SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Sosialidemokratia on tulossa taitepisteeseen monissa maissa

Saksan liitttopäivävaaleissa  viime vuoden syyskuussa sosialidemokraatit saivat historiansa huonoimman vaalituloksen. Myös toinen suurpuolue CDU/CSU kärsi suuren tappion, mutta säilytti asemansa Saksan selvästi suurimpana puolueena.

Liittopäivävaalien jälkeen on Saksassa käytiin hallitusneuvotteluja ensin nk. Jamaika -koalition pohjalle. Kun siitä ei tullut mitään. Saksan kaksi suurinta puoluetta  CDU/CSU  ja  SPD kolmatta kuukautta kävivät hallitustunnusteluja ja -neuvotteluja.

Neuvottelutulos  saatiin viikko sitten.  SPD käy asiasta vielä puolueen sisäisen jäsenäänestyksen. Mitä sitten jäsenäänestyksen lopputulokseen vaikuttaa, että SPD:n pääneuvottelija Martin Schulz  ilmoitti  luopuvani paikasta hallituksessa. Mutta se oli ilmoituksen toinen asia. Samalla  Martin Schulz esitti  toivomuksen, että henkilöriidat SPD:n sisällä loppuisivat.

Sosialidemokratian hajaannus on alkanut Saksassa.Sosialidemokratia ja siihen liittyvä politiikka on tulossa taitepisteeseen monissa muissakin Euroopan  maissa. Mainingit lyövät jo kohti  Itämeren pohjoisvaltioita Suomea.  Ruotsia, Tanskaa ja Norjaa.

Sosialidemokratian lasku  äänestäjien toimesta  alkoi jo Ranskan kaksissa vaaleissa  viime vuonna (French presidential election ja French legislative election), jossa sosialistit ( Socialist Party)   kärsivät musertavan tappion.

Jos Saksa ajautuu uusiin vaaleihin, SPD:n  kannatus uhkaa  laskea jopa  viime syyskuun liittopäivävaaleja huonommaksi (Wahlumfragen).

****

Italiassa käydään 04.03.2018  parlamenttivaalit.  Minkälainen hallitus Italian saadaan vaalien jälkeen.

Mielipidetiedustelujen  perusteella  ei  hallituspohjasta ole mitään varmuutta. Maaliskuun vaalien ei  odoteta tuovan helpotusta Italian pysähtyneeseen tilanteeseen.

****

Ruotsissa ovat sitten vuorostaan syyskuussa valtiopäivävaalit.  Italian tavoin ei enemmistöhallituksen muodostaminen vaalien jälkeen vaikuta Ruotsissakaan helpolta(Opinion.polling), kun kumpikaan blokki ei saavuta enemmistöä.

****

Mitä sitten tapahtuu  Suomen eduskuntavaaleissa. Suomen sosialidemokraatit ovat Euroopan veljespuolueitten tavoin juuttuneet viime vuosisadan rakenteisiin ja asioiden tietämiseen kansalaisten/äänestäjien puolesta-  ei omilla, vaan veronmaksajain varoilla. Sana - pysähtynyt tilanne -  leimaa monia maita, joissa sosialidemokraatit ovat ay-liikkeen taustatuella jarruttaneet yhteiskunnan rakenteiden uudistamista tälle vuosisadalle. 

****

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Päivän pila Saksassa."Mikäli olisi neuvoteltu vielä yksi yö,niin liittokanslerinkin salkku olisi voinut mennä demareille."

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuskinpa. Angela Merkelin kausi ei tule kestämään muutoinkaan koko vaalikautta, jos nyt Saksaan saadaan ilman uusia vaaleja hallitus.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Juju oli tuossa se,että Merkel taipui demareille kovin monessa asiassa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #3

Eiköhän molemmat saanet läpi omia kannattamiaan asioita.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Saksan viime vaalissa suurin häviäjä oli Merkel ja hänen puolueensa, miten olisi pieni totuus Seppo, kun näitä blogeja kirjoitat.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Arvoisa kommentoijja yrittää muuttaa blogin 1. kappaletta muunnelluksi totuudeksi.

Fakta: Saksan SPD:n vaalitulos oli puolueen historian heikoin.

Fakta: Saksan CDU/CSU vaalitappiosta huolimatta oli vaaleissa Saksan suurin puolue.

Että se pienestä totuudesta pikeminkin kommentijalle jatkossa.

Olen seurannut monien maisden vaaleja ja kertonut vaalitulokset numeroina niinkkuin ne tapahtuivat.

Tuossakin blogin 1. kappaleessa on ARD kanavan sivulle linkki vaalituloksesta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Seppo-j mikä puolue hävisi eniten viimeisessä Saksan parlamenttivaaleissa paikkojaan kerro se nyt. Toki CDU/CSU on edellen suurin puolue, mutte eniten se koaliitio kannatustaan vaaleissa paikkojaan menetti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #14

Blogi käsittelee SDP:n veljespuolueitten menestystä muissa maissa.

Saksan vaaleja seurasin täällä vaali-iltana arvoisaa kommentoijaa paljon enemmän.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arto, CDU/CSU hävisi eniten, mutta unionipuolueilla on yhä edelleen selkeä suurimman ryhmittymän asema liittopäivillä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pekka, eikö Pietikäisen olisi ollut syytä otsikoida bloginsa jos rehellisesti asian haluaisi ilmaista, vaalitulosta noudattaen muotoon"Merkkel menetti asemiaan ja CDU/CSU on kannatuksensa kanssa taitepisteessä Saksassa kuten brittien konsarvattivi Britanniassa" Merkellän oli vaalien suurin häviäjä, vaikka saikin parlamentiin enemmistön.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Jokaisessa demokraattisessa maassa annetaan hallituksen muodostajan asema ensin suurimman puolueen käsiin. Meillä Suomessakin. Saksassa pääministerin nimitys on vain liittokansleri.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

En huomannut Sepon mainitsevan sitä, että Martin Schulz ilmoitti luopuvansa myös puolueensa puheenjohtajuudesta. Varsin keskeinen yksityiskohta.

Schulzin tähdenlento Saksan sisäpolitiikassa kesti vajaan vuoden ja päättyi syöksykierrettä muistuttavalla tavalla totaaliseen 'disäästeriin'.

"Am Mittwoch, nachdem sich Union und SPD auf einen Koalitionsvertrag geeinigt hatten, klang das dann plötzlich anders: Schulz gab in einer Pressekonferenz bekannt, er werde den Parteivorsitz an Fraktionschefin Andrea Nahles abgeben und ins Auswärtige Amt wechseln." http://www.zeit.de/politik/deutschland/2018-02/ber...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Schulzin asema SPD:n johdossa kesti oikeastaan runsaan vuoden, mutta kuitenkin hyviä huomioita sinulta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Joo. Niin Schulz myös teki.

Schulz ajaa seuraajakseen sosialidemokraattien parlamenttiryhmän johtaja Andrea Nahlesia.

http://www.rp-online.de/politik/deutschland/statt-...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mielestäni SPD ei hyväksynyt Martin Schulzia ulkoministeriksi, haluaisivatko he Martin Schulzin kalifiksi kalifin paikalle. SPD haluaa Martin Schulzin, Angela Merkelin tilalle, nyt pelataan kovilla panoksilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos yrittävät. mennään uusiin vaaleihin. Näillä näkymin uudet vaalit eivät SPD:lle hyvää lupaa.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Ehkä yllätyksenä monille. Ennustukset tulevista Europarlamenttivaaleista lupaa S&D ryhmälle suurimman ryhmän asemaa ja EPP putoamista toiseksi suurimmaksi. ALDE on nousemassa Marconin jodolla toiseksi. Tähn ennusteeseen on huomioitu jo Brexit.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Voisit tarjota tähän lähteen ja linkinkin?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Herra Kautto ei ole tainut ynnätä/vähentää, ettei UK:n konservatiivit kuuluu EPP-ryhmään, kun taas UK:n työväenpuolue kuuluu S & D ryhmään.

S & D
https://en.wikipedia.org/wiki/Progressive_Alliance...

EPP
https://en.wikipedia.org/wiki/European_People%27s_...

ECR
https://en.wikipedia.org/wiki/European_Conservativ...

----
Mielenkiintoista on nähdä aikanaan eurovaalien asetelmat ja mikä on Ranskan vaalitulos sekä mihin ryhmään La République En Marche tulee kuulumaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #20

Luin muutama päivä sitten politicosta Macronin suunnitelman EU parlamentin ryhmäjakoon muutosta. Hän on "pestannut" erään nuoren miehen kokoamaan nykyisistä ryhmistä meppejä uuteen ryhmään.

En nyt pikaisesti löytänyt tuota kirjoitusta, mutta tämän linkin kirjoitus viittaa jotenkin tuohon samaan suuntaan.
https://www.politico.eu/article/macron-populism-sh...

"These policies could then be put to a vote in a Europe-wide, multiple-choice referendum — taking place at the EU election in 2019. Instead of simply saying “Yes” or “No,” citizens could be able to rate (to show how strongly they agree or disagree) and rank each of these proposals (to identify top priorities).

In the run-up to the election, every voter in the EU would receive a brochure with the arguments for and against each proposal, as is already common practice in Switzerland."

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #22

Presidenttigalluppeja jo tehdä.
https://en.wikipedia.org/wiki/French_presidential_...

Tuossa on Macronin nimittämä pääministeri melko tasoissa.

Mielenkiintoista nähdä, miten kehittyvät näiden puolueen kannatukset. Nykyinen pääministeri on lähtöisin ensin mainitusta puolueesta.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Republicans_(France)

https://en.wikipedia.org/wiki/La_R%C3%A9publique_E...!

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mielenkiintoista on miten sdp suomessa tulee menestymään jatkossa. Nyt oppositokauden jälkeenkään ei ole mitään kovin lupaavaa menestystä. Nousua pohjalta on ollut ja ay-liike on antanut tukea parikertaa näkyvästi. Viimeisin oli naurettava mielenosoituspäivä, jolla ei aktiivimallia edes pyritty kaatamaan. Vain hiukan aktivoitiin väkeä. Monet ihmiset ovat tätäkin ihmetelleet, että mitä hyötyä tuosta päivästä sitten oli.
Eläkeläiset näkyvät sdp:n kannatuksen ratkaisevan. Myös määrin julkisten työntekijöiden äänestäminen.

SAK jäsenmäärä on suorastaa romahtanut. Ay-liike kykenee huolehtimaan lähinnä pienen oman sisäpiirinsä eduista. Sieltäkin tosin väkeä irtisanottu, koska maksavien jäsenten määrä vähenee. Kyllä muutosta on vahvasti ilmassa.

https://yle.fi/uutiset/3-9528779
https://www.talouselama.fi/uutiset/ay-liikkeelta-k...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Cdu ja spd yhteinen kannatus on 33+20,5. Ei se kovin vankka pohja ole.

Spd:llä ånäyttää olevan vähän samankaltaista kehitystä, kuin täällä. Jäseniäkin on parhaimmillaan ollut yli miljoona. Nyt enää 400 000 paikeilla. Lieneekö myös suurin osa eläkeläisiä?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Laskeva suunta INSA / YouGov mielipidemittauksien mukaan ko. puolueilla. 5.2.2018 tulos osoittaa CDU/CSU 30,5% ja SPD 17%. Yhteensä jo alle 50 %.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

SPD:llä on enemmän laskenut kannatus vaaleista. Myös CDU on puolueen puheenjohtajan vaihdoksen edessä, jos ei nyt heti niin parin vuoden sisällä.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Suomen seuraava hallitus muodostetaan SDP:n ja Perussuomalaisten ympärille.

Meillä demarit alkavat selvästi viritellä tiukempaa otetta maahanmuuttoon ja Eurooppa-politiikassa on selviä merkkejä siirtymisestä enemmän Visegrad-maiden suuntaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vai silä tavalla on kehityksen suunta, mutta eipä taida noiden kahden varaan enemmistöhallitus muodostua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset