyksen jälkeen.Ensi tuli hänen puolueelle ylimääräissä parlamenttivaaleissa  enemmistön menetys . Nyt pääministeri May on joutunut ristiriitaan oman puolueensa ministereiden  (mm. valtiovarainministeri Hammond ) kanssa mm. vapaasta liikkuvuudesta.

Vastahan me täällä Suomessakin olemme lukeneet  pääministeri Mayn sekavia puheita, että vapaa liikkuvuus EU:n ja Britannian välillä lakkaa keväällä 2019. Ilmeisesti tuota ei ole vielä sisäistetty, mitä se merkitsee. 

*****

EU:lla ja  euro- jäsenmailla on nyt etsikkoaika tehdä kehittämistoimia. Ja niitä varmaankin ryhdytään valmistelemaan ensi kuussa pidettävien  Saksan liittopäivävaalien jälkeen. Liittokansleri Angela Merkelille kannatusluvut  (Opinion polling) enteilevät jatkokautta. Myös toisessa EU-maassa - Itävallassa - pidetään   vaalit lokakuussa. Tällä hetkellä konservatiivisella   Österreichische Volkspartei -puolueella näyttää  olevan selvä etumatka (Opinion polling). Saksan ja Itävallan tilanteet ja jo  aiemmin kesäkuussa Ranskan  kansalliskokousvaalit osoittivat, että nyt on aika katsoa eteenpäin.

  • *****

European Union    Eurozone 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itävallan tilanne näyttää hyvin vakaalta. Alla olevassa statistiikassa näkyy kaikkien Itävallan liittopäiväpuoluiden kannatus kaikissa kahdeksassa heinäkuussa tehdyssä mielipidekyselyssä.

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/288...

Hyvin ilmeisesti maan perinteiset valtapuolueet konservatiivit ja sosiaalidemokraatit muodostavat vaalien jälkeen uuden hallituksen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Nato -maa Norjassa on myös vaalit syyskuussa. Erna Solbergin jatkaminen pääministerinä ei ole varmaa ja saako hän tukea muilta puolueilta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_...

Työväenpuolue on ollut kaikissa vaaleissa sitten 1920-luvun lopun suurin puolue, vaikkei aina ole ollut pääministeripuolue.

Hannu Rautomäki

Suosio ja järkiperäisyys ovat usein kaksi eri asiaa.

"Eurooppa maksaa hirvittävää hintaa tästä hirviömäisestä itsepetoksesta"
http://www.talouselama.fi/uutiset/eurooppa-maksaa-...

“Euron perustajiin kuulunut saksalaisministeri vaatii loppua ”katastrofaaliselle“ yhteisvaluutalle”
http://www.talouselama.fi/uutiset/euron-perustajii...

"Professori lataa Hesarille: ”Euro on katastrofi – seuraa kupla ja hirveät kustannukset”
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000000648562.html

“Talousnobelisti: Eurosta on tullut ansa”
http://www.verkkouutiset.fi/talous/krugman_nobelis...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mutta mikä on vaihtoehto nykyisessä maailmassa. Paluu kansallisiin valuuttoihin euromaissa on itsepetosta sekin. Valuvikoja jäi euroon,
mutta maailmankauppa ei tunne enää viime vuosisadan mallia toimia, eikä Suomen metsäteollisuuden kilpailukykyä enää hoideta devalvaatiolla.

Hannu Rautomäki

Britannia, Tanska ja Ruotsi omissa kansallisissa valuutoissaan toimivat esimerkkeinä ja vertailukohtina. Niillä on käytettävissään kaikki raha- ja finanssipoliittiset työkalut, jotka euromailta puuttuvat kokonaan.
Kun EU-maiden taloudet ovat polkeneet paikallaan riittävän kauan, ensimmäisen euroeron jälkeen korttitalo romahtaa, ja dominoefektinä alkaa paluu kansallisiin valuuttoihin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #22

On niitä talojen romahtamisia ennenkin nähty, mm. Mosulissa viimeaikoina.

Ei ihmiset kuitenkaan taivasalla pitkään viihdy ja aina ne talot rakennetaan uudestaan ja yleensä entistä parempia niistä sitten tulee.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #22

Ruotsissa oli toukokuussa n. 370 000 henkilöä työttömänä.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Luonnollisesti kryptovaluutta.Se on tulevaisuuden valuutta.Ei tunne Valtion rajoja eikä politiikkaa.siirtomaksut minimaalisia ja siirtyy melkein reaaliajassa vaikka maapallon toiselle puolen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suosio ja järkiperäisyys ovat usein kaksi eri asiaa."

Eikö kansa siis tiedäkään?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suosio ja aito menestyksellisyys ovat joskus hieman eri asioita.

HS kirjoitti €:n noin 10%:n vahvistumisen osuvan Suomeen, koska viennistämme 60% menee euroalueen ulkopuolelle. Kelluva oma valuuttaa auttaisi.

Ex-kansliapäällikkö Erkki Virtanen muistutti, että lähes 10 vuoden käytännössä kasvuton aika on poistanut mahdollisuuden puhua edes kikyn jälkeen Suomen "jakovarasta", jota ylläpidetään paikkaamalla budjettia 10%:sti velanotolla eli "lainaamalla lapsiltamme".

Vaalimenestys tai -menestymättömyys ei siis poista pitkäaikaisia ongelmia EU:ssa ja eurossa, ellei niihin aidosti puututa. Mitä Britanniaan tulee, niin tämä tuotantouutinen sattui silmiini. Olkaa hyvä:
http://www.telegraph.co.uk/business/2017/08/01/bri...

Puhutaan brexitin lopullisista vaikutuksista, kun eroneuvottelut on saatu päätökseen ja voimme tarkastella todellisuutta ilman nykyisiä epäkohtia ja pelkotiloja.

Esim. vapaata liikkumista nyky-EU:n käsittämällä tavalla onkin syytä tarkastella kriittisesti, kun näkee nykyisetkin seuraukset: EU:n piirissä rajoituksia on lähes kaikkialla suunnitteilla, myös "ytimeen kuuluvissa" Ranskassa ja Saksassa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Sekä talouteen, että turvallisuuteen liittyvät epävarmuudet EU:n ulkopuolella ovat kasvaneet ja syklit tihentyneet. Isommankin valtion on vaikea selvitä yksin. Esimerkkinä vaikkapa Etelä-Korea ja Japani vs. Pohjois-Korea. Valitettavasti sotilaalliset uhkat ovat voimistuneet. EU:n sisällä kommunikointi valtioitten ja yksittäisten ihmisten välillä on nykyisin varsin luontevaa. Tietoa on saatavissa nopeasti sekä hyvistä, että epämiellyttävistä asioista. Energiatuotantoa lukuunottamatta EU on varsin omavarainen ja sekin epävarmuus (siis energiansaanti) saadaan parempaan jamaan seuraavan 30 vuoden aikana.

Trumpin valtaannousu on osaltaan herättänyt eurooppalaiset huomaamaan, että pitkäaikaisesta hyvästä ystävästä voi tulla huonompi sellainen. Toki demokratia näyttää parasta aikaa voimaansa kun Trumpilta leikataan senaatin toimesta kynsiä.

Suurelle osalle ihmisiä Työ, Perhe ja Isänmaa ovat arvoista etusijalla. Ja vieläpä tuossa järjestyksessä. Ilman työtä ja/tai toimeentuloa on vaikea rakentaa perhettä. Edelleen - ilman työtä ja perhettä isänmaa näivettyy. Kansainväliseen kanssakäymiseen pystyvä yrityssektori on edellytys työpaikkojen säilymiselle ja julkisen puolen ylläpidolle. Maailman myllerryksissä EU (ja sen valtiot) on ottanut tilansa ja sitä arvostetaan ulkopuolella. Mm. talousalueena ja rauhan rakentajana sekä luotettavana neuvottelukumppanina.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

EU-ja eurokriitikot eivät esitä vaihtoehtoa tai pohdi seurausvaikutuksia
nykyisessä maailmanpolitiikan tilanteessa ja muuttuvassa globaalikaupan kehityksessä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Sama huomio. Aikaa kriitikoilla on ollut erityisesti 2008 kriisin jälkeen esittää perusteltuja näkemyksiä. Kriitikoitten oljenkorsia ovat yksittäisten henkilöiden sanomiset ja kirjoitukset, joista harva edes tuntee eurooppalaista kehitystä viimeisen 30 vuoden ajalta saati sitten yrityselämän jatkuvassa muutoksessa olevia moniulotteisia toimintatapoja. Mutta kun perusteltuja vaihtoehtoja seuraamuksineen ei ole tarjolla, se osaltaan vahvistaa EU:n kannatusta. Eilisen ja tämän päivän tila EU:n ja euronkaan suhteen eivät suinkaan edellytä saman jatkumista. Tullaan tarvitsemaan paljon uusia linjauksia ja toimenpiteitä. Muutosherkkyys ja riskien hallinta ovat avainsanoja. Visioitten muodostamisessa ja visioitten toteuttamiseen tarvittavissa strategioissa, nykytilan tuntemisella ja sen analysoimisella on keskeinen rooli. Nykytila on. Se ei voi olla jokin ajatelma mikä tilanne olisi jos olisimme tehneet näin ja näin.

Käyttäjän ollip1 kuva
Olli-Pekka Jalovaara

Joo, kyllähän niitä valuvikoja jäi jos Euroon niin Eurostoliittoonkin.
Ei onnistunut Neuvostoliitto,
yhtälailla kaatuu aikanaan Eurostoliitto.

Saahan sitä yrittää työstää
kohta kuitenkin maata kyntää
Pakko laittaa kohta pakkopaitaa
kun riittävän moni kulkee ahon laitaa

Ei onnistunut Neuvostoliitto,
yhtälailla kaatuu aikanaan Eurostoliitto.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Toisenlaista kuvaa saan itse tuosta kirjoituksessa mainitusta eurobarometrin tuloksen annista lukiessani Lännen Mediaan kuuluvaa K-P nettilehteä. Siinä kun kirjoitetaan "Suomalaiset myös uskovat keskimääräistä eurooppalaista enemmän, että EU:lla on myönteinen tulevaisuus.

Suomalaisten mielikuva EU:sta ei ole luottamuksesta huolimatta erityisen positiivinen, vaan eurooppalaista keskitasoa." https://kp24.fi/uutiset/515677/eurobarometri-suoma...

Kovin ristiriitaiselta näyttää mielestäni kyselyn tulos suomalaisten kohdalla. EU:n kuva on siis luottamuksen kohdalla lisääntynyt, mutta ei kuitenkaan erityisen positiivinen.

Itse en kylläkään oikein pidä noita tuollaisia baromertikyselyiden tuloksia millään tavoin luotettavina. Mistä kullekin kansalaiselle on EU:sta tietynlainen mielikuva syntynyt? Median keromista jutuista, jolloin moni tärkeä asia on jäänyt kertomatta. Kovin suuresti tuskin perustuu aitoon tiedonjyväseen kaikkien kohdalla ilmaistu mielipide.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eilen aloitti tämä verkkosivusto seuraamaan ja analysoimaan mm. länsimaiden vaaleihin liittyviä valheuutisia, EU:n ja euron hajottajien propagandaa ym.

http://dashboard.securingdemocracy.org/

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

mielenkiintoinen ja lähes reaaliaikainen tilasto.

Hannu Rautomäki

EU on savijaloilla seisova talouskokeilu, jossa sekoitettiin sosialistista yhteisvastuuta, ja taustalla olevien olevien suurpankkien valtaa.

Kuinka yhteisvaluutta voisi toimia EU:n erilaisien talouksien, hallintotapojen, työmoraalin ja rehellisyysperiaatteiden riemunkirjavassa tilkkutäkissä?
Yhteisvaluuttaa joudutaan yhteisvastuullisesti pönkittämään pakkotilanteessa tukemalla rapakuntoisia maita, ja siinäkin tapahtui vilppi.

Tosiasiallisesti euromaiden antamat tukipaketit eivät päätyneet elvyttämään kriisimaiden talouksia, vaan palasivat lähinnä Saksan, Ranskan, Btitannian ja USA:n suurpankeille vanhojen erääntyvien velkojen maksuina.

Eli kyseessä on pankkituki samaisille pankeille, jotka alunperin yliluotottivat kyseiset maat kriisitilanteeseen asti. Lisäksi näiden pankkien aikoinaan ottamat vastuut ja riskit siirrettiin EU:n tukikarusellissa euroalueen veronmaksajien vastuulle kuristamaan tukia antaneiden maiden talouksia.

EU on pakottanut kriisimaat leikkamaan rajusti julkista talouttaan, se puolestaan on ajanut elinkeinoelämän alas ja työttömyyden ylös, velanmaksukyky heikkenee, ja tukien kautta velkataakka on vain kasvanut. Kreikan vakava tilanne odottaa laukeamistaan.

Euro toi EU:hun sosialistisen ulottuvuuden, ja se on omiaan näivettämään myös taloutensa kunnolla hoitaneet maat, kun niiden maksut ja vastuut kasvavat. Sen vuoksi, että ovat hoitaneet taloutensa kunnolla. Samaan aikaan ympäristössä kysyntä laskee.
EU on myös sumeilematta rikkonut omat sovitut periaatteensa. Bail out - jokaisen maan yksinvastuu omista veloistaan ilman muiden maiden tukivelvoitteita rikottiin heti ensimmäisen kriisin ilmaantuessa.

Julkisen talouden sovitut alijäämärajat rikottiin ja unohdettiin heti, kun havaittiin, että kriisimaiden lisäksi niitä rikkovat myös EU:n suuret keskusvallat pienistä puhumattakaan.

Lisäksi Kyproksessa EU:n toimesta rikottiin koko markkinatalouden kivijalka - yksityisomaisuuden suoja.

EU:ta odottaa pitkäaikainen taloudellinen näivettyminen omien rakenteellisien mahdottomuuksiensa vuoksi, ja sitä edesauttaa rahapiirien rahanahneuksissaan harjoittama teollisten työpaikkojen ulkoistaminen lähinnä Kaakkois-Aasiaan, sekä jatkuva muuttovirta EU:n ulkopuolelta.

Toisena vaihtoehtona on komission kauhu, taloudellisien realiteettien pakottama euroalueen hajoaminen, mikä aikanaan myöhemmin tulee myös tapahtumaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Euron eräitä valuvikoja en kiellä, mutta mikä on vaihtoehto. Paluu takaisin kansallisiiin valuuttoihin on itsepetos nykyisessä muuttuvassa maailmantaloudessa .

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Jos ja kun jokin järjestelmä perustuu siihen että järjestelmän sääntöjä ei noudateta, se on itsepetosta parhaimmillaan.

Jos sääntöjen rikkomiselle pitää esittää 'vaihtoehtoinen toimintamalli' se on, Maraa lainatakseni, perin kummallista.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Miksiköhän kapitalistit (suurpankit) ovat kehittäneet sosialistisen yhteisvaluutan? Niin, ja mikä tekee valuutasta sosialistisen?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Sosialistinen valuutta olisi sellainen valuutta jota jaetaan kaikille tarpeen mukaan, ikään, sukupuoleen, rotuun, uskontoon ja työpanokseen katsomatta, mutta tietenkin vastuupolitikoille aina vähän enemmän kuin kaikille muille.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikös Itävallassa rakenneta " panssariesteitä " eteläisille rajoille maahanmuuton ja vapaan liikkuvuuden esteiksi. Saksassa turvapaikkahakijoiden kiintiöitä on taas puolestaan täytetty kovin laiskasti esim. Suomen nähden.

Brexitistä on kovasti horinoita varsinkin vastarannalta katsoen. Kannattaisi odotella maltilla muutamia vuosia pelkän spekuloinnin sijaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vapaalle liikkuvuudelle sulku EU:n ja Britannian välille ensi vuoden jälkeen on shokki niin yksilötasolla kuin sitten kaupalle ym., että sen seurausten odottaminen vasta kun sulku on tehty, ei taida sekään olla kaikkein harkituin teko.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Käsittääkseni vapaata liikkuvuutta tullaan Britannian ja EU:n välillä jatkossa vain säätelemään, eikä suinkaan sulkemaan. Britit kyllä ymmärtävät " aivoviennin ja -tuonnin " ja päälle hyvinkin pitkään ja vankkaan kokmukseen perustuen.

EU:n Bryssel on puolestaan iso typerys ja pähkähullu, jos potkii omaa jalkaansa kaupan rajoituksin ja estein - ja tämä on vain yksinkertainen fakta nykytilastojen valossa.

Britannian huippuyliopistot houkuttelevat edelleen lahjakkuuksia ympäi maailman ja myös EU:n alueelta, jotka suurin osin jatkavat työuriaanmyös myöhemmin Britanniassa.
Näistä osa on suomalaisiakin myös jatkossa - halusimme sitä tai emme.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #17

Näitä "hätähuutoja" on UK:ssa useilla sektoreilla ja teollisuuden aloilla. Hätähuudot osoittavat kuinka kaoottisessa tilanteessa sisäisesti ollaan. Suurimmat paineet eivät tule EU:sta vaan sisältä. On vaikea kuvitella, että erilaisia oikeuksia mm. liittyen maahanmuuttoon annettaisiin eri sektoreille.

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brex...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Britannian huippuyliopistot houkuttelevat edelleen lahjakkuuksia ympäi maailman ja myös EU:n alueelta, jotka suurin osin jatkavat työuriaanmyös myöhemmin Britanniassa.
Näistä osa on suomalaisiakin myös jatkossa - halusimme sitä tai emme."

Kun ulkomaalaisten asema Englannissa heikkenee, mm. englantilaisten ulkomaalaisvihan takia ja Englannin hallituksen harjoittaman liikkunisen rajoitusten politiikan takia, voi hyvin käydä niin, että nämä huippulahjakkuudet hakeutuvatkin yliopistoihin muualle kuin Englantiin, vaikkapa, Saksaan, Ruotsiin, tai Suomeen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"On vaikea kuvitella, että erilaisia oikeuksia mm. liittyen maahanmuuttoon annettaisiin eri sektoreille."

Eiköhän nyt kuitenkin yliopistoille jätetä oma perinteinen akateeminen vapautensa huolimatta turhista pelotteluista tässä suhteessa. Kyllä varmasti saksalainen Hilde, italialainen Giovanni ja suomalainen Seppokin pääse edeleen opintoihin näihin huippuyliopistoihin, mikäli riittävän kyvykkäinä sinne satuttaisiin hyväksymään.

Ainahan on olemassa mahdollisuus myös kaksoiskansalaisuuteen tai jopa kansalaisuuden vaihtoon, jotka tulevat automaattisesti toki mahdolliseksi Brexitin yhteydessä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kyllä varmasti saksalainen Hilde, italialainen Giovanni ja suomalainen Seppokin pääse edeleen opintoihin näihin opinahjoihin, mikäli kyvykkäinä sinne satuttaisiin hyväksymään."

Voi olla että sellaiset nuoret joilla on taustalla jonkinlaista "Hitler jugend" ajattelua, voivat hyvinkin tykätä Brexit- Englannin uudesta elämänmenosta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

No olipa kerrassaan typerä ja moukkamainen kommentti Vihavaiselta. Muistaakseni se oli juuri Britannia, joka nousi ensimmäisenä natseja vastaan v. 1939 syksyllä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #28

Tarkoitin Vihavaisen natsikortin esiin ottamista tässä Brexit-kysymyksessä.
Todella typerää, moukkamaista ja naiivia, jos tätä nyt sanoiksi jotenkin pukisi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #29

Englanti ja USA, Natsi- saksan tuhoajat Neuvostoliiton ohella, ovat kovasti nyt itse lähestymässä natsi-ideologiaa. "America first" ja "to make America great again", ovat selkeää kansallismielistä nationalistista politiikkaa.

Englantilaiset aikovat sulkea rajansa ulkomaalaisilta. Ulkomaalaisia, varsinkaan puolalaisia ja etelämaalaisia ei enää Briteissä siedetä. Se on rotyhygieniaa ennenkaikkea.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #31

Nationalismi ei ole kansallissosialismia. Vaatii kovin kieroutuneen mielen yhdistääkseen nyky-USA:n tai nyky-Britannian kansallissosialisteihin.

Tuo rotuhygieniakin on omituinen väite Britannian ollessa USA:n ohella varmasti maailman kansainvälisin valtio useine eri alakulttuureineen ja ihonväreineen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #39

"Nationalismi ei ole kansallissosialismia. Vaatii kovin kieroutuneen mielen yhdistääkseen nyky-USA:n tai nyky-Britannian kansallissosialisteihin."

Päinvastoin, vaatii kieroutunutta mieltä olla havaitsematta yhteyttä.

"Tuo rotuhygieniakin on omituinen väite Britannian ollessa USA:n ohella varmasti maailman kansainvälisin valtio useine eri alakulttuureineen ja ihonväreineen."

Näin on ollutkin tähän asti. Nyt, brexitin aikaan, kaikki muuttuu.
Brittien onneksi heidän ei tarvitse sentään muuria rajalle rakentaa, kun on tuo jorpakko välissä ja siinä vain kapea tunneli, joka on helppo tukkia.

Paitsi että tietenkin Skotlannoin rajalle pitää se muuri rakentaa, jos Skotlanti eroaa kansanyhteisöstä ja Englannista. Se vanha roomalaisten rakentana muurikin on vähän väärässä paikassa nykyään. :)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

En minä tai Hilde ole huolissaan. Vaan brittiprofessorit ja yliopistojen johto. Miksiköhän?

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Brittien tukimiljoonat eu:lle - miten paikataan vajaus? Miten rahoitetaan velaksi elämistä esim Kreikka? Niin ja Suomen velaksi elämisen jatkuminen?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Olisi ehkä parempi ettei Suomen velaksi elämistä enää ulkomailta käsin tuettaisi, jakamalla ilmaista lainarahaa, jonka korko sitten joskus muuttuu.

Suomalaiset kun ei itse näe totuutta.

Kiky- sopimus ei onnistunut ja nyt ollaan taas kinumassa lisää rahaa, palkankorotuksia. Tässä palkankorotusten mankunassa ei ole eroa akateemisen työväen ja ryysyköyhälistön välillä. Kaikki on yhtä vastuuttomia ja politikot keskittyvät keräämään populismilla irtopisteitä vaalien lähestyessä.

Budjettivaje pystyttäisiin helposti kuromaan umpeen verotuksella, mutta kun politikoista ei näköjään ole mihinkään, ne on vellihousuja kaikki.

Ei ole halua eikä muskeleita hoitaa talutta kuntoon, huolehditaan vain kannatuksesta ja menestyminen vaaleissa kahden vuoden päästä on kaikkien puolueiden kärkihanke.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Yllättävä tieto: Helsinki matkalla maailman suurimmaksi matkustajasatamaksi – nyt tasoissa Britannian Doverin kanssa

https://yle.fi/uutiset/3-9754915

------
Hyvät asiat eivät ole EU-jäsenyyden ansioita, mutta kielteiset asiat aina EU:n syytä EU- ja euroskeptikkojen mielestä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Britannia tulee brexitin myötä kuihtumaan kaikilla aloilla ja kaikilla mittareilla ja siitä tulee vähitellen Euroopan banaanivaltio, samanlainen mitä Itä-Euroopan eristyksissä olevat pikkuvaltiot ennen olivat.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Olisiko käymässä niin, että EU-kriitikoiden tyhjät tynnyrit ovat lommoutumassa, eivätkä edes kunnolla kolise. Samat "argumentit" toistuvat vuodesta toiseen. Toki hatun nosto kriitikoille, että ovat herätelleet EU-myönteiset puolustamaan ja kehittämään parempaa unionia. Kriitikot ovat mielestäni ansainneet tuopilliset hyvää saksalaista, belgialaista tai vaikkapa suomalaista olutta. EU:n piikkiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kriitikot ovat mielestäni ansainneet tuopilliset hyvää saksalaista, belgialaista tai vaikkapa suomalaista olutta. EU:n piikkiin."

Minäkin voin ottaa tuomillisen "kriitikoiden" kunniaksi, ihan omaan piikkiini, vaikka en muuten niin oluesta piittaa, enkä väkevistäkään. Kriitikot on kyllä ihan mukavaa väkeä. :)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Minä tyydyn pelkkään kivennäisveteen, kun minulle ei maistu minkäänpitoiset promillejuomat. :D.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kreikan tilastoviranomaisen entiselle johtajalle (Andreas Georgioun) annettu tuomio herättää kysymyksiä tuomioistuimen puolueetomuudesta.

Tosin vain yhden henkilön nostaminen tikun nokkaan ei taida
olla läpeensä korruptoituneessa Kreikassa sekään oikein.

http://www.politico.eu/article/greece-andreas-geor...

Mutta miksi tuomio tuli vasta nyt ja, miten varmistetaan, ettei jatkossa
vastaavanlainen huijjaus onnistu missään jäsenmaassa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset