SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Muutetaanko perustuslakia puhemies -sanan johdosta ?

Suomen perustuslain 34 §:nmukaan 1 momentin mukaan  eduskunta valitsee keskuudestaan valtiopäiviksi kerrallaan puhemiehen ja kaksi varapuhemiestä.

Eilen  uutisoitiin, että  Aamulehti käyttää eduskunnan puhemiehestä jatkossa nimitystä puheenjohtaja.

Tuntuu, että ainakin täällä Helsingissä Ylen alueradion (nais)toimittajien aamun pääkeskustelun aihe tuntuu olevan tuo Aamulehden uutinen. 

Muutetaanko perustuslakia kiireellisessä lainsäädäntöjärjestyksessä puhemies -sanan johdosta ? Entäs monet muut lait, esim.:

Valtion virkamieslaki 750/1994 

- Työsopimuslaki 55/2001 (sana luottamusmies)

Laki käräjäoikeuden lautamiehistä 675/2016 

Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 609/1986 (laissa mainitaan sana luottamusmies)

- jne, jne

Ja kaikkea  kielenkäyttöäkö jatkossa muutetaan esim.. miestyövuosi 

-----

Valmistelin  aikoinaan työantajan edustajana yhdessä työpaikan luottamusmiesten (olivat silloin kaikki naisia) kanssa työpaikan tasa-arvosuunnitelman. Siinä puhuttiin myös luottamusmiehistä, eikä kellään tullut mielenkään luottamusmies -sanan olevan naisten ja miesten välisen tasa-arvon vastainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Niko Sillanpää

Helvetti jäätyy, ennen kuin alan käyttämään mitään intersektionaalisen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden liikkeen keksittyä kieltä millään kielellä missään muodossa.

Kaikkinainen tällainen ideologinen social engineering -idiotia on vaarallista ja sitä pitää vastustaa laajimmalla keinovalikoimalla.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Kiehtovaa retromeininkiä, että joku jaksaa Nikon lailla edelleen puhua opettajattarista, tarjoilijattarista ja kirjailijattarista! Ja lehtimiehistä, tiedemiehistä ja vieraistamiehistä toimittajien, tutkijoiden ja todistajien sijasta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Historian poispyyhkiminen ei ole edistystä. Samoin polarisaatioista puhuminen ei auta konkretian tasolla jos toimii niin että polarisaatio kasvaa. (toim. huom. Käytän tässä trenditermiä vitsinä joka ei olisi ihan kaikille auennut vaikka tuttu ja turvallinen entropia on sanana paljon osuvampi)

Toisaalta maailma hajoaa yhä pienempii palasiin, yhteiskunnan koheesio alkaa järkkyä ja tähän sitten reagoidaan käpertymällä kielellisesti yhä enemmän, sanoo hen, historiallisia muistomerkkejä poistetaan, teiden nimiä vaihdetaan sanoja isketään kasaan jotta edes kielestä saadaan universaali kun maailma jossa elämme taas on menossa aivan päinvastaiseen suuntaan.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #8

"sanoo hen, historiallisia muistomerkkejä poistetaan, teiden nimiä vaihdetaan"

Mm-hmm, kohta varmaan suomen kieleenkin tulee sukupuolineutraalit pronominit ja Heikinkatu nimetään hetken huumassa Mannerheimintieksi.

Niko Sillanpää

Tiedemies ja lehtimies ovat normaalisti käytössä olevia sanoja, joita tutkija tai toimittaja/journalisti eivät korvaa koko merkitykseltään. -tar ja -iska -päätteet taas ovat lyhentyneet normaalilla, orgaanisella tavalla sanojen lyhentymistaipumuksen vaikutuksesta.

-tar -päätettä käyttelen ajoittain, kun haluan alleviivata, että kyseessä on nainen, -iska lähinnä humoristisessa mielessä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #19

"Tiedemies ja lehtimies ovat normaalisti käytössä olevia sanoja, joita tutkija tai toimittaja/journalisti eivät korvaa koko merkitykseltään."

No, ensinnäkään eivät ole normaalisti käytössä olevia sanoja enää. Toiseksi, millä tavalla eivät?

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #20

Täysin normaaleja sanankirjan mukaisia sanoja. Jos joku ideologi on niitä käyttämättä, olkoon, mutta se ei kerro käytöstä yhteen enempää.

Tutkija voi olla ei-tieteellisen alan (esim. nais- ja sukupuolentutkimus, kulttuurintutkimus jne. sosiaaliseen konstruktionismiin perustavat alat) edustaja, kun taas "tiedemies"-sanassa yhteys tieteeseen säilyy. Lehtimies kattaa laajemman roolivalikoiman kuin pelkkä toimittaja.

Sinun näyttää olevan todella vaikea hahmottaa normaali kielen vähittäinen muuttuminen ja toisaalta ideologinen manipulaatio ja kontrolli. Ensimmäinen on kaikkien kielien ominaisuus, jälkimmäinen on orwellilainen prosessi, jota pitää vastustaa laajimmalla mahdollisella keinovalikoimalla riippumatta siitä, horiseeko ideologi perusteluksi "tasa-arvoa", "oikeudenmukaisuutta" tai jotain muuta muka kivakivaaa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #24

"Täysin normaaleja sanankirjan mukaisia sanoja."

Ahaa, sinä taidat olla niitä viattomia, jotka pitävät sanakirjoja kaikkitietävinä, täysin epäideologisina auktoriteetteina :D

"- - kun taas 'tiedemies'-sanassa yhteys tieteeseen säilyy"

Kokeilinpa Googlella etsiä esimerkin ja kärkipäässä vastaan tuli: "1700-luvulla vaikuttanut elänyt tiedemies Daniel Juslenius uskoi Suomen olevan korkeakulttuurin syntysija." Tällaiseenko viittasit?

Sen perusteella mitä esimerkiksi aikoinani Kotuksessa työskennellessäni ja kieliopintojen kautta olen ymmärtänyt, niin on hyvinkin normaalia kielen vähittäistä muuttumista, että esimerkiksi sanomalehti omaksuu uuden, kieliyhteisössä vallitsevaa trendiä seuraavan käytännön.

Käyttäjän VinHirvel kuva
Väinö Hirvelä Vastaus kommenttiin #26

Onko sanakirja lian hetero cis normatiivinen paska vai mikä vaginassa tällä kertaa hiertää?:)

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #38

"Onko sanakirja lian - -"

Suomalaiset sanakirjat ovat enimmäkseen oikein hyviä, Kielitoimiston sanakirjassa on aika hyvin otettu huomioon seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuskin.

Tarkoitukseni oli kiinnittää huomiota siihen ristiriitaan, että dissaa humanistitutkijoita, ja sitten kuitenkin on niin kova luotto humanistitutkijoihin että vetoaa kyseenalaistamatta heidän laatimiinsa sanakirjoihin :)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #24

Semanttis-pragmaattinen kielihäiriö on Aspergerin sukuinen oireyhtymä, jolla tarkoitetaan häiriötä puheen merkityssisällön ymmärtämisessä. Kyse on tiedon käsittelyn ongelmasta johtuvasta kokonaisvaltaisesta viestinnän häiriöstä, abstraktiin ajatteluun ja asioiden mieltämiseen liittyvästä ongelmasta, jossa henkilön on vaikea ymmärtää sanotun varsinainen merkitys tai pääajatus. Tyypillistä tällaisissa tapauksissa on vaikeus ymmärtää asioiden ja sanojen merkityksiä ja vieläkin vaikeampaa yleistää ja ymmärtää merkitys uusissa tilanteissa. He keskittyvät tyypillisesti sellaisiin pieniin yksityiskohtiin, joita muut pitävät merkityksettöminä tai epäoleellisina.

Keskustelupalstoja selatessa vaikuttaa siltä, että tämä oireyhtymä olisi tavattomasti leviämässä. Todennäköisesti kuitenkin on kysymys vain ymmärtämättömäksi heittäytymisestä, joka kyllä usein istuu vähintään yhtä tiukassa kuin tuo kliininen oireyhtymä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #35

Samansuuntaiset ajatukset tuli kieltämättä mieleen tätäkin blogausta lukiessa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Yleensä tällaisilla jutuilla koitetaan siirtää puheenaihe pois jostain tärkeämmästä, mutta tällä kertaa kyse ei tämä liene. Tämän voisi nähdä hyvin filosofisena, kun konkreettinen maailma järkkyy monikulttuurisuuden käsissä, siirretään katse maailmasta kieleen, terrrorismista vihapuheeseen, feminismistä käytännön asioina ja tekoina feminismin semantiikkaan, kielitieteeseen.

Niko Sillanpää

Näille ideologeille kaikki todellisuus on ensisijaisesti kieltä ja valtaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Yleensä tällaisilla jutuilla koitetaan siirtää puheenaihe pois jostain tärkeämmästä, mutta tällä kertaa kyse ei tämä liene".

Olisiko tällä kertaa kyse niinkin arkisesta asiasta kuin siitä, että tienatakseen leipänsä, toimittajan täytyy saada palstansa täytettyä. Ja jotakin nyt täytyi keksiä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Miltäpä sitten kuulostaisi vaikkapa "lautahenkilö"?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Maallikkotuomari täältä kommentoi, että maallikkotuomari kuulostaa paljon selkeämmältä nykyihmisen korviin kuin puutavaramies, ja sitä nimitystä Aamulehtikin ilmoitti suosivansa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minulle lautamies on joko lautamies tai lautahenkilö!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Niin, muutenhan lautakuntakin olisi maallikkokunta.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #12

Ei suinkaan, oikeuden kokoonpanossa on sekä maallikkotuomareita että käräjätuomari, joka ei ole maallikko.

Jos puhutaan lautakunnista noin muuten, niin niissä taas on yleensä jäseniä eikä lautamiehiä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #12

Kyllä tässä päädytään itseään ruokkivaan sanojen tulkintaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lautanainen ei varmaan rintsikoita tarvitsisi.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Nyt ei aukea, voisitko selittää?

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tekemällä tehdyt "ei haluta nähdä metsää puilta" ongelmat kertonevat lähinnä arjen sietämättömästä eveydestä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Muakin ihmetyttää, että jotkut tahtovat nyt nähdä yhden lehden tekemän linjauksen valtaisana ongelmana.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Valtiollinen YLE on eniten levittänyt tuota Aamulehden uutista ja tuo blogin linkki on nimenomaan Ylen uutinen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #14

Pienempänä toimijana myös esimerkiksi blogisti Seppo-Juha Pietikäinen on levittänyt uutista, joten kenties häntäkin voi pitää osasyyllisenä?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #15

Ja olet monin kommentein osallistunut siihen ! :D

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #17

Miksipä en, koska minusta tämä uudistus on hyvä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Tässähän ei ole kyse mistään uudistuksesta, vaan yhden yksityisessä omistuksessa olevan julkaisun päättämästä käytännöstä oman kielenkäyttönsä kohdalla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä taas on ongelma keksitty. Minulle kuitenkin on samantekevää muutetaanko lautamies maallikkotuomariksi vai ei. Muuttamista puoltaa ainakin se, että lautamiehellä on harvoin mitään tekemistä puutavaran ja vielä erikseen lautojen kanssa. Maallikkotuomari on selkeä määritelmä, jolla ei ole sivuvivahteita.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Perustuslain mukaan eduskunnan puheenjohtajan pitää olla mies.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Maaherra.

Tietenkin - Maaihminen

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Entäs nimismies ?"

Nimismiehiähän ei ole mun tietääkseni ollut enää kymmeneen vuoteen. Kyllä sitä historiallisissa yhteyksissä voi varmasti käyttää.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #44

Totta, eikä ole enää maaherrojakaan. Saattaa monikin virka- tai ammattinimike poistua käytöstä yllättävän pian ja ongelma sukupuolittuneisuudesta vähenee luonnollista tietä.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Lentokoneessa on miehistö, johon kuuluvat mm. lentokapteeni ja perämies. Muutetaan muotoon: Lentokoneessa on tiimi, johon kuuluvat mm. lentokapteeni ja perähenkilö.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Voisi myös suomennella jotain vastaavia englanninkielisiä termejä eli "captain", "co-pilot" ja "crew". Vaikkapa "kapteeni", "apulaislentäjä" ja "henkilökunta". Jälkimmäisestä sitten tarvittaessa erikseen lentohenkilökunta (flight crew) ja matkustamohenkilökunta (cabin crew).

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Mites sana moninainen??? Miksikäs se pitäis muuttaa? Entäs isännöitsijä??? Isännöinti pitää kieltää!?! Jos AL:n toimittelija lukee tätä niin ehdotteita, pleez! Mun pitää tietää että voin puhua poliittisesti korrektisti!

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Ihan rauhassa nyt. Tämä oli vain Aamulehden sisäinen linjaus.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kieli muuttuu vasta sitten, kun ihmiset itse rupeavat käyttämään uusia termejä omaehtoisesti. Pakottaminen tai propagantamaisesti syöttämällä tekee itsensä vain naurettavaksi.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Aivan! Ja niinhän tässä juuri tapahtui.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Toistasataa vuotta puhemies -sana on kestänyt ja nytkö on aika poistaa se käytöstä ?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskunnan_puhemies#...

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Suomen kielen sana puhemies on vanhastaan, useampia satoja vuosia, viitannut ensisijaisesti avioliiton järkkäilijänä toimivaan miespuoliseen henkilöön. Jos halutaan pitäytyä vanhassa, miksi sanaa ei voisi jättää siihen historialliseen merkitykseen ja samalla luopua ruotsalaisen talman-termin kankeasta käännöslainasta?

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Se olisi kannattanut muuttaa jo 1994, kun Riitta Uosukainen valittiin puhemieheksi/puheenjohtajaksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#32:
Kieli muuttuu ja ihmiset tulkitsevat kieltä. Vähän mutkia oikoen voidaan sanoa, että sanat ovat vain äännejonoja, joilla ei ole omaa merkitystään vaan merkityksen antavat käyttäjä ja kuulija. Aika-ajoin esille nousee nitä, jotka kuvittelevat muuttavansa ajattelua kieltä manipuloimalla. Inhimillinen ajattelu on kuitenkin huomattavan joustavaa ja nämä poliittisesti korrektit ilmaukset saavat alta aikayksikön satiirisen merkityksen. Koomisinta on se, että noiden ilmausten kauppaajat eivät tunnu tätä edes tiedostavan. Eivät edes omalla kohdallaan.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Inhimillinen ajattelu on kuitenkin huomattavan joustavaa ja nämä poliittisesti korrektit ilmaukset saavat alta aikayksikön satiirisen merkityksen."

Totta! Alun perin korrektiksi tarkoitettu "Rouva puhemies" kuulostaa nykyään lähinnä vitsiltä. "Arvoisa puheenjohtaja" välittäisi tällaiset ongelmat.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #46

Näinhän se on. Puolustusvoimissa esimiehen herroittelusta ja rouvittelusta voitaisiin myös luopua, kumpikaan ei ole tätä päivää!

Jari Ikonen

Tällä logiikalla pitäneen hyvä veli-verkosto muuttaa Hyvä henkilö verkostoksi ja pappi kysellee vihkitoimituksessa tahdotko hyvä henkilö ottaa tämän hyvän henkilön aviohenkilöksesi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ylen päivälähetys on käsitellyt asiaa pitkin päivää ja ties mitä sanoja löytyy:

-palomies
-esimies
-turvamies
-varamies
-huoltomies
-ammattimies
-aviomies
-automies
-merkkimies
-metsämies
-jne
-jne

Hohhoijjaa !

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Aika monella noista on jo luonnolliset sukupuolineutraalit vastineet.

- portieeri/vartija/henkivartija
- varahenkilö
- huoltohenkilö(stö)
- ammattilainen
- aviopuoliso
- autoharrastaja
- merkkihenkilö
- eränkävijä

Palomies on niin harvinainen ammatti naisille, että siinä ei "palohenkilö" tunnu vielä luonnolliselta, eikä varmaan pitkään aikaan tunnukaan. Yllättäen hankalimmalta tässä suhteessa tuntuu "esimies". Sille en äkkiseltään keksi sukupuolineutraalia ilmaisua, koska esimerkiksi "-päällikkö" (erilaisine etuliitteineen) tai "johtaja" tarkoittavat hieman erilaista toimenkuvaa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201709182200400609...

"Medialla on oikeus valita käyttämänsä ilmaisut, sanoo JSN:n puheenjohtaja - ei ota suoraa kantaa keskusteluun sukupuolineutraalista kielestä"

Tästä voisi kirjoittaa ja pitkään, mutta eiköhän kaikille lukutaitoisille homma ole selvä. 'Oikeat' mediat koittavat näyttää valtaansa, kieli on mitä suurimmissa määrin valtaa ja politiikkaa, kieli latistettakoon, vain neutraali kivapuhe sallitaan, mottona on nerokas toteamus siitä, että juu sanoa, saa kunhan sanoo vastuullisesti.

Käyttäjän TommiMkinen kuva
Tommi Mäkinen

Miehet kuolee vuosia nuorempana kuin naiset, miesten eturauhassyöpä on Suomen yleisin syöpä eikä silti miehillä ensimmäistäkään automaattista syöpäseulontaa, sit noi toimittelijat nostaa tämmösen tasa-arvo-ongelman :D
Voi armeija, tasa-arvo Suomessa on huono vitsi,,

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

No katsos, kun toimittajat voivat päättää mitä lehdessään kirjoittavat, mutta toimittajat eivät voi päättää lisätä miesten elinikää tai edes järjestää eturauhassyöpäseulontoja tai lakkauttaa yleistä asevelvollisuutta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Maria Lohela ei salli eduskunnassa puheenjohtaja-nimitystä – ”Eduskunnassa ollaan puhemiehiä, kuten perustuslaki määrää”

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005372527.html

----

Oikein !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset