SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin suosio vapaassa pudotuksessa

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin suosio on ollut viime aikoina vapaassa pudotuksessa.

YouGov -markkinatutkimusyhtiön kyselyssä vain 36 %  ranskalaisista antaa presidentti Macronille hyvän arvosanan.

Vielä kesäkuussa  mitattiin yli 60 %:n lukuja Macronille ja hänen pääministerilleen  Edouard Philippe'lle.

Miten yhtenäisenä kansalliskokouksessa alkaa toimia Macronin taustapuolue (La République En Marche), joka sai kesäkuun vaaleissa yksin enemmistön. Macronin oma suosio voi kulkea tässä  vaiheessa mitä tahtia tahansa, mutta kansalliskokouksen päätöksenteko presidentin tukena nousee keskiöön.

Monien ministereiden  erot, armeijan esikuntapäällikön ero, julkinen sanasota ja uudistusten hitaus ovat syöneet Macronin suosiota lähes yhtä nopeassa tahdissa kuin vuonna 2012 kävi edelliselle presidentti François Hollandelle . Hollanden suosion romahdus johti myös hänen sosialistipuolueen ennenkokemattomaan romahdukseen tämän vuoden vaaleissa.

Moni ennakoi ennen vaaleja, että presidentti Macronin johtamistaidot ja poliittinen taitavuus joutuvat kunnolla vasta puntariin, kun hänen julkisuudessa esittämänsä työelämän ym. uudistukset ovat päätäntävaiheessa. Ranska tarvitsee Suomen lailla monia rakenteellisia uudistuksia. Toivoa sopii, että Macron saa vietyä läpi aikomansa uudistukset.

 

 

 


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Tämähän on normaali politiikan odotuskuilun ongelma. Lupaukset/toiveet eivät kohtaa todellisuutta eikä odotettuja muutoksia tapahdukaan ja tyytymättömyys lisääntyy.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Trump on pitänyt pintansa paljon Macronia paremmin. Etenkin kun huomioidaan median laaja tuki Macronille ja mustamaalauskampanja Trumpia kohtaan.

Ongelmat ovat hyvin samanlaiset Macronillakin, mutta niistä ei revitä etusivun juttuja kuukaudesta toiseen.

"Ministerien erot, julkinen sanasota ja uudistusten hitaus ovat syöneet Ranskan historian nuorimman presidentin kannatusta." (YLE)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kyllä lähtötilanne on ollut täysin erilainen. Ranskassa ei ole tehty uudistuksia miesmuistiin. Työttömyys on ollut korkealla ja kasvu olematon. USA:n työttömyys alle 5% ja kasvu reipasta useita armorikkaita vuosia. Velkaantunet toki molemmat ovat vauhdilla. Ranskassa uudistukset ovat kipeitä ja sattuvat moniin äänestäjäryhmiin. USA kyllä pärjää vaikka Trump heittäytyisi täysipäiväiseksi golfariksi. Ranskassa ongelmat/sairaudet tunnistettiin mutta lääkettä ei haluta ottaa. Valitettavasti. Näinhän se on ollut Suomessakin - toki pienemmässä mittakaavassa ja nyt mennään edes oikeaan suuntaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja menihän Macronin lakialoite läpi:

France's parliament on Wednesday adopted a bill allowing the government to fast-track changes to the labour code, the first major reform of Emmanuel Macron's presidency which aims to slash unemployment.

http://www.france24.com/en/20170803-french-parliam...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #8

Hyvä huomio. Macronille on tärkeää, että hänen taustapuolueensa pysyy
yhtenäisenä kansalliskokouksessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eipä siltä näytä:

Trump hits new low in polls

President Donald Trump has watched his ratings decline for months, but on Wednesday two respected polls showed that only a third of American voters view him favorably — a new low less than 200 days into his presidency

http://www.politico.com/story/2017/08/02/donald-tr...

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kyllä näyttää. Vertailet nyt eri kehitysvaiheen tuloksia keskenään ja unohdit pointtini muutoinkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Tässä olisi pointtia: Macronille ei naureskella ympäri maailmaa kuten Trumpille.

Australian PM Turnbull mocks Trump in leaked audio

Eikä ole lähestulkoonkaan ainoa.

http://www.bbc.com/news/world-australia-40284372

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

"Trump on pitänyt pintansa paljon Macronia paremmin."

Olet sataprosenttisen oikeassa - Trumpin suosio on ollut erittäin alhainen melkeinpä koko hänen puolivuotisen kautensa aikana eli hänen suosionsa ei ole ainakaan pudonnut dramaattisesti - vain hieman. Pitäisikö häntä onnitella tästä? Kuten varmaan myös hänen "saavutuksistaan"?

Ja lopeta ystävällisesti tuollaiset puheet "mustamaalaamisesta". Eiköhän Trump saa kaikkea negatiivista aikaan ihan olemalla lapsellinen (esim. sain enemmän ääniä tai minun virkaanastujaisjuhliin osallistui enemmän henkilöitä) ja typerä/valehtelija (twiitti-tulva ja esille tulleet puheet esim. Meksikon presidentin kanssa).

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Trump on epäilemätttä aiheuttanut itse suuren osan negatiivisesta julkisuudesta. Eikä hänen keinonsa eivät ole minulle mikään tabu.

"Ja säilyttääkseen asemansa suurten voimien puristuksessa hän turvautuu edeltäjiensä lailla likaisiin keinoihin: valheisiin, kiristykseen, lahjontaan, asemiehiin ja parittajiin. (Kaikki kuninkaan miehet 24.7.2016)

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #15

Saanko silloin ystävällisesti kysyä, minkä ihmeen takia haluat puolustaa häntä?

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #19

Trump on Yhdysvalt...siis kaikkien kansallisvaltioiden paras ystävä! Näin hän sopii kaikkien "globalismia" vihaavien nationalistien idoliksi. Siis niiden nationalistien, jotka haluavat larpata todellisuutta jossa valtioiden ei tarvitse edes käydä keskenään kauppaa tai muutenkaan sopia yhtikäs mistään.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #25

Eli kyse on vain suuresta larpista? Pelottavaa... :-)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

EI mitään uutta auringon alla. Eniten tässä kiinnostaa seurata median reaktioita jotka tekivät meillä Suomesssakin Macronista Messiaan kukistaessaan Le Penin ilman mitään mielenkiintoa mitä asioita Macron nyt nosti esiin kampanjassaan ja mitä nyt sitten koittaa saada aikaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Le Penin kukistaminen oli parasta mitä Euroopassa on tapahtunut pitkään aikaan. Sitä vielä edelleen kannattaa juhlia. Suomessakin. Toki paljon ääniä lienee mennyt juuri Le Penin kukistamiseen lukematta Macronin ohjelmaa - ongelmien tunnistamisineen.

Niko Sillanpää

Nykyäänestäjä ei jaksa odottaa muutamaa uutissykliä pidempää "tuloksia". Tämä odotus on tietty syvästi epärealistinen.

Niko Sillanpää

-- voi poistaa --

Joku voisi korjata tämän softan rinnakkaisuuden bugit.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Macronin suosio näyttää pudonneen paljon jyrkemmin ja lyhyessä ajassa kuin mitä tapahtui edeltäjän Francois Hollanden. Ehkäpä Macronin nuoruus vetosi ensi alkuun, eikä niinkään poliittisten päämäärien saavutettavuus/mahdollisuus.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nämä kyselyt on toisaalta aivan turhia, kertoo paljon enemmän kansasta kuin kohteesta.

Ihan sama tilanne on vaaleista toiseen Suomessakin, eikä riipu siitä onko vallassa vasemmisto tai oikeisto. Voisin lyödä vetoa, että seuraavaankin hallituukseen ollaan ennätysmäisen tyytymättömiä, kun pari vuotta on kulunut.

Samaa tarinaa aina vaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mauno Koivisto ja Urho Kekkonen muistaakseni säilyttivät suosionsa riippumatta siitä mitä sanoivat, tai tekivät.

Minulla on vähän sellainen käsitys ettei kansansuosio perustu mihinkään rationaaliseen, vaan se on jotain mystistä, mihin ei voi järjellä saada mitään otetta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

No Urkkia kait politikot "vihasivat" syystä että Urkki heitä monella lailla "kuritti" josta taas johtui että kansa Urkkia "rakasti" ?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kirjoitifn johonkn blogikommenttiin aikani, että en ole julkisuudessa olleista Macronin poliittisista ohjelmista löytänyt yhtään mitään sisältöä, pelkkää poliittista kaunomaalailua. Minua tulos ei siis yllätä.

Marko Parkkola

Rajat auki. Monikulttuuri on rikkautta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Monikulttuurisuus on rikkautta, kyllä, mutta sillä ei ole mitään tekemistä rajojen aukiolemisen kanssa. Kiina valvoo rajojansa tarkkaan, mutta vaikkapa Sanghai, jossa poikani miniämme kanssa pari vuotta poikamme työnsä vuoksi asui, on erittäin monikulttuurinen kaupunki. Parkkola, pieni neuvo, selvitä nyt hyvä mies itsellesi mitä monikultturisuus oikeasti on, ettet höpötä mitä sattuu.

Marko Parkkola

Toistelen vain suvakkien suosikkilauseita. Niitä lauseita, joiden takia Macronillakin nyt tippuu kannatus kuin lehmän häntä.

Toinen syy kannatuksen laskuun on toki Macronin oikeistolainen poliitikko sosialismiin tottuneessa maanosassa.

Ranska saa mitä tilasi, mutta jostain syystä se ei kelvannutkaan. Ehkä olisi kannattanut valita le Pen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Viimeisen 10 vuoden aikana Ranska on velkaantunut n. 1.000 miljardia euroa, joten tarvittava remontti uudistuksineen tulee olemaan haasteellinenn ja väistämätön. Pelkällä pienellä sipistelyllä maan alijäämät eivät oikene eikä talous muutu uskottavaksi. Eräs ikävä puoli on jo valmiiksi tappiinsa korotettu verotuksen taso, joten ainoa tapa alijäämien hoitoon ovat valtavat säästöt ja leikkaukset lähitulevaisuudessa. Talouden nousuun ilman ihmeitä ei usko enää kukaan.

Tulemme näkemään liikehdintää ja barrikadeja Ranskan kaduilla, olipa siellä vallassa sitten kuka tai ketkä hyvänsä. Marcon varmasti yrittää parhaansa, kuten on aiemmin luvannut.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Marcon varmasti yrittää parhaansa, kuten on aiemmin luvannut."

Minulla on sellainen käsitys että Macronilla olisi paremmat mahdollisuudet kuin kenelläkään muulla selvitä noista kaikista vaikeuksista ja ongelmista jotka edessä ovat.

Toki voi olla niin ettei sekään riitä että on kaikkein parhaat mahdollisuudet. Voi olla että tehtävä on mahdoton.

Kyse on samasta asiasta kuin Suomessa ja Kreikassa. Uudistusten esteenä on kansa. Uudistuksia ei saada aikaiseksi ellei saada kansaa jollain konstilla mukaan.

Mielessäni on yksi sellainen asia kun koko kansa on saatu mukaan talkoisiin, se oli Suomen Konsensus, silloin joskus kauan sitten. Miten se saatiinkaan aikaan?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pitääkö alkaa sotimaan ?"

Yksi keino yhdistää kansa on todellakin ryhtyä sotimaan, se yhdisti kansan silloin kun sodittiin Venäjää vastaan. Tämä on kuitenkin vielä kehnompi asia kuin vallitseva eripura ja hajaannus, päättämättömyys ja huono asioiden hoito.

Maailmalla ja Suomessa on kuitenkin huolestuttavia merkkejä siitä että kansallista yhtenäisyyttä yritetään takoa koettamalla järjestää ulkoisia uhkia. Venäjällä uhka on EU, EU- maissa uhka on Venäjä, mutta kun Venäjää ei pidetä riittävänä uhkana ulkoiseksi uhaksi on kelpuutettu pakolaisetm koiden nyt sanotaan tuhoavan Eurooppalaisen kulttuurin ja identiteetin, mikä on täyttä hölynpölyä.

Amerikassa uhkana ovat mukamas latinot, arabiterroristit ja koko muu maailma, joka muka sortaa amerikkalaisia ja joiden kanssa yritetään nyt mukamas tehdä uudet ja paremmat diilit.

"America First" on kuitenkin pohjaltaan natsimielistä ajattelua, samaa ajattelua harrastivat Adolf Hitler ja muut natsit ja se ajattelutapa johtaa sotaan, koska muut maat eivät voi hyväksyä sitä että joku maa ottaa oikeudet olla ensimmäinen ja sanella muille omat ehtonsa.

*****************

Suomen konsensuksessa ei kuitenkaan ollut kyse sodasta, vaan kyseessä oli joku muu muystinen tapa luoda yhtenäinen kansallinen tahtotila, joka sitäpaitsi johti erinomaisiin tuloksiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset