SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Ajautuuko Saksa uusiin vaaleihin ?

Ajautuuko Saksa uusiin vaaleihin, kun hallitusneuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina  nk. Jamaika koalitiolla  (CDU/CSU + FDP + Green).

Frankfurtin lehti kysyy muutaman minuutin takaisessa otsikossa blogiotsikon tavoin: Kommen jetzt Neuwahlen? 

Uudet vaalit voivat Saksassa merkitä liittokansleri  myös Angela Merkelin vaihtumista Saksan valtapuolueen CDU:n johdossa.

Saksassa ei uusi hallitus ota syntyäkseen

****

Britanniassa   maan sisäpolitiikka meni  sekaisin. Nyt on sama tilanne uhkaamassa Saksaa. Ja eikä  tarvitse mennä "merta edemmäksi kalaan", kun Suomeakin voi ensi vuonna uhata sama tilanne.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

No ei sekään ole mahdottomuus mutta katsotaan nyt eikä uusintakaan olisi aivanpaha juttu terv tepivaari

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Sinänsä mielenkiintoista, että Saksassa näyttää puolueilla olevan yhä joitain periaatteita joista ei tingitä ellei sitten kyseessä ole jokin ylikiero neuvottelutaktiikka kun taas meillä on Sintut, sotet ja politiikot joihin aika harva enää uskoo.

Hesaristakin löytyy yhteenveto ja kaskas suurimpia neuvotteluongelmia, erimielisyyksiä turvapaikanhakijat ja energiapolitiikka ...

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005456305.html

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomen kannalta olisi onnetonta jos Saksaan syntyisi sispoliittinen kriisi. Suomen talouskasvu lähti viiveellä nousemaan EU-alueen talouskasvun siivittämänä ja kun tiedossa on kuinka tärkeä maa Saksa ja koko EU-alue Suomen viennille on niin toivotaan Saksan tilanteen selkeämistä ilman suurempaa sisäpoliittista kriisiä, se on Suomen edun mukaista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen
Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Näyttäisi lähes kaikissa maissa politiikka (yhteistyö) vaikeutuneen. Eipä juuri ole maanosaa missä ei joku valtio olisi ongelmissa. Saksan poliittisen tilanteen kehittyminen kriisiksi ja sen pitkittyminen vaikuttaisi myös Suomeen enemmän kuin minkään muun maan vastaava. Saksalainen elinkeinoelämä on jo ilmaissut syvän huolensa jos epävarmuuden ajasta tulee pitkä.

Kyllähän tämä meno johtavissa maissa ihmetyttää. Esimerkiksi Iso-Britannia oli ennen Brexit äänestystä kasvuluvuissa G7 maiden kärjessä. Talous pyöri ja työttömyyskin saatu alle viiden prosentin. Nyt hännillä. Saksassa tilanne on vuosia ollut erinomainen. Samoin USA:ssa. Mutta ei se näytä estävän sitä, etteikö poliittisia kriisejä saataisi aikaiseksi. Niillä kyllä saadaan pahimmillaan maan talouskin sekaisin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Oletko kaima pannut merkille, että monien maiden populistipuolueissa on johdossa eräänlainen yksivaltias.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Näin on. Sitten kun valtias poistuu jää puolue tyhjän päälle. Kuten UKIP.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Samaa mieltä tuosta asiasta. Muistuttaisin kuitenkin vain, että nuo eri maiden populistipuolueet tarvitsevat jotain, jotta niillä olisi kannatuspohjaa.

Eli jos asiat olisivat niin hyvin, kuin monesti yritetään esittää niiden olevan, ei noilla olisi edes potentiaalista kannatuspohjaa, todellisesta puhumattakaan.

Ja mikäli suostuu objektiivisesti katsomaan niin ei ole kovin vaikeaa nähdä yhtäläisyyksiä noiden eri maiden kannatuspohjien välillä. Tai sitten oppia voisi hakea historiasta, jos se tuntuu sopivammalta.

Lisäksi on muistutettava, että kyllä tämän kaltaisista asioista moni varoitteli jo vuosia sitten, joten ei pitäisi olla tullut niin yllättäen.
Ei meilläkään hallituksen muodostaminen aivan helpoin tehtävä olisi, mikäli eduskuntavaalit nyt pidettäisiin. Siis mikäli puheet eivät pelkkää sananhelinää ole.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Yksi tulkinta voisi olla että suuri ja mahtava EUvostoliitto on sarja epäonnistumisia.

Optimisti tietysti huomaa että unioni on estänyt sen kolme sotaa ja neljä luonnonkatasrofia.

Itse en usko että neukkumeininki ja keskusjohtoisuus toimii eurooppalaisessa ympäristössä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomessa vastaavaa tilannetta on turha pelätä. Suomalaiset politiikot ja puolueet ovat niin " joustavia ", että ministerisalkkujen ja urakehityksien motivoinnein Kokoomuskin lähti Jyrki Kataisen kanssa kalaan samaan hallitukseen SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden kera.

Tästä kalareissusta v. 2011 - 2015 tuli historiallinen pohjakosketus, joka hakee vertaistaan millä hyvänsä mittarilla tarkastellen - mutta sehän on jo sitten sinänsä toissijaista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Pohjakosketus ja pohjakosketus.

Kyllä Suomen vienti sakkasi 10 vuodeksi pahan kerran syistä, johon ei minkäänvärisellä hallituksella ollut mahdollisuutta kovinkaan paljoa vaikuttaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tässä tapauksessa ikävään kehitykseen ei edes yritetty vaikuttaa. Katainen mainitisi pääministerinä Savon Sanomien samassa lyhyessä kutsuvierasoskirjoituksessa sanan " hyvinvointiyhteiskunta " peräti 14 kertaa.

Sateenkaarihallituksen sijaan mikä hyvänsä muu ratkaisu olisi ollut parempi - myös uudet vaalit.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #11

Olen täällä aiemmin todennut, että jos olisin ollut kevään 2011 vaalien jälkeen Säätytalolla valtuutettuna ovimiehenä, kaikkia "tennariteinipolitiikkoja" en olisi päästänyt edes sisään neuvotteluihin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Eli muut puolueet paitsi vihreät ovat sitä mieltä ettei sitten kuitenkaan ihan koko planeetta mahdu Saksaan vaikka Willkommen - huuto muuta sanookin. Silti syylliseksi ei Hesarikaan keksi jostain syystä laitta harhaisia viheriäitä vaan kaskun ei siteeraa viherpomoa ja kerro FDP syöksevän Saksan, Euroopan ja koko maailman turmioon kun se vihelsi pelin poikki :

"Der Grünen-Politiker Reinhard Bütikofer schrieb auf Twitter über Lindner: „Er wählt seine Art von populistischer Agitation statt staatspolitischer Verantwortung.“

"Zentraler Streitpunkt war am Sonntag bis zuletzt das Thema Migration. CDU, CSU und FDP wollen eine Begrenzung der Zuwanderung. Die Grünen wollten dies nicht, unterstrich CSU-Generalsekretär Andreas Scheuer am Abend im ZDF. Um diesen Punkt habe es neben den Themen Klima, Energie und Finanzen die größten Diskussionen gegeben." (die Welt)

Eli

https://fi.wikipedia.org/wiki/Reinhard_B%C3%BCtikofer

kertoo ettei valtiomiesmäinen vastuunkanto kelpaa, eli koko planeetta voisi siirtyä Saksaan, vaan populistiset kansankiihottajat puhuvat vuotuisesta katosta jonka mukaan Saksaan tulisi vuodessa vain naurettavat 200 000 turvapaikanhakijaa / vuosi.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Merkel, Putin, Trump, Macron, May, Rajoy, Sipilä...

"Wir brauchen jetzt alle 'ne Therapie".

"Das war Psychoterror ohne Ende. Wir brauchen jetzt alle 'ne Therapie, glaube ich." (Schleswig Holsteins Umweltminister Habeck) http://www.sueddeutsche.de/politik/reaktionen-wir-...

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Vaalit on aina kiva juttu.Itsekin ihan mielelläni äänestäisin vaikka joka vuosi eduskuntavaaleissa, ihan vain pitääkseni ehdokkaani "varpaillaan" siitä, että noudattaa antamiaan vaalilupauksia ja painaa äänestysnappeja eduskunnassa niiden mukaan, ei puolueensa käskemänä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset