SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suomen kansan enemmistö ei pidä tarpeellisena maakuntauudistusta

Sote- ja maakuntaesityslakipaketti on  (HE 15/2017 ) on vielä täysin levällään eduskunnassa. Lakipakettiin keskeisesti kuuluva  uusi valinnanvapauslakiluonnos  on vielä lausuntokierroksella ja eduskunnalle kokonaan antamatta.  

Minulla ja monella muullakin on vahva käsitys siitä, että eduskunnan perustuslakivaliokunta joutuu käymään vielä  uudestaan läpi antamansa  lausunnon (PeVL 26/2017 vp )  sote- ja maakuntauudistuksesta.

Koko sote- ja maakuntalakipaketti on julkisessa keskustelussa alkanut kiertää eräänlaista toisiaan ruokkivaa kriittistä kehää. Esitetty sote -malli ei sovi maakuntamalli -esitykseen eikä esitetty maakunta -malli sote- mallin ohjaukseen ja valvontaan.

Tosiasia on, ettei Suomen kansan enemmistö pidä edes tarpeellisena maakuntauudistusta .

***** 

Milloin pääministeri Sipilä tulee julkisuuteen kertomaan, miksi maaliskuussa 2014 kävi myös hänen johtamalleen puoluelle sote -uudistus  viiden alueen mallilla , mutta vaalien jälkeen ei. Nykyinen pääministeri, maaliskuussa 2014 silloinen oppositiojohtaja Juha Sipilä kaiken kukkuraksi vaati sovitun viiden sote -alueen mallin ratkaisun viemistä loppuun asti  toteutukseen.

Viikonvaiheessa pääministeri Sipilä puhui "hurskaasti", ettei sotessa ole enää varaa epäonnistua . Mutta eikö  juuri maakuntauudistuksen kytkeminen sote -uudistukseen vesitä sote -uudistusta.

****

Maakunta- ja sote-uudistuksen  aikataulun mukaan uudistus hyväksytään eduskunnassa ensi  vuoden toukokuussa sekä lait vahvistetaan kesäkuussa.  Tuo aikataulu merkitsee sitä, että koko uudistuksen toimeenpano siirtyy seuraavan hallituksen tehtäväksi.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Unohdat ilmeisesti miksi moinen malli on hylätty.

"Perustuslakivaliokunta hylkäsi hallituksen viiden sotealueen mallin. Valiokunta edellyttää, että Sote-esitys on hiottava sellaiseksi, että se täyttää kaikki perustuslain edellytykset. Perustuslakivaliokunta oli lausunnossaan yksimielinen."

https://yle.fi/uutiset/3-7816092

"Tosiasia on, ettei Suomen kansan enemmistö pidä edes tarpeellisenä maakuntauudistusta."

Viitaten edelliseen yle uutiseen, niin silloin myös koko sote-uudistus jää myös tekemättä. Monihan luulee, että sote voitaisiin uudistaa kuntayhtämämallilla, vaikka se todettiin reilut 3 vuotta sitten perustuslainvastaiseksi malliksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin, siitä viiden sote -alueen mallista puuttui vaaleilla valittava päättävä elin.

Mutta kaikki puolueet sitä kannatti maaliskuussa 2014, josta olisi voitu edetä 2015 vaalien jälkeen tietyin korjauksin.
------

Kukaan asiantuntija ei julkisuudessa ole kannattanut nyt esitettyä 18 alueen maakuntamallia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Norjassa on valtion sairaanhoito. Virasto johtaa ja eduskunta päättää budjetista. Mikä vika tässä mallissa on? Dummokratia on sairaanhoidon tuho.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Norjassa perusterveydenhuolto (terveyskeskukset) kuuluu kunnille.Sairaalat on keskitetty valtiolle.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel
Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eduskunnan sopeutuseläkeessä on isoja valuvikoja ja sitä nauttivat melkein kaikki eduskunnasta pudonneet edustajat, jotka ovat riittävän kauan olleet kansanedustajana.

Sopeutumiseläkettä tai -rahaa saivat maaliskuussa 2016:

Arja Alho, Maria Kaisa Aula, Arto Bryggare, Merikukka Forsius, Christina Gestrin, Satu Haapanen, Leena Harkimo, Pertti Hemmilä, James Hirvisaari, Anne Holmlund, Sinikka Hurskainen, Tuomo Hänninen, Jouko Jääskeläinen, Marjut Kaarilahti, Saara Karhu, Kyösti Karjula, Tanja Karpela, Marjukka Karttunen, Pia Kauma, Inkeri Kerola, Kimmo Kiljunen, Osmo Kokko, Katri Komi, Martti Korhonen, Markku Koski, Marjaana Koskinen, Esko Kurvinen, Merja Kuusisto, Kari Kärkkäinen, Suvi Linden, Maija-Liisa Lindqvist, Päivi Lipponen, Eero Lämsä, Marjo Matikainen-Kallström, Tapani Mäkinen, Tero Mölsä, Elisabeth Naucler, Petri Neittaanmäki, Tuija Nurmi, Kirsi Ojansuu-Kaunisto, Heli Paasio, Sari Palm, Tuula Peltonen, Tuija Pykäläinen, Lyly Rajala, Tero Rönni, Kimmo Sasi, Ismo Seivästö, Arto Seppälä, Anneli Taina, Kari Urpilainen, Raija Vahasalo, Pauliina Viitamies, Erkki Virtanen, Pertti Virtanen, Tuula Väätäinen, Ulla-Maj Wideroos ja Jyrki Yrttiaho.

Sopeutumiseläkkeen tai -rahan saajissa on 13 alle 50-vuotiasta entistä kansanedustajaa. Nuorin on 41-vuotias Petri Neittaanmäki (kesk.), joka oli eduskunnassa 1999-2007.

Lähde: Iltalehti 04.04.2016

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Suora lainaus kyseisestä IL-artikkelista: "Soitto Terveystalon vaihteeseen paljastaa, ettei Nurmi ole satunnainen keikkalääkäri. Nurmella on vastaanottoaikoja joka viikko, useimmiten maanantaista torstaihin. Maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin Nurmi työskentelee Lahdessa, torstaisin Kouvolassa"

sekä: "Mikäli Nurmen sopeutumiseläke on 3 700 euroa kuukaudessa, ja hän on saanut sitä koko ajan täysimääräisenä, on hänelle maksettu tähän päivään mennessä yhteensä 292 000 euroa. Nurmi täyttää 65 vuotta maaliskuussa 2023, joten hänellä on "nostovaraa" vielä reilut viisi vuotta ja 237 000 euroa. Summa menee veronmaksajien kukkarosta. Vuonna 2015 Nurmi ansaitsi lähes 100 000 euroa, josta ansiotulojen osuus oli 45 000 euroa ja pääomatulojen osuus 54 000 euroa. Toisin kuin ansiotulot, yritystoiminnasta saatavat pääomatulot (lue: osingot) eivät vaikuta sopeutumiseläkkeeseen millään tavalla".

"Sillä lailla!, sanoisi edesmennyt kamarineuvos Niilo Tarvajärvi

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #8

Valvonnassa on suuria puutteita. Tiedon pitäisi kulkea nykyisin autom. eläkkeen maksajalle (Kevalle), jos ko. eläkkeensaaja saa pysyvää ansiotuloa, eläkemaksun pitäisi lakata eläkeikään saakka.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

"Suomen kansan enemmistön" mielipide näyttää kelpaavan Pietikäiselle kovin valikoidusti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomen kansan enemmistö kanattaa EU-jäsenyytttä ja olemista euro -alueella

Me Naton kannatajat emme pakolla vie Suomea Natoon, täytyy olla eduskunnan enemmistö.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jos "kansan enemmistö" kelpaa selkänojaksi maakuntauudistuksen vastustamisessa niin miksi NATO-kysymyksessä "riittää" eduskunnan enemmistö?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #9

Riittääkö lähtökohtaisesti sellainen vastaus, että ne eivät ole mitenkään yhteismitallisia eivätkä verrattavissa olevia asioita?

Itse en tosin jättäisi maakuntauudistuksen toteuttamistakaan kansan päätettäväksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

Ei riitä sillä vaikka ne eivät sisällöllisesti olekaan yhteismitallisia ja huonosti vertailtavia niin päätöksentekoprosessiltaan ovat sillä molemmissa lopullinen päätöksen niitti tulee eduskunnasta. Ja molempiin löytyy poliittisia tahoja jotka itselleen sopivasti valiten milloin hakevat itselleen turvaa "kansan mielipiteestä" ja milloin "vahvasta johtajuudesta" sen mukaan mikä milloinkin näyttää itselle kulloisessakin poliittisessa asemassa edullisemmalta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pietikäisellä on jännä tapa kakkia hallituksen aisalle. On totta, ettei kepuleiden maakuntauudistuksessa ole järkeä eikä sillä ole kansalaisten tukea. Se on kumminkin Kokoomuksen ajamaa hallituspolitiikkaa.

Ihan yhtä totta on, ettei Kokoomuksen ajamalla valinnanvapaudella ole kansalaisten tukea. Kyllä nykyisin jokainen ymmärtää, että kyseessä on yksityisten terveyspalveluyritysten halu siirtää valtion verotulot omiksi voitoikseen. Mieluiten veroparatiisien suojiin. Ainakin suurissa kaupungeissa.

Pitää olla melkoinen puusilmä jos ei tajua, ettei hallituksen kärkihankkeilla ole enää pitkään aikaan ollut kansalaisten tukea.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Onhan valinnanvapaus kohtullisen kiva myytävänä ajatuksena. Muttei Kokoomuksen tarjoamassa muodossa tule läpäisemään edes perustuslakivaliokuntaa. Pelkkään rusinanpoimintaan tähtäävät mallit tulevat veronmaksajille väistämättä kalliiksi, eikä valinnanvapaus silloinkaan toteudu kuin suurissa taajamissa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkä EK:n olisi pitänyt pyytää tutkimusfirmaa myös kysymään mitä vastaajat ymmärtävät mallin tarkoittavan noinniinkuin omassa ja muiden arjessa ja sen jälkeen suhteuttamaan vastaukset noihin erilaisiin ymmärryksiin.

Luulenpa ihmisten vastaavan eri tavalla kysymyksiin a) haluatteko valita itse lääkärinne ja b) haluatteko valita missä veroparatiisissa asuvalle ylikansalliselle yhtiölle haluatte verorahojenne menevän.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Sote - maakuntauudistus on poliittinen härdelli, lehmänkauppa, rahan ja vallan jakoa veljien kesken.

Molemmat toki hienoja ajatuksia joita pitäisi kehittää vain suomalaisten etua ajaen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset