SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Saksassa syntymässä hallitusratkaisu sittenkin ilman uusia vaaleja

Saksan sosialidemokraattien puheenjohtaja  Martin Schulz keskusteli eilen  liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin kanssa.

SPD:n  johdon pitkän - 8-tuntinen istunnon jälkeen Saksassa uutisoidaan odotetusta käänteestä hallitusneuvotteluissa ( ARD  -  FAZ   -  SZ  ). SPD on valmis hallitusneuvotteluihin. Jos CDU/CSU:n ja SPD:n hallitusneuvottelut eivät tuota tulosta, sitten ovat edessä uudet vaalit. Siihen pisteeseen eivät nämä puolueet tuskin halua enää  ajaa neuvotteluja.

Eilen täällä jo tätä Saksan hallitusneuvottelujen käännettä ennakoitiin.

Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier hallitusneuvottelujen ratkaisijaksi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Huomionarvoista on, että molemmat romahtivat viime vaaleissa ja silti uudet vaalit halutaan välttää, koska pelätään, että takkiin tulisi tätäkin enemmän.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Saksan_liittop%C3%A4...

Suomalaiset tähtipolitiikot ovat varmasti täpinöissään tästä vastuunkanto-operaatiosta, sillä jos ei Merkeliä, ööh ... nykyistä loistokasta poliittista linjaa joutuisi muuttamaan (kaikki diktaattoritkin ovat korvaamattomia) ?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vaaleissa lähdetään puolueiden suuruusjärjestyksen mukaan:

Saksassa vaalitulos oli:

1) CDU/CSU
2) SPD

Nuo puolueet saivat enemmistön.

Suomen persut olisivat toivoneet, että epävarmuus ja epvakaus lisääntyisi.
Ja ketä se hyödyttää ja, mitä ilmansuuntaa. Populismissa Suomen persut
toimivat vieraan valtion "pussiin".

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Erittäin aneeminen vastaus. Saksassa ei vuosikymmeniä muita puolueita ole ollutkaan kuin demarit ja CDU/CSU ja jotka ilmeisesti jatkavat itsepäisesti johdossa vaikka maailma muuttuu ja kannatus häviää. Epävarmuus ja epävakaus vain jatkuu kun eivät suostu muuttamaan politiikkaansa on vaikea nähdä, että äänestäjät innostuisivat moisesta vastuunkanto-operaatiosta vaan kannatus näivettyy, muutos johonkin suuntaan on pakko tehdä. Vihreiden kannatuksenhan ennustettiin nousevan joten yhtä hyvin sitten siihen suuntaan eli rajat auki etc x2? Tai seuraavassa vaalissa Saksan Macron nousee jostain esiin? Populismin ja persujen Saksan mielenkiintoiseen vaalitulokseen sotkeminen on toki imartelevaa mutta hedelmätöntä ...

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #5

Tämä nyt on uskomatonta höpötystä kun puolueet kuitenkin saavat yhdessä enemmistön. Muiden kannatus on siis pienempi. Ei onnistu hallituksen muodostaminen ilman kannatusta, siksi enemmän ääniä saaneiden on pakko se hallitus muodostaa vaikka kuinka tulisi vaalitappioita.

Käyttäjän ErkkiSaarinen kuva
Erkki Saarinen

Me persut toivomme vain, etteivät Saksan ja Ranskan omat visiot jyrää Suomea. Kuka muu pitää huolta kansallisista eduistamme kuin me suomalaiset? Italialaisetko tai Merkel? :-)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Saattaa olla, että Saksalla on pitkä muisti ja se vaikuttaa hallituskuvioihin. Weimarin tasavallan aikana poliittinen päätöksenteko halvaantui, kun Sosialidemokraatit ja Katolinen keskusta eivät talouslaman aikana kyenneet yhteistyöhön. Tuloksen tiedämme. On hyvin mahdollista, että se kokemus muistetaan ja tehdään se johtopäätös, että laihakin sopu on parempi kuin lihava riita.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Polittiikka on myös yhteistyökykyä ja vastuunkantoa. Merkel on taitava johtaja. Minulta saa pisteitä 9+. On pystynyt johtamaan Saksaa vaikeitten vaiheitten lävitse. Mielellään hänelle suo vielä viimeisen rutistuksen, ennen vallasta luopumista.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kuten edellä ei kannata toistellla Hesarin ja jonkun Sipilän latteuksia vaan miettiä ihan itse miten se vakaus ja vastuunkanto tapahtuu. Se vaatii enemmistön, toimintakyvyn, jonkinlaisen kansan tuen, sen yhteisen hiilen ettei ensimmäisistä osavaltio vaaleista panikoida. Onnistuuko moinen yhdistelmällä Merkel, demarit ja CDU/CSU jos moinen muodustuu vai tuleeko sittenkin heikko hallitus ja sitä epävarmuuta ja epävakautta?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #7

Onko Mikko noussut väärällä jalalla sängystä (tänäänkin)? Jos suurimmat, joilla on enemmistö, muodostavat hallituksen niin eikö se jos mikä, ole äänestäjien tahdon mukaista?? Ei kannata pahastua noin suuresti jos omat toiveet eivät toteutuisikaan. Erityisesti kun on kysymys valtiosta, joka on hoitanut kehityksensä hyvin. Aloittanut pitkäjänteisen matokuurin vuonna 2002 tilanteessa, jolloin työttömyys oli yli 11% ja valtava työ vielä kesken DDR:n raunioilla. Onnistunut varsin hyvin toteuttamaan rakenteelliset uudistukset noin viidessä vuodessa. Otetaan opiksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #9

Kaiketi vielä ei ole varmaa pääsevätkö Merkelin kanssa hallitusohjelmasta sopimukseen. Entäpä jos tilanne hallitusneuvotteluissa ajautuukin siihen että Schulz lupaa tukea Merkelin johtamaa puoluetta oppositiosta käsin? Uskotko Merkelin lähtevän vetämään vähemmistöhallitusta. Ilon aihetta ei vielä ole, tuskin tuleekaan, sillä Schulz on omapäinen johtajatyyppi.

Merkel ei ole kuitenkaan onnistunut entisen DDR:n alueen kehittämisessä kansalaisten toivomalla tavalla, sillä AfD taisi vaaleissa porskuttaa jokseenkin vahvana noilla alueilla. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000001003512.html

"Taloudessa ero näkyy myös selvästi, joskin pitkälle on kymmenien miljardien eurojen tasausohjelman avulla tultu. Entisen Itä-Saksan alueen bruttokansantuote on yhdistymisen jälkeen kaksinkertaistunut, mutta taso on edelleen selvästi jäljessä entisen Länsi-Saksan aluetta."

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #9

Äänestäjien tahto oli SPD & CDU/CSU:n yli 100 paikan ja yli 10% kannatuksen lasku. Demarit ottivat heti opikseen ja sanoivat, että kansa käskee oppositioon. Tai nyt siis ehkei kuitenkaan. Ja ensin puhuivat uusista vaaleista. Tai sitten ei sekään ole hyvä ajatus. Hallitus ei ole vahva kun hallituspuolueiden kannatus romahti, jokainen edustaja mietiskelee miten eteenpäin, romahtaako demarit vaikka ihan marginaaliin kuten Hollannissa jne. Voi toki nähdä, että jos olen sitä mieltä, että voi perusjargonissa kääntää asioita toiseenkin suuntaan kuin päämediat ja hallitus, on aamuinen jalkani aina väärä (eri se toki tällöin onkin), mutta ei kai minulla mitään omia intressejä Saksan politiikkaan ole kunhan seuraan senkin maan politiikkaa mielenkiinnolla. Eli onko nyt menossa vanhan linjan viimeiset vastaanpyristelyt ennen Saksan politiikan muutosta uusien tuulien ja puolueiden, puoluejohdon myötä taikka sitten ei?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Saksalaiset suhtautuvat kaikkkiin asioihin prakmaattisesti, käytännönläheisesti. Suomen ja koko Euroopan kannalta tuo uutinen on tervetullut. Se mitä Eurooppa nyt, myös Suomi, vähiten tarvitsee on yhteisen veneen keinuttajia.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Toivottavasti enemmistöhallitus saadaan pystyyn. Siltä näyttää. AfD ei vaikuta oikein iloiselta kun saa liberaalit FDP:n seurakseen oppositioon. Jos näistä lähtökohdista hallitus syntyy, muu EU voi huokaista helpotuksesta. Sekä myös Brexit-prosessissa teutaroiva Iso-Britannia. Näyttää siltä, että elinkeinoelämän varsin voimakkaat mielipiteet vakauden ja kasvun säilyttämisestä painavat osaltaan vaakakupissa. Hyvä näin. Myös Suomen ja Ruotsin näkökulmista. Venäjä nyt ei ehkä ole niin tyytyväinen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ministerrivalinnat ja uuden hallituksen päättäväisyys ratkaisee, saavatko molemmat puolueet takaisin vaaleissa menettämäänsä kannatusta.

Jatkaako esim. Wolfgang Schäuble valtiovarainministerinä.

Mikä asema tulee Schulzille hallituksessa , vai jääkö hän kokonaan ulkopuolelle ja eroaa SPD:n pj:n tehtävästä. Sekin on mahdollista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Schäuble ei jatka. Hänet valittiin liittopäivien puhemieheksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun vaaleihin lähdetään, jokaisen puolueen kannatusprosentti on tasan nolla. Vaalin voittaja on se puolue joka suurimman kannatuksen kansalaisilta vaaleissa saa, enkä puhu nyt pelkästään Saksan vaaleista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tämä näkemys on oikea.

On hassua ja väärin että tulevaa politiikkaa halutaan määritettävän voitettujen tai hävittyjen äänien mukaan, kun se asia pitää tietenkin ratkaista annettujen äänien mukaan.

Lähtöarvio pitää tosiaan olla se että ennen vaaleja jokaisen puolueen kannatus on nolla. Sillä ei pidä olla mitään merkitystä miten ennen on äänestetty,

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#22. ...Vaikka toistuvilla gallupeilla kyllä vakavasti ottaen yritetäänkin vaikuttaa äänestystulokseen - ikävä kyllä!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

"#22. ...Vaikka toistuvilla gallupeilla kyllä vakavasti ottaen yritetäänkin vaikuttaa äänestystulokseen - ikävä kyllä!"

Gallupit varmasti vaikuttavat äänestystulokseen, ikävä kyllä, mutta väite siitä että gallupeilla yritettäisiin vaikuttaa äänestystulokseen on turha väite.

Gallupeilla yritetään vaikuttaa lähinnä median kuluttamiseen. Se on asia jolla on merkitystä medialle. Vaalitulos on medialle yhdentekevä muussa mielessä paitsi siinä mielessä että sen avullakin saadaan taas medialle lisää asiakkaita ja kulutusta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ihan hyvä olisi Suomelle, jos nuo pääsevät sopuun, mutta tuskinpa se EU nyt romahtaa, vaikka uudet vaalit tulisivatkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SPD on jakaantunut Schulzin suhteen. Puolueen sisällä Schulzia arvostellaan ennätyksellisen huonosta vaalituloksesta. Myös Schulzin omapäinen ilmoitus jo vaali-iltana SPD:n jäämisestä oppositioon jakaa puoluetta. Schulz esitti Merkelille eroa CDU:n johdosta, mutta nyt saattaakin käydä niin, että SPD työntää Schulzin sivuun.

Myös FDP:n puheenjohtaja Lindner epäonnistui uhkapelissään. Hän luotti Schulzin sanaan siitä, että SDP ei lähde CDU/CSU:n kanssa mukaan hallitukseen. Lindner piti varmana uusien vaalien tulemista ja oli varma siitä, että CDU vaihtaa kansleriehdokkaansa. Kun Lindner kaatoi Jamaica-neuvottelut, kansalaiset pitivät häntä syyllisenä uuden hallituskoalition kaatamiseen. Monet FDP:n kannattajatkaan eivät hänen ratkaisuaan hyväksyneet.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen samaa mieltä. Voi olla, ettei Schulz lähde ministeriksi lainkaan ja eroaa pj:n tehtävästä.

FDP:n puheenjohtajalle pelinpolitiikka ei onnistunut.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Saksassa liittopresidentti on enemmän edustuksellinen tehtävä.

Frank-Walter Steinmeier teki eilen merkittävän valtioteon ja yhteistyö
aiemmin Merkerlin hallituksen ulkoministerinä toimi ilmeisen hyvin.

Alle 12 Deutsche Bundespräsidenten von 1949-2017

https://www.taschenhirn.de/politik-und-religion/de...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Saksan SDP uhrautuu jälleen isänmaansa hyväksi.

Oppositiossa Saksan demarit olisi voinut lihoa,
kuten Suomen SDP lihoo nyt oppositiossa.

Hallitusvastuussa Saksan SDP voi vain heiketä.
Näin toimii kuitenkin vastuullinen poliittinen puolue.
Isänmaan etu ensin.
Isänmaan edun ajaminen
on vastuullisen poliittisen puolueen tehtävä.

Puolueen kannatus on toisarvoinen asia.
Se voidaan aivan hyvin uhrata isänmaan edulle.
Se on oikein ja se on myös demokraattiaa.
Muu olisi populismia.
---------------

Muuten olen sitä mieltä,
että TUULA HAATAINEN,
olisi ihan hyvä valinta,
Suomen seuraavaksi presidentiksi,

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Demaripuolueella on selässään Schröderin Agenda 2010 taakka.Leikkaus onnistui ja potilas jäi henkiin,mutta lääkäri kuoli.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

:(

Joo, vähän siihen suuntaan, mutta kielikuva on liian vahva.

Lääkäri on vielä hengissä ja voi edelleen osallistua hallituksen muodostamiseen.

Ongelma on vain siinä että tohtorointi voi edelleen heikentää lääkäriä ja loppu voi tosiaan tulla jos se jatkaa vastuun kantamista. Oppositiossa voisi koota voimia.

Mutta oppositiosta on nyt tulossa sellaisia valelääkäreitä joiden hoidossa potilas menehtyisi ja jos potilas menehtyy, niin mihin lääkäriäkään enää sitten tarvittaisiin.

Parempi siis on että demarit vain jatkaa hallitsemista ja potilaan hengissä pitämistä, kun sillä on siihen vielä tilaisuus.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Siis onko nyt todennäköistä, että syntyy vanhojen suurpuolueiden yhteishallitus? Saksa olisi siis finnlandisiert werden? Meillähän kansa ensin äänestää, ja poliitikot sitten käyvät oman tuolileikkinsä jonka tulos joskus riippuu vaalituloksesta ja joskus ei.

Blokkivaali periaatteena on selvä, mutta yks kaks siitä voidaan luopua, ja poliittinen keskilinja hallitusta muodostettaessa ylittää. Tervetuloa hämärään "on sovittu" -suomalaissysteemiin, sakemannit!

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

On todennäköistä, mutta kuinka, sitä on mahdoton sanoa. Kun demareilla on pelko perseessä, että kannatus jatkaa syöksykierrettään jos jatketaan vastuunkantoa. Komboja on kaksi joka klassinen 'suuri koaliaatio' taikka vähemmistöhallitus jossa demarit käytännössä kuitenkin äänestää hallituksen puolesta ja molemmat vaihtoehdot nykypuheenjohtajilla, jommalla kummalla, tai molemmat vaihtoon lehmänkauppaneuvotteluissa jossa varmasti mielessä ns. vähimmän haitan periaate.

Saas nähdä miten käy.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suuri koalitio ei ole Saksassa mikään uusi ratkaisu. Ensimmäisen kerran sellainen hallitsi Saksaa Kurt Kiesingerin johdolla 1966-1969. Merkelin ensimmäinen hallitus vuosina 2005-2009 oli myös CDU/CSU:n ja SPD:n koalitiohallitus. Vuoden 2013 vaalien jälkeen muunlaista enemmistöä ei Saksaan löytynyt, ja tuloksena oli jälleen Merkelin johtama suuri koalitio.

Syyskuun vaalien jälkeen olisi löytynyt toinenkin enemmistöpohja eli ns. Jamaica-hallitus (CDU/CSU, FDP ja Vihreät), mutta FDP sen viime sunnuntaina kaatoi. Jäljelle jäi vain CDU/CSU:n ja SPD:n yhteinen hallitus enemmistön saamiseksi liittopäiville. On huomattava se, että AfD on kieltäytynyt hallitustyöskentelystä niin maapäivä- kuin liittopäivätasollakin kategorisesti.

Saksassa uusiin vaaleihin ei perinteisesti lähdetä muuten kuin viimeisenä vaihtoehtona.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Suomessakaan ei hajotusvaaleja ole käyty 1970-luvun jälkeen, mutta kaikenlaisia sinipunamultaperusporvarisateenkaari-virityksiä on tilanteen mukaan juostu kokoon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #33

Saksassa kyseessä ei kuitenkaan olisi mikä tahansa koalitio vaan perinteisten kahden suuren puolueen yhteishallitus.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Siis onko nyt todennäköistä, että syntyy vanhojen suurpuolueiden yhteishallitus?"

Jos ajateltaisiin niin että niiden jotka voittivat vaalit pitäisi hallita ja häviäjien pitäisi siirtyä syrjään, niin miten se on mahdollista jos voittajilla ei ole parlamentaarista enemmistöä, vaan se on vaalien häviäjillä.

Jos vaalien vähemmisön äänestäjien, mikä on äänestäjien enemmistö, pitää alistua vaalien voittajien äämestäjien eli vähemmistön tahtoon, niin mitä demokratiaa se olisi?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hyviä kysymyksiä, mutta äänestäjää monipuoluesysteemin salkkuarpajaiset kyykyttävät perusteellisesti. Meikäläinen esimerkki pa(r)h(a)immillaan oli vuoden 2011 hallitusratkaisu, jossa ministeristö koottiin tappion kärsineistä puolueista. Kun niitä haalittiin riviin tarpeeksi monta, voitiin todeta enemmistön löytyneen!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

1211 voittajapuolue muistaakseni kieltäytyi vastuun kantamisesta, vaikka sitä vastuuta sille tarjottiin.

Muiden piti, oli pakko, yrittää tehdä yhteistyötä jotta maata olisi voitu hallita. Vaalivoittaja yritti oppositiosta käsin kovasti häiritä tätä vastuunkantoa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #35

Vaalivoittaja olisi saanut jokseenkin kaiken haluamansa, jos se olisi suostunut osallistumaan Kreikan tukipakettiin.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Saa katsoa miten käy, joka tapauksessa syntyy heikko hallitus kävi tässä miten tahansa. Joka tapauksessa Saksan poliittinen suunta on muuttunut ja vaikka SPD lähtee neuvotteluihin mukaan, välttämättä se ei tarkoita että syntyy Suuri Koalitio 3.0.

Aika näyttää mihin suuntaan neuvottelut menevät. Blogistin unelma syntyneestä hallitusratkaisusta on ennenaikainen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pienenä korjauksena: Kysymys olisi Saksan sodanjälkeisessä historiassa jo neljäs ns. suuri koalitio, jos hallitus syntyy. Lue kommenttini nro 29.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Aika näyttää mihin suuntaan neuvottelut menevät. Blogistin unelma syntyneestä hallitusratkaisusta on ennenaikainen."

Unelma on luonteeltaan sellainen että se joko toteutuu tai ei.

Jos se toteutuu, se lakkaa olemasta unelma.

Jos se ei toteudu, se on edelleen unelma, joka voi toteutua joskus myöhemmin.

Luulen että Saksassa järki voittaa ja blogistin unelmasta tulee totta, sillä muu ei olisi järjenmukaista toimintaa.

Toivottavasti Saksalaiset pysyvät järjenmukaisella linjalla, sillä historia opettaa että jos he siltä tieltä poikkeavat, jälki voi olla hyvin tuhoisa, koko Euroopalle ja koko maailmalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset