SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Suomen talouskasvu nousi maailmalla otsikoihin

Suomen  nykyinen talouskasvu nousi  maailmalla otsikoihin myönteisessä sävyssä.

Lähihistoria 10 vuoden takaa osoittaa, miten maailmantalouden heilahdus käänsi Suomen talouden suureen laskuun. Toivottavasti siitä vuodesta on otettu opiksi yli puoluerajojen. Kun eduskunnassa käytäviä puheita kuuntelee, ei ole otettu opiksi. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei turhaan uudenvuodenpuheessaan ottanut Suomen velkaantumista esille.

Viime vuonna talouskasvu ylitti selvästi valtion talousarviossa ennakoidun kasvun. Alkaneena vuonna odotetaan käyvän  samoin -ainakin näillä näkymin.

Jos Suomelle kävisi samoin kuin 10 vuotta sitten, Suomen valmiiksi velkaantunut  julkinen talous olisi erittäin pahassa rahoituskriisissä (Valtionvelka Suomessa) .

Olen tuohon koonnut   vv.   2009  ja 2012-2018  valtion talousarviokirjassa hallituksen ennakoiman BKT:n talouskasvun ja sitten toteutuman.

Budjetti  Ennuste   Tot  (%)   

2009         +2,0         -8,2

2012          +1,8        -1,4

2013          +1,0        -0,8

2014          +1,2        -0,6

2015          +1,2        +0,3

2016          +1,3        +1,4

2017          +0,9       + > 3 ?

2018          +2,1            ?

*****

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kasvaako perheeni taloudellisesti, jos palkkani nousee satasella ja kuitenkin joudun ottamaan kaksisataa velkaa? Nähdäkseni valtiomme tarvitsee tänäkin vuonna elinvelkaa miljardeja euroja.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

No 6 Olenkin jo vuosia esittänyt lapsilisiä harkinnan varaisiksi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #9

Lapsilisät pitäisi perustua harkintaa ja tiettyyn tulorajaan. Kerran kuuntelin kun eräs hyvätuloinen kertoi, että heillä kaikki lapsilisät talletetaan ja annetaan sitten myöhemmin vasta lasten käyttöön. Ajattelin vaan, että onneksi olkoon. Joutaakohan pienituloisten vanhempien lapsilisät tallelokeroon.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kyllä. Erityisesti eläkemenot ovat räjähtäneet käsiin. Pietikäinen varmaan kannattaa lämpimästi, että eläkemenot leikataan kestävälle tasolle?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Nykyinen hallitus on saanut minut epätoivon valtaan. Kaikki lait ja toimenpiteet perustuvat koalitio-osapuolten 3-jakoon.

Mallina olkoon sote. Niin selkeät poliittiseen valtaan keskittyvät toimet. Ei järjen hiventä.

Kakkosena tuleva liikennelaki. Täyssähköautojen tuki on todella räikeä puoluepoliittinen lehmänkauppa. Veronmaksajat maksavat kaiken lystin ja hyötyjiä ovat autokauppa, autonvalmistajat ja varakkaimmat autonostajat.

Kiky on jo todettu yhdentekeväksi, eikä edes sitä kyetä hallituksen toimesta noudattamaan sopimusten mukaisesti.

Ei tarvita historiatietoja jotta näkisi, mitä kaikesta tulee seuraamaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Nyt on edessä sopivat vuodet "jalat maassa", mutta ei "hattu korvilla", laittaa perusrakenteita parempaan tikkiin ja nostaa riskien sietokykyä. Yritysten kasvu ja viennin lisäys, erityisesti pk-yritysten puolella tarvitsee investointien lisäksi myös käyttöpääomaa. Se on toki pankkien tehtävä, mutta EU:n ulkopuolisten maitten suhteen täytyy takausjärjestelmien olla kilpailukykyisiä. Tuotepalettia tulisi saada seuraavan 10 vuoden aikajänteellä ehdottomasti monipuolistettua. Erityisesti kuluttajille suunnattavissa tuotteissa olisi maailmalla tilaa kehittyvien maiden jatkuvan kasvun myötä. Kumppaneita, joilla on maailmalla valmiit verkostot, on mahdollista saada "völjyyn" esim. Ruotsista ja Saksasta. Katseet suuntautuu mm. koulutusjärjestelmien ajan hermolla pitämiseen. Kaikkein tärkein seikka mielestäni on säilyttää saavutettu luottamus poliittiseen päätöksentekoon. Jos yritysrintamalla voidaan luottaa siihen, ettei omasta politiikanteosta tule ylimääräisiä riskejä ja tummia pilviä taivaalle, päätöksenteko helpottuu. Riskejä on kyllä ihan riittämiin maailman liiketoimintaympäristöissä. Mm. kikyn saaminen aikaan lisäsi merkittävästi luottamusta. Nyt se alkaa näkyä. Itseaiheutetuista tunaroinneista löytyy kyllä ihan lähihistoriastamme esimerkkejä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Komppaan Keskuskauppakamarin keinoja työllisyysasteen nostamiseksi:

https://www.verkkouutiset.fi/tassa-viisi-keinoa-ty...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Korjasin tuossa vuoden 2009, kun oli tullut vuoden 2008 linkki.

Syyskuussa 2008 hallitus antoi eduskunnalle tasapainossa olevan vuoden 2009 budjetin.

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2009&...

Mutta valtio joutui ottamaan velkaa tuonna vuonna peräti 10 mrd.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Kokoomus palaa rikospaikalleen- Aivan väärin päätetty tupo- 2007 Kokooomuksen Jyrki Kataisen tasaarvo-Tupo ratkaisu kääntyi itseään vastaan, ei mikään viisas raha alkanut tätä rahoittamaan, pääomat piiloutu ulottomattomiin-veroparatiisiin.
Nyt säästöt ja leikkaukset ovat olleet rajuja, jotka pääasiassa on kohdistunut yhteiskunnan heikompiosaisiin, sekä matalapalkka aloihin. Koska kukaan ei halua luopua "saavutetuista eduista" Valtion osuudet ovat rajusti tippuneet kunnilta, joka on johtanut velkaantumiseen.
Työttömän aktiivimalli- koko hallituksen sekä Mykkäsen ajatus on kieroutunut, että työttömien työllistyminen olisi se pää pointti tässä.

Yrittäjien menestyminen se tässä pääasia pitää olla, suomalaisen tuotteen kehittely ja markkinointi etunenässä pitää mennä. Eikä viedä valmiita suomessa kehitettyjä ja maksettuja malleja ulkomaille. Kyllä yritykset sitten kaivavat työttömät töihin, kun tarve vaatii.
Tuo aktiivimalli on hallituksen ja koko Tupo järjestelmän synninpäästö itselleen, eli jotain on tehty ja itse asia vyörytetään työttömän harteille

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suositan kommentoijalle perehtymistä Suomen ulkomaankauppaan, kun Nokia romahti. Suomella ei ollut mitä myydä, eikä Suomen etupäässä investointituotteille ollut ostajia maailmalla. Nyt on taas.

P.s. Onko joku puolue Suomessa solmimassa työehto- ja virkaehtosopmuksia.
Vastaus: ei ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset