SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Monien maiden vaalit vuonna 2018 vaikuttavat koko Eurooppaan

Vuonna 2018 monien maiden vaalit  vaikuttavat koko Eurooppaan ja  maailmaan  ( List of elections in 2018).

Poimin  tuosta lyhyesti  muutamien maiden vaaleja ilman laajaa tausta-argumentointia.

Otetaan kotimaa Suomi ensin. Heti nyt tammikuussa pidetään presidentinvaalit  ja tarvittaessa 2.kierros helmikuussa. Asetelma etukäteen vaikuttaa, että  nykyinen tasavallan presidentti  Sauli Niinistö äänestetään jatkokaudelle. Maakuntavaalit syksyllä ovat vielä “herran hallussa” ja ovat sidoksissa sote- ja maakuntalakien käsittelyyn eduskunnassa.

****

Euroopan muista vaaleista tulee ensin mieleen Italiassa maaliskuussa pidettävät hajotusvaalit. Italian sisäpolitiikkaa voi kuvata “hurlumhei”  politiikaksi. Italian  talous on päässyt  monen lamavuoden jälkeen orastavaan kasvuun, mutta maa on enemmän tai vähemmän jatkuvan pankkikriisin kourissa. Italiaan on kohdistunut viime vuosina suuri siirtolaistulva, jolla on oma vaikutuksensa maaliskuun vaaleihin.

Minkälaisen hallituksen Italia saa vaalien jälkeen, on arvailujen varassa. Mielipidetiedusteluissa populistinen ja eurovastainen Viiden tähden liike on ollut kärjessä ja toisena nykyinen päähallituspuolue sosialidemokraatit. Ei oltaisi Italiassa, jos ei esillä olisi kolmanneksi kannatusmittauksissa noussut entisen pääministerin, ikinuoren 81-vuotiaan  Silvio Berlusconin  johtama oikeistolainen Forza Italia -puolue. Italian sisäpoliittinen tilanne herättää huolta koko EU:ssa.

****

Toivottavasti Saksassa saadaan ennen Italian vaaleja hallitus muodostettua. Saksan sosialidemokraatit ovat alkaneet pelata viivytystaktiikkaa nykyisen liittokansleri Angela Merkelin syrjäyttämiseksi. No ainakaan SPD:n asema ei näytä viivytystaktiikalla vahvistuvan.

****

Unkarissa käydään huhti-toukokuussa parlamenttivaalit. “Uhmakas “Unkari on Puolan tavoin kriittisellä rajalla noudattaa länsimaisia oikeusvaltion periaatteita. Miljardien tukirahat Unkarille kyllä  kelpaavat.

****

Seuraavaksi nostan Euroopan maista listalle Britannian   toukokuussa pidettävät paikallisvaalit. Britannia on tällä hetkellä  “ollakko vai eikö  olla”  EU:ssa -tilassa. Sixten Korkman ennusti muutama päivä sitten HS:ssä, että brexit peruuntuu  ja UK korjaa erehdyksensä. Sillä lailla !

****

Läntisen naapurimaan Ruotsin syyskuun valtiopäivävaaleilla on oma heijastusvaikaikutus Suomen seuraaviin eduskuntavaaleihin, jos porvarillinen allianssi muodostaa hallituksen.

****

En unohda itäisen naapuriman Venäjän   “läpihuutojuttu” presidentinvaaleja.

****

USA:ssä käydään marraskuussa välivaalit. USA:n kongressin välivaalit (midterm elections) järjestetään kaksi vuotta  nelivuotisen presidenttikauden puolivälissä. Välivaalit ovat normaalit  kongressivaalit  eli valitaan  kaikki 435 edustajaa sekä kolmannes senaattoreista kongressin ylähuoneeseen.  Lisäksi  vaaleissa valitaan osa  osavaltio- ja paikallistason päättäjiä.

Sanomattakin on selvää, että USA:n marraskuun välivaalit vaikuttavat maailmanpolitiikkaan. Kaikki ennusmerkit viittaavat siihen, että presidentti Donald Trump on menettämässä marraskuussa nykyisen sisäpoliittisen asemansa. Jokainen asioita seuraava voi todeta, ettei presidentti Donald Trumpin hallinto ja kongressissa enemmistönä oleva republikaaninen puolue ole saaneet juuri mitään merkittävää aikaiseksi verouudistusta  lukuun ottamatta.

Mutta eipä mennä asioiden edelle, mitä  USA:ssa vielä tapahtuu . Joka tapauksessa  luvassa ovat  myrskyisät välivaalit valtapuolueiden kesken.

****

Olen lyhentänyt tietoisesti blogieni  pituutta.  Tässä olisi pitänyt tässä tuoda esille monia muitakin tärkeitä vaaleja, esim. Intia ,Pakistan , Egypti  jne.

****

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Maailma ei odota meitä, sanoi liittokansleri Angela Merkel eilen puheessaan.

http://www.tagesschau.de/inland/neujahrsansprache-...

P.s. Jos Saksan hallitusratkaisu on auki vielä Italian vaalien aikaan, on tilanne
altis populistiliikeiden voimistumiselle.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Seuraavaksi nostan Euroopan maista listalle Britannian toukokuussa pidettävät paikallisvaalit. Britannia on tällä hetkellä “ollakko vai eikö olla” EU:ssa -tilassa. Sixten Korkman ennusti muutama päivä sitten HS:ssä, että brexit peruuntuu ja UK korjaa erehdyksensä. Sillä lailla !

Niin täydellisen typeriä he eivät kuitenkaan ole, että euroon siirtyisivät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset