SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kokoomuksen jälkeen muutoksia suurempien puolueiden järjestyksessä

Tuoreen HS-gallupin  mukaan kokoomuksen jälkeen puolueiden järjestys on muuttunut. Vihreitten kannatuksen nousu on päättynyt ja SDP on noussut takaisin kakkospaikalle.

Kokoomuksen  kannatus on noussut 21,1 %:iin. Muiden puolueiden luvut ovat seuraavat:

SDP 17,8 %, Vihreät  16,7 %, Keskusta 16,1 %,  PS 9,2 %, Vas 7,9 %, RKP 4,5 %, KD 3,2 %,

Sin 1,3 %   ja muut 2,2 %.

*****

Lähikuukausina nähdään, mitä tulee vihreitten kannatuskehitykseen vaikuttamaan  pj T Aallon puheet kansalaistottelemattomuudesta ja nyt viimeisenä  sekoilu alkoholilain uudistuksessa. 

Ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonen ennakoi SDP:n pää-äänenkannattajassa, että keskustan puheenjohtaja vaihtuu kesän 2018 puoluekokouksessa. HS-gallupin luvut eivät ole keskustalle mitenkään mairittelevat. Mutta eipä mennä tapahtumien edelle. Kyllä tässä SDP:kin on vielä sen edessä, että kenen johdolla puolue menee vaaleihin. Ja millon mitäkin vaaleja Suomessa käydään ensi talven presidentinvaalien jälkeen, jää nähtäväksi.

****

Ja katsotaan nyt ensin rauhassa muiden EU-maiden vaaleja, sunnuntaina  Saksan liittopäivävaalit ja lokakuussa Itävallan  vaalit. 

****

Washington Post  uutisoi, että maailmanlopun pitäisi alkaa tänään. Tuskin sentään HS-gallupin tai muiden EU-maiden vaalien johdosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Valtion ensi vuoden budjetin lähetekeskustelussa syntyi selvä ero, kokoomuksen ja vihervasemmiston välille: kokoomus haluaa vähentää köyhien määrää ja vihervasennisto ylläpitää sitä.

Työllisyyden kasvun kautta julkisten menojen rahoitus vahvistuu ja sitä kautta yhteiskunnan hyvinvointipalvelujen ylläpito. Terve julkinen talous on paras hyvinvointipalvelujen turva.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Uusin mielipidetutkimus ei varmaan lopeta vihreiden uhoa Touko Aallosta seuraavana pääministerinä mutta kysymys Fennovoiman rakennusluvasta voi sen tehdä. Jos vihreät ovat seuraavassa hallituksessa, he tulevat todennäköisesti kumileimamaan luvan ja tieto tästä jättänee ison osan peruskannattajakunnasta kotiin tai Vasemmistoliiton äänestäjäksi, jos Li profiloituu hankkeen vastustajaksi.

Demokraatin haastattelussa Aalto antaa sellaisen esimerkin poliittisesta sanojen pyörittelystä ja tyhjänpuhumisesta että ei mitään rajaa:

https://demokraatti.fi/touko-aalto-fennovoiman-ydi...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olet oikeassa. Fennovoiman rakennuslupa on seuraavan hallituksen ja eduskunnan asia. Kyllä siitä mielenkiintoinen case syntyy poliittisesti että
kaupallisoikeudellisesti, jos hanke kaatuu.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Fennovoimassa kummastuttaa miten rakennustyöt ovat täydessä käynnissä ilman että rakennuslupaa on myönnetty, pannaan päättäjät tapahtuneen tosiasian eteen. Vihreiden kannalta parasta tietty olisi ollut että lupa olisi tullut nykyisen hallituksen käsittelyyn, jolloin olisivat keränneet irtopisteet vastustamalla sitä lujaa ja ties vaikka voittaneetkin vaalit.

Nyt asia on äärimmäisen kiusallinen eikä ollut Aallollakaan pokkaa linkatussa haastattelussa sanoa "ei". Vihreillä on sama ongelma kuin persuilla, mahdollinen hallitusvastuu vie oppositiossa hankitun kannatusnousun satavarmasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Väittäisin, että blogitekstissä mainittu "alkoholisekoilu", mikä ei Touko Aallon kohdalla tarkoita samaa kuin vaikkapa Teuvo Hakkaraisen kohdalla, on vienyt kannatusta vihreillä, mikäli se on jo ehtinyt näihin lukuihin vaikuttaa. Kannattajat ovat hämillään, kun kyseessä piti olla arvoliberaalipuolue.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #5

"Viinasekoilu"ei ole tainut vaikuttaa, koska viimeinen gallupin kyselypäivä oli tiistai 19.9.. Samoihin aikoihin vasta vihreiden kantoja tuli julki.

Keskustelua laittomasti maassaolevista käytiin kuumana terrori-iskun jälkeen ja siihen Aalto osallistui näkyvästi. Ehkä se on vaikuttanut ja hänen kantansa virkavallan vastustamiseen. Tosin perusvihreiden luulisi olevan samoilla linjoilla Aallon kanssa.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto Vastaus kommenttiin #4

Nykyisellä aikataululla Fennovoima tulee hakemaan lupaa tällä hallituskaudella, jos ennenaikaisia vaaleja tule. Tosin vaikea nähdä kuinka Fennovoiman lupa peruttaisiin kun paperit on valmiit. Nykyinen viivästyminen johtuu lähinnä edellisen projektin venymisestä, jonka vuoksi kaikkia asintuntijoita eei ole saatu siirettyä suomeen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #23

Vihreiden ydinvoimanvastaisuus ei edes ole niin dogmaattista kuin usein kuvitellaan. Paljon dogmaattisempi oli Merkel, joka Fukushiman jälkeen ajoi ydinvoiman Saksassa alas. Näin hän halusi estää vihreiden kasvun isoksi puolueeksi Saksassa, ja onnistuikin siinä. Mutta se taisi olla kyllä varsinainen Pyrhoksen voitto.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kuten jälleen, odotellaan ylen galluppia. Sen aineisto on julkinen ja tieto huomattavasti tarkempaa. Surku vaan että hesari julkistaa nämä galluppinsa ensin ja vie ilmatilaa laadukkaammalta kyselyltä. Ylen vastaavaan näissä on prosenttiyksiköiden eroja.

Kokoomuksesta tiedämme sen, että mitä pienempi vastaus-% niin sitä suurempi on heidän kannatuksensa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei taida ihan noin mennä: on kahdenlaisia vastaajia, jotka eivät halua osallistua kyselyyn tai jotka eivät ilmoita kyselyssä poliittista kantaansa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ei taida mennä vaan menee. Ei tässä trendissä ole mitään uutta tai kiistettävää. Jos kantansa kertoo 59% niin eduskuntavaalien 70% äänestysprosentti tuo kymmenisen prosenttiyksikköä lisää ääniä joista kokoomus ja rkp saavat suhteessa paljon vähemmän kuin vaikkapa persut. Ei se sattumaa ollut että vaalipäivän äänien perusteella 2015 perussuomalaiset olisivat olleet pääministeripuolue.

Kokoomuksen äänestäjät ovat RKP:n äänestäjien kanssa kaikkein varmimpia ja näiden kannatus ei nouse juurikaan jos äänestysprosentti nousee. Minkä toki voi ottaa myös kohteliaisuutena: näiden puolueiden äänestäjät ovat kaikkein valveutuneimpia äänestämään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #9

Vai että persut mukan pääministeripuolue... Sellaista hallitusta ei olisi Suomen syntynyt vuonna 2015.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #10

Meinaatko että Soinin johtamien perusjen, kokoomuksen ja keskustan hallitusta ei olisi syntynyt? Suomessa on ollut tapana että suurin puolue on pääministeripuolue.

Mutta siltä varalta ettet ymmärtänyt, tahdoin sanoa että vaalipäivän äänistä persut saivat 2015 suurimman potin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #12

Voit olla tuota mieltä. Olen näitä kannatusmittauksia seurannut vähän kauemmin kuin arvoisa kommentoijja ja on aikoja, jolloin kantansa ilmoittaneita on enemmän tai vähemmän.

Esim. tässä kantansa ilmoitti n. 57 %, mutta kokoomus nousi vaaleissa suurimmaksi puolueeksi, vaikkei tuo gallup sitä osoittanut.
https://yle.fi/uutiset/3-9423458

Vai että persut mukan pääministeripuolue... Sellaista hallitusta ei olisi Suomen syntynyt vuonna 2015.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #14

Niin tai näin, olisin yllättynyt jos ylen gallupissa persut eivät saisi 12%. Kokoomuksen potti lienee samoissa kuin edelliskuussa. Jos nousua on tapahtunut, se tapahtuu vihreiden laskun myötä.

Vaikka olet seurannut pitempään kuin minä, niin puolestaan voin sanoa että ajatkin ovat muuttuneet. Mikäli hesarin gallupissa vastanneiden määrä oli 57% niin sehän selittää kokoomuksen hienoisen nousun. Ovat siis ihan tutkijoiden mukaankin alttiimpia sanomaan että äänestävät ja puolueensa. Yhdessä RKP:n kanssa.

EDIT:
Ja viittasit näemmä kuntavaaleihin. Itse vertaan aina eduskuntavaaleihin, kuntavaalit ovat niin erilaiset. Ehdokaslistat määräävät ja äänestysprosentti on ainakin 10 yksikköä ek-vaaleja pienempi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #15

Minusta vaalit ovat oikea kannatusmittaus erityisesti PS:n ja sinisten välillä. Näissä kyselyissä tämä jää epäselväksi. Eronneet ex-ps:n kansanedustajat tulevissa vaaleissa ehdokkaina omissa vaalipiireissään, keneltä se kannatus on pois, ettei vain PS:ltä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Antti Rinne juristina puhuu muunneltua totuutta kiky -sopimuksesta.

https://www.sak.fi/ajankohtaista/neuvottelutilanne

Sopimuksen muuttaminen ja purkaminen vaatii sopijaosapuolten sopimista, eikä siinä välissä voi hallitus yksipuolisesti toimia.

SDP:ltä puuttuu omat konkreettiset esitykset ja huomiota pitää kiinnittä muualle, kun hallitus on saanut muutoksen aikaan Suomen taloudessa.
--
Palkansaajakeskusjärjestöt ja työnantajajärjestöt hyväksyivät perjantaina illalla pitkään hierotun kilpailukykysopimuksen.

https://yle.fi/uutiset/3-8931176

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Seppo-Juha, kiinnitin tähän samaan huomioni kuin sinäkin eli "Sopimuksen muuttaminen ja purkaminen vaatii sopijaosapuolten sopimista, eikä siinä välissä voi hallitus yksipuolisesti toimia."

On käsittämätöntä, ettei toimittajakaan puuttunut tuohon Rinteen sanomiseen.Tällaisista sanomisistta pitäisi olla seuraamuksia ja varsinkin Rinteelle, sillä hän on sentään tullut politiikan pariin ay-liikkeestä, joten hän kyllä varmasti tietää miten sopimukset syntyvät ja kuinka niitä tulee noudattaa. Samaa vääristelyä Rinne ja kumpp. demareista levittävät myös eduskunnan puheenvuoroissaan.

Rinteen taktiikkana näyttäisi olevan vääränlaisen kuvan antamisella saada puolueen kannatus nousuun. Toivottavasti kansalaiset huomaavat tarkoitusperän eivätkä mene ansaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Verohelpotuksilla ne lomarahan menetykset on korvattu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Periaatteessahan tuolla järjestyksellä ei kokoomuksen jälkeen on mitään merkitystä.

Kuoleman suudelma se on joka tapauksessa sille puolueelle, joka kokoomuksen kanssa hippaan lähtee.

Ei jos vaikka niin kävisi, että demarit tulisivat toiseksi, niin mukavaa olisi taas hallituksessa lopullisesti romahduttaa kannatus kokoomuksen kanssa, samalla lailla käy muillekin.

Pitäisi saada jotkut muut puoluet hallitukseen välillä, toivotaan, että siellä olisi demarit ja vihreät suurimpina, mutta heikolta sekin vaihtoehto näyttää gallupppien mukaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olisko niin, että kokoomus noudattaa parhaiten vaalilupauksiaan ja monissa
asioissa tulee se hallituksen linjaksi.

Vrt. ennen vuoden 2015 vaaleja VM:n talousraportti ja kuka sitä
tuki ensin, muut tulivat vasta vaalien jälkeen.

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

2. Yhdyttekö valtiovarainministeriön 19.3.2015 esittämään tilannekuvaan Suomen taloudellisesta tilasta ja valtiovarainministeriön esittämästä sopeutustarpeesta? Mikä on mielestänne julkisen talouden sopeutustarve ja tarvittavat keinot? Millä aikataululla valtion velkaantuminen tulee mielestänne katkaista?

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Pieniä muutoksia muuten, paitsi Perussuomalaisten +2,2%-yksikköä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tai sen voisi uutisoida niin, että perussuomalaisten kannatus nousi 31,5 prosenttia :)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin rosentit (r:llä) ne voi oddia duoda esittää parhain päin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset