Mitä kaikkea tapahtuukaan vaalikauden viimeisillä valtiopäivillä ?

Vaalikauden päättävät valtiopäivät avataan tiistaina 06.02.2018.

Eduskunnan puhemiehistön vaali käydään huomenna maanantaina. Puhemies ja toinen varapuhemies vaihtuvat.

Tasavallan presidentti käy eduskunnassa jo toisen kerran vajaan viikon sisällä pitämässä puheen.

Mitä kaikkea tapahtuukaan vaalikauden viimeisillä valtiopäivillä ? Pääministeri Sipilän hallitus antaa kevätistuntokaudella seuraavat  hallituksen esitykset ja selonteot.

*****

Pääministeri Sipilän  hallitusohjelman  toteutumisen revisiointi tiivistyy.

Minulle tärkein kohta hallitusohjelmassa on tämä kaavio:

Grafiikkaa

Tuohon kaavioon sisältyy niin  talouden  ja työllisyysasteen  kehitys, rakenneuudistukset (tärkein  maakunta- ja sote-uudistus) ja julkistalouden kestävyysvajeen hallinta. (Julkisyhteisöjen alijäämä/ylijäämä ja velka).

Kirjoitin heti toukokuussa 2015, että kaavio on Sipilän hallituksen kriittisin kohta. Talous on tällä hetkellä jopa ennakoitua paremmalla kasvu-uralla ja työllisyysasteen ( 72 %) saavuttaminen on mahdollista. Myös valtion budjetin tasapainottamisessa ollaan etenemässä hallitusohjelman tavoitteen suuntaisesti. Mutta kaikki em. asiat voivat romuttua, jos talouskasvu  heikentyy  eikä työllisyysastetta saada pysyvästi nostettua .

*****

Suomen sisäpoliittinen tilanne ei näytä seesteiseltä  runsas vuosi ennen kevään 2019 eduskuntavaaleja. Sote- ja maakuntauudistuksen  toimeenpano jää  eduskuntavaalien jälkeisen hallituksen vastuulle, jos eduskunta saa yleensä käsiteltyä koko lakipaketin alkavalla kevätistuntokaudella. Jos ei saa,on pääministeri Sipilän (Tulos tai ulos) hallituksen asema vaakalaudalla ja edessä todennäköisesti ennenaikaiset eduskuntavaalit. Keskustalle annan ilmaisen neuvon, että eräälle   puolueen sääntöjä koko ajan  rikkovalle kunniapuheenjohtajalle  on isolla kalossin kuvalla  annettava lähtöpassit per heti.

Mutta ei Suomelle ole  luvassa  parempaa oppositiostakaan, jos Antti Rinteen kaltainen puheenjohtaja johtaa SDP:tä poliittisten lakkojen avulla. Tosin Antti Rinne  on saattanut tehdä karhunpalveluksen SAK:lle, sillä muilta palkansaajajärjestöilta ei näytä tulevan  ymmärrystä  poliittisille lakoille.

*****

Suomi on ensi   vuonna (01.07-31.12.2019) vastuussa EU-puheenjohtajakaudesta. Toivoa sopii, että maassamme on tuolloin vakaa enemmistöhallitus. Kansainvälisessä politiikassa riittää niin tasavallan presidentille kuin Suomen hallitukselle enemmän kuin tarpeeksi pöydällä olevia tai pöydälle tulevia asioita.

 

 

 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu