SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Aktiivimalli vauhdittanee työvoimahallinnon perusteellista uudistamista

Eduskunta  hyväksyi  joulun alla 19.12.2017  muutoksen työttömyysturvalakiin (HE 124/2017 vp ) äänin 103-90. 

Laista on virinnyt puoleen jos toiseenkin keskustelu ja  politiikan teko.

Kuinka moni muistaa, että vihervasemmisto piti ennen kuulumattomana, että työttömiä alettiin vuonna 2017 haastatella kolmen kuukauden välein. SDP:n pää-äänenkannattajan  paljon puhuva otsikointi  kertoo paljon.

Haastatteluista  on saatu myönteiset  kokemukset. SDP on asiasta nyt hiljaa ja kohdistaa nyt kaiken huomion työttömyysturvalaissa tehtyyn muutokseen ja lyhtynäköiseen politiikan tekoon.

Työttömien määräaikaiset  haastattelut ovat osoittaneet,  että työvoimahallinnon nykyinen toiminta on ollut enemmän tai vähemmän pielessä.

Toivottavasti työttömyysturvalakiin tehdyt muutokset  vauhdittavat samalla koko työvoimahallinnon toiminnan perusteellista uudistamista.  

Valiokunnan mietintöön  (StVM 22/2017)      on kirjattu seuraava lausuma:

"Valiokunta pitää tärkeänä, että uudistuksesta tehdään seurantatutkimus ja arvioidaan sen vaikutuksia henkilöiden myöhempään työllistymiseen ja taloudelliseen hyvinvointiin sekä tehdään vaikuttavuusarviot myös eri ryhmille esimerkiksi sukupuolen, iän, koulutustason, asuinalueen ja työttömyyden keston mukaan. Laajempaan arviointiin on hyvä ottaa mukaan myös aktiivimallin mukanaan tuoma hallinnollisen taakan kokonaisarviointi sekä heijastusvaikutukset muihin etuuksiin. "

----

Demarit vastustivat työttömien haastatteluja, nyt aktiivimallia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

En ole demari enkä vihervasemmistolainen, mutta vastustan silti aktiivimallia.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onko arvoisa kommentoija tyytyväinen Suomen työvoimahallinnon nykyiseen toimintaan.

Tanskassa ovat paljon tiukemmat säännöt.
http://www.nordsoc.org/fi/Tanska/Tyottomyysturva/

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Omakohtaisesta kokemuksesta voin sanoa, etten ole.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tanskan mallin työvoimapalvelut jäivät kopioimatta-

– Aktiivimalli on osittain kopio Tanskasta, mutta työttömille tarjolla oleviin palveluihin ei sieltä otettu mallia,
-koska se olisi kallista.
- Tanskassa korkean ansioturvan kääntöpuoli on, että työttömille on tarjolla erittäin paljon palveluita ja tukea ja heitä tavataan säännöllisesti, Siekkinen toteaa.

EK:n Rantahalvari ei pidä toimivana lähtökohtana sitä, että katsotaan jostakin maasta malli ja kopioidaan se, vaikka muiden maiden esimerkeistä opittavaa voikin olla.

– Tanska on maantieteellisesti kovin erilainen kuin Suomi, Rantahalvari muistuttaa.
YLE 4.1-18

Juha Hämäläinen

Aktiivimallin säännöt ovat idioottimaiset. Aktivointi sinällään ei pahasta.

Valtiolla ja kunnilla kyllä töitä on tarjota suurelle osalle työttömiä. On vain tehtävä korvaukset vastikkeellisiksi ja osoitettava kullekin työ eikä patisteltava hakemuksia tekemään.

Nyt kun tukia vastaan ei mitään saa teettää niin turha valittaa työttömien tai valtiovallan. Omaa hölmöyttä koko tilanne, joka saataisiin vuodessa kuntoon helposti.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Työvoimahallinnon uudistaminen olisikin hyvä asia. Voisi aloittaa esimerkiksi antamalla nykyiseen nähden kymmenkertaisen määrän taloudellisia resursseja toimintaan. Eduskunnan ei pitäisi myöskään sitoa viranomaisten käsiä järjettömillä vaatimuksilla, kuten aktiivimallilla, vaan pitäisi antaa mahdollisuuksia yksilölliseen palveluun ja luovaan työllistämiseen. Nyt viranomaiset on laitettu pakkotahtiseen kyttäämiseen eikä aikaa riitä muuhun. Voisi ottaa vähän mallia vaikka yksityisistä vuokratyöfirmoista, jotka saavat oikeasti työllistettyä. Kyttäämisestä ja kyykytyksestä ei ole hyötyä. Eihän rahamiehillekään anneta kannustimeksi veronkorotuksia. Järkeä voisi käyttää myös työttömien kannustamisessa. Kokoomukselta se tosin tuntuu puuttuvan.

Perustuloon siirtyminen poistaisi suurimman osan nykyisistä ongelmista.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tämä aktiivimalli on parasta mitä viimevuona tapahtui. Kansalaisaloitteen alulle panijan IL kertoman mukainen 9 vuoden työttömyys Helsingissä herätti
asian puolella olevat jo yli 100 tuhatta allekirjoittajaa peräämään mahdollisuutta uinua hiljaiselossa ilman aktivointi pöyhöttelyjä.
Suomi on hyvä maa toisille muttei sosialidemokraattiselle hyvinvointisuomen veronmaksajille. Verot kansan vertä juo. Täytyy kyllä ihmetellä mikä on veronmaksajan oikeusturva minne veroeurot menevät.
Olisiko työvoimahallinnon privatisoiminen osin paikallaan, löytyykö mallia vaikka blogistin mainitsemasta Tanskasta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä tässä ollaan perinmmäisten perusoikeuskysymysten äärellä. Onko työttömänä oleminen -syyllistämättä tässä ketään - saavutettu perusoikeus. Työn perässä tässä on aikoinaan itse kukin joutunut muuttamaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@9. Ei voi muuttaa mihinkään, jos on luottotiedoton ja maksuhäiriöinen. Puuveneiden alleko haluat työttömien asuvan? Sitä paitsi tuo aktiivimalli on oikeasti ihmisoikeusrikos. Lue perustuslaki.

On kyllä todella rasittavaa, että puupäiset poliitikot, päättäjät ja rikkaat kuvittelevat tietävän kaiken. Ette oikeasti tiedä mitään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #10

Arvoisan kommentoijjan sananvapauden puolustus (sanoo itseään sananvapauden puolustusjaksi) taitaa olla siinä , mikä hänelle sopii.

Blogini pointti on työvoimahallinnon täysremontti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miten se perustulo poistaisi työttömien ongelmaa?

Perustulo vähennetään seuraavien etuuksien nettomäärästä:
-työmarkkinatuesta ja peruspäivärahasta
-ansiopäivärahasta
lähde:
KELA-17

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset