SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Maailmalla luetellaan, mistä Suomi tunnetaan

Monissa maissa uutisoidaan nyt Suomesta ja esim.,  mitkä asiat ovat  tulleet Suomesta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi, mistä Suomi tunnetaan maailmalla (here are ten fantastic things to come out of Finland):

1. Muumit 2. Sauna 3. Nokia-puhelimet 4. Sisu 5. Sykemittarit

6. Karjalanpiirakat 7. Angry Birds 8. Finlandia-hymni 9. Kuplatuoli 10. Joulupukki

Tuo on brittiläinen näkemys. Pari-kolme asiaa olisin itse nostanut myös esille: Urheilumaa Suomi Suomalainen arkkitehtuuri  ja Suomen ainutlaatuinen luonto .

****

YLE  on sivuilleen koonnut  valtavan määrän videoita kymmenistä eri maista, joissa onnitellaan Suomea.

****

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille lukijoille !

*****

Maailma onnittelee satavuotiasta Suomea sinivalkoisin juhlavalaisuin

Suomi taas kärjessä maiden vertailussa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Muuten ehkä samaa mieltä, mutta tuo "suomalaisen arkkitehtuurin" jättäisin pois. Tässä perustelut:

Isäni, hollantilainen punaisen ristin kirurgi, kävi ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 1924 (nuorena, maasta kiinnostuneena opiskelijana). Sen jälkeen hän tuli takaisin talvisodan aikana, leikkaamaan jermuja. Siitä lähtien mies kävi säännöllisesti Suomessa 1940-luvun loppupuolella ja 1950-luvulla, aina siihen asti kunnes suomalaisäitini kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1961.

Sen jälkeen koitti pitkä kausi, ettei mies käynyt Suomessa ollenkaan. Itse muutin Suomeen vuonna 1970. Sain puhutuksi ympäri, että isä kävisi vielä kerran Suomessa ennen kuolemaansa. Jan-isä vierailikin luonani vuonna 1983 ja muistan hänen sanansa loppuikääni: "Tekee mieli itkeä. Tämä maa oli kerrassaan kaunis, niin luonnoltaan kuin rakennuskulttuuriltaan. Kuinka suomalaiset enää kehtaavat kehua omaa arkkitehtuuriaan? Sen sanon, että saksalaiset kyllä tuhosivat Lapin, mutta suomalaiset näköjään koko Suomen....!"

Vakavat sanat mieheltä, jolla oli harvinaisen pitkä perspektiivi Suomen osalta. Itse ratkaisin "ongelman" siten, että huononsin yksinkertaisesti makuani ja sen seurauksena viihdyn mainiosti myös laatikko-Suomessa.

P.S.: Onneksi meidän lapsemme eivät huomaa koko ongelmaa enää ollenkaan; korkeintaan hieman ihmettelevät, miten kauniita ovat Tallinna, Riika, Sortavala tai vaikkapa Keski-Euroopan vanhat kaupungit...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Myös urheilu-Suomi alkaa olla pikku hiljaa kyseenalainen.
Menestyjiä riittää yksilötasolla, mutta ei yksi Räikkönen, Laine tai Markkanen vielä kesää tee.

Olisihan se paljon hienompaa, jos ulkomaalainen tietäisi Suomesta muutakin kuin Räikkösen.

Tosiasia on kuitenkin se, että keskiverto suomalainen tietää yhtä vähän Ranskansta kuin keskiverto ranskalainen Suomesta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tässä oli vähän pitempi periodi tarkastelussa kuin tämä hetki.

Suomi on asukasluvultaan pienin maa, joka on järjestänyt kesäolympiakisat (talvikisoja on esim. Norja pariin otteeseen järjestänyt).
http://www.topendsports.com/events/summer/hosts/li...

Suomi kansainvälistyi Helsingin olympiakisojen myötä. Kisojen saaminen ja läpivienti on sankariteko sodasta toipuvalle maalle.

Suomessa asukaslukuun nähden harrastettavien eri urheilulajien kirjo on varmaan kärkipäässä.

-----
Ja uusia lajeja kehitetään ja maailmalla ihmetellään ! :D
http://edition.cnn.com/2017/06/29/sport/hobbyhorse...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Liian samannäköisiä ovat kirkonkylät, ehkä jopa kaupungitkin. Omaleimaisuutta on kaupungintaloissa ja kirkoissa. Järvenpäässä ne molemmat ovatkin laatikoita.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ilmari Schepel

En puhunut tämän hetken arkkitehtuurista, vaan tarkoitin suomalaisista maailmankuuluista arkkitehdeistä historian saatossa.

https://www.ranker.com/list/world-famous-architect...

(mm. Eero Saarinen ja Alvar Aalto )

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Komppaan Ilmarin kommenttia ja veikkaan monen muunkin havainneen saman.

Ajamalla E4 läpi Suomen ja pysähtymällä taajamiin näkee hyvin suomalaisen arkkitehtuurin nykytilan livenä.

Pönöttäviä ABC asemia, mineriittilatoja, järkyttävän kokoisia kunnantaloja ja isoja tyhjiä parkkipaikkoja. Kannattaa aloittaa taajamamatkailu vaikka Mäntsälästä. Suomalaisesta osaamisesta t. viihtyisyydestä ei valitettavasti näy enää merkkiäkään. Poissa on vanhat rakennukset.

Muutenhan tuo blogistin lista on varmaan ”ajanmukainen”. Ehkäpä listaan voisi lisätä salmiakin t. lakritsin ja tumman aidon juureen valmistetun ruisleivän :). Nuo ovat jollain tavalla muodostuneet myös kansallisiksi piirteiksi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Suomi on maailman mittakaavassa pisara meressä, jos sitäkään. Ei ole siis ihme, jos tietämys maastamme ei ole kovin kattavaa, mutta kyllähän tuo englantilaisten tietämys on ihan hyvää luokkaa.
Jos kysyttäisiin suomalaisilta, mitä he tietävät esim Ruotsista. Useimpien tietämys rajoittunee kuninkaallisiin ja suurimpiin kaupunkeihin. Maailmanluokan suomalaisurheilijat lienevät parhaita lisäämään Suomen tuneettavuutta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Minusta BBC:n lista oli varsin hyvä. Tarkoitushan oli esitellä maailmalle levinneitä ja nimenomaan Suomelle ominaisia asioita. Listat ovat tietysti makuasioitakin, mutta Rapalan uistimille ja suomalaiselle puukolle olisi voinut etsiä tilaa.

Vakavin huomautus koskee BBC:n kuvituksessa (hyvä, että jutussa on linkki) esiintyneitä karjalanpiirakoita. Olivat niin onnettoman huonosti ummisteltuja, että en olisi iljennyt näytille tuoda. Ja mitä isoäitini olisi sanout niistä, voi vain kuvitella.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Suomalainen arkkitehtuurista sen verran että.. Mitä se on? Siis kaikki Suomen hienosti arkkitehtuurisesti rakennetut rakennukset on vanhoja!! Siis oikeasti. Näyttäkää minulle vaikka 5 vuoden sisällä rakennettu hieno rakennus? En tiedä missä ollaan menty mönkään, mutta jossain ollaan.. Ehkä emme halua tuhlata rahoja hienoihin rakennuksiin? Joten rakennamme simppeleitä,rumia, neliöitä?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Aivan viiden vuoden sisällä valmistunutta en onnistu suoralta kädeltä nimeämään, mutta jos rajaa hiukan venytetään, mieleen tulevat ensimmäisinä vuonna 2010 valmistunut Kaisa-talo, eli Helsingin Yliopiston kirjasto sekä vuonna 2008 valmistunut Kotkan merikeskus Vellamo.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ainakin erikoisia on. Tuo merikeskus on aika siisti kyll jopa arkkitehtuurisesti :)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ruotsin suurimman päivälehden etusivu huomioi näyttävästi tänään Suomen
https://www.is.fi/suomi100/art-2000005478454.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset