SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Mitä kaikkea tapahtuukaan vaalikauden viimeisillä valtiopäivillä ?

Vaalikauden päättävät valtiopäivät avataan tiistaina 06.02.2018.

Eduskunnan puhemiehistön vaali käydään huomenna maanantaina. Puhemies ja toinen varapuhemies vaihtuvat.

Tasavallan presidentti käy eduskunnassa jo toisen kerran vajaan viikon sisällä pitämässä puheen.

Mitä kaikkea tapahtuukaan vaalikauden viimeisillä valtiopäivillä ? Pääministeri Sipilän hallitus antaa kevätistuntokaudella seuraavat  hallituksen esitykset ja selonteot.

*****

Pääministeri Sipilän  hallitusohjelman  toteutumisen revisiointi tiivistyy.

Minulle tärkein kohta hallitusohjelmassa on tämä kaavio:

Grafiikkaa

Tuohon kaavioon sisältyy niin  talouden  ja työllisyysasteen  kehitys, rakenneuudistukset (tärkein  maakunta- ja sote-uudistus) ja julkistalouden kestävyysvajeen hallinta. (Julkisyhteisöjen alijäämä/ylijäämä ja velka).

Kirjoitin heti toukokuussa 2015, että kaavio on Sipilän hallituksen kriittisin kohta. Talous on tällä hetkellä jopa ennakoitua paremmalla kasvu-uralla ja työllisyysasteen ( 72 %) saavuttaminen on mahdollista. Myös valtion budjetin tasapainottamisessa ollaan etenemässä hallitusohjelman tavoitteen suuntaisesti. Mutta kaikki em. asiat voivat romuttua, jos talouskasvu  heikentyy  eikä työllisyysastetta saada pysyvästi nostettua .

*****

Suomen sisäpoliittinen tilanne ei näytä seesteiseltä  runsas vuosi ennen kevään 2019 eduskuntavaaleja. Sote- ja maakuntauudistuksen  toimeenpano jää  eduskuntavaalien jälkeisen hallituksen vastuulle, jos eduskunta saa yleensä käsiteltyä koko lakipaketin alkavalla kevätistuntokaudella. Jos ei saa,on pääministeri Sipilän (Tulos tai ulos) hallituksen asema vaakalaudalla ja edessä todennäköisesti ennenaikaiset eduskuntavaalit. Keskustalle annan ilmaisen neuvon, että eräälle   puolueen sääntöjä koko ajan  rikkovalle kunniapuheenjohtajalle  on isolla kalossin kuvalla  annettava lähtöpassit per heti.

Mutta ei Suomelle ole  luvassa  parempaa oppositiostakaan, jos Antti Rinteen kaltainen puheenjohtaja johtaa SDP:tä poliittisten lakkojen avulla. Tosin Antti Rinne  on saattanut tehdä karhunpalveluksen SAK:lle, sillä muilta palkansaajajärjestöilta ei näytä tulevan  ymmärrystä  poliittisille lakoille.

*****

Suomi on ensi   vuonna (01.07-31.12.2019) vastuussa EU-puheenjohtajakaudesta. Toivoa sopii, että maassamme on tuolloin vakaa enemmistöhallitus. Kansainvälisessä politiikassa riittää niin tasavallan presidentille kuin Suomen hallitukselle enemmän kuin tarpeeksi pöydällä olevia tai pöydälle tulevia asioita.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miksi Sauli Niinistö ei halunnut olla Kokoomuksen ehdokas?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mutta hän oli kokoomuksen tukema ehdokas käydyissä vaaleissa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Arvelisin, että syksyllä 2018 pääministeri Sipilä vetäytyy syrjään poliitikasta...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

J Sipilän kiire ilmoittatua kiireellä pj-tehtävään 18.01.2018 vaali-iltana kertoo, että pahin on vielä edessä kannatuskehityksessä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Tuntuu erikoiselta, että eräs V-alkuinen politiikko pystyy järisyttämään koko suomalaista poliittista avaruutta. Jos näin lienee, niin on hän myös siihen valtansa ansainnut teoillaan ja taidoillaan. Se seikka on vain hyväksyttävä, tai sitten muutoshaluiset heittäköön taisteluhanskat kehään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin, mainitussa puolueessa ei eräs V-alkuinen politiikko noudata puolueen sääntöjä, mutta ennen kaikkea puolueen järjestöjohdossa ollaan nyhveröitä, ettei puututa asiaan.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Taitaa ko. puolueen säännöt olla pikkaisen reikäisiä, kun näyttää Troijan hevoisemme laukkavan sisään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti yksimielisesti asettaa Paula Risikon ehdokkaaksi eduskunnan puhemieheksi. No ei Paula Risikko olisi ehdokkaaksi asettunut viime viikolla, jos hän ei olisi ollut varma kannatuksestaan.

Paula Risikon on pyydettävä eroa sisäministerin tehtävästä ennenkuin hän alkaa johtamaan puhetta eduskunnassa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mitä minä kirjoitinkaan aikaisemmin...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jaahas, Kanerva ei sitten pääse pitämään puhetta yhden kauden kansanedustajalle.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mutta tämä "yhden kauden kansanedeustaja" myönsi viime vuonna ministerin arvon eduskunnan pitkäaikaisimmalle kansanedustajalle...

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Kaikenlaisia käkkäräpäitä sitä onkin.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

4.2.2018 12:09 Seppo-Juha Pietikäinen kirjoittaa:

"Keskustalle annan ilmaisen neuvon, että eräälle puolueen sääntöjä koko ajan rikkovalle kunniapuheenjohtajalle on isolla kalossin kuvalla annettava lähtöpassit per heti."

Antamaasi neuvoa vain on vaikea noudattaa, syystä että:

Puheenjohtaja Juha Sipilä twiitissään nimenomaan toivotti Väyrysen Sotkamon puoluekokouksen puheenjohtajakilpaan. Tuon alla siteeratun twiitin jälkeen on aika vaikea estää Väyrysen tuloa Sotkamon puoluekokoukseen. Jos Värysen tulo estetään, noloon asemaan joutuu twiitin kirjoittanut Juha Sipilä eikä suinkaan Väyrynen.

Sipilän twiitti: "Käyn ilomielin rehdin kilvan Keskustan linjasta ja puheenjohtajuudesta. Itse pysyn Keskustan jäsenenä, kävi kilvassa miten tahansa. #sotkamossatavataan"

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240810-juha-sipil...

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Ettei vaan kepuleille kävisi kohta persut; kenttä ei ole samaa mieltä puoluejohdon kanssa. Noh, sinisessä tulevaisuudessa riittänee tilaa Sipilänkin köörille :D

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Uudeksi ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi tulee Anne-Mari Virolainen.

ja sisäministeriksi siirtyy Kai Mykkänen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset