SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Maakuntauudistuksessa pettää toisen hallituskumppanin hermot

Helsingin pormestari  Jan Vapaavuoren   ja Tampereen pormestari Lauri Lylyn mukaan  hallituksen tulisi luopua sote-uudistuksen kylkeen kehitellystä maakuntauudistuksesta. 

Vapaavuori ja Lyly  toteavat  tänään yhteiskirjoituksessa Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla, etteivät suurimmat kaupungit tarvitse riittävien väestöpohjien ja voimavarojen takia sote-uudistusta.

Jo aiemmin maamme kuusi suurinta kaupunkia  (Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku) esittävät yhteisessä kannanotossaan, että eduskunnan käsittelyssä ja osin vielä valmistelussa oleva sote- ja maakuntauudistus pitäisi ottaa vielä uuteen harkintaan.

*****

Itse ole ihmetellyt, miksei perustuslakivaliokunta   puuttunut maakuntalakiesitykseen  ja nähnyt siinä hallinnollista ja toiminnallista  eriarvoisuutta  perusoikeuksien kannalta katsottuna. Lakiesityksen maakuntien lukumäärän  runsautta  on ihmetelty  siitä alkaen, kun marraskuussa 2015 pääministeri Juha Sipilän uhkauksen ilmapiirissä hallitus sopi sote- ja maakuntauudistuksen jatkovalmistelusta.

*****

Sote- ja maakuntauudistuksen  aikatauluun ei uskota ilmeisesti muuta kuin pääministeripuolueen  omissa taktiikkapalavereissa ja puolueen viestinviejissä omille kannattajilleen maakunnissa-

Uusi hallituksen esitys valinnanvapauslaiksi on tarkoitus antaa eduskunnalle keväällä 2018. Lakiesitystä valmistelee parhaillaan virkamiesryhmä . Maakuntavaalit pukkaavat päälle  mahdollisesti lokakuussa 2018 . Niinköhän eduskunta ja sitä ennen perustuslakivaliokunta sekä  sosiaali-ja terveysvaliokunta  ym. ovat ehtineet käsitellä koko sote-ja maakuntalakipaketin.  Tuskin.

****

Ennustan, että maakuntauudistuksessa pettää toisen hallituskumppanin hermot  ensi kesänä Sotkamossa. Ai miksi Sotkamossa. No siellä viimeistään silloin  tuuletetaan tulos tai ulos sote- ja maakuntauudistus.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Viisainta olisi valita yhden Sote-alueen malli niin kuin Virossa on tehty.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Onko Vapaavuori tosiaan noin tyhmä? Eihän sotea tehdä siksi ettei Helsinki selviytyisi sotepalveluiden tuottamisesta. Eihän Helsinki ole yhtä kuin Suomi.

Keskisuomalainen taisi olla piruilevassa pääkirjoituksessaa oikeassa. Vaikkei hesarin huumorintaju riittänytkään, niin totuus on se, että Helsinginkin tulee omaan napaan tuijottamisen sijasta ajatella koko maan etua.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kuka katsoo maan etua ja kuka katsoo vain oman puolueen etua, on aiheellinen kysymys tässä tapauksessa tyhmille kuin itseään viisaana pitäville.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Väitätkö tosissasi Vapaavuoren katsovan KOKO maan etua?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #5

Arvoisa kommentoijja tässä väittää, en minä.

Ovatko muuten nuo kuuden suurimmam kaupungin edustajat mitä etua ajamassa, Suomen vai jotain muuta. Taitaa kaupunginjohtajien puoluetaustassa muuten löytyä niin KOK, SDP kuin kepukin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #6

Minä kyseenalaistan Vapaavuoren väitteen, jonka mukaan sotea ei tarvita koska Helsinki selviää ilmankin.

Onko sinulla kommentoitavaa tuohon vai haluatko edelleen filosofoida eri osapuolten äo:sta?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #7

Nuo kuusi kaupunkia kannattavat sotea, mutteivat näe maakuntauudistusta Suomen kannalta tarpeellisena.

Itse olen aiemmin todennut, että ymmärrän maakuntauudistusta, jos sillä aidosti koordinoidaan nykyisten aluetason toimijoiden hallintoa ja, että maakuntia perustetaan -ei 18 -,vaan 9-12 välillä.. sekä, että kuntahallintoa
kehitetään - ei noin 300 kunnan, vaan 100-200 kunnan hallinnoksi.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Isot kaupungit eivät sotea tarvitse ja mitäs niistä pienistä kunnista, kuihtukoot pois.
Ilmeisesti nykyisessä systeemissä ei ole mitään hallinnollista ja toiminnallista eriarvoisuutta.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

En oikein usko, että väestön muuttoa voidaan maakuntauudistuksella suitsia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset