SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Demarit vastustivat työttömien haastatteluja, nyt aktiivimallia

SDP:n puheenjohtaja  Antti Rinne sanoi tänään peruuttavan   eduskunnan tänään  hyväksymän työttömyysturvalain   aktiivimallin, jos demarit  on seuraavassa hallituksessa.

Demarit piti suurta poliittista  älämölöä, että  työttömiä  työnhakijoita  ryhdyttiin haastattelemaan  vuoden 2017 alusta lähtien säännöllisesti kolmen kuukauden välein. Kokemukset haastatteluista ovat olleet myönteisiä ja demarit ovat olleet asiasta nyt  perin hiljaa.

Suomen demarien  pitäisi mennä Tanskaan opintomatkalle ottamaan opiksi työttömien asioiden hallinnoinnista  ja hoitamisesta.

Nyt SDP suunnittelee  yhdessä demarijohtoisten liittojen kanssa poliittisia lakkoja, kun eduskunta on hyväksynyt muutoksia työttömyysturvalakiin.

Miksi Suomessa on maailman jäykimmät ja keskitetyimmät työmarkkinat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mikäpäs siinä, katsotaan Tanskan mallia objektiivisesti, Tekniikan akateemisten toiminnanjohtaja kertoo Tanskan mallista:
----------
Tanskan työttömyysturvamallin sanotaan perustuvan matalaan irtisanomissuojaan ja korkeaan työttömyysturvaan, joka kuitenkin vähenee työttömyyden kestäessä. Yhdistelmä kuulemma alentaa palkkaamisen kynnystä, kun työntekijästä pääsee tarvittaessa myös eroon. Työntekijän on taas helppo hyväksyä järjestelmä, koska turvan taso on korkea ja uudelleen työllistyminen on helppoa.

Tanskassa työttömyysturva onkin korkea. Taso on 90 % työttömyyttä edeltävästä palkasta, mutta sillä on katto, joka on noin 2300 €, ja se saavutetaan yli 2500 € palkkatasolla. Suomessa tuolla palkalla työttömyysturva on noin 1400 €. Suomen ansiosidonnainen saavuttaa 2300 € tason suunnilleen 6000 € kuukausiansion kohdalla.

Muut uskomukset Tanskan työttömyysturvamallista eivät kestä lähempää tarkastelua. OECD:n tekemän vertailun mukaan Suomessa irtisanominen on jonkin verran helpompaa kuin Tanskassa ja selvästi helpompaa kuin Ruotsissa ja Saksassa. Aivan erityisen heikko on Suomessa suoja kollektiivista irtisanomista vastaan, eli ns. tuotannollis-taloudellisia syitä vastaan. Läntisessä Euroopassa vain Iso-Britanniassa irtisanominen on selvästi helpompaa kuin Suomessa.

Tanskan työttömyysturvan pieneneminen työttömyyden pitkittyessä on ilmeisesti väärinkäsitys. Työttömyysturvan porrastuksesta luovuttiin vuonna 2010, kun ansiosidonnainen turva lyhennettiin tuhannesta 500 päivään. Kummassakin maassa työstä kieltäytymisestä seuraa työttömyysturvan karenssi.

Edes paljon puhuttu Suomen palkanmuodostuksen jäykkyys ei selitä työllisyyseroa. Suomen palkat ovat kylläkin jäykkiä, mutta World Economic Forumin kilpailukykyselvityksen mukaan Ruotsin, Saksan ja Tanskan palkat ovat jokseenkin yhtä jäykät. Tanskassa on laitonta maksaa työehtosopimuksen minimitasoa alhaisempaa palkkaa ja sopimukset kattavat 80 % työmarkkinoista. Ulkopuolella ovat lähinnä ylemmät toimihenkilöt.

Johtopäätökseni onkin, että Tanskan Suomeen verrattuna alemmalla työttömyydellä ei ole juuri mitään tekemistä työttömyysturvamallin kanssa, vaan pikemminkin kyseessä ovat ainakin seuraavat syyt:

– Keski-Euroopan markkinat ovat lähempänä
– Talous on pkt-valtaisempi
– Tanska panostaa vahvasti korkeimpaan osaamiseen
- Venäjä-pakotteet eivät juuri Tanskaa haittaa
– Tanskalla ei ole metsäteollisuuden kaltaista suurta teollisuudenalaa, joka joutuisi myymään tuotteitaan jatkuvasti aleneviin hintoihin pieneneville markkinoille
– Tanskan vienti on vähemmän riippuvaista investointitavaroista ja bulkista kuin Suomen
– Tanskalla ei ole ollut Nokiaa ja STX-telakkaa vastaavia liiketaloudellisia katastrofeja. Kummassakaan ei ole kysymys ay-liikkeen virheistä, vaan epäonnistuneista liiketoimintapäätöksistä.
– Tanskassa henkilöstöllä on enemmän sananvaltaa yritysten päätöksenteossa kuin Suomessa.

Suomen talous nousee sitten, kun vedetään oikeat johtopäätökset sen huonon suorituskyvyn syistä ja lakataan syyllistämästä työttömiä työttömyydestä.

---------------
Kokoomuksella ja näköjään myös sinulla tuntuu olevan taipumus poimia osatotuuksia kirsikanpoimintana. Kyseessä on kokonaisuus, josta ei voi valita pelkkiä keppejä ja saada sama tulos.

Otetaan sama sosiaaliturvan taso ja toimenpiteiden kattavuus, niin ollaan oikeilla jäljillä. Aivan sama tilanne paikallisessa sopimisessa, kunhan EK ymmärtää ottaa myös henkilöstön edustusta koskevat osuudet mukaan, niin homma voi edetä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sitä vaan on ihmetelty, miksi esim. tätä työttömien haastatteluja kritisoitiin vasemmiston taholta. Työvoimahallinnon palvelut eivät ole olleet tässä ajassa.

"Suomen talous nousee sitten, kun vedetään oikeat johtopäätökset sen huonon suorituskyvyn syistä ja lakataan syyllistämästä työttömiä työttömyydestä."

--> missä noin totean ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mitä enemmän on työttömiä ja köyhiä sitä kalliimaksi se tulee keskituloisille.
He maksavat edm.Asumiskustannukset ja terveyspalvelut SOTESSA.
Kumpikin kuuluu toimeentulotukeen .

-92 Kepu,kok,rkp,krst. sopi EU
"Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen"
Sitä on toteutettu
-94 lähtien Ahon hallitus.Kepu,kok.
Kiristetty -08-09 Kepu/kok
Kiristetty -15-17 Kepu,Kok.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Vähän häiritsee teidän Seppo-Juha Pietikäisen kirjoituksissa se, että vaikka kokoomus on ollut pääministeri- tai valtiovarainministeripuolueena hallituksissa vuodesta 1987 yhtä nelivuotiskautta lukuun ottamatta, niin oppositiopuolue demarit jäykistävät työmarkkinat ja järjestävät heinäsirkat Suomeen.

Miten arvioisitte kykypuolueen kyvykkyyttä tehdä "oikeaa politiikkaa" Suomessa poliittisen lähihistorian valossa?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Minua häiritsee arvoisan E Pyykkölän tässä ja aiemmissa kommenteissa tarkoitushakuinen ortodoksisuus niinkuin yksi puolue voisi päättää Suomessa kaikista asioista.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niinkuin Demarit vai? :)

Henry

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

On sinänsä aivan loogista ja perusteltua toimintaa demareilta ja AY-liikkeeltä vastustaa henkeen ja vereen työttömyys- ja/tai sosiaaliturvan tason heikentämistä tai ehtojen kiristämistä. Työttömien usein niukkaakin niukempi toimeentulo edustaa kuitenkin sitä viimeistä perälautaa, johon työtä tekevä väestönosa voi joutua pahana päivänä turvautumaan. Tämähän on normaalia vakuutusajattelua. Työttömien toimeentulon tai olosuhteiden kiristäminen sietämättömiksi tai jopa henkeä ja terveyttä uhkaaviksi antaa myös mahtavan neuvotteluvalttikortin työnantajapuolelle. Tätä seikkaa ei tosin ole AY-liike itsekään oikein ymmärtänyt. Itse asiassa demaritkin ovat antaneet oman osansa työttömien olosuhteiden heikentymiseen, mutta ei siitä tässä sen enempää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Työllisyys on parasta sosiaaliturvaa. Miksi Suomen työllisyysaste on kaukana takana Ruotsin, Norjan ja Tanskan työllisyystasosta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tanska
Tanskassa sosiaaliavustusta (Social bistand) myöntää kunnat ja valtio-osuus tuista on 50 prosenttia. Sosiaaliavustuksen määrä 25 vuotta täyttäneelle henkilölle
-on 1 120 euroa kuukaudessa,
(Suomessa 487e/kk)
-huoltovelvolliselle 1 490 euroa kuukaudessa.
Sosiaaliavustuksen määrä
-on sama riippumatta siitä, osallistuuko sen saaja aktivointitoimenpiteisiin vai onko hän työtön.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/saksassa...
Saksa väkiluku 81 880 000
Suomi n. 5,4 milj. /palkansaajia n.2,1 milj. /huollettavia n.3,3 milj.

Mikä sopii Saksalle ei sovi pieneen Suomeen. Mitä enemmän työtä teetetään verovaroilla sitä enemmän muiden veroja korotetaan ja veroluonteisia maksuja nostetaan. Energia,kiinteistö,terv.palvelu ym.

Mitä pienempi työttömyys on sitä enemmän riittää sosiaaliturvaa kaikille kun veronmaksajia on enemmän.

Työtön on työssä ollessaan rakentanut hyvinvointia maksanut veroja Kansan sosiaali-Turvaansa jo työttömyyden varalle.
Joka tilistä on lakisääteisesti peritty Työttömyysvakuutusmaksu työttömyyden ajaksi.
Ansiosidonnaisesta kuitenkin peritään taas lisää veroa 24%.
Työmarkkinatuesta 20%.

Mitä peruspäivärahalle pudonnut saa käteensä kuukaudeksi?
Toimeentulotuesta leikataan tulona pois:
Työmarkkinatuki
Perustulo 560e
Lapsilisät
Kelan muut etuudet
Kaikki yli normin menevä tulo
Käteen Toimeentulotuki 457e-487e/kk.

Tuloja saavat saa 12x vuodessa Nordean seinästä useammankin Kela-etuuden päällekkäin. Ansiosidonnaisena tulojen mukaan.Ei velvoitteita.

Esim.100 hyvätuloisinta saa leskeneläkettä 7 000e/kk .
(Omaisuus ja pääomatulot ei vaikuta ko.eläkkeeseen)
Takuueläke 100% verovaroista Täyden eläkkeen saa jos ei tarvitse asumistukea,toimeentulotukea.
Omaisuu ja pääomatulot ei vähennä takuueläkettä.
Vai pientä työeläkettä saavan takuueläkettä vähentää:Leskeneläke,asumistuki ja toimeentulotuki.

Mihin pääomatuloja,omaisuutta ja tuloja saavat tarvitsee vielä sosiaalista tukea ?
Pitämään edm.elintasoa yllä ? Kun osa kansasta seisoo leipäjonossa -93-17.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jokainen työ- tai oleskeluluvan saava maahanmuuttaja tulee kilvoittelemaan kantasuomalaisten kanssa näistä vähistä työpaikoista.

Kokoomus on ollut keskeisenä puolueena järjestämässä maahantulijoita Suomeen perimmäisenä tarkoituksenaan käynnistää myös täällä halpatyömarkkinat.

Työmarkkinatilanne on nyt täysin absurdi.

Pienimuotoinen yrittäminen ei kannata, koska yritys ajetaan nopeasti konkurssiin erilaisin maksuin ja viime kädessä verotuksen keinoin. Työllistäminen ei myöskään kannata samoista em. syistä. Ikärasismi on valtiovallan erityisessä suojelussa. Näin voidaan mieltää, koska sitä ei ole lailla kielletty.

Pattitilanne ei purkaannu ilman työmarkkinoiden täydellistä reformia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

On arvioitu, että Suomi tarvitsee siirtotyövoimaa.
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000539360...

------

"Kokoomus on ollut keskeisenä puolueena järjestämässä maahantulijoita Suomeen perimmäisenä tarkoituksenaan käynnistää myös täällä halpatyömarkkinat."

--> keveysti heitetään "eetteriin" mutu -mielipide ikäänkuin yhdenkään Suomen puolueen syy olisi ollut parin vuoden takainen pakolaismassa koko Eurooppaan.

Ruotsin väestöstä on jo 20 % muuta kuin alkuperäiskansaa.
http://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffro...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"keveysti heitetään "eetteriin" mutu -mielipide ikäänkuin yhdenkään Suomen puolueen syy olisi ollut parin vuoden takainen pakolaismassa koko Eurooppaan."

Kyseessä olikin heidän järjestämisensä Suomeen.

"Ruotsin väestöstä on jo 20 % muuta kuin alkuperäiskansaa."

Sitä ei ikävä kyllä voi välttää havaitsemasta Ruotsissa käydessään. Mutta itsepä ovat itsensä kuseen järjestäneet.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jos oikein muistan kok on -87 jälkeen ollut pois vain Vanhasen I-hallituksesta.
Ja maahanmuutostahan sovittiin jo -92 EU Maasrichtin sopimuksessa.
Ensimmäiset Somalit tuli Suomeen keväällä-91

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset