SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Milloin on poliittinen mielenosoitus yrittäjien ja yritystoiminnan puolesta

 

Tänään on SAK:n masinoima poliittinen  mielenosoitus eduskunnan  joulukuussa säätämää  työttömyysturvalain  muutosta vastaan.

Työoikeuden professori Seppo Koskisen mukaan poliittisessa lakossa on kyse asioista, joista työnantaja- ja työntekijäjärjestö eivät voi keskenään sopia”.  Poliittisille lakoille olisi Koskisen mukaan hyvä saada Suomessa selkeämmät rajat – muun Euroopan tapaan.

SAK:n johto sanoo, että hallitus on rikkonut kilpailukykysopimusta työttömyysturvalain muutoksella.Pääministeri Sipilä on tämän torjunut.

Mutta milloin on poliittinen mielenosoitus yrittäjien ja yritystoiminnan puolesta. Avoimen ja kolmannen sektorin palveluksessa on yli  2 milj. palkansaaja ( lisäksi +valtio ja kunnat n. 0,5 milj.).

Suomen ylisuuren julkisen hallinnon rahoitus on  vakavasti vaarassa 2020-luvulla ellei Suomen työllisyysastetta saada nostettua muiden pohjoismaiden tasolle (Julkisyhteisöjen alijäämä ja velka).

 

****

Aktiivi -malli ravistelee työvoimahallinnon palveluja ja jäykkiä työmarkkinoita

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Otsikon kysymykseen, koska tahansa, kunhan EK tai jokin muu etujärjestö sellaisen toimeenpanee.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kaikkea sitä kuulee kun vanhaksi elää. Mitä yrittäjillä on valittamista?
Maalla on porvarillinen yrittäjämyönteinen hallitus. Eduskunta on täynnä globalisaation kannattajia. Hallituksen toiminta kohdistuu palkansaajien ja köyhien kurittamiseen.

Hallituksen tärkein tehtävä on auttaa yksityistä sektoria ja pankkeja saamaan mahdollisimman paljon rahaa leikkaamalla kaikkea valtion kuluja.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Lisäksi on yritystuet, joilla voidaan korvata hallituspolitiikan aiheuttamien lakkojen vahinkoja yrityksille.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ei ainakaan ole olemassa mitään oikeudellista estettä järjestää poliittista mielenosoitusta yrittäjien puolesta tai heidän vaatimustensa tueksi - miksi yrittäjäjärjestöt sitten eivät käytä näitä oikeuksiaan ja ala masinoida jäsenistöjään ja asiakkaitaan mielenosoitusten järjestäjiksi?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Voimakkain mahdollinen yrittäjien mielenosoitus olisi kun yksityiset pankit irtisanoisivat kaikkien lainat päivän irtisanomisajalla. Ei tarvitsisi lähteä ulos lumipyryyn, pelkkä enterin painallus riittaisi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuo ei olisi viisasta pankin johtamisen kannalta, sillä se kolahtaisi myös
pankin kannattavuuteen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Professori Koskinen juu, hänhän teki tuon analyysin Elinkeinoelämän valtuuskunnalle tilaustyönä epäilemättä sopivaan hintaan. Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt. Proffan ja dosentin lausumat kelpaavat kunhan ne ovat tarkoitukseen sopivia.

On hyvä huomata, että Koskinen saa "pientä" kritiikkiä kolleegaltaan.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005532659.html

"Ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun Hankenin työoikeuteen erikoistunut professori Niklas Bruun kertoo olevansa järkyttynyt kollegansa Seppo Koskisen Elinkeinoelämän valtuuskunnalle kirjoittamasta raportista.

Bruunin mielestä Koskisen raportti ei edistä rakentavaa keskustelua poliittisten lakkojen rajoista

Turun yliopiston työoikeuden professorina työskentelevä Koskinen kirjoittaa, että ”Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa poliittinen lakko on pääsääntöisesti kielletty.”

”Jos väitetään tai edes annetaan ymmärtää, että poliittiset lakot ovat Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa kiellettyjä, se on täyttä roskaa. Jos opiskelija toisi tuollaisen paperin hyväksyttäväksi, ei olisi muuta mahdollisuutta kuin hylätä se”, sanoo professori Bruun.

Joten professori kuulostaa hyvältä, mutta tämä professori Koskinen alkaa menettää kaiken uskottavuutensa jatkaessaan tällaista.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ruotsissa oli viimeksi suurempi poliittinen lakko 2006..Tosin ay-liike Ruotsissa ei ole yksimielinen poliittisten lakkojen järkevyydstä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #11

En jaksa katsella ja tehdä faktantarkistusta näille EK:n ja EVA:n tarkoitushakuisille tilastoille. Hehän jäivät juuri kiinni tällä viikolla, kun kertoivat otsikoiden kuinka Suomessa on eniten lakkoja Pohjoismaista. Olivat jättäneet taulukosta pois tuon muuten kehutun ihmemaa Tanskan, jossa on lakkoja tuplasti Suomeen verrattuna. SAK narautti heidät.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240720-suomiko-hu...

Lisäksi ovat tilastoineet myös iltapäivällä tehdyt ulosmarssit kokoanisiksi päiviksi. Itse asiassa törkeää harhaanjohtamista ko tahoilta eikä ole ensimmäinen kerta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksan malli saisi yrittäjät tien päälle.Vähintään samankokoisista maista Euroopassa vain Tanskan malli taitaa kelvata.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

30-vuoden kokemuksella ja siitä 20 vuotta myös jonkinlaisena järjestöaktiivina voin todeta, että lakkoilu ei ole lähellä yrittäjien sydäntä. Veronkorotuksiin jossain vaiheessa puuhattiin pientä osoitusta päättäjiä kohtaan. Taisi olla kysymys alv-verojen tilittämisen lykkäämisestä esim. kuukaudella. Mutta keskusteluksi jäi. Ei saanut kannatusta. Onhan tässä taantumia ja lakkoja ollut riittämiin 30 vuoden aikana. Yrittäjien riskienhallintaan ja varautumiseen erilaiset uhkat ja lakot vaikuttavat. Ne näkyvät sitten hieman hitaampana kasvuna. Myös työllisyyden kehityksessä. Suomen yrittäjiä ei huolittu 90 luvun puolella työmarkkinapöytiin. On ollut tyytyminen toimintaan EK:n taustalla. Nyt taitaa olla jo niin, että aika on ajanut ohi. Yleisitovuuden purkaminen ja painotus paikalliseen sopimiseen ovat toiveita, jotka jonain päivänä tulevat toteutumaan. Tuhannet tai uskallan sanoa kymmenet tuhannet yksin - ja kaksin yrittäjät tekevät työtä palkalla, joka ei kestä minkäänlaista vertailua edes minimipalkkoihin. Mutta se vapaus...se vapaus kantaa ja usko parempaan tulevaisuuteen. Ja peilistähän se näkyy ketä vastaan voisi iskeä takamuksen penkkiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomen julkinen talous on rahoituskriisissä, jos talousuasvu taantuu miinukselle tai jää nollan pintaan. Yrittäjien luottamuksen ja tulevaisuuden uskon säilyttäminen työmarkkinoilla on keskiössä monestakin näkökulmasta katsottuna. Poliittiset lakot on murentamassa luottamusta. Senaatintorilla
A Rinteen ja T Aallon pitämät puheet olivat melkoista kuunneltavaa.

Mitä tapahtuu rahoitusmarkkinoilla ja korkotasolle globaaalitaloudessa maailmanpolitiikan epävarmassa tilassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset