SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suomalaisten enemmistö tyrmää maakuntauudistuksen

Iltalehti on Taloustutkimuksella selvittänut maakuntauudistuksen tarpeellisuutta kansalaisten näkökulmasta.

Kyselyn mukaan enemmistö kansalaisista pitää maakuntauudistusta tarpeettomana.

Taloustutkimus Oy haastatteli  tällä viikolla Iltalehden toimeksiannosta suomalaisia maakuntauudistuksen ja sote-uudistuksen tarpeellisuudesta.

Sote-uudistukseen suhtauduttiin maakuntauudistusta suopeamman, muttei  selvää enemmistöä sekään hanke tunnu saavan kansalaisilta.

Kirjoitin täällä aiemmin, että   sote- ja maakuntauudistus näyttää siirtyvän vuodella ehkä kahdella .

On järjen vastaista perustaa lailla 18 maakuntaa, riittää 9-12 maakuntaa. Ihmettelen monien lailla, miksei perustuslakivaliokunta puuttunut maakuntalakiesitykseen ? Jos nostetaan po. lakiesityksen perusoikeudet kansalaisten  näkökulmasta arvioitaviksi , ehdotetut 18  maakuntaa saattavat kansalaiset melko eriarvoiseen asemaan eri puolella Suomea.  Perustuslaki sanoo (119 § 4 mom.), että itsehallinnosta kuntia suuremmilla hallintoalueilla säädetään lailla. Kyllä, mutta joku  tolkku pitää olla itsehalalintoalueiden lukumäärän suhteen.

Toivottavasti sote- ja maakuntalakiesitystä muutetaan eduskuntakäsittelyssä.  Pääministeri Sipilän yksin 05.07.2017 tiedottama uusi aikataulu saa kokoajan vastatuulta niin maakuntalakiesityksen sisällön kuin maakuntavaalien ajankohdan suhteen.

*****

Sote- ja maakuntauudistus- sekä  valinnanvapauslakiesitykset       

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan   lausunto 

 

   

  •  

   

   

   

  Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

  5Suosittele

  5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

  NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

  Käyttäjän KariHaapakangas kuva
  Kari Haapakangas

  Eli maakuntahallinto kelpaa, kunhan niitä on tarpeeksi vähän? Toisaalta niitä pitäisi olla "enemmän", jotta Helsinki voisi hoitaa asiansa itse.

  Kieltämättä Helsinki on väestöpohjaltaan kyllin suuri itsenäiseksi toimijaksi. Toisaalta sen mielivaltaiset hallinnolliset rajat ovat aivan liian ahtaat. Pääkaupunkiseutu ja koko Uusimaa kaipaisivat laajempaa hallinnollista kokonaisuutta toiminnan järkevöittämiseen, mutta paikalliset edustajat ovat kyvyttömiä sellaisen muodostamaan. Keskittyvät vain arvostelemaan "liikoja" maakuntia.

  Käyttäjän SJPHKI kuva
  Seppo-Juha Pietikäinen

  Jos maakuntauudistus toteutetaan koordinoimalla nykyiset kymmenet/sadat
  aluehallinnon toimijat, niin se saa ymmärrystä. Samaan aikaan pitäisi
  ronskilla kädellä puuttua kuntahallintoon,eikä maakuntauudistuksen peiteverholla sementoida nykyinen kuntarakanne.

  No odotetaan, miten maakuntauudistus toteutetaan ja, miten lakiesitys vielä muuttuu eduskunnassa. Uutta verohallintoporrasta
  tuskin -ainkaan heti - tulee, eikä sitä onneksi edes esitetä

  Käyttäjän KariHaapakangas kuva
  Kari Haapakangas

  Maakunta on aivan liian iso, kömpelö ja etäinen huolehtiakseen paikallisista asioista. Siksi on järkevää säilyttää kuntataso. Sen keventäminen on kyllä tarpeen.

  Käyttäjän joukorep kuva
  Jouko Repo

  Ei ihme, jos kaannatusta ei heru.

  Maakuntauudistuksen takana vaikuttaa olevan ainoastaan poliittinen vallanhalu ja suhmurointi. Maakuntauudistus ei tule edes pienentämään julkista koneistoa. Pikemminkin päinvastoin lisäämään kepulointia.

  Maakuntauudistuksen asemasta kuntien staattisen hallinnon yhdistäminen ja järkevöittäminen olisi paikallaan. Pienemmälläkin johdolla voidaan johtaa isompia määriä. Tämä toimii myös yksityissektorilla. Toimiva ( osittain ) dynaaminen kunnan palvelukoneisto voisi jatkaa normaalipalvelujen tuottamista kuntalaisille, kuten tähänkin asti.

  Em. ratkaisu pienentäisi nopeasti kustannuksia ja ohentaisi järjettömän kokoisen hallinnon, eikä hekentäisi palvelutasoa käytännössä.

  Sopiiko tällainen toimintamali sitten virkamiesvaltaa kannattaville poliitikoille?Tuskin , koska valtion velkaantuminen ei taitu

  Käyttäjän KariHaapakangas kuva
  Kari Haapakangas

  Useimmilla ei tunnu olevan hajuakaan miksi uudistusta tehdään. Sotea siksi, että kuntien hartiat alkavat olla liian kapoisat (ja jäykät) kantamaan kustannuksia ja uudistamaan toimintoja. Maakunta (tai aluekunta, mikäli mk takertuu kurkkuun liian kepulaisena) tarvitaan, koska tarvitaan jokin alueellinen elin vastaamaan sotesta, eikä kunnilta voida sotea viedä, ellei tälle alueportaalle luoda vaaleilla valittavaa edustustoa.

  Muut yritetyt keinot ovat jo osoittautuneet mahdottomaksi (kuten kuntaliitoksin luotava 70 suurkunnan malli tai kuntien yhteistyöhön perustuvat hallintohimmelit).

  Käyttäjän buimonen kuva
  Börje Uimonen

  Maakuntauudistuksesta pääsee helposti eroon. Kokoomus vain kaataa hallituksen, niin se on siinä. Nykyisellä kannatuksella saa vielä hajoitusvaalien jälkeen pääministerin paikan. Tosin silloin olisi vaikea puhaltaa sotevoittoja veroparatiiseihin, joten kyllä Kokoomus ne maakunnat meille järjestää.

  Käyttäjän SJPHKI kuva
  Seppo-Juha Pietikäinen

  Kovin on mennyt herra Uimosen retoriikka punavihervasemmiston tyyliseksi.
  Suomessa on kymmeniä tuhansia sote -alan pkt-yrityksiä . Kaikki
  Suomessa toimivat yritykset noudattavat Suomen yhtiölakia ja verotussäännöksiä. Oliko yllätys. Ja paljonko ne työllistävät suomalaisia.

  Käyttäjän Lokari kuva
  Pekka Pihlanto

  Maakunnat on aivan turha hallintotaso (muille kuin keskusten valtapyyteille). Jos ne saavat vielä verotusoikeuden, niin verorasitus taatusti nousee: tehottomaan hallintoon pumpataan verovaroja, kun rahahana on maakuntapoliitikkojen käsissä.

  Käyttäjän SJPHKI kuva
  Seppo-Juha Pietikäinen

  Kaikki puolueet sopivat maaaliskuussa 2014 viidestä sote -alueesta. Malli kaatui, kun lakiesityksestä puuttui vaaleilla valittava sote -alueen päättävä toimielin.

  https://yle.fi/uutiset/3-7151335

  ----
  Sipiläkin hehkutti sitä blogissaan.
  https://www.juhasi.fi/blogi/?k=sote-sopu

  Käyttäjän Lokari kuva
  Pekka Pihlanto

  Muistaakseni asiantuntijoiden enemmistö ehdotti noin kahtatoista sotealuetta.
  Kahdeksantoista on tosiaan aivan liikaa.

  Sipilän kolumni on sellaista toiveajattelua, että ei sitä voi vakavalla naamalla lukea.

  Toimituksen poiminnat

  Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset