SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Kokoomus kasvattanut etumatkaansa

Ylen puolueiden kannatusmittaus  on taas päivän poliittinen uutinen kaikkine selityksineen.

Muistin virkistämiseksi kannattaa muistella, mitä kuukausi sitten kannatusmuutoksia selitettiin (esim. Ylen politiikan toimittaja Pirjo Auvinen).

Päinvastoin kuin YLE otsikoi, aktiivimalli ei ole satanut SDP:n laariin.

1) Kokoomus 20,8 %   2) SDP  18,7 %   3) Keskusta  17,4 %

Kokoomuksen ja SDP:n ero on käytännössä  kasvanut edelliseen kannatusmittaukseen verrattuna.

 

Opinion polling for the Finnish parliamentary election, 2019

----

Puoluesihteerit toivovat muutoksia gallup-uutisointiin

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Päivän toinen uutinen saaattaa tulla pääministeripuolue keskustalta tapaus Väyrysestä.
https://www.verkkouutiset.fi/keskustan-puoluehalli...

P.s. Olen antanut ilmaisen neuvon keskustalle: P Väyryselle isolla kalossin kuvalla potkut keskustasta.

Surkuhupaisaa on tämä aatteelinen rimanalitus PV:tä ja ex-päätoimittaja Hokkaselta. Kehtaavat puhua Alkio -allianssista, jonka sateenvarjon alle sopisivat yhtäaikaa EU:n ja euron kannattajat ja vastustajat.

Tammikuussa 1920 Santeri Alkio kirjoitti Maan Ääni –lehdessä: ”Kansojen liiton heimolaisajatuksena tulisi Euroopan niin ikään kiireesti ottaa harkitakseen kysymystä Euroopan yhdysvalloista. On ilmeistä, että oman rauhansa vuoksi Euroopan täytyy ruveta johtamaan politiikkaansa siihen, että valtojen väliltä katoaa tarve pitää yllä sotajoukkoja, tullirajoja ja eriarvoista rahaa.”

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Keskustan kokous on ohi:

Keskusta tyrmäsi Väyrysen haaveet: Ei voi asettua ehdolle kesän puheenjohtajavaalissa

Puolue oli pyytänyt ratkaisua varten lausunnot yhdistysoikeuden asiantuntijoilta ministeri Lauri Tarastilta ja professori Heikki Halilalta.

Asiantuntijat totesivat yksiselitteisesti, että puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kesku...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Saapa nähdä mitä selityksiä Väyrynen tarjoaa kannatusluvuista. Taitaa käydä niin, että Väyrynen loppujen lopuksi yhdistää Keskustaa. Mutta ei sillä tavalla kuin hän itse kuvitteli. Voi hyvinkin olla että lannassa käytetty mono kumahtaa Väyrysen takamuksille. Yhdistyslaki muistaakseni tuntee käsitteen "yhdistyksen toiminnan vahingoittaminen". Ja mitä johtopäätöksiä tekee Kansalaispuolue? Heillekin perustajansa on pian rasite. Toisaalta alhaalta ei ole niin vaarallista pudota.

EDIT ja näin sanoo 14§

Yhdistyksestä erottaminen
Yhdistys voi erottaa jäsenen säännöissä mainitulla erottamisperusteella. Yhdistyksellä on kuitenkin aina oikeus erottamiseen, jos jäsen:

1) on jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut;

2) on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä; tai

3) ei enää täytä laissa tai yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kaima käyttää sopivaa vertausta monosta ja sen muista ominaisuuksista.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Miten se jäsenyys sitten meneekään. Kaikesta päätellen Väyrynen ei kuitenkaan ole suoraan puolueen jäsen. Puolueen jäseniä lienevät paikallisosastot. Väyrynen taas on paikallisosaston jäsen.

Näin ollen esittämäsi Väyrysen erottamisen voi tehdä Keminmaan paikallisosasto. Puolue voi erottaa paikallisosaston, jos osasto rikkoo esittämälläsi tavalla puolueen sääntöjä tai vahingoittaa puolueen mainetta. Näinhän asia on myös julkisuuteen kerrottu.

Väyrysen käyttäytyminen on täysin harkittua. Puhe aitoalkiolaisuudesta vetoaa vielä voimakkaasti maalaisliittolaisia juuria omaaviin äänestäjiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olen täällä aiemmin jo linkittänyt keskustan säännöt:
http://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=58bb98d0-00b...

4 § 5 momentti

"Henkilö voi kuulua varsinaisena jäsenenä vain yhteen perusjärjestöön. Perusjärjestön jäsen tai jäseneksi pyrkivät eivät saa kuulua muuhun puolueeseen."

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Tässä tukitaan Väyrysen mahdollisuuksia:

Heik­ki Ha­li­la ja Lau­ri Ta­ras­ti eh­dot­ta­vat kes­kus­tan sään­töi­hin muu­tos­ta, joka es­täi­si jä­se­nyys­kik­kai­lun

RAT­KAI­SUK­SI ju­ris­tit eh­dot­ta­vat sään­tö­muu­tos­ta. Puo­lu­een sään­töi­hin voi­tai­siin teh­dä li­säys, jon­ka mu­kaan puo­lu­een pu­heen­joh­ta­jak­si ei voi­da va­li­ta hen­ki­löä, joka on vaa­lia edel­tä­neen 12 kuu­kau­den ai­ka­na ol­lut muun puo­lu­een jä­sen.

– Esi­tet­ty sään­tö­kir­jaus sel­kiyt­täi­si sään­tö­ta­sol­la sitä tul­kin­taa, et­tä muun puo­lu­een jä­sen­tä ei voi­da va­li­ta puo­lu­een pu­heen­joh­ta­jak­si, Ha­li­la ja Ta­ras­ti pe­rus­te­le­vat.

Muu­tos voi­tai­siin hei­dän mu­kaan­sa ot­taa käyt­töön jo en­si ke­sän puo­lu­e­ko­kouk­ses­sa, jos sään­tö­muu­tok­sel­le han­ki­taan en­nak­ko­tar­kas­tus­lau­sun­to Pa­tent­ti- ja re­kis­te­ri­hal­li­tuk­ses­ta.

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/huippujuristit-ty...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mitenkäs Väyrynen on vahingoittanut yhdistyksen toimintaa johon kuuluu, siitä päättää yhdistys, ei puolue.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Päinvastoin kuin YLE otsikoi, aktiivimalli ei ole satanut SDP:n laariin."

Ehkäpä kuitenkin siinä mielessä, että SDP on myös nostanut kannatustaan, kuten perussuomalaisetkin. Perussuomalaisten kohdalla selitykseksi kelpaa Luara Huhtasaari "-ilmiö", mutta SDP:n kannatuksen nousulle on vaikea keksiä muuta kuin tuo aktiivimalli ja sen ympärille rakennettu "aktiivisuus".

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

SDP joutuu sen tosiasian eteen, kenen johdolla puoluea menee vaaleihin.
A Rinne ei takaa puolueelle menestystä.

Myös vihreitten äänestäjille tulee miettimistä yliopistokaupungeissa T Aallon puheen tyylistä viikko sitten Senaatintorilla. Siinä oli kuin paluuta takaisin hänen ihanteisiinsa.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005263410.html

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mutta Seppo hyvä, eikö Saulin puheeduskunnan avajaisissa ollut juuri päivastainen sille politiikalle jota Sipilän hallitus nyt toteuttaa, kansakuntaa jakavaa, ei yhdistävää politiikkaa. Samaa mieltä olen siinä Niinistön kanssa nyt jos koskaan tarvitaan malttia tes-neuvottelupöydissä jos aiomme maailmanmarkkinoilla pärjätä. Onko tällä hallituksella rohkeutta suunnata varoja uuden luomiseeen vanhojen rakenteiden ylläpitämiseen sijasta, vahvasti epäilen ettei, syystä kun katsoo mitkä tahot Niinistön vaalikammppania rahoitti. Niinistön puhe eduskunnan avajaisissa oli hyvä, mutta onko kokoomus nyt Niinistön vaalirahoittajen vanki, epäilen vahvasti, että kyllä on.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

SDP on tällä hetkellä suurin puolue.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voitko selvittää hiukan lisää perusteita tuolle ilmoituksellesi?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

https://yle.fi/uutiset/3-10063466

"Erityisesti aktiivimallia vastustaneen mielenosoituksen jälkeen tehdyissä haastatteluissa näkyy, että SDP on jopa suosituin puolue, Taloustutkimuksen Turja sanoo."

Aktiivimallia hallituspuolueet eivät pääse pakoon ja lisäksi Väyrynen rokottaa keskustan pj-kilvassa hallituksen suosiota entisestään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Tuosta haastattelusta ei kuitenkaan ole esitetty dataa ja moinen huitaisu vaikuttaa aika sattumanvaraiselta ja lonkalta lausutulta. Voi tietysti olla, että silloin välittömästi mielenilmaisun jälkeen tehdyissä haastatteluissa demarien suosio on ollut vielä jonkin verran korkeampi kuin mikä se pysyvämmin on. Mutta uusia tutkimustuloksiahan julkistetaan pian uudelleen joka tapauksessa.

En usko, että Väyrynen pystyy rokottamaan hallituksen ja siihen kuuluvien puolueiden suosiota, koska kansa ei ajattele niin hallitus/oppositio -keskeisesti, vaan mieltää puolueet puolueina. Toisin sanoen keskusta saattaa kyllä kärsiä Väyrysestä, mutta ei kokoomus.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mikä tahansa Keskustaa vahingoittava ja sen kannatusta laskeva toiminta on isänmaallista. Hyvä Väykkä!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Läntisissa demokratioissa ei PV olisi voinut olla edes ehdokkaaana TP-vaaleissa nyt ja aiemmin vieraan vallan yhteydenpidon johdosta.

--------------
Paavo Väyrysen tarina on poliittisen riitelyn historiaa

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kolum...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Olisi yhteiskunnan kannalta paras vaihtoehto, että Paavo liittyisi vihreisiin ja sen jälkeen olisi suotavaa että molemmat häipyisivät pois koko puoluekartalta.
Vihreistä ei ole enää jäljellä kuin keltainen ja punainen.
Oikeaa vihreyttä ei ole enää heillä kuin kaupunkien liikennevaloissa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Paavo Väyrynen ei kuitenkaan ole edes Keminmaan keskustan puheenjohtaja, sillä netti sivun mukaan puheenjohtaja on Tuula Eilittä.

http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Piirit/Perapohjola...

Toisaalla eli ylen uutiskirjoituksen mukaan "Keskustan Keminmaan kunnallisjärjestön johtokunta tulkitsee, että keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen on itse eronnut keskustasta.

Tulkintaa perustellaan sillä, että Väyrynen on perustanut toisen puolueen, jonka jäseneksi hän on liittynyt, vaikka keskustan jäsen ei voi puolueen sääntöjen mukaan kuulua kahteen puolueeseen.

– Kun lukee puolueen säännöt moneen kertaan ja tutustuu tilanteeseen, niin todetaan, että käytännössä henkilö on eronnut keskustasta, kun hän on perustanut toisen puolueen ja siihen liittynyt, sanoo johtokunnan puheenjohtaja Tuula Eilittä."
https://yle.fi/uutiset/3-9395185

Keskustalla näyttäisi olevan sekavanlainen jäsenyyskenttä, kun Keminmaassa on vielä Keminmaan Keskustaseura, jonka puheenjohtaja sitten edelleen lienee Väyrynen. Kysymys kuuluukin, miksi keskusta on pitkittänyt tuon ko. Keskustaseuran irtisanomisen keskustan jäsenyydestä? Monissa ylen ja muidenkin lehtien kirjoituksista saa sellaisen kuvan ettei Väyrysen kannatus kuitenkaan olisi niin suurta Pohjoisessa kuin on ilmeisesti uskoteltu tai uskottu.

https://yle.fi/uutiset/3-9456569

"Keskustan Keminmaan kunnallisjärjestö vaatii varoituksen voimalla Paavo Väyrysen erottamista Keminmaan keskustaseurasta." Noin siis 2/2017 kirjoituksessa ja mitään ei ole tapahtunut ennen tätä päivää, jos tapahtuu nyttenkään.

Jouko Helenius

Demarien tilanne on yhdenmukainen Saksan SPD:n kansaa. Orpo voi sanoa kuin Merkel: ilman meitä ei synny uutta hallitusta. Rinteellä on sama dilemma edessä: mennä mukaan tai hävitä vähitellen puoluekartalta. Tuskin Rinne on muodostamassa hallitusta ja kenenkähän kanssa?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Orpo ottaa 4 mrd. velkaa tänäkin vuonna. Ihmettelen, mihin hänen suosionsa perustuu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Meinaatko, että siitä se suosio vasta kasvaisi, jos "Orpo ei ottaisi" valtiolle rahoitusta siten, että edes ne suuresta protestoinnista huolimatta tehdyt leikatut menoerät jäisivät hoitamatta?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Orpo ottaa 4 mrd. velkaa tänäkin vuonna. Ihmettelen, mihin hänen suosionsa perustuu."

Orpon kannatus perustuu paljolti ihmisten huonoon laskutaitoon?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Keskustelun taso senkuin nousee.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vai että Orpo ottaa velkaa.

Eduskunta on hyväksynyt kuluvan vuoden budjetin ja käytäännön velka-asiat hoitaa valtiokonttori.

http://www.valtiokonttori.fi/fi-FI/Valtionvelka_ja...

P.s. Persut olivat hallituksessa hyväksymässä valtion lainanoton aikaisemmin vaalikauden alussa, eikä silloin vastusta kuulunut.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Täytyy tietenkin muistaa, että " Kim Jong Soini" ohjasi tuolloin käytännössä kaikkea puolueen päätösvaltaa pepun pyyhkijöiden kera.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Keskusta tyrmäämässä Väyrysen puheenjohtajakisasta – kilpailevan puolueen jäsen ei voi osallistua.

https://yle.fi/uutiset/3-10065161

Tapauksia, taputuksia....

Miksi näin selvässsä asiassa on jahkailtu näinkin kauan.
http://www.keskusta.fi/news/Asiantuntijat-Vayrynen...

--
Minkä vuoksi vuosikymmeniä on annettu PV:sen kaltaisen politiikon olla Suomen johtavilla paikoilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Riippuen siitä kuinka paljon kannatusta Väyrysellä on keskustan kenttäväessä ja piireissä keskusta on ottanut jonkin asteisen riskin puolueen hajoamisesta. Ja Väyrynen voi nyt esittää asian sillä tavalla, että Sipilä ei uskalla päästää häntä vastaehdokkaakseen puheenjohtajavaaliin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Keskusta on ottanut huomioon niin paljon kuin mahdollista.

Medialle puoluehallituksen kokouspaikalla Helsingissä tostaina puhunut keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä toivotti Väyrysen edelleen tervetulleeksi puheenjohtajakisaan, mutta sen on tapahduttava keskustan, ei Väyrysen sanelemilla ehdoilla.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Väyrysen on erottava kilpailevasta puolueesta ja pysyttävä keskustan ehdokkaana myös kisan jälkeen - kävi miten kävi.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201802080123949...

Ja Suomenmaassa on ehdotettu Väyryselle sovintoa, Jäätteenmäki

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/jaatteenmaki-kolu...

ja tänään Hannes Manninen

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/keskustakonkari-h...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #28

Kansalaispuolueella on "marionettipuheenjohtaja" väliaikainen sellainen, sillä PV valituttaa ilman oikeaa puoluekokousta takaisin itsensä puheenjohtaksi. Minkä vuoksi ? Vain hänen kuuluu päästä tv:n eduskuntavaalien puheenjohtatentteihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #28

Heh, mitähän sanktioita Väyrynen voisi lakien mukaan saada taakakseen, jos kuitenkin eroaisi keskustan jäsenyydestä hävityn puheenjohtajavaalin jälkeen? Ei ketään voida pakotta pysymään missään järjestössä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #30

Niinhän se on, jotta Sipilällä olisi hyvä olla jotain takataskussaan. Mutta estänee tuolla ainakin Väyrysen touhuamisen kevään aikana puheenjohtajakiertueella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Eihän se estä, kun Vuokko valitaan kansalaispuolueen puheenjohtajaksi ja Paavo eroaa siitä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #32

Kts. #21,

RAT­KAI­SUK­SI ju­ris­tit eh­dot­ta­vat sään­tö­muu­tos­ta. Puo­lu­een sään­töi­hin voi­tai­siin teh­dä li­säys, jon­ka mu­kaan puo­lu­een pu­heen­joh­ta­jak­si ei voi­da va­li­ta hen­ki­löä, joka on vaa­lia edel­tä­neen 12 kuu­kau­den ai­ka­na ol­lut muun puo­lu­een jä­sen.

Muu­tos voi­tai­siin hei­dän mu­kaan­sa ot­taa käyt­töön jo en­si ke­sän puo­lu­e­ko­kouk­ses­sa, jos sään­tö­muu­tok­sel­le han­ki­taan en­nak­ko­tar­kas­tus­lau­sun­to Pa­tent­ti- ja re­kis­te­ri­hal­li­tuk­ses­ta.

- Eiköhän tuo käytännössä jättäisi kampanjoitiin vain kokouskutsujen lähettämisajan, edellyttäen että keskusta on hankkinut PRH:sta ko. lausunnon.

PS. Väyrynen taitaa lähtetä puheenjohtaja- / eduskuntavaalikierrokselle.

Paavo Väyrynen keskustan päätöksestä: ”Säännöt ovat tulkinnanvaraiset”

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201802082200728...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Niin, tuosta "takautuvasta" sääntömuutoksesta voi päättää ainoastaan puoluekokous eli sama porukka, joka päättää puheenjohtajasta, joten jos enemmistö heistä haluaisi Väyrysen puheenjohtajaksi se ei myöskään tuota sääntöuudistusta hyväksyisi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Jos keskusta onnistuu laatimaan hyvän viestintästrategian ja jalkauttamaan sen maakuntiin niin tilanne voi gallupeissakin kääntyä toiseen suuntaan. Tuleva puoluekokous ja Väyrynen takaavat mahdollisuuden jatkuvaan esilläoloon. Nähtäväksi jää.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Äänestäjät eivät näemmä vieläkään ymmärrä tuota sote-rahojen puhallusta, jota Kokoomus vimmaisesti valmistelee. Salolainenkin ymmärtää, että tämä tulee kolahtamaan Kokoomuksen kannatukseen kun tilanne suomalaisille selviää. Luultavasti Kokoomuksen maine menee vuosikymmeniksi kun kyse on tahallisesta ja tuottamuksellisesta vahingonteosta.
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201802072200725...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

En ole koskaan lukenut sinulta otsikkoa "kokoomus menettänyt etumatkaansa". Olet aito kokoomuslainen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset