SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Sote -lausuntoja uutisoidaan jo ennakkoon

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen on tarkoitus antaa eduskunnalle uusi esitys valinnanvapauslaiksi maaliskuussa 2018. Valinnanvapauslain luonnos  on parhaillaan  lausunnolla 15.12.2017 saakka.

Nyt on alkanut lausuntoja tihkua julkisuuteen  jo etukäteenkin. Eilen ihmetytti, että  YLE uutisoi  Kuntaliiton huomenna päätettävästä lausunnosta. Tänään on tiedotettu  mm. Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton (JTY) kielteisestä lausunnosta koko sote- ja maakuntauudistukseen.

Täällä US:n blogipalstalla Mikko Wennberg  ihmetteli ehdotettua maakuntien määrää, jota ei ole yksikään  asiantuntija pitänyt järkevänä.  Wennbergin mukaan kaikkein huonoin tapa yrittää viedä muutosta läpi on perustaa kokonaan uusi organisaatioyksikkö tai hallinnontaso.

Totesin kesällä eduskunnan perustuslakivaliokunnan maakunta- ja sote -uudistusta koskeva lausunnon (PeVL 26/2016 vp ) jälkeen, että pääministeri Sipilä olisi tehnyt viisaasti ottamalla koko sote- ja maakuntauudistuksen loppuvaiheen valmisteluun kaikki eduskunnan puolueet. Tätä tahtoa ei pääministeri Sipilällä ollut ja hän sekä hänen puolueensa tulee maksamaan siitä poliittisesti kalliin hinnan. Pääministerin oman puolueen johtamat kunnat ovat vetämässä välistä koko maakuntauudistuksessa (vrt. esim. Meri-Lapin kunnat).  Koko laajaa sote- ja maakuntalakipakettia joudutaan käsittelemään ennennäkemättömässä ristiriitojen viidakossa.

Melkoisella todennäköisyydellä eivät kaikki Sipilän hallituksen nykyiset puolueet ole täytäntöönpanovaiheessa vaalien jälkeen uudistusta toteuttamassa. Koko sote- ja maakuntauudistuksen toteutumisen epävarmuus on kasvamassa koko ajan -myös hallituksen sisällä. Pelkään pahoin, että tämäkin vaalikausi uhrataan sote- alttarille. Jotenkin surkuhupaisaa on lukea  oppositiojohtaja  Juha Sipilän blogia keväältä 2014:  "SOTEkin siirtyy seuraavalle hallitukselle"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Silloin kun Juha Sipilä hallituskriisin uhalla kytki maakuntauudistuksen sote-uudistukseen, totesin jo, että kumpikaan uudistus ei toteudu tällä vaalikaudella.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Maakuntavaalit piti ensin järjestää presidentinvaalien yhteydessä, sitten huhtikuussa, josta siirrettiin lokakuulle, mutta eipä taideta järjestää silloinkaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Lähtökohtaisesti vuodessa pystytään tekemään paljon, myös suuria uudistuksia.
(Juha Sipilä)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #3

Mutta vuosiluvusta siinä ei tainnut olla puhetta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset