SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Saksassa ei uusi hallitus ota syntyäkseen

Saksa ei saanut eilenkään vielä  uutta hallitusta.

Yölliset hallitusneuvottelut on keskeytetty ja  ne  jatkuvat  tänään. Tänään  kello 13  jälkeen kuultaneen, onko tällä nk. Jamaika koalitiolla  (CDU/CSU + FDP + Green)   enää edellytyksiä jatkaa hallitusneuvotteluja.

Jos liittokansleri Angela Merkelin johtamat hallitusneuvottelut päättyvät tuloksettomina, ajautuuko Saksa  uusi liittopäivävaaleihin ?

Mielipidetiedustelut  syyskuun  liittopäivävaalien  (Bundestagswahl 2017)  jälkeen eivät kerro juurikaan suurista muutoksista.

Saksan liittopäivävaalien jälkeen odotettiin liittokansleri Merkelin ja Ranskan presidentti  Macronin  ottavan EU-politiikassa ja koko EU:n toiminnan kehittämisessä dominoivan aseman. Tätä ei vielä ole tapahtunut ja tapahtuuko sitä lainkaan ?

Nimittäin Angela Merkelin asema jatkaa liittokanslerina voi muuttua radikaalisti, jos Saksassa ei saada uutta hallitusta ja maa ajautuu uusiin vaaleihin. Saksan tilanne vaikuttaa myös presidentti Macronin asemaan Ranskassa, vaikka hänen taustapuolueellaan on vankka enemmistö kansalliskokouksessa  kesäkuun vaalien jälkeen.

Euroopan ja Suomen kannalta olisi parasta, jos Saksa saisi  tänään hallituksen.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

:D Sekin riippuu katsanto kannasta. Merkelin kaatuminen tarkoittaa hyvää suomelle ..

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Saksan mahdolliset uudet vaalit eivät hajota EU:ta, jos joidenkin toiveunissa sellaista on.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Merkelin tippuminen vallankahvasta ei hajota EU:ta se on selvä mutta aiheuttaa se siihen ainakin linjanmuutoksen. Voi olla että Merkelin kohtalo on jo selvillä mutta se pitää kertoa joillekin tahoille ensin ennenkuin se julkistetaan yleisölle.

Samoin se vaikeuttaisi Ranskan ja Saksan valta-akselin toimintaa että Eu:sta muodostuisi iittovaltio.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Bis zum Morgen - und immer weiter weg vom Ziel" http://www.sueddeutsche.de/politik/jamaika-sondier...

Aikalisää otettiin viime yönä ja yhä kauempana ollaan päämäärästä; siinä tämän päivän kiteytys Saksan hallitusneuvotteluista. Varsin kaukana ovat toisistaan ainakin Baijerin CSU ja Saksan Vihreät. Kristillissosiaalinen Unioni CSU kärsi viime vaaleissa raskaan tappion, mikä ei vähääkään innosta heitä kompromisseihin Vihreiden kanssa. Päinvastoin.

Hallitusneuvotteluihin kuluu todennäköisesti koko viikonloppu ja niiden päätöksenä saattaa hyvinkin olla vesiperä. Toisaalta kivulla aikaansaatu hauras hallitus heikentäisi joka tapauksessa Merkelin vaikutusvaltaa ja samalla Euroopan liittovaltion synnyttämistä.

Blogisti Pietikäinen on vahvistuvan Eurooppa-integraation, jopa EU-liittovaltion, kannattaja. Saatan toki olla väärässäkin blogistin suhteen. Oli miten oli, itse olen vahvasti suvereenien kansallisvaltioiden välisen yhteistyön kannalla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Arvoisa blogisti, sitten pöytään esille kirjoitukseni, missä kannatan EU:n liittovaltiota. Sen olen todennut täällä useasti, että kv-yhteistyötä tarvitaan entistä enemmän jatkossa kaikilla elämän alueilla niin Euroopassa kuin koko maapallolla.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Tein varauksellisen päätelmän tai oletuksen Eurooppa-kannastasi. Se ei suinkaan perustu kaikkien kirjoitustesi tuntemiseen. OK, erehdyin. Et siis ole Eurooppa-liittovaltion puolestapuhuja.

Olen muuten samaa mieltä siitä, että yhteistyötä ja yhteisiä ratkaisuja tarvitaan niin Eurooppa-tasolla kuin myös maailmanlaajuisesti. Maailmanrauhan säilyttämiseen ja yleisen turvallisuuden vahvistamiseen tarvittaisiin nykyistä huomattavasti voimakkaampi YK.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #5

Kertokaa viisaat.
Mitä konkreettista hyvää YK on tehnyt? Montako sotaa lopettanut, montako demokratiaa luonut? Aloittaa voi vaikka Syyriasta, mitä YK on siellä tehnyt?

Järjestö on täynnä jäsenmaita joissa ihmisoikeuksia ei ole ?!!

Suomi rasistisena takapajulana ei tietenkään sovi tähän hienoon joukkoon :)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #7

"Mitä konkreettista hyvää YK on tehnyt?" Vastatkoon tuohon viisaammat optimistit.

Jatkon suhteen näyttää siltä, että YK:n ei tule käymään lopulta sen paremmin kuin edeltäjänsä Kansainliitonkaan. Maailmanpolitiikassa isoja ratkaisuja ei sanella YK:ssa, vaan ne perustuvat suurvaltojen ja erilaisten voimayhmittymien keskinäisiin vääntöihin. Asetelmat muuttuvat kaiken aikaa. YK on byrokratisoitunut keskustelukerho, jossa lähinnä seuraillaan "ajan rientoa".

Se on sääli.

PS. Euroopan osalta Saksalle on jälleen kerran lankeamassa ratkaisijan rooli.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset