SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Jakovarapolitiikka on syvällä Suomen puolueissa

Valtiovarainministeriö on aloittanut  vuoden 2018 talousarvioehdotuksen kokoamisen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi eilen, että ilmassa on suhdannepölyä, mutta jakovaraa ei ole. Valtiovarainministeri Orpon mukaan talouskasvu ei vielä näy julkisessa taloudessa. Velkaantuminen pitää saada taittumaan ja työllisyyttä pitää saada edelleen kestävämmälle pohjalle, eli tiukka talouspoliittinen linja tulee jatkumaan, totesi valtiovarainministeri Orpo  Ylen haastattelussa.

*****

Ministeri Orpon tuossa haastattelussa esille nostama sana  -jakovara - on syvällä kaikissa Suomen puolueissa. Ei ole kysymys pelkästään menopuolen määrärahojen mitoittamisesta , vaan yhtälailla verotuksesta ja erityisesti verovähennysviidakosta. Onhan esim. verovähennykset myös jakovarapolitiikkaa.

*****

Valtion talousarvion laadintamenettelyä   on vuosikymmenten saatossa paljon muutettu ja kehitetty. Jos otatte esiin budjettikirjan esim. 1980-luvulta ja kuluvan vuoden budjettikirjan, huomaatte valtaisen muutoksen. Nyt tehdään budjetti euroissa, mutta ennen tehtiin markoissa. Ministeriöiden nimiä on muuttunut ja kunkin ministeriön alainen hallinto on  valtaisasti muuttunut. Myös käsitteet kehysbudjetointi, bruttobudjetointi, nettobudjetointi ja  tulosbudjetointi  ovat muuttaneet laadintamenettelyä. Takavuosina puhuttiin myös nollabudjetoinnista eli, että kaikki määrärahat ensin nollataisiin, ja arvioitaisiin sitten, onko määräraha lainkaan tarpeen. Tuollaiseen "itsemurhapolitiikkaan" ei  yksikään puolue ole rohjennut vielä lähteä. 

*****

Lukuisista budjetin  laadintamenettelyn muutoksista ja kehittämisestä huolimatta sana -jakovara  -  (lue em. linkki vuodelta 2008 ennen Suomen talouden romahdusta) ) on pinttynyt puolueiden sisään, etenkin ennen vaaleja  budjetin suuresta alijäämästä huolimatta.

****

 

Julkinen talous 

--> Valtion budjettitalouden tulot ja menot

--> Julkisyhteisöjen alijäämä/ylijäämä ja velka

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Jakovara" pitäisi poistaa käsitteenä kokonaan. Sehän tarkoittaa sitä, että menoja korotetaan valtiontaloudessa sitä mukaa kun tuloja tulee budjetoitua enemmän. 70-luvulla Virolaisen ollessa valtiovarainministerinä hän oli maininnut kerran hallituskumppaneilleen tyyliin: "Miul ois viel parisattaa miljoonaa. Tehkääs pojat esityksiä!"

"Jakovara" pitäisi palauttaa veronpalautuksina tai säästää tulevia vajeita varten, esimerkiksi valtion kunkin hetkisen velan lyhentämisen muodossa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuo Virolaisen tokaisu kulki vuosikymmeniä legendana. Ei ollut kuitenkaan mikään keksitty legenda, vaan noin oli todellisuudessa tapahtunut.

Tuossa blogissani on linkki saman puolueen sanomisiin tilanteessa, jolloin seuraavana vuonna valtion budjetin tasapaino romahti 10 mrd:lla.
https://yle.fi/uutiset/3-5760296

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mainitsin jo blogissa verotuksen kuuluvan jakovaran piiriin yhtälailla kuin esim. ay-jäsenmaksun verovähennysoikeus tai kaikki muutkin budjettiasiat, jotka vaikuttavat budjetin loppusummaan.

https://www.veronmaksajat.fi/globalassets/tilastot...

----
Ministeri Opro puhui eilen suhdnnepölystä ja tänään jakovaarasta (ei siis jakovarasta).

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
ay-jäsenmaksun verovähennysoikeus
Kuten verottomilla säätiöillä,yleishyödyllisillä tahoilla verottomuus
myös eri järjestöjen jäsenmaksuissa verovähennysoikeus .
Säätiöt verolle,yleishyödylliset järjestöt verolle.Jäsenmaksut verolle. Hoituisi VVO/AY ongelma samalla.

Kepun verolinjaus ennen vaaleja-15
Säätiöillä/yleishyödyllisillä tahoilla 11 mrd.Joka ei suuntaudu työttömyyden eikä PK-yritysten hyödyksi.

Näköjään paremmat tuotot ulkomailla ja pörssiyritysten tukemiseen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.Jakovaraa löytyy . "Punakynä" -Sailakselta ei riittänyt jakovaraa edm.tahoille kun Lipponen ja Sale maksoi velkoja.
Taitaa Hetemäki olla kokoomuslainen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset