SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Puoluekannatusluvut eivät tue esitettyä maakuntauudistusmallia

  • YLE 05.10.2017
    YLE 05.10.2017

YLEn tuoreet kannatusluvut laittavat päähallituspuolueen ajaman maakuntamallin  uudelleen harkintaan.

Mitä noista luvuista on vedettävä johtopäätöksiä:

1) Puoluekannatusluvut eivät tue esitettyä maakuntauudistusmallia

2) Vihreät ovat menettäneet kannatusta ja SDP ottanut takaisin opposition johtavan puolueen aseman

*****

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on kutsunut tänään koolle 21 suurimman kaupungin edustajat keskustelemaan maakuntauudistuksesta ja kaupunkien tulevasta asemasta. Vaikka kokoomuksen ajama valinnanvapausmalli toteutuisi suppeassa muodossa, nyt tuntuu satavan kokoomuksen laariin kannatusta muutoinkin. Pääministeri Juha Sipilän asema keskustan johdossa  alkaa käydä tukalaksi, jos luvut pysyvät tuolla tasolla.

Kokoomus  21,7 %   Keskusta   15,8 %

Monet ovat  ihmetelleet vihreitten esiintymistä kesäkauden jälkeen eduskunnassa. SDP on  ottanut vihreiltä takaisin oppositiojohtajan aseman. 

SDP  17,3 % Vihreät  16,6 %

*****

Muista puolueista merkittävin on PS:n kannatuksen lasku. Jotkut innokkaimmat puolueet blogikirjoittajat odottivat kuukausi sitten  kannatuksen roimaa kasvua. Niin ei ole ainakaan vielä  tapahtunut.

Maakuntalakiesitys ei sittenkään esitetyssä muodossa taida toteutua

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Tänä aamuna juuri tuota (kannatuslaskelmaa) katselin; lienee entistäkin lähempänä hetki kun rintamakarkuruus saa siniset valtaansa, heidän kannatuksensa ei ole milleen puolueelle enää merkityksellinen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Timo Soinin uskollinen tukija Raimo Vistbacka jatkaa PS:ssa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos galluppien mukaan tehtäisiin politiikkaa, niin Suomessa ei koskaan tehtäisi minkäänlaisia päätöksiä, hallitushan vaihtuisi monta kertaa vuodessa.

Suunnat näkyvät selvästi, mutta ei kai sentään blogistikaan halua sitä, että politiikkaa tehdään galluppien tulosten mukaan.

Tämä osoittaa ainakin sen, että persujen maksimikannatus on nähty. Tilanteessa, jossa Suomessa on tehty terrori-isku, ja kannatus ei nouse, se sosoittaa, että mitään mahdollisuutta kannatuksen kasvuun ei persuilla enää ole.

Minusta hyvää on demareiden kannatuksen kasvu

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Uudistuksia ei tehdä galluppien perusteella, mutta maakuntauudistuksen sisältöä joudutaan eduskunnassa muuttamaan- pidän sitä melko varmana.
--> alkaen maakuntien määrästä- ei tarvita 18 maakuntaa- puoletkin riittää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Gallupit eivät äänestä, mutta kokoomuksella on runsas 4 %-yksikköä suurempi kannatus kuin molemmilla muilla hallituspuolueilla yhteensä, mikä ei todennäköisesti helpota hallitustyöskentelyä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Näyttäisi siltä, että demarien kannatuksesta vastaavat naiset heilahtelevat nyt aktiivisesti vihreiden ja demareiden välillä. Päätyvät lopulta vihreisiin, joten ei kannata stressata. Persujen saama terroristituki, joka nosti hetkellisesti kannatuksen yli 10%:n, on onneksi ohi. Vaikea nähdä, että edes Huhtasaaren vaalikampanja hidastaisi persujen laskua kohti luonnollista 5-6%:n tasoa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mutta eikö vihreitten polikointi ole kokenut myös takaiskuja viime aikoina ja esim. tässä VR-välikysymyksessä pj Aalto joutui puolustuskannalle.
https://www.verkkouutiset.fi/touko-aaltoa-hiillost...

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ai gallupmenestyskö se saa Vapaavuoren ja kokoomuskumppanit pullistelemaan lihaksia ja kyseenalaistamaan maakuntahallinnon?

Eikö sote enää kiinnosta kokoomusta? Eikö valinnanvapaus enää kiinnosta kokoomusta?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Oulun keskustalainen kaupunginjohtaja Päivi Laajala on mukana Vapaavuoren kaupunki -liikkeessä ja muitakin kepulaisia taitaa olla mukana tuossa 21 kaupungin joukossa.

Monissa kepun johtamissa nk. maalaiskunnissa on alettu heräämään
tulevasta vallan keskittämisestä esitetyssä maakuntamallisssa.

Miksi kepulle ei sopinut vaalien jälkeen vuonna 2014 kaikkien puolueiden
sopima sotealue -malli, jota olisi kehitetty sote alueen vaaleilla
https://yle.fi/uutiset/3-7151335

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Keskusta näki tilaisuuden tulleen satavuotiseksi unelmakseen mainitun maakuntamallin toteuttamiseksi kun hallituspuolue perussuomalaiset kannatti sitä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #9

Keskusta nousi vuoden 2015 vaaleissa vain Juha Sipilän persoonan vaikutuksesta, mutta sitä ei enää riittänyt vaalien jälkeen.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Sen mallin torppasi perustuslakivaliokunta. Viiden alueen vaalialue taas olisi kovin keinotekoinen, ja liiankin laaja jokseenkin kaiken muun kuin (raskaan) erikoissairaanhoidon kannalta.

Laajala taitaa olla ennemminkin sitoutumaton, ainakaan Oulussa valintaa ei suoritettu poliittisten mandaattien perusteella.

Maakunnissa suurinta valtaa tulevat tosiaankin käyttämään keskuskaupungit. Onhan väestön painopiste (siis myös äänestäjien) niissä, eli keskustan painoarvo pienenee samoin kuin pienten kuntien. SILTI tätä väitetään kepun salaliitoksi vallan sementoimiseksi maakunnissa. Koettakaa nyt hyvänen aika päättää!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #11

Kyllä perustuslakivaliokunta tyrmäsi maaliskuussa 2014 sote -mallin, kun siitä puuttui alueen päättävän toimielimen vaalinta vaaleilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vihreiden kannatuksen lasku saattaa osaltaan johtua sähellyksestä omien arvojensa kanssa, mm. alkoholipolitiikkaan liittyvät kannanotot. Sama koskee myös keskustaa. Arkiset asiat merkitsevät yllättävän paljon tavallisille galluphaastatelluille.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kansalaistottelemattomuus -kannanotto ,tuo alkoholilakiasia, tällä viikolla VR-välikysymys jne tulevat näkymään vihreitten kannatuksessa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Luulen, että äänestäjien näkemyksiä ohjaa pääosin muut driverit kuin Sote ja maakuntauudistus. Mitä, miten ja missä näkyvimmät poliitikot milloinkin sanovat, taitaa olla suurin vaikutin mielipiteille. Kokoomus on paikkansa keulilla ansainnut. Varsin maltillista esiintymistä. Demarit nousee kun Rinne malttaa olla piilossa. Perussuomalaisten tyriminen Jyväskylässä karkoitti ja yhden linjan politiikka sen jälkeen pyydysti. Tulos on tämä. Oppositiopaikka tarjolla vuosikymmeniksi. Kiinnostaako se pidemmän päälle äänestäjiä? Vai lisääkö nukkuvien määrää?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Valitsin tuon otsikon tähän nimenomaiseen päivään sopivaksi, kun koolla on C20 kaupunkien kokous. MTV:n aamutv:ssä sekä Porvoon että Salon kaupunginjohtajat kyllä toivoivat maakuntamalliesityksestä keskustelua.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Persujen kannatuksessa on aina eniten liikkumavaraa; puolueen bonusäänestäjät kun koostuvat joko niistä nukkuvista tai kauniisti sanottuna politiikasta syrjäytyneistä.

Vaalikannatus, jos persut saavat nämä liikkeelle, voi helposti olla useammankin prosentin suurempi mitä gallup-luvut.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Näillä luvuilla ei saada kasaan porvarihallitusta,ei vasemmisto+vihreät hallitusta.Saadaan vasemmisto+vihreät hallitus ja kokoomuksesta tulee pääministeripuolue aivan kuten 2011.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kokoomuksella on aika lokoisat oltavat, kun hallituspuolueena saa jatkuvasti näkyvyyttä, mutta kaikki kritiikki tietysti fokusoituu pääministeripuolueeseen. Kokoomus voi siis kasvattaa suosiotaan sillä, että Orpo hymyilee kiltin näköisenä eikä tee virheitä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ehkä liikaa taka-alalle jää merkittävä muutos elinkeinoelämän luottamuksen palautumisesta poliittiseen päätöksen tekoon. Ennustettavuus on parantunut (esim. yritysverotus, ALV, kiky jne). Kun tutkailin alkuviikosta viimeiset barometrit ja yrityspuolen tulokset (erityisesti teknologiateollisuuden näkökulmasta) niin lukuunottamatta teknologiateollisuuden investointeja (ovat jäljessä muitten euromaiden tasosta) asiat näyttävät varsin suotuisilta. Tilauskannat ovat edelleen korkeat. Tuotantojen nykyiset kapasiteetit täynnä (nehän laskivat 2008 jälkeen mm. Nokiaverkoston alasajon myötä). Hallitus saa minulta luottamuksen palautuksesta 9+ arvosanan. Nyt pitäisi vaan jaksaa viedä samansuuntaista linjaa gallupeista huolimatta. Investoinnit vientiteollisuuden verkostoissa liikkeelle. Venäjän talouden palautuessa iskukykyisemmäksi sieltä tulee menetettyä "vetoapua" takaisin. EU kotimarkkina-alueena tarjoaa edelleen mahdollisuuksia. Mutta.....edellytys on maltilliset työmarkkinaratkaisut.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Pitää paikkansa, jatkuvuus (ml. EU-politiikka) on yksi sana, jota olen monelta taholta kuullut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"..mutta kaikki kritiikki tietysti fokusoituu pääministeripuolueeseen."

Ja ihan ilman syitä? On se niin väärin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siinä mielessä se on vaarallista, että pääministeripuolue saattaa profiilinsa muuttamiseksi alkaa tehdä oikeasti virheellistä politiikkaa todella tärkeiden asioiden kohdalla sen sijaan, että hallitus on nyt melko hyvin ollut oikeilla raiteilla, kun suurta kokonaisuutta tarkastelee.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Seija !

Kyllähän PM Sipilä joutui käytöksellään "omissa asioissaan" epäsuosioon
(YLen toimittajan pommitus sähköposteilla, Ylen leimaaminen epäluotettavaksi, oman varallisuuden piilottaminen vakuutuskuoriin, tapa johtaa Kiky-sopimusneuvotteluja ym. jne)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

5.10.2017 IL
Jan Vapaavuoren kaupunkikapina on kokoomuksen iltalypsy tai hanke jopa hallituksen kaatamiseksi.

Kannatukset voi olla mitä vain -19 vaaleihin mennessä.

Tal.elämässä -17 ekonoomit ennustaa maailmanlaajuista lamaa alkavan -18. Korot on nousemassa .
Talous laskisi-18
Suomi 10% (Lehman-lamassa se laski 8%)
EU 6%
USA 4%

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Maakuntauudistus menee maalliin, vaikka kokoomus kynsin hampain yrittää ja vielä Vapaavuoren tuella tykittää. Gallup ei sitä estä eikä PS:n hajaannus.
Vapaavuori remuaa kaiken lisäksi Malmin lentokentän tuhoamiseksi rakentamieen kelvottomalle rakennusmaalle.
Ettei tule väärää kuvaa, en ole kepulainen enkä minkään muunkaan puolueen jäsen. Tuen vain hallitusta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Menee maaliin eduskunnan tekemillä muutoksilla.

Olen täällä monelle todennut, että minulla on ymmärrystä maakuntamalliin, jos
-maakuntia perustetaan - ei 18, vaan 9-12
-kuntahallinnon uudistamista jatketaan tavoitteena - ei nykyisen n. 300 kunnan sementointi, vaan 100-200 kunnan Suomi
-ja kaupunkien asemaa tarkennetaan

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

C21 kaupunkia Vapaavuoren kokouksessa
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_kaupungit#Suo...

Menee poikki 50 000 asukasluvussa , ilmankos Kokkolan (22:s) mies täällä polemisoi !

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

HS:
Paine maakuntauudistusta kohtaan kasvaa –

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005395951.html
------

Onko esitetyllä(lakiesitys jo eduskunnassa) maakuntauudistuksella enää eduskunnan enemmistöä ?

Vastaus: käytännössä ei !

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

SAK vahvistaa lomarahojen leikkauksen

Julkisen sektorin lomarahat pienenevät 30 prosentilla vuosina 2017–2019.

Edellytyksenä kilpailukykysopimukselle on, että hallitus

-->toteuttaa hallitusohjelmassa mainitut tuloveronkevennykset.

https://www.sak.fi/ajankohtaista/neuvottelutilanne

---

Demarien puheet eduskunnan kyselytunnilla on muunneltua totuutta

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sininen tulevaisuus on saanut kannattajakortit kokoon, saa nähdä vaikuttaako gallupmenestykseen.

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon mukaan ryhmä tekee nyt kannattajakorttien tarkastuslaskennan ja pitää asiasta tiedotustilaisuuden ensi viikolla.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/is-si...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Todennäköisesti vasta vaaleissa näkyy sinisten todellinen kannatus, kun istuvat kansanedustajat ottavat mittaa persujen ehdokkaiden kanssa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

SDP:n kannatus kasvaa, mitä enemmän Rinne malttaa pysyä hiljaa. Kun Rinne avautuu, kannatus ropisee. Vaaleihin SDP:n puheenjohtaja ei voi mennä tuppisuuna. Kannatus tulee alas reippaasti.

Vihreiden kannatuksen kasvu sai aikaan hillittömän paniikkireaktion Kokoomuksessa, Demareissa ja Keskustassa. Vihreät saivat melkoisesti lokaa niskaansa edellisen gallupin jälkeen. Toki Aallon harkitsemattomat puheenvuorot nekin vaikuttavat. Idealistien äänet toki vankistuivat Vihreiden peruskannatukseksi. Tässä vaiheessa peruskannattajien sitouttaminen voikin olla järkipolitiikkaa. Vaalien lähestyessä on kuitenkin käytettävä lievempiä ilmaisuja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kaikki Vapaavuoren koolle kutsumat 21 kaupunkia vaativat kasvupalvelujen järjestämisvastuuta kunnille - Lyly: "Yksimielisyys yllätti"

https://yle.fi/uutiset/3-9868704

-----

Alunperin sote- ja maakuntauudistus tuntui liian suurelta yhtä aikaa toteuttaa. Eilinen vahvisti tätä käsitystä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Odotellaan, mitä Siplä ja hallitus asiaan vastaa. Tai vastaako ollenkaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ihmettelen vain, miksi Petteri Orpo ei ryhdy toimiin hallituspolitiikan muuttamiseksi. Hänellä ovat kaikki valtit käsissään:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243984...

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Kepun aika mennä kyllä kokoomus pärjää ilman keputukea.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset