SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Norjassa ja Ruotsissa vihreitten kannatus 4 %:n tasolla

Norjan järjestetään suurkäräjävaalit   11.09.2017. Vaaleissa valitaan  Norjan suurkäräjien kaikki 169 jäsentä.

Pääministeri Erna Solbergin  vähemmistöhallituksen (Høyre  +  FrP )  jatkaminen ei ole varmaa, ellei nämä kaksi muuta puoluetta ( KrF  ja Venstre ) tue edelleen vaalien jälkeen  Solbergin hallitusta. Norjan varsinainen oppositio suurkäräjillä muodostu neljästä muusta puolueesta  (Ap , Sp , SV ja  MDG ).

Vaaliennusteiden mukaan Norjan työväenpuolue säilyy suurimpana puolueena niin kuin kaikissa vaaleissa sitten 1920-lopun. Hallituksen muodostaminen voi olla työlästä  niin nykyisen pääministeri Erna Solbergin johdolla kuin työväenpuolueen puheenjohtaja Jonas Gahr Støren  johdolla.

Huomiota kiinnittää, että Norjan vihreitten  kannatus viimeisissä kannatusmittauksissa on alle 4 %.

*****

Mutta niin on vihreitten kannatus myös Ruotsissa, likimain Norjan vihreitten luokkaa, nippa nappa yli 4 %:n äänikynnysrajan.  Ruotsissa käydään valtiopäivävaalit runsaan vuoden kuluttua 09.09.2018, jos pääministeri Stefan Löfvenin hallitus pysyy pystyssä siihen saakka.

*****

Meillä Suomessa riittää enemmän tai vähemmän ihmetystä, mikä maa tämä Suomi puolueoloiltaan  nykyisin on ? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomen poliittinen kenttä on aina poikennut paljon Ruotsin vastaavasta.

Nyt meillä on huomattavan suuri vihreä puolue Ruotsiin verrattuna ja aina 90-luvun koitteeseen asti meillä oli huomattavan suuri laitavasemmisto Ruotsiin verrattuna. Siihen aikaan, kun SKDL saattoi Suomessa 50-60 -luvuilla saada jopa 20-30% äänistä, Ruotsissa oli sikäläisen vastaavan vänsterpartietin kannatus muutamien prosenttien luokkaa.

Täällä asuu erilaisia ihmisiä kuin Ruotsissa, ei sille voi mitään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ruotsissa on myös huomattavan suuri laitaoikeistopuolue Suomen nykytilanteeseen verrattuna, vaikka Suomessakin persujen kannatus kävi Ruotsidemokraattien tasolla. Asiantilasta on kiittäminen maiden erilaista suhtautumista ko puolueisiin: Täällä suosio tuhottiin hallituspaikalla, Ruotsissa Ruotsidemokraatit saavat gloriaa kun voivat välttää vastuuta.

Uskon jälkimmäisen pätevän myös Suomen vihreisiin, eiköhän se kannatus sieltä normalisoidu kunhan ovat taas hallituksessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Täällä asuu erilaisia ihmisiä kuin Ruotsissa, ei sille voi mitään."

Asuuhan siellä Ruotsissa puolisen miljoonaa sellaista joiden alkuperä on Suomessa. Yhtä paljon kuin mitä Suomeen tuli siirtolaisia Karjalasta ja enemmän kuin mitä Suomessa on ruotsinkielisiä-

Myös puolueet ovat erilaisia siellä rajan takana. Vaikka puolueen nimi on sama, ohjelma on eri, kummassakin maassa on myös oma poliittinen kulttuurinsa.

Lisäksi, jos vielä puhutaan Suomen Demareista ja Vihreistä. Demareita ja vihreitä on paitsi demareissa ja vihreissä, kaikissa muissakin puolueissa, lähinnä oikeistopuolueissa.

Suomessa puoluevalinta on paljolti status- kysymys. On hienoa olla porvaripuolueen äänestäjä ja on jotenkin halventavaa kuulua työväenpuolueeseen. Statuskysymys vie paljon ääniä demareilta Suomessa.

En tiedä miten asiat on tässä suhteessa Ruotsissa. En tiedä onko Ruotsissa hienoa olla porvari.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ruotsissa taas demarit on pääministeripuolue ja muissakin pohjoismaissa demarit on vahvemmalla kuin Suomessa.

Suomessa demarit ei ole kyennyt uudistamaan linjaansa ja nyt väki valuu muualle, ensin persuihin ja nyt vihreisiin.

Tuosta persuihin paosta olin todella huolissani, mutta vihreisiin paosta en oikeastaan ollenkaan. Vihreät on työväenpuolue ilman ideologista painolastia.

Tosin onhan Vihreillä tuo vihreän ideologian painolasti, mutta se ei kai nyt haittaa enää, kun vihreitä arvoja muutenkin kunnioitetaan ja ydinvoimalatkin on jo pian valmiina ja rakenteilla, eikä niitä voi eikä kannata pysäyttää vihreiden idelogisesta painostuksesta huolimatta.

Valkoselkätikan ja liito-oravan suojelu tuskin tulee niin kalliiksi kuin energian tekeminen ainoastaan uusiutuvalla energialla. Lapsuudessani liito-orava oli yleinen ja minulla taisi olla sellainen lemmikkinäkin, mutta sitten kissa sen valitettavasti tappoi ja söi.

Toivon vihreille jatkossakin menestystä Suomessa ja kyllä ne demaritkin siitä vielä joskus Suomessakin toipuu, kunhan se vanha "punakaarti" luonnollisista syistä kuolee, tai ainakin "pehmenee" tarpeeksi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"kyllä ne demaritkin siitä vielä joskus "

Ennustin aikanaan että Urpilaisen jälkeen demarit vielä nousisivat.... kuten nousivatkin. Kuten ennustelin kepullekin kun heillä oli 12-13% kannatus ja muut manasivat helvettiin.

Siinä viime nousussa vain taisi olla se viimeinen etsikkoaika ja missasivat sen. Nyt demarit ja kepu ovat menossa alas ja vähintään toinen ei tule enää ylös IMHO.

Kokoomuksella on vakain kannatus.. vihreät alttiita romahdukseen mikäli mokaavat. Demarit ja kepu vanhemman polven porukkaa ja kannatus hiipuu väistämättä (Sipilä toi kepun takaisin.... mutta etsikkoaikaa ei käytetty hyvin ,,, sama demareiden kohdalla ). Persut luultavasti nousee sinne kolmen suurimman joukkoon vuoden tai max. kahden sisällä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kademieltä herätti avaus, olisiko väki fiksumpaa noissa vanhoissa monarkioissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Pisa- tutkimusten ja älykkyysmittausten mukaan ei ne ainakaan älykkäämpiä ole.

Mutta viisaampia ne kyllä on.
Varmaan niin .........????

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Omasta puolesta toivon Suomen Kokoomukselle samoja kannatuslukuja kuin Ruotsissa on Vihreillä!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei toteudu helpolla. Kokoomuksella on vakain kannatusjoukko. Se että oma työura (ja sitä kautta elämä) etenee on tärkeintä eikä niinkään Suomen ja sitä kautta suomalaisten etu..... oma etu, paras etu. Mikäli romahdusta tulee ja tipahtaakin "hyvin onnistuvien" joukosta.. niin alkaa vasta tarkempi miettiminen ideologian suhteen.
Kyllä tuolla ideologialla saa sen 15-20% aina ellei ole ihan romahduksen aika.

Melkein pelottaa se tilanne kun menee Suomessa niin huonosti että kokoomuslaisetkin (puolue, joka mm. on ollut vallassa Suomen velkaantuessa eniten... oh, well...) hylkäävät puolueen... se tarkoittaisi että kokoomuslaisillakin menisi jo huonosti ja silloin menee Suomessa jo todella huonosti.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tuossa "jos kokoomuslaisilla menee huonosti niin silloin Suomessa menee huonosti" lienee perää jos keskiössä on taloudellinen hyvinvointi. Toisaalta hyvin meneminen on vähän suhteellinen asia. Vihreiden mielestä menee hyvin jos kaikkialla vihertää, kommunisti on onnellinen jos ei tarvitse kadehtia mitään, demari on tyytyväinen jos kaikki menee kuten AY hyväksi näkee ja niin edelleen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #10

Kokoomuksen pitkään johtama sisäministeriö ei näytä olevan tehtäviensä tasalla.

Kokoomuksen nykyinen asema suurimpana puolueena näyttäisi olevan valtakunnan sisäistä turvallisuutta heikentävä tekijä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #12

Sisäministerin salkku on ollut kokoomuksella runsaat 2 vuotta, sitä ennen
ministerinä oli Päivi Räsänen (kd) 4 vuotta.

Poliisin toimintaa on yleisesti kiitetty Turun terroritapauksen yhteydessä.
-----
Ruotsin poliisilla on monia selvittämättömiä asioita Palmen murha ym.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #14

Ennen Räsästä oli kokkari Holmlund sisäministerinä.

Räsäsen aikaan oli poliisin ylijohdossa kokoomustaustainen Paatero.

Nykyinen Supon päällikkö on kokkari samoin kuin edeltäjänsä.

Eiköhän pysytä vaan siellä Suomessa?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #18

Kyllä, minä pysyn Suomessa. Arvoisalle kommentoijalle turvallista päivän jatkoa siellä Ruotsin puolella.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ruotsin keskusta oli aikanaan pääministeripuolue Fälldinin johdolla, mutta sitten se on kutistunut pikkupuolueeksi. Kuinkahan kauan Suomessa menee samaan...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pietikäisen yöunia kiusaa jatkuva painajainen vihreiden seuraavasta kannatusnoususta. Ja kerran kuussa tuo painajainen aina vain vahvistuu. Päivällä lohtua yritetään löytää muiden maiden tilanteesta, mutta seuraava yö tuo tutun painajaisen takaisin. Pääministeriksi siinä nimitetään Touko Aalto. Enneunia?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Herra Uimonen tietää ,että seuraan monien maiden vaaleja , eikä niitä tarvitse muuntaa näkemättömillä yöunilla.

Niin miksi Norjan ja Ruotsin vihreillä ei ole kannatushyppäystä -ainakaan vielä.

Saksan liittopäivävaaleissa eimyöskään näytä tulevan vihreitten kannatushyppäystä, mutta saattavat päästä Merkelin hallitukseen vaalien jälkeen.
http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Myöskään Itävallan ei vihreille ole luvassa lokakuun vaaleissa suurta kannatusta
https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Börje, "Näe unia suuria untenmies"!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Börje,"Näe unia suuria untenmies"!

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Olisihan kehittävää lukea mielipteitä ja kuvitelmia siitä miksi vihreys ei sytytä Ruotsissa ja Norjassa. Johtuuko enemmin esimerkiksi ohjelmista, henkilöistä vai äänestäjistä. Jotakin syytä pitää olla yhteiskuntamme kuitenkin muistuttavat niin paljon toisiaan.
Onko siitä hyviä esimerkkejä että joku maa on saavuttanut maallista onnea ja menestystä vihreiden päättäessä asioista? Toisaalta hassua kysellä tällaista, kukin tulee uskollaan onnelliseksi jopa kai Li Andersoniin uskovat vaikka menestystarinat samanoloisilla puolueilla maailmalla todella harvassa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyllä tuossakin on puolet liikaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset