SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kaikki presidenttiehdokkaat eivät tunnusta työnjakoa ulkopolitiikassa

  • Euroalue  (Kuvalähde wikipedia)
    Euroalue (Kuvalähde wikipedia)

 

Suomen perustuslain  93 §:n 1 momentin mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. 

Saman pykälän 2 momentin mukaan valtioneuvosto vastaa Euroopan unionissa tehtävien päätösten kansallisesta valmistelusta ja päättää niihin liittyvistä Suomen toimenpiteistä, jollei päätös vaadi eduskunnan hyväksymistä. Eduskunta osallistuu Euroopan unionissa tehtävien päätösten kansalliseen valmisteluun sen mukaan kuin tässä perustuslaissa säädetään.

Kaikki presidenttiehdokkaat eivät tunnusta em. työnjakoa ulkopolitiikassa. Suomen perustuslakia  muutettiin vuonna 1999 parlamentaariseen suuntaan. Eduskunnan ylivoimainen enemmistö haluaa Suomen olevan  EU:n jäsen ja kuuluvan euroalueeseen. Presidentti ei voi poiketa perustuslain työnjaosta.

Myös merkille pantavaa on, että eduskunnassa  on käsitelty viime vuonna  valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen (VNS 6/2016 vp)  selonteko ja tänä vuonna  puolustusselonteko ( VNS 3/2017 vp). Myös näiden selontekojen linjaukset tuntuvat olevan eräillä presidenttiehdokkailla vastoin eduskunnan näkemystä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Suomen Kuvalehti kiinnitti hauskasti huomionsa siihen, että Sauli Niinistö lausee tämä "Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa" pitämällä selvän tauon sanojen "presidentti" ja "yhteistoiminnassa" välillä..

Totta onkin, että Sale on saanut reilusta pääministeristään huomattavasti enemmän ulkopoliittista valtaa kuin mitä kyseiseen seremoniavirkaan enää kuuluisi. Olkaamme kuitenkin onnellisia siitä, että Tarja Halosen kahden lautasen sekoilut ovat sentään historiaa.

Sauli Niinistö sooloilee ulkopolitiikassa juuri hänen lempilapsensa eli Euroopan oman puolustuksen suhteen ja tulee saamaan siitä aiheellista kritiikkiä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niinistö on yrittänyt palauttaa presidentin valtaa nykyisen perustuslain puitteita koetellen. On kiinnostavaa nähdä kuinka pitkälle Niinistö vielä toisella kaudellaan pääsee. Luulisin kuitenkin ajan tekevän hänenkin kohdallaan tehtävänsä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Nuo selonteot on käsitelty vn:n utvassa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomen liikkumatila ja asema vahvistunut ulkopolitiikassa. Nyt eräät ehdokkaat haluaisivat palata menneen ajan ulkopolitiikkaan.

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247034-suom...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset