SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Antti Rinne ja SDP vaarantavat luottamuksen Suomen talouskehitykseen

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli eilen MTV:ssä.

Alkaa vahvistua käsitys, että Antti Rinteen ja SDP:n  poliittinen toiminta vaarantaa luottamuksen Suomen tulevaan talouskehitykseen.

Antti Rinne puhuu tyylillä, jossa hän ja SDP vaalien jälkeen aikovat perua  nykyisen Sipilän hallituksen monia  päätöksiä. Suomen talous ja julkisen talouden rahoitus eivät tule kestämään SDP:n politiikkaa.

Antti Rinne ja  SDP  voisivat  muistella , mitä on aiemmin tapahtunut edellisen hallituksen tekemien säästöpäätösten osalta, kun seuraava hallitus on vaalien aloittanut. Vastaus: seuraava hallitus on pitänyt voimassa edellisen hallituksen säästöpäätökset (ks. blogini).

Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi yksimielisen lausunnon  työttömyysturvalain muutoksesta (HE 124/2017 vp ), jonka lakiesityksen koko eduskunta sitten hyväksyi  äänin 103-90.  Perustuslakivaliokunnan lausunto on julkisessa keskustelussa jäänyt vähälle huomiolle.

Eduskunnan vihervasemmisto SDP:n johdolla piti ennen kuulumattomana, että työttömiä alettiin vuonna 2017 haastatella kolmen kuukauden välein. SDP:n pää-äänenkannattajan  paljon puhuva otsikointi  kertoo paljon. Nyt on sama tyyli ja politiikanteko työttömyysturvalain muutoksesta.

*****

P.s.  Saksassa kuluneella viikolla CDU/CSU ja SPD pääsivät hallitustunnusteluneuvotteluissa eteenpäin ja alkavat neuvotella hallituksen muodostamisesta. Veroja ei tulla Saksassa korottamaan oli yksi hallitustunnustelujen lopputulos. Tuossa luulisi olevan viestiä Suomen SDP:lle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

EU:lle ja Suomella on tärkeää, että Saksaan saadaan muodostettua hallitus ennen Italian vaaleja.

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248359-moni...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Rinteen ajatukset alkavat muistuttamaan ison lahden takaisen "lääketieteellisen tapauksen" ajatuksia, joissa Obaman saavutuksia pyritään kumoamaan yksi toisensa jälkeen.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Perustuvatko Rinteen puheet siihen miten hän tykönään asiat näkee vaiko laskelmointiin siitä millista puhetta potentiaaliset SDPn kannattajat haluavat kuulla.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Varmaan näinkin.
Rinne kosiskelee myös ei_niinkään_demareita äänestämään sdp:tä seuraavissa ek-vaaleissa. Näillä puolueen ulkopuolisilla on tärkeä rooli operaatiossa pääministerin salkun anastus kokoomukselta. Demarien oma joukko ei ehkä siihen riitä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa todetaan:

"Koska työttömillä ei edellä todetuista ja erilaisista yksilöllisistä syistä ole yrityksistään huolimatta välttämättä mahdollista täyttää lain tarkoittamaa aktiivisuusvaatimusta, ehdotusta ei voida pitää perustuslain kannalta ongelmattomana. Perustuslakivaliokunta on vakiintuneesti korostanut, että etuuden epäämisen pitää olla asiallisesti perustellussa suhteessa siihen, minkälaisia työllistymisen edistämistä tarkoittavia toimintoja on ollut tarjolla ja mitä työttömänä olevan henkilön syyksi voidaan lukea. (ks. PeVL 2/2012 vp, s. 2). Nyt arvioitavassa hallituksen esityksessä on sitä vastoin sen perusteluidenkin mukaan kyse "kaavamaisesta laskusäännöksestä" vailla yksilöllistä harkintaa."

"Perustuslakivaliokunnan mielestä esityksen ongelmallisuutta on mahdollista vähentää kahdella tavalla. Ensimmäinen on sen turvaaminen, että jokaiselle taataan tosiasiallinen mahdollisuus osallistua työttömyysturvalain 6 luvun 3 a §:n 3 momentin ja 7 luvun 5 a §:n 3 momentin 3 kohdissa tarkoitettuun työllistymistä edistävään palveluun tai säännösten 4 kohdissa tarkoitettuun toimintaan. Tämä tarkoittaisi kyseessä olevien palvelujen ja toimintojen tarjonnan lisäämistä. Valiokunnan mielestä tämäkään ei ole välttämättä riittävää, koska palvelun kattavaa saatavuutta ei voida säädösperusteisesti taata. Tämän vuoksi lakiehdotuksessa tulee valiokunnan mielestä varmistaa se, että henkilö, joka tekee kaiken häneltä kohtuudella vaadittavan, ei joudu etuuden alennuksen kohteeksi. Tämä merkitsee, että lakiehdotuksen 6 luvun 3 a ja 7 luvun 5 a §:ää täydennetään esimerkiksi säännöksellä siitä, ettei etuutta alenneta, jos työnhakija ei ole onnistunut työllistymään taikka pääsemään työllistymistä edistävään palveluun hänestä itsestään riippumattomista syistä. Toinen tapa vähentää esityksen ongelmallisuutta on se, että työnhakijalla olisi mahdollisuus osoittaa aktiivisuuttaan myös sellaisella muulla tavalla, joka osoittaa hänen pyrkineen aktiivisesti työllistymään tai hakeutumaan työllistymistä edistävään palveluun tarkastelujakson aikana. Tällainen sääntely myös poistaisi hallituksen esityksessäkin viitatut alueelliseen yhdenvertaisuuteen liittyvät ongelmat (ks. HE, s. 7—8)."

Eli perustuslakivaliokunta näkee esityksen ongelmallisena ja perusteluiltaan ristiriitaisena ja ehdottaa muutoksia, jotta nämä poistuisivat.

Mitä tekee hallitus? Se ei muuta mitään vaan jättää valiokunnan suositukset huomioimatta ja ajaa enemmistöllään läpi lain ilman mitään muutoksia.

Sille riittää, että esitystä ei suoraan todeta perustuslain vastaiseksi - toisaalta jo sekin on toki saavutus tälle hallitukselle.

Alunperinhän se muuten yritti viedä ehdotusta, jossa kolmen kuukauden tarkastelujakso olisi ollut jo loka-joulukuu 2017. Tämä sentään muutettiin, kun huomattiin ettei oikeusvaltiossa saa tehdä taannehtivia lakeja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Aktiivimalli vauhdittanee työvoimahallinnon perusteellista uudistamista

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248613-akti...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Meillä siis hyväksytään huonotasoinen lainsäädäntä, koska "on sovittu" - semmoinen "länsimaa" tämä Suomi.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joku Pietikäisen avauksen lukeva saattaisi hyvinkin jäädä käsitykseen, että perustuslakivaliokunta olisi jotenkin yksimielisesti kannattanut lakiesitystä. Sehän vain totesi, että että "lakiehdotukset voidaan käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä."

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Löytääkö arvoisa kommentoija valiokunnan mietinnöstä jätettyjä vastalauseita.

Otin tämän perustuslakiovaliokunnan mietinnön esille, kun somessa käytetään
paljon puheenvuoroja perustuslain vastaisesta laista. Näin ei perustuslakiovaliokunta todennut.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #54

Ymmärtääkö arvoisa alustaja perustuslakivaliokunnan tehtävän? Yksimielisyys koskee tehtyä päätöstä siitä, että perustuslainsäätämisjärjestystä ei tarvita.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #56

Kommentoijja toistaa juuri edellä sanomani.

Somessa on paljon puheenvuoroja presidenttiehdokkaita myöten , että lakiesitys olisi ollut perustuslain vastainen. Näin ei perustuslakiovaliokunta todennut, vaan laki voitiin säätää yksinkertaisessa säätämisjärjestyksessä.

Politiikan tekoa jälkikäteen
https://www.uusimaa.fi/artikkeli/598419-onko-aktii...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Linkki olis kiva. SDP vaarantaa talouskehityksen se on selvä. Kokoomuskaan ei kyllä paremmalta näytä. Verotusta ei lakseta. Tuloverosta siirretään veroja muualle. Kiinteistöverojen rajoja nostetaan. Uusia maksuja kehitellään ihmisten kiusaksi koko ajan. Jos säästöjä johonkin saadaan aikaan rahat heitetään seuraavaan kohteeseen esim tuulimyllybisneksen taskuin tai muualle. Mitään todellisia säästöjä ei saada aikaan.
Samaa brysille kumartavaa himoveropopulaa hiukan eri painotuksin se on. Me maksamme veroja itsemme kipeäksi ja kilpailemme vähän tai ei ollenkaan veroja maksavan siirtotyövoiman kanssa. Tämäkin leikki loppuu, kun vielä kehittyy. Siitähän oli uk euroerossakin kyse. Täällä ei olla ihan vielä, niin pitkällä. Mutta perässä tullaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Itse pidän työttömien aktivointia hyvänä ja positiivisena asiana. Voi potkia työnhakuun ja työllistymistä edistävään koulutukseen. Mutta jos sitä työtä ei löydy ja koulutuspaikkoja ei ole tarjolla, niin ei silloin voi tukia leikatakaan.
Eikä tämä saisi lisätä byrokratiaa. Julkinen sektori ei voi enää kasvaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mitäpä jos työttömiä aktivoitaisi samoin keinoin kuin ylimpiä johtajia: bonuksilla ja lisätuloilla. Noin ajatellen päädyin allekirjoittamaan tämän: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin. SDP ym. taustaiset ay-pamput kyllä omista eduista ovat pitäneet huolta.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005453130....

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

"Antti Rinne puhuu tyylillä, jossa hän ja SDP vaalien jälkeen aikovat perua nykyisen Sipilän hallituksen monia päätöksiä."

-Ei olisi hyvä päätös. Olen rukoillut, että nykyinen hallitus voisi jatkaa myös 2019 vaalien ylitse. Nykyinen hallitus on aloittanut sen verran isoja muutoksia/hankkeita, että jos ne peruttaisiin, mentäisiin siinä taaksepäin ja palattaisiin jopa lähtöruutuun Suomessa.

"Suomen talous ja julkisen talouden rahoitus eivät tule kestämään SDP:n politiikkaa."

-Niin. Velkahanat avattaisiin vielä avoimemmiksi kuin mitä ne tällä hetkellä ovat. Siitä mm. Sinisen tulevaisuuden edustajat ovat kirjoittaneet puheenvuoroja:

Vaihtoehto on punavihreä konkurssi
http://simonelo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248592-va...

Mitä - punavihreä konkurssi vaihtoehdoksi? Ei!
http://leskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248921-pu...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sdp-n...

Ainakin Rinne on parantanut esiintymistää reippaasti. Kyllä hän nyt näyttää saaneen oppositio vaihteen päälle. Purkaisi todella tämän hallituksen aktivointi hankkeen ja jatkoi toistelelemalla populistisella ja valheellisella naisten euro jutuilla.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kannattaa lukea Raimo Sailaksen kirja Lamantaittaja. Sailas toteaa mm, että hän on huolissaan ja murheissaan siitä, miten täydellisesti Sdp:sta on kadonnut talouspoliittinen osaaminen. Sailas kuului vuosikymmeniä puolueen talouspolitiikan työryhmään.

Sailas näyttää olevan oikeassa. Eduskunnassa tämä on myös tullut tällä kaudella ilmi.

Sdp:n vaihtoehtobudjeteissa on ollut suuret reaaliset pysyvät menolisäykset ja virtuaalliset, osin kertatulot. Ei juurikaan uudistuksia.

Ei hyvältä näytä tulevaa ajatellen.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Mitkä mielestäsi ovat Sailaksen talouspoliittisen saavutukset? Siis, millä osaamisella hän puhuu? Paljonko Suomi velkaantui hänen aikanaan?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Vuosien 1994 - 2007 välinen keskimääräinen talouskasvu oli silää 4 % tasossa. Vuonna 1995 valtion velka oli 61 % bruttokansantuotteesta, vuonna 2008 se oli 28,1 % bruttokansantuotteesta.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #36

Noissa vuosissa on Nokialisä verotuloisa. Sen seurauksena kulupuoli kasvatettiin sellaiseksi, ettei se Nokian kyykättyä enää ollut paikattavissa kuin velanotolla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #40

Numeroiden valossa tuo selitys ei päde.

Kymmenvuotiskaudella 1995 - 2005 valtion menot kasvoivat 33,7 miljardista 37,5 miljardiin. Kasvu 4,1 %. Seuraavalla kymmenvuotiskaudella 2005 - 2015 valtion menot kasvoivat 53,7 miljardiin. Kasvu 16,2 %.

Vastaavien kausien bkt-muutokset olivat 1995 - 2005, kasvu 41 %
2005 - 2015 kasvu 3 %.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #41

Kannatta katsoa vv. 2003-2007 punamultahallituksen aikakautta. Silloin luotiin aikapommi valtion budjettiin, joka laukesi käsiin v. 2009, jona vuonna alijäämä räjähti 10 miljardin vuosialijäämäksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #46

Seppo-Juha, kun katselen valtion velan kehittymistä taulukon muodossa, niin tulen kyllä toisenlaiseen käsitykseen esim. vuosien 2004-2008 kehityksestä, sillä Valtiontalouden tarkastusviraston toiminnantarkastuskertomuksen 179/2008 sivulla 26 oleva taulukko todellakin osoittaa toista. Valtion velka on vähentynyt vuosittain vuodesta 2004 alkaen.
https://www.vtv.fi/files/136/1792008_Valtion_velan...

Samaa kertoo myös Veronmaksajat sivulla oleva taulukko.
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkin...

Sen sijaan tarkastellessa valtion budjettikirjan mukaan valtion velan kehitystä vuodesta 2009 lukien aina vuoteen 2015 saakka, niin tuona aikana on kyllä valtion velka räjähtänyt lisää otetulla velalla. Vuonna 2008 velan määrä oli 64 281 milj.euroa ja vuonna 2015 jo 99 807 milj. euroa.
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2015&...

Kun sitten katsotaan mitkä puolueet olivat hallitusvastuussa, niin 2007 alkaen vuoteen 6/2011 keskusta, kokoomus ja vihreät. Sitten 6/2011 aina 5/2015 saakka hallitusvastuussa olivat kokoomus, SDP, vihreät, RKP ja KD sekä kataisen hallituksesta kesken eronnut vasemmistoliitto.

Mikä on yhteinen nimittäjäpuolue aikana jolloin valtion velka lisääntyi huomattavasti? Mikäli rahaministeripuoluetta pidetään päävastuullisena, niin siinä tapauksessa kokoomus ja SDP.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #47

Olen perillä ja usein budjettibogeissani linkittänyt valtiovelan kehitystaulukon.

Tarkoitin , että vv, 2003-2007 punamultahallitus pisti kaikki lisätulot sileiksi lisäämällä vastaavan määrän menoja. Taisi tuolloin syntyä käsite
-jakovara-.Noina vuosina myös demarivm-ministeri oli valtion omaisuuden aktiivimyyjä, joka toi osaltaan toi noina vuosina lisätuloja valtiolle.

Valtion budjetin epätasapaino räjähti käsiin sitten v. 2009.

Sen olen myös todennut, että valtion budjetin saneeraus olisi pitänyt aloittaa heti vuonna 2009, mutta puuttuvat tulot rahoitettiin velalla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #48

Juu, demareille tuttua puuhaa nostaa menoja. Varsinkin sosiaalitukia.

Samaa mieltä tuosta budjetin saneerauksesta. Olisi todellakin pitänyt aloittaa vuosia aiemmin. Tosin Sipilän hallistuskin on aristellut mm. yritystukien leikkaamisissa. Kyllä yritystoiminnan tulee "kärsiä" itse mahdolliset tappiot ja järkeistää toimintansa tuloja vastaavaksi ilman veronmaksajien tukitoimia. Etenkin kun huomioidaan pk-yritysten olevan suurin työllistäjä ja ettei pk-yrityksille noita suoria valtion budjetin kautta maksettuja tukia ole ainakaan suuremmin määrällisesti myönnetty.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jaa, mutta mikäli Rinne ja SDP ovat tosissaan noista perumisuhkausissaan, niin sittenpä voidaankin kysyä millä ilveellä se enemmistöhallitus saadaan kasaan. Meneekö kokoomus mukaan tuollaisiin suunnitelmiin ja toteuttamiseen? Entäpä keskusta? Siis keskusta ja kokoomus perumaan omia päätöksiään? On aikoihin eletty, mikäli tuo toteutetaan. Vai onko Rinteen uhkaukset vain esim. työttömien äänten koskielua seuraavissa vaaleissa? Tuo saattaa olla se perimmäinen tavoite. Entäpä jos tuollaisilla uhkauksilla ei SDP nousekaan suurimmaksi puolueeksi ja suurella määrällä edustajien lisäystä, niin kovin vaikea on Rinteen pitää uhkauslupauksistaan kiinni. Oikeastaan ei ollenkaan.

Nykyisin Suomessakin harjoitetaan sellaista politiikkaa ettei aina tiedä mitä on perimmäisenä ajatuksena. Tuolla edellä jo mainittiin tuulitukeen varatut budjettivarat, jotka obat täysin käsittämätöntä tuhlausta. 300 milj. euroa suunnitelmissa "nakata kaivoon". Muistakin tuista olisi leikkaamisen varaa ja jättää myös erilaisten verojen korotukset tai uusien muotojen päätökset sivuun.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Hyvä huomio Sirpalta.Eihän demarit voi perua mitään, koska Keskusta tai Kok on hallituksessa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Se mikä on oikeasti jäänyt vähälle huomiolle on, että marraskuussa julkaistun Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan tämä hallitus on epäonnistunut finanssipolitiikan tavoitteissaan.

https://www.vtv.fi/files/5908/Finanssipolitiikan_v...

Raportti on karua luettavaa ja laittaa hallituksen väitteet Suomen laittamisesta kuntoon sekä rakenteellisten uudistusten tekemisestä erikoiseen valoon. Raportin mukaan julkisen talouden ja finanssipolitiikan osalta ollaan suurelta osin epäonnistuttu ja erityistä kritiikkiä annetaan epärealistisille odotuksille Soten säästöistä. Lisäksi VTV:n arvion mukaan julkisyhteisöjen rahoitusasema ei parane hallituksen tavoitteiden mukaisesti kuluvalla vaalikaudella. Kun suhdanteesta riippuva osuus putsataan pois, valtion ja kuntien rahatilanne heikkenee vuosina 2017 ja 2018.

Merkittävät rakenteellliset uudistukset jäävät tekemättä - myöskään yritystuet eivät laske.

Raportissa todetaan: "Tarkastusvirasto kiinnittää huomiota siihen, että Suomen talouden rakenteelliset ongelmat eivät ole poistuneet, vaikka talouskasvu on hieman pienentänyt julkisen talouden alijäämäisyyttä."

Lisäksi vuonna 2019 maakuntien rahoituksen 18,6 miljardin euron määrärahan sisällyttäminen valtiontalouden kehykseen voi tuoda riskejä vaalikauden kokonaiskehyksen noudattamiselle. Tämä kertonee samalla jotain 18 maakunnan mallin mahdollisista kustannusvaikutuksista.

Yritystuista todetaan:

"Vuoden 2018 talousarvion valmistelun yhteydessä päätettiin myös yritystukiuudistuksen valmistelusta. Työlle asetetut tavoitteet tukien suuntaamiseksi tuottavuutta edistävään suuntaan ja kilpailuvääristymien vähentämiseksi ovat oikeansuuntaisia. Tarkastusvirasto pitää kuitenkin tärkeänä, että valmistelu ei rajoitu tukien uudelleensuuntaamiseen, vaan tukien kokonaissumman pienentämisen tulisi olla mukana aitona vaihtoehtona."

VTV:n arvion mukaan julkisyhteisöjen menot kasvavat 2017 2,0% ja 2018 2,4%, kun vuonna 2016 se oli varsin hyvin lapasessa ollen vain 0,4% - tuo oli sentään hyvä saavutus. Menot lähtevät siis jälleen kasvuun kohti loppukautta ja trendi voi helposti jatkua myös pitkälle seuraavalle hallituskaudelle.

Hallituksen toimet ovat olleet näpertelyä eikä se näytä onnistuvan omalla hallituskaudellaan saavan aikaan tavoiteltuja rakenteellisia uudistuksia. Joten ei se julkinen talous tunnu kestävän oikeistolaista politiikkaakaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niinpä. Kommentoijjan tässä ja muissakin kommenteissa kaikki on pielessä, mutta omaa ehdotusta saa hakea esim. paikallisesta sopimisesta, jäykistä työmarkkinoista, verotuksen kireydestä, yli suuresta julkisesta taloudesta jne.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eli kun kirjoita blogin Sdp:n politiikassa kaiken olevan pielessä ja laitan tutkittua tietoa nykyhallituksen finanssipolitiikan onnistumisesta, niin kuittaat asian näin. Jepjep.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #32

Seuraan kolmea talviurheilutapahtumaa nyt yhtä aikaa, joten kommentointi saa jäädä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #35

Toivottaasti kokoomuksen kansanedustajatkin keskittyvät tulevaisuudessa tv:n katseluun ja jättävät päätöksenteon perehtyneille.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #52

Ja demaritkö vain sitten perehtyy asioihin. Joka itsensä korottaa/ylentää, se itsensä alentaa. Suomalainen kansansanonta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No minkälaista vastaanottoa sitten odotettiin demareilta?

Aivan odotettu reaktio, tottakai pitää vastustaa, jos sillä on mahdollista saada kannatusta.

Vaalien jälkeen sitten tilanne voi olla toinen, mutta jos yhtä asiaa vastustamalla voitetaan vaalit, niin tottakai se tehdään.

Sari Sairaanhoitaja on varmasti aivan samaa mieltä. :)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Katsokaapa tämän päivän 14.1.2018 Keskisuomalaisesta "Perustuslakituomioistuin saa tukea presidentiltä" -uutisointi, jossa sanotaan Niinistön todenneen Jyväskylän Muuramessa toimittajalle lauantaina 13.1.2018 näin:

"Olin asian tutkimisen kannalla joskus 1990-luvulla istuessani eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Sen jälkeen luovuin ajatuksesta, mutta palaan nyt alkuperäiseen kantaani".

Ks. "Aidosti palkitseva aktiivimalli", ja lisää allekirjoituksesi, jos tunnet, että tässä olisi vastaus nykyisen 1.1.2018 lainvoiman saaneen aktiivimallin perustuslainvastaisuuteen:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Onpa hienoa, jos "Aidosti palkitsevalla aktiivimallilla" saamme Suomeen niin perustuslakituomioistuimen kuin oikeudenmukaisemman "Aidosti palkitsevan aktiivimallinkin"!

Tämän päivän 14.1.2018 Helsingin Sanomat kertovat oikeuskansleri Tuomas Pöystin tukevan sosiaaliturvan kehittämistä ja uudistamista. Oikeuskansleri kertoo, että se tulisi tehdä "keinoilla, jotka kunnioittavat työttömän ihmisarvoa ja osallisuuden tunnetta." Hyvin sanottu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Miksi ei keskustella siitä, että eikö työttömiltä saa edellyttää mitään.

Mikä polemiikki oli, kun viime vuonna alettiin työttömiä haastatella 3 kk:n välein.

Kansalaisaloitteen ensimmäinen allekirjoittaja - ilmeisen hyvin It-alan koulutettu - kertomansa mukaan on ollut jo 9 vuotta työtön ja asuu Helsingin kantakaupungissa. En tunne syitä ja taustoja tarkemmin, mutta ihmetellä täytyy asiaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pietikäinen ei ilmeisesti käynyt lukemassa linkitettyä aloitetta ollenkaan mutta siitä huolimatta kirjoittaa siitä "vakaumuksen syvällä rintaäänellä".

Oksiala-Mäki-Petäjähän ei linkittänyt M-E.Racine:n aloitetta "Kumotaan HE 124/2017 vp" vaan omansa "Aidoasti kannustava aktivointimalli".

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #27

Kommentoijja kannattaa ilmeisesti kumpaakin aloitetta. Jep,jep !

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #29

Jep jep, olen allekirjoittanut molemmat.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kenen kanssa Rinne peruu Sipilän tekemisiä? Taitaa meinata vähemmistöhallitusta eli vihervasemmistoblokkia. Vai lähteekö Kokoomus tai keskusta tähän kusetukseen? RKP kyllä lähtee hallituskiimassaan. Perussuomalaiset taitaa nousta kuninkaantekijäksi samoin kuin SD Ruotsissa. Noin 10% osuus heiluttaa hallituksen kykyä, varsinkin epäluottamuslauseissa. Keskusta/kokoomukselle riittää noin 45 %:n kannatus, maahanmuuttopolitiikan skarppaus pitää perussuomalaiset ruodussa, onhan siinä (ainakin vasemmistovihreittein mielestä) ripaus fasistusuutta ja IKL-maisuutta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pietikäinen pelottelee A.Rinteellä kuin ennen muinoin peloteltiin möröillä ja kummituksilla. Oikeammin kuitenkin tämä nykyinen hallitus ja edeltäjänsä, jossa demulitkin olivat mukana mutta lähtivät hieman "ovet paukkuen", ovat estäneet talouskasvua. Muualla verrokkimaissa kasvu lähti liikkeelle jo vuosia ennen Suomea. Me olemme nyt niin "jälkijunassa", että muualla kasvu on jo syklinsä taittanut ja menossa alaspäin vieden meidätkin mukanaan. Valtatiedotusvälineet nyt vielä vaalien takia räpiköivät kasvu-uutisia. Meiltä jäi käytännössä yksi nousukausi välistä, kiitos EK:n ahneutta toteuttaneiden hallitusten.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Antti Rinne ja SDP voisivat muistella , mitä on aiemmin tapahtunut edellisen hallituksen tekemien säästöpäätösten osalta, kun seuraava hallitus on vaalien aloittanut. Vastaus: seuraava hallitus on pitänyt voimassa edellisen hallituksen säästöpäätökset-

Blogissani linkki.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Erityisen heikkona Osmo Soininvaara näkee Antti Rinteen johtaman SDP:n kyvyn päätöksentekoon.

– Olen huolestunut, että sosialidemokraattinen puolue on ihan päätöksentekokyvyttömässä tilassa, Soininvaara sanoo.

https://www.verkkouutiset.fi/sdp-on-paatoksentekok...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Aivan, vihrulipoliitikolta kokkulilehden kertomana kuulemme totuuden demulista. Mukanahan ei tietenkään ole hiukkaakaan poliittisen taiston tuoksinaa. Lähdekritiikki on aivan yliarvostettua, emmehän me sitä mihinkään tarvitse.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #30

Pietikäisen mielestä meidän siis pitäisi huijata itseämme positiivisiksi kun kokkulit tunkee sitä itseään niskaan. Jep Jep.

P.s. muistanko oikein, että tuota "jep jep" -hokemaa käytti alunperin S.Niinistö. Nyt perässä rullaluistelevat hokevat samaa?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #33

Kylläpä muistin, mutta kommentoijjahan sen täällä aloitti. Jep, jep !

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #43

Totta. Jotkuthan käyttävät sitä seuratessaan ja yrittäessään samaistua idoliinsa. Jotkut toiset taas ironisoidakseen fanitusta.

Jälkimmäisen tarkoituksen kaltainen toiminta lienee erityisen suosittua n.s. hipsteripiireissä mutta on toki tuttu tapa ilveillä jo aiemmiltakin ajoilta.

En halua lähteä arvailemaan muiden syitä jepjeputteluun mutta omaltani se todellakin on tuota jälkimmäistä yritystä ironiaan tavalla joka kääntyy tarkoitukselliseksi n.s. "huonoksi vitsiksi".

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Blogisti kirjoittaa:

"Eduskunnan vihervasemmisto SDP:n johdolla piti ennen kuulumattomana, että työttömiä alettiin vuonna 2017 haastatella kolmen kuukauden välein."

En puolustele vasemmistoa, pois se minusta, mutta yhtäkään tuntemaani työtöntä ei haastatella kolmen kuukauden välein. Kyllä se oikea aikataulu on puolesta vuodesta yli jos ollenkaan. Olen huomannut palavaa ristiriitaa virallisen totuuden ja todellisuuden välillä erityisesti mitä työttömyyteen ja työttömyyden hoitoon tulee.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

PM Sipilä sanoi tänään Radio-Suomessa, että nyt haastattelytapaa kehutaan.
Varmaankin eroja on alueittain.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No tuskin Sipilä olisi sanonut että haastattelua ei kehuta. Mutta luulen että jopa minulla enemmän kosketusta työttömän arkeen enemmän kuin vaikka Sipilällä tai blogistilla.

Juha Kuittinen

Tyypillistä Sipilän hallituksen vatulointia. Suorat leikkaukset työttömyysturvaan. Nyt tehdään niin, että ensin kiusataan ja sitten leikataan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Aktiivimallissa 70 %:lla etuudet kasvaa.

Entinen vasemmistopoliitikko, nykyinen toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund kannattaa työttömyysturvan aktiivimallia. Hän myöntää, että mallissa on miinuksensa, mutta hänen mukaansa plussat painavat enemmän.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Malliin ei sisälly ainoatakaan pykälää, joka kasvattaisi ainoatakaan etuutta missään tilanteessa, leikkauksia kylläkin.

Joku, esimerkiksi Sund, on toki saattanut katteettoman optimistisesti laskea, että enemmistöllä t u l o t kasvavat. Vain heikoimmissa asemissa eläviltä leikataan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #53

Jos lain aktivointi tarkoitusta ei haluta tarkoitushakuisesti ymmärtää eli ei haluta edes toimia /yrittää omassa asiassa, niin ei kai mitään tapahdu.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

R.Sund lienee sairastunut n.s. Tukholman syndroomaan. Hänhän on ollut valmistelemassa mallia joten on tavallaan sen vanki.

Kun olin vielä työelämässä konsulttina, nimitimme tuon konsultointimenetelmän tulosta kanssarikollisuudeksi. Taitava konsultti osallistuttaa muiden osapuolten henkilöt tekemisiinsä niin, että vaikka miten pieleen menisi, muut puolustavat lopputulosta omanaan ja konsultti oikeana syyllisenä pääsee kuin "koira veräjästä". Tässä tapauksessa EK on onnistunut jopa kokeneen ay-jyrän suhteen. Ellei hän jo 62 vuotiaana elele eläkettä odotellen eikä enää välitä mitä puuhastelunsa aiheuttaa työnantajansa jäsenille.

Ps. Pietikäinen viitannee noilla 70 %:lla niihin joita koskee n.s. omavastuuajan lyhentäminen. Tämä samainen hallitus taannoin sen juuri sopivasti pidensikin nyk. seitsemään päivään ilmeisesti jo silloin tietoisena tästä kuviosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset