Kolmessa Pohjoismaassa tällä hetkellä vähemmistöhallitus

Muutama päivä sitten  julkaisi ruotsalainen Aftonbladet puoluekannatusmittauksen. Sen mukaan porvarillinen allianssi johtaa vihervasemmistoblokkia luvuin 42,5 % – 37,4 %.  Kiinnostuin tuota Aftonbladetin uutista lukiessa katsomaan Ruotsin lisäksi myös Tanskan ja Norjan hallitustilannetta.

Tarkempi lukujen tarkastelu osoittaa, että Ruotsin ensi vuoden syyskuun valtiopäivävaaleissa enemmistöhallituksen muodostaminen taitaa olla melko vaikea. Ruotsin vihreitten kannatus on pudonnut alle 4 %:n äänikynnysrajan, joka pudottaa  vihervasemmistoblokin yhteiskannatusta entisestään.

Mutta  porvarillista allianssia ei sitäkään helpota hallituksen muodostaminen, sillä yhteenlaskettu kannatus ei riitä enemmistöhallituksen muodostamiseen. Ruotsidemokraatit ovat vaa’ankieliasemassa. Tällä hetkellä  näyttää siltä, etteivät  muut puolueet  ole valmiita hallitusyhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa.

Mielenkiintoista on seurata, että nouseeko Ruotsin maltillisen kokoomuksen kannatus kuinka tasoihin tai jopa ohi sosialidemokraattien. Kokoomuksen kannatus  alkoi nousta puolueen vaihdettua kesällä puheenjohtajaksi Ulf Kristerssonin.           Pääministeriksi tuskin Kristersson yltää, ellei porvarillinen allianssi ole vihervasemmistoa selvästi suurempi ja/tai maltillinen kokoomus suurin puolue. Jääkö jäljelle edelleen Stefan Löfvenin jatkaminen pääministerinä  vähemmistöhallituksen johdossa. No se ei ole uutta Ruotsissa, sillä maassa ovat sosialidemokraatit hallinneet  monia kertoja vähemmistöhallituksen kautta.

Jos on Ruotsissa tällä hetkellä vähemmistöhallitus, niin  on vaalien jälkeen ollut myös  Tanskassa (Lars Løkke Rasmussenin hallitus) ja Norjassa  (Erna Solbergin hallitus)  vähemmistöhallitus   eli kolmessa Pohjoismaassa on nyt  yhtä aikaa vähemmistöhallitus. Miten tämä sopii kuvaan Pohjoismaiden vakaista oloista ?

Suomessa vähemmistöhallitus on ollut viimeksi presidentti Urho Kekkosen aikana (Suomen hallitukset 1917-)  vv. 1976-1977  (Miettunen III).   Kekkonen johti ja muodosti presidenttinä   siihen aikaan  hallituksia ohi eduskunnan. Suomessa tuskin vähemmistöhallitusta muodostetaan seuraavien eduskuntavaalien jälkeen ja hyvä niin.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu