SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Lontoossa osoitetaan mieltä EU-eroa vastaan

 

Lontoossa osoitetaan tänään  mieltä EU-eroa vastaan. 

People's March for Europe.

Mielenosoittajat  katsovat, ettei äänestäjien enemistö tällä hetkellä halua eroa EU:sta toisin kuin kesäkuussa 2016 (EU Referendum Results ).

EU-erosta neuvottelut ovat nyt keskeytyksissä  joulukuuhun saakka. Joulukuussa  kansanäänestyksestä tulee kuluneeksi jo 1,5 vuotta, eikä mitään valmista vielä ole. Kukaan ei usko, että valmista tulee 24 kk:ssa. Saatetaan käydä myös EU-parlamenttivaalitkin vuonna 2019, kun UK:ssa selvitetään vielä, mitä maan  tehdä.

*****

Pääministeripuolueen - konservatiivien - puoluekokouksessa pääministeri Theresa May  voi vielä joutua tiukoille omassta asemastaan. Jos pääministeri vaihtuu, on se uusi haaste jo katkenneille neuvotteluille. 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Hyvä homma.
Suomessakin pitäisi järjestää mielenosoituksia brexitiä vastaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@1. Miksi? Turhaa jankkausta asiasta, josta on jo äänestetty ja kaikkien pitää pitää mielessä, että tehdyt päätökset tapahtuvat viipeellä. Se ei vain tapahdu noin vain sormia napsauttamalla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Brittien päätös oli selvästi väärä päätös, eikä vääriä päätöksiä kannata yrittää väkisin toteuttaa, ne kannattaa perua.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #3

Aha. Selvä, et siis kannata demokratiaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #6

Jos brittien enemmistö ei kannata brexitiä, niin on demokratian vastaista viedä brexit väkisin loppuun saakka.

Brexitin toteuttaminen olisi sitäpaitsi vastoin kaikkien eurooppalaisten etuja, myös meidän suomalaisten etu olisi jos brexit ei toteutuisi.

Olen siis vahvasti demokratian kannalla ja erityisesti nimenomaan tässä brexitin peruuttamis- asiassa olen demokratian kannalla.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #7

@7. Sitten pitää tehdä uudestaan äänestys. Ei parlamentti voi kävellä kansan yli.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #8

Britannian kansanäänestys oli neuvoa-antava. Se on todettu Britannian korkeimmassa oikeudessa:

http://www.reuters.com/article/britain-eu-article5...

Britanniassa parlamentti edustaa kansaa ja se voi kansan ja maan edun nimissä keskeyttää eroprosessin, mutta siihen se tarvitsee poliittista tahtoa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Manipuloitavissa kansanäänestyksissä - jos on tasaväkinen tulos - on se huono puoli, että kansan enemmistö voi olla jo seuraavana päivänä toista mieltä.

Pääministeri David Cameronin hallitus ei ottanut vakavasti kansanäänestystä, eikä korjannut äänestäjille kerrottuja virheellisiä tietoja.

Tietysti suurimman virheen teki itse David Cameron vuoden 2013 puheessaan.
http://www.bbc.com/news/uk-politics-21013771

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #4

Pitää paikkansa.

Britanniassa, kuten myös monessa muussakin parlamentaarisessa demokratiassa on parlamentaarinen suvereniteetti eli kaikki kansanäänestykset ovat vain neuvoa-antavia. Toisin sanoen ainakin teoriassa Britannian parlamentti voi keskeyttää Britannian eroprosessin EU:sta, jos sillä on poliittista tahtoa tuohon tavoitteeseen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Parliamentary_sovere...

Toiseksi voidaan hyvästä syystä kysyä, että kuinka viisasta sekä eettisesti ja moraalisesti oikeata on antaa kansalaisten päättää monimutkaisista asioista, kuten maan EU-jäsenyydestä kansanäänestyksessä. Jo parlamentaarikoilla on vaikeata ottaa selville kaikki sen hyödyt ja haitat, jotta heillä olisi riittävä tieto parhaan mahdollisen päätöksen tekemiseen oman maan kannalta. Huono päätös on huono päätös riippumatta tavasta, jolla se on tehty.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun ajattelee brittipolitiikan perinteistä heiluriliikettä, niin ei olisi poissuljettua, että Mayn hallitus ensin saattaisi Brexitin päätökseen ja seuraava hallitus sitten aloittaisi EU-jäsenneuvottelut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset