SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kokoomus ja SDP selvästi karkuteillä seuraaviin puolueisiin

Kokoomus ja SDP selvästi karkuteillä seuraaviin puolueisiin

Aamun HS on julkaissut  kuukausittaisen puoluekannatusmittauksen

Mitä sen tuloksista sanoisi.  Oikeastaan muutokset mahtuu nk. virhemarginaalin  (n. 2 %) puitteisiin HS:n edelliseen mittaukseen verrattuna.  TNS haastatteli 2 434:ää suomalaista 16. lokakuuta – 13. marraskuuta välisenä aikana

Kolmen kärki:

Kokoomus 21,4 %         SDP  19,0 %   Vihreät 15,7 %.  Uutisarvoa tuossa on, ettei  pääministeripuolue keskusta ole  kärkikolmikossa.

Muiden puolueiden kannatusnumerot ovat:

Keskusta  15,1 %,   Vas  8,8 %,  PS 8,7 %,  RKP 4,4 %,  KD 3,3 %  Sin 1,6 % ja Muut 2,0 %.

Puolueiden kannatusnumerot tulevat elämään ennen vaaleja, ja niitä ehditään kommentoida vilkkaasti .

Suurin oppositiopuolue SDP on selvästi omaksunut  poltetun maan taktiikan . Keskustan oppositiopolitiikan kärki viime vaalikaudella kohdistui kuntauudistukseen vastustamiseen kaikin tavoin. Nyt keskustalle on tulossa maakuntauudistuksen myötä kuntapolitiikassa nk. luu vetävän käteen. SDP:lle tulee käymään melkoisella varmuudella samalla tavalla  valtion budjettipolitiikassa että  sotkeutumisessa työmarkkinajärjestöjen tontille. Demari-ay-johtajat ovat puolestaan olleet viime päivinä julkisuudessa tälläisillä  palkankorotuksilla. 

*****

Puoluekannatusten kehitys  kuluvana vuonna

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Ennenaikaiset vaalit heti helmikuussa, kun Salen toinen kausi on varmistunut. Uusi hallitus kokkareiden ja demareiden ympärille. Nykyisen eväät on syöty.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tuon käänteen todennäköisyys on reippaasti alle 50%, mutta:

Suomi100-juhlinnan ja presidentinvaalien jälkeen paineet rivien suorassapitämiseen poliittisesti ovat kieltämättä vähäisemmät kuin ne kuluvana vuonna ovat olleet. Tyylipisteistä ei enää tarvitse olla huolissaan, eikä pelkkä sinisten roikkuminen vallan kahvassa tietenkään riittäisi hallitustakuuksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei ole Sipilä omilla toimillaan ole tähänkään asti paljon tyylipisteitä kerännyt.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Mitä epävarmuuksiin tulee, niin kannattaa painaa nappi HS:n jutussa "kannoistaan varmat äänestäjät".
Käyrät ovat ihan eri tasolla ja erot mitättömämpiä.

Vaikka eihän siitä skuuppia saisikaan ja spekulointi gallupeista on poliittisen keskustelun suola. Suoranaista energian haaskausta vääriin asioihin, minusta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jos hallitus soteen hajoaa, niin nykyisillä kannatusluvuilla uuden hallituksen voi muodostaa Kokoomuksen, Keskustan ja Vihreiden kesken, mutta vain, jos pidetään ennenaikaiset vaalit. Muutoin hallitusta muodostettaessa noudatetaan nykyisen eduskunnan kokoonpanoa.

Jos hajoitusvaalit pidetään maaliskuulla, voi SDP hyvinkin nousta suurimmaksi puolueeksi. Muuten sille ei hallitusovi aukea. Ehkä ei aukea sittenkään, kun enemmistöhallituksen muodostamiseen riittää Kokoomuksen Vihreiden, Keskustan ja RKP:n yhteiskannatus, joka mitä todennäköisimmin on yli 50 %. Samalla se tarkoitta, että tällä rymittymällä on noin 110 tai enemmän kansanedustajan paikkaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin ei taida ihan helpolla syntyä enemmistöä SDP:n , vasemistoliiton ja vihreitten varaan, joten tarvitaan yksi suuri puolue eduskunnan toiselta puolen. Ja mikä se sitten koalitio on, kun en usko kokoomuksen ja vasemmistoliiton mahtuvan samaan hallitukseen. Sehän oli suurin virhe kokoomuksella vuoden 2011 hallitusneovotteluissa ottaa Arhinmäen vasemmistoiliitto mukaan hallitukseen.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kyllä Kokoomus tulee olemaan lähitulevaisuudessa Suomen suurin puolue. Vain muut sijat on kilpailtavana.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Saa nähdä. Jos sote kaatuu taas, sitä alkaa pian imettelemään kokoomuksenkin äänestäjät.

Yksikään muujaan puolue ei ole kyllä kunnostautunut soten teossa, niin että se homma voitaisiin minun mielestä jo ottaa politikoilta pois ja antaa se päteviin käsiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kepu,kok hallituksen toistoa kok kaudelta-11-15:
21.04.2016
stt
Yli kaksi kolmesta katsoo, että hallitus on suoriutunut huonosti tai melko huonosti.

Oppositio veikkaa että Stubin -hallitus kaatuu-15
Hallitus pitäisi hajoittaa ja uudet vaalit Kataisen jälkeen-14.

Entä Kepun puoluekokouksen -18 jälkeen jos Sipilä joutuu vaihtoaitioon ?
(Olisi jo 4 porvaripääministeri joka vaihtuisi kesken hallituskauden.)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Nämä puoluebarometritulokset ovat mielenkiintoisia, oliko niin, että kepun oli vasta sijalla kuusi. En ole tuon linkin ohjelmaa kuunnellut.
https://areena.yle.fi/1-4275431

Aamulehti
https://www.aamulehti.fi/uutiset/puoluebarometri-k...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sote ratkaisee kaiken, jos se menee läpi, niin hallitusta ei kaada mikään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Sote ratkaisee kaiken, jos se menee läpi, niin hallitusta ei kaada mikään."

Näyttää pahalta sen soten suhteen.
Jos se meneekin läpi, siitä tulee kumminkin susi.
Ei kannata tehdä susi- sotea siksi että hallitus pysyisi pystyssä.

Sote- uudistus pitäi panna uudestaan alulle,
tällä kertaa ilman maakuntauudistusta ja valinnanvapautta.
Maakuntauudistusta ei tarvita ja valinnanvapaus saadaan aikaan ilman että se sotketaan mukaan tähän uudistukseen.

Kunnat näköjään alkaa kiihtyvässä määrin luopumaan palveluiden tuottamisesta, mikä on hyvä asia. Sote- uudistus tarvitaan silti jotta tarvittavat rahat saadaan kerättyä ja jaettua, toiminnan säännöt saadaan kuntoon ja palveluiden toimittajien valvonta pelaamaan.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Vihreiden kannatuslukujen säilyminen edelleen kolmanneksi korkeimpana, yli 15% :ssa on mielestäni tämän hetken kiinnostavin kysymys. - Mistä puolueista kannatusta on siirtynyt Vihreille, kun jo SDP :n kannatusluvutkin ovat yli 19% ? Kysymys on kuitenkin jonkinlaisesta nollasummapelistä, joten tuntuu vaikealta uskoa, että Kepun / Persujen / sinisten potentiaalisia äänestäjiä olisi merkittävässä määrin liikkunut Vihreisiin?

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Keskustan johdolla tehdään "sotemaku"-uudistusta, joka vie kuntien rahoista leijonan osan maakunnille. Suuret kaupungit vastustavat rahamenetystä ja maakuntauudistusta Jan Vapaavuoren johdolla. En ole kokoomuksen äänestäjä, mutta ymmärrän hyvin Jan Vapaavuoren näkökulman tähän asiaa. Helsingissä on helsinkiläisten etua puolustava pormestari. Pienistä kunnista menee rahat ja palvelut. Pienten kuntien äänestäjät hylkäävät keskustan eivätkä äänet lisäänny suurissa kaupungeissakaan. Keskustan johdolla valmisteltu terveydenhuoltolain ja asetuksen muutos ajaa alas alue- ja paikallissairaaloiden toimintaa. Keskusta puhuu kauniisti hajautetusta yhdyskuntarakenteesta ja lähipalveluista, ja vaalipuheissa köyhänasiasta. Politiikka johtaa kuitenkin maaseutukuntien näivettymiskierteeseen ja vie entistä enemmään maaseudun ja kaupunkien pienituloisia ihmisiä leipäjonoon, varsinkin kun vähimmäisturvaakin (esim. kansaneläke) on keskustavetoisen hallituksen aikana leikattu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olenkin ihmetellhyt monien kepu -johtoisten kuntien hiljaiseloa maakuntauudistuksen osalta.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Keskustalaisissa kunnissa kaikki eivät ole innostuneita tästä maakuntauudistuksesta, eivät edes kaikki keskustalaiset. Pelkona on, että paikkakunnan sote-kiinteistöt jäävät tyhjilleen kun palvelut siirretään maakuntakeskukseen, minne rakennetaan uutta toimitilaa.

Esimerkiksi ministeri Mika Lintilän kotikunta Toholampi kaavailee sote-kiinteistejönä myyntiä Attendolle.
https://www.keskipohjanmaa.fi/170978/attendo-kiinn...

Sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa valtiovalta antaa maakunnalle rahat sote-palveluiden järjestämiseen. Äkkiä ajatellen se kuulostaa hyvältä, mutta totuus on toisenlainen. Koska tavoitteena on kustannustehokas toiminta voi käydä niin, että maakunnassa valtiovallan antamat sote-palvelurahat loppuvat ennen kuin vuosi on lopussa. Kysymys kuuluu mitä sitten tehdään? Nostetaan palvelumaksuja, lakkautetaan maakunnan reuna-alueiden palvelupisteitä, ajetaan alas maakunnan aluesairaaloita ja paikallissairaaloita, leikataan vanhusten hoidosta, ajetaan alas vanhusten palvelutaloja ja laitetaan kotihoitoon ihmisiä, jotka eivät kuntonsa puolesta enää selviydy kotona. Maakuntavaalit ovat laiha lohtu. Ydin kysymys kuuluu, kuka keskustaisista tekee valtiomiesteon ja lopettaa tämän sotemaku-uudistuksen.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Ihmiset tahtovat siis taas kerran kokeilla "korotetaan-veroja-mennään-peiton-alle-ja-kuvitellaan-ettei-mitään-tarvitse-muuttaa"-strategiaa...

Ehkäpä maailma lopulta huomaa sen ja lopettaa muuttumisensa, mistä sen tietää...

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

olisi syytä välttää tekemästä liian isoja johtopäätöksiä yhdestä gallupista. Monien puolueiden kannatus on sahannut ylös alas edellisen puolen vuoden aikana. Ennemmin pitäisi seurata pitkän aikavälin trendejä ja laskea vaikka keskiarvoja useammalta kuukaudelta. Onhan siellä se virhemarginaalikin olemassa, vaikka oikeastaan sekin on vain arvio.

Vihreiden korkea kannatus jaksaa hämmästyttää. Ehkäpä monet pettyneet sitten ajattelevat, että koitetaan sitä seuraavaksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Perussuomalaisilla on edelleen liian iso kannatus, mikä on sekä huolestuttavaa että merkittävää. Muulla ei ole niin väliä.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Mittauksessa ei näy ollenkaan galluppiin vastaamattomien osuus, eli niiden, jotka ovat katsomossa. Se voi liikuttaa näitä prosenttilukuja vielä todella merkittävästi. Sinisten loikattua perussuomalaisista osa perussuomalaisten kannattajista on luultavasti nyt katsomossa, jossa mietitään mitä puoluetta äänestää seuraavaksi. Minusta se että kysytään "kumpaa perussuomalaista puoluetta nyt tarkoitatte" on suorastaan loukkaavaa. On vain yksi perussuomalainen puolue. Ja ne, jotka kannattavat "sinistä puoluetta", ovat niitä, joille hallituspaikka on tärkeämpi kuin se, että puolueen ajamia omia asioita on kyetty puolustamaan. -"Sinisten" kannatus ei tästä tule merkittävästi nousemaan, ja "siniset" todennäköisesti etsivät jo toisia puolueita minne loikata. Perussuomalaisten kannatus tulee kyllä kohoamaan merkittävästi vaaleihin - puolueeseen liittyneiden määrä ennakoi jo tätä. Vaaleihin on vielä aikaa, ja niinkuin joku joskus sanoi: Gallupit eivät äänestä :)

Petteri Hiienkoski
Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Ensin pitää katsoa kuka seuraavat vaalit voittaa hallitus ei tule kaatumaan ennen aikasesti sehän olisi suoraan sanottuna heille katastrooffi .
Mutta ensin vaalit ja kokoomuksen pitää ne sitten voittaa -
mutta kokoomuksen ei kannata edes haaveilla sdp ee lähtee kepun jäljiltä tuon kanssa muuta kun sylipainiin .
Hallitus yheistyö on siihen suuntaan täysin kukkokiekuu juttu terv tepivaari

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#22. Heikki Mäki-Petäjä
Pitääkö maaseutu pitää asuttuna? Ilmeisesti nykyhallituksen kaavailujen mukaan ei.
Onhan se ennen kuulumatonta, että maaseudun ihmisten hyvinvoinnin puolesta toimiva alkiolaispuolue käy nykyjohtajansa johdolla valtakunnan hallituksesta käsin aktiivista toimintaa sen autioittamiseksi. Keskustapuolueen nykyinen linja näyttäisi olevan, ettei maaseutu kaipaa ihmisiä. Vain kaupungit ja kasvukeskukset ovat ihmisiä varten. Tällainen vaikutelma syntyy m.m. "sotesopasta".

Käyttäjän MarjaWolski kuva
Marja Wolski

Olen tismalleen samaa mieltä Arto Vihavaisen kanssa yllä:

"Näyttää pahalta sen soten suhteen.
Jos se meneekin läpi, siitä tulee kumminkin susi.
Ei kannata tehdä susi- sotea siksi että hallitus pysyisi pystyssä."

ja

"Perussuomalaisilla on edelleen liian iso kannatus, mikä on sekä huolestuttavaa että merkittävää. Muulla ei ole niin väliä."

SOTE-SOPPA SOTKEE JA ON SOTKENUT KOKO YHTEISKUNTAJÄRJESTYKSEN. POLIITIKKOMME EIVÄT OLE ENÄÄ MINKÄÄN SORTIN VALTIOMIEHIÄ, VAAN MITÄ LIE!

SOTE PITÄÄ TORPATA.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset