SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Pääministeri Maylle tappio brexit –äänestyksessä

 

Britannian pääministeri Theresa May kärsi   kovan tappion  maan parlamentin eilisessä brexit -äänestyksessä.

Äänestystulos merkitsee sitä, että Britannian parlamentti äänestää  lopullisesta EU -erosopimuksesta -jos nyt sellainen yleensä aikaan saadaan.

Pääministeri  Maylle äänestyksen tulos on kohtalokas  juuri  EU-huippukokouksen alla.

Sinänsä Britannian sisäpolitiikan kehityksessä brexit –kansanäänestyksen jälkeen ei ole mitään uutta maan asioita seuraaville. UK:n parlamentissa on ollut enemmistö maan EU-jäsenyyden puolesta. Mutta tämä kansanäänestys on sotkenut  maan sisäpolitiikan perin pohjin. Talouden mittarit näyttävät myös suunnan, mitä markkinat ajattelevat UK:n talouden epävarmasta tulevaisuudesta.

 

Onko pääministeri Mayn ”brexit –optimismi” ennenaikaista ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Uudet parlamenttivaalit ja samalla "uusi" brexit -kansanäänestys ei ole poissuljettu.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

HS toimittajan Annamari Sipilän dokumentti Walesialaisen lammasfarmarien äänestyksestä brexitin puolesta nyt kaduttaa koska 90 % tuotannosta menee EU markkinoille ja EU tuet loppuvat. Siperia koettaa Britannian taloudelle mutta Britit on sitkeätä porukkaa sen historia on todistanut.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Brexit ero on näytelmä, josta on kirjoitettu vain esipuhe. Käsikirjoitus puuttuu edelleen. Vaikea on kyllä vastapuolen (EU:n) neuvotella sopimuksesta, joka mahdollisesti poltetaan brittiläisessä takassa ennen allekirjoitusta. Erityisen vaikeaksi tilanne menee elinkeinoelämän näkökulmasta sekä UK:ssa, että EU:ssa. Riskien arviointia joudutaan tekemään pahimman skenaarion mukaan riippuen yrityksen toimialasta ja markkina-asemasta. Viime perjantaina tilanne näytti jopa lupaavalta. Nyt alkaviin 2-päiväisiin neuvotteluihin menee kölin alta uitettu May.Alan olla kaiman kanssa samaa mieltä. Uusi kansanäänestys näyttää yhä todennäköisemmältä. Mutta kuka laatii ohjelman, mistä kansa äänestää?? Olisiko siinä kolmelle vai useammalle "ruksille" paikka. Yksi suurimpia poliittisia farsseja Iso-Britannian lähihistoriassa. No - teepöydissä riittää kansalaisille keskusteltavaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Britanniaa kaivattaisiin myös tulevaisuuden EU:ssa.

Ilman Britanniaa Saksa saisi vähitellen ylivallan EU:ssa. Britannia toimisi myös USA:n äänenä Brysselissä. Näin Britannia voisi vahvistaa EU-jäsenyydellään suhteita USA:n ja Euroopan välillä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Samaa mieltä. Britannia on ollut hyvä tukipilari USA:n suuntaan. Eikä huono juttu ole ollut finanssikeskuksen sijainti Lontoossa (myöskään EU:n näkökulmasta). Nyt sitten liikkuvia osia sanan varsinaisessa merkityksessä on paljon. Erityisesti elinkeinoelämän puolella.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Uskon, että brexit muodossa tai toisessa toteutuu. Britannian sisäpoliittinen tilanne tulee kuitenkin olemaan sotkussa niin kauan kun asioita jää avoimeksi. Se merkitsee maan talouden heikkenemistä ja sen poliittisen painoarvon laskua.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Se merkitsee maan talouden heikkenemistä ja sen poliittisen painoarvon laskua." Talouden heikkenemisen vaikutus on kohtuullisella tarkkuudella arvioitavissa esim. 5...20 vuoden aikajanalle. Mutta poliittisen painoarvon laskulle onkin jo vaikeampi laittaa mittaria. Onko näkemyksiä?

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Britit itse kuvittelevat edelleen olevan suurvalta, koska kuningatar hallitsee koko brittiläistä imperiumia. Kun USA erosi siitä 1776, on Britannia ollut suurvalta vain omasta mielestään.

Vaikutusvaltaa ei nyt ole "kymmenyksiä" enempää brittiläiseen imperiumiin. Kun Britit huomasivat tuon, valtaa haettiin EU:n kautta. Kun sitä ei sieltäkään tullut määräänsä enempää, oli eräiden mielestä vaihtoehto brexit.

Kävipä brexitissä miten tahansa, Britannian painoarvo kansainvälisessä politiikkassa vähenee. EU:n ulkopuolella maa huutelee yksin rannalla eikä sitä kuule kukaan.

Pahempi briteille olisi brexitin peruminen. Sehän olisi kuin tuhlaajapojan paluu. Ei sillä EU:ssa silloin olisi edes sitä painoarvoa, mitä sillä on ollut ennen brexitiä.

Paha tilanne briteille tapahtui mitä tahansa.

Muuten, niitä sellaisia äänestäjiä kuin eilisen Hesarin lammasfarmari, sanotaan briteissä kalkkunoiksi, jotka äänestivät joulun puolesta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tyypillistä brittiläistä päätöksentekoa, mutta kyllä se siitä.

Ainakin Britannissa keskustellaan avoimesti poliittisista kysymyksistä, kun Suomessa ajauduttiin EMU:n syövereihin juurikaan asiasta sen suuremmin keskusteluin - jota kylläkin Ruotsissa käytiin vahvasti kaikilla median foorumeilla.

Suomen EU-politiikka on kauhulla pakenemista Neuvostoliiton vaikutuspiiristä, vaikkakin kansa on paradoksaalisesti Nato-vastaista.

Kyllä sieltä jonkin sortin brexit on vain tulossa, joka ei patsastele Saksan ja Ranskan hiiliunionin päätöksenteon laitamilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset