SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suomeen perustetaan tuomioistuinvirasto

Oikeusministeriön asettama toimikunta ehdotti huhtikuussa, että Suomeen perustettaisiin  tuomioistuinvirasto.

Tuomioistuinvirasto huolehtisi tuomioistuinlaitoksen keskushallintoviranomaisen tehtävistä. Virasto vastaisi tuomioistuinlaitoksen toimintaedellytyksistä ja tuomioistuinten toiminnan kehittämisestä, suunnittelusta ja tukemisesta. Ehdotus tarkoittaa, että nykyisin oikeusministeriölle kuuluvat tuomioistuinten keskushallintotehtävät siirtyisivät tuomioistuinvirastolle.

Oikeusministeri Häkkänen  kertoi asiasta tänään Lakimiespäivässä Helsingissä. Ministeri Häkkäsen mukaan   on tullut aika saada tuomioistuinvirasto myös Suomeen. Viraston perustaminen edistäisi tuomioistuinten hallintotehtävien tehokasta ja tuloksellista hoitamista sekä vahvistaa näin tuomioistuinten lainkäyttötoiminnan korkeaa laatua ja oikeusvarmuutta. Viraston perustaminen vastaisi myös modernin oikeusvaltion vaatimuksia korostamalla tuomioistuinten riippumatonta asemaa, Häkkänen sanoi tänään puheessaan.

****

Tuomioistuinviraston sijoituspaikka  selvitetään valtion toimintojen alueellistamista koskevan lainsäädännön mukaisesti, sanoi ministeri Häkkänen.

Luulen, ettei uuden viraston sijoituspaikasta tule samanlaista farssia kuin vuosikausia jatkuneesta  Fimean sijoituspaikasta (Tiedote).

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Marko Parkkola

Mutta ei perustuslakituomioistuinta?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kannatan valtiosääntötuomioistuinta, mutta sen toteuttamiseen pitää olla
laaja yhteisnäkemys eduskunnan puolueissa. On myös samalla perustuslakiasia.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Perustuslakituomioistuin olisi enemmän paikallaan. Siinä sitten voitaisiin myöskin tuomita meidän päättäjemme tekosia, jotka tekevät Suomelle enemmän hallaa kuin hyötyä. Joskus jopa tuntuu, että asialla on jopa maanpettureita.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Näköjään Kokoomus on ottamassa tuomioistuimetkin poliittisen johdon välittömään alaisuuteen? Seuraava askel lienee ns. kansantuomioistuimet Natsi-Saksan malliin?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olet varmaan ylpeä kommentistasi.

P.s. Lue sentään työryhmän ehdotus, mistä on kysymys.

Käyttäjän SariLaine kuva
Sari Laine

Suomessa tuomioistuimet ovat olleet 1990-luvun alkupuolelta lähtien vahvasti poliittisessa ohjauksessa. Oikeuslaitoksemme menetti riippumattomuutensa presidentti Koiviston pitämässä "oikeuspoliittisessa keskustelutilaisuudessa" eli Koiviston konklaavissa Linnassa 6.5.1992, jossa Koivisto ohjeisti yhteensä noin 30 henkilöä: korkeimman oikeuden sekä muiden tuomioistuinten 11 tuomaria, yliopistojen oikeusoppineita, virkamiehiä ja presidentinkanslian väkeä. http://jyrkivirolainen.blogspot.fi/2013/09/770-koi...

Konklaavitilaisuudesta laadittu 36-sivuinen muistio on ollut salainen Koiviston pyynnöstä ja Tarja Halosen päätöksellä 19.8.2002 alkaen, yhteensä noin 25 vuotta. (http://jormajaakkola.fi/Koiviston_konklaavi, http://jormajaakkola.fi/)

Olettaa sopii, että Koivisto väkineen on vallassa ollessaan hiljentänyt myös koko suomalaisen lehdistön ja mediaväen. 90-luvulla alkaneiden pankkiskandaalien suhteen tutkivat journalistimme ovat yksinkertaisesti vain sulkeneet silmänsä ja vaienneet liikuttavan yksimielisesti koko aiheesta, joitain satunnaisia, yksittäisiä kirjoitettuja juttuja lukuunottamatta.

Sipilä-gateen liittyen MTV:n Huomenta Suomessa vieraili 1.12.2016 JSN:n aikaisempi tj Risto Uimonen muistuttaa mm:
"Muistutan, että YLE:llä oli todella kova kriisi 80-luvulla, kun YLE ajautui kahtena eri vuonna erittäin kovaan ristiriitaan presidentti Mauno Koiviston kanssa ja pääministeri Kalevi Sorsan kanssa. Sorsa painosti YLE:ä sillä, että hän ei suostunut myöntämään YLE:lle lupamaksun korotusta." https://www.katsomo.fi/#!/jakso/33001003/huomenta-suomi/698521/asiantuntijat-arvioivat-sipila-gatea-kaikki-karsivat

Perustuslakituomioistuin tarvitaan Suomeen valvomaan Perustuslain toteutumista, sen noudattamista sekä sen rikkomisten estämiseksi kaikessa virka-, lainkäyttö- ja lainsäädäntötoiminnassa. Suomeen pitää perustaa oikeusvaltiolle kuuluva Perustuslakituomioistuin lainsäätäjien ja lainkäyttäjien virkatoimien luotettavaksi valvojaksi. Lainsäätäjien ja -käyttäjien oman työnsä itsevalvomisille on jo aika sanoa näkemiin. http://sarilaine.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243858-p...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Löytyykö eduskunnasta enemmistö, jolla perustuslaki(valtiosäntö)tuomioistuin saadaan aikaiseksi. Toivottavasti.

http://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:valt...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset