SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskiössä on yhteistyö

 

 

Ylen illan presidenttiehdokkaiden vaaliväittelyssä erottui selvä rintamalinja  ulko- ja turvallisuuspolitiikassa:  1)  kv -yhteistyö  ja  2) oleminen yksin omillaan.

Ykkösvaihtoehtoa edustivat parhaiten ehdokkaat  Niinistö, Vanhanen, Haavisto ja Haatainen ja kakkosvaihtoon lukeutuivat  Väyrynen ja Huhtasaari.

Maailma on muuttunut  monella tapaa  viimeisten vuosikymmenten aikana.  Menneen ajan olosuhteet  eivät ole enää tätä päivää esim. kaupan käynnissä,  kybersodan käynnissä, rikollisuuden torjunnassa, ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa, terveydenhuollossa  jne. Noihin tarvitsee Suomen kaltainen pieni kansakunta  tiivistä ja aktiivista  kv-yhteistyötä.

Jokaisella on oikeus näkemykseensä ja valintaansa vaaleissa.  Oma näkemykseni on, että Suomelle olisi kohtalokasta, jos Väyrysen ja Huhtasaaren kaltaiset henkilöt olisivat  vastuussa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamisesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Pietikäinen pyrkii jakamaan presidenttiehdokkaat aika räväkästi rintamalinjan kahdelle puolelle heidän edustamansa ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan perusteella. Pyrkimys on haasteellinen jo sen takia, että ehdokkaiden näkemys EU:n kehityksestä sotilaallisen yhteistyön suuntaan on hyvinkin kirjavaa.

Muuten, eikö Pietikäinen halua nähdä Nils Torvaldsin olevan kv.yhteistyön kannalla? Onhan nimenomaan Torvalds tunnetusti ainoa yksiselitteinen NATO-jäsenyyden välitön kannattaja.
Hän on täysin yksiselitteinen kannassaan:

"Suomen pitäisi liittyä pikaisesti sotilasliitto Natoon, sanoo RKP:n presidenttiehdokas, europarlamentaarikko Nils Torvalds."
https://yle.fi/uutiset/3-9872116
Torvalds perustelee Suomen Nato-jäsenyyttä sillä, että "Suomen ja Euroopan turvallisuuspoliittisessa ympäristössä tapahtuu nyt suuria muutoksia". Hän pitää kyllä tai ei -keskustelua vanhentuneena.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Poliittinen verkostoituminen erityisesti turvallisuuteen painottuen on mielestäni välttämätöntä. Aivan samoin kuin yrityksien verkostoituminen, mikäli yritys aikoo pärjätä kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä. Huhtasaari ihannoi USA:n nykyistä johtajaa ja Ranskan Le Penia. Kysymys on kuitenkin aivan eri luokan valtioista erityisesti USA:n kohdalla, joka on varsin omavarainen ja sisämarkkinat suuret. Väyrysen himo valtaan on Suomen historiassakin vertaansa vailla. Kirjojen tökerösti lavastettu "markkinointiyritys" YLE:n suorassa on sitten jo oma lukunsa. Toki moni voi ostaakin pukin kontiin. Jännitämme onko seuraavalla kerralla muki kädessä ja lippahattu päässä, jossa lukee "Make Soviet Union great again".

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Presidenttiehdokas Sauli Niinistö ei kannata näissä oloissa Suomen Nato-jäsenyyttä ja siksi monella kokoomuslaisella on vaikeaa äänestää häntä. Moni kokoomuslainen siis kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä toisin kuin presidenttiehdokas Sauli Niinistö.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei minulla Naton kannattajana ole vaikeuksia äänestää parasta ehdokasta Sauli Niinistöä.
Mitä mieltä kommentoija on noista kv-yhteistyön asioista.

---
Nato ei hyväksy jäseneksi maata, jos hakemuksella ei ole ao. maassa enemmistön tukea. Suurista puolueista vain kokoomuksella on myönteinen Nato -kanta, eikä se riitä hakemuksen jättämiseen. Hyvä, että kokoomus on saanut sentään aikaan Suomen asemoinnin länteen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

On syytä huomioida, että presidenttiehdokas on nykyinen ja mitä suurella todennäköisyydellä myös tuleva presidentti. Jokainen lause ja äänenpaino huomioidaan ulkomailla presidenttinä - tuskin niinkään ehdokkaana. Pidättyväisyys on tässä vaiheessa älykkyyden yläpuolella olevaa viisautta. "Viisas ei joudu vipuun".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset