SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Miksi pääministeri Sipilä valitsi taas tavan runnoa asioita

Pääministeri Sipilän hallitus päätti viime elokuussa budjettiriihen yhteydessä käynnistää perhevapaauudistuksen valmistelun.

Tapa millä  budjettiriihessä sovittu uudistuksen valmistelu lopetettiin hakee vertaistaan sote- ja maakuntauudistuksesta  marraskuulta 2015. Tuolloin pääministeri Sipilä  uhkasi kokoomusta Mäntyniemeen menolla ("on hyvin todennäköistä, että kävelen aamulla presidentin luo").

Viime  viikon manööverin pääministeri Sipilä hoiti  perhe- ja peruspalveluministeri Saarikon kanssa netin kautta kertomatta ensin asiaa etukäteen kokoomuksen edustajille. Uutisotsikoista  viime perjantaina voitiin heti lukea, että keskustan manööveri yllätti kokoomuksen. Valtiovarainministeri Orpo totesi melko pian julkisuudessa viime perjantaina olevansa eri linjoilla keskustan kanssa perhevapaauudistuksesta.

Eilen pääministeri Sipilä ilmoitti tuloksettomien neuvottelujen jälkeen netin kautta, että perhevapaauudistus  siirtyy seuraavalle vaalikaudelle.

****

Maakunta- ja sote-uudistus on vielä täysin päättämättä eduskunnassa. Eduskunnassa jo oleva lakipaketti  odottaa vielä täydennystä valinnanvapaus –  lakiesityksen osalta.

Kuinka moni enää uskoo tähän sote-ja maakuntauudistuksen aikatauluun.  Eduskunnan enemmistö ei kannata ehdotettua maakuntauudistusta. Siinä on Petteri Orpolle nyt pohdittavaa, ollakko tukemassa 18 maakunnan epärealistista mallia.  Yksikään asiantuntija ei ole julkisuudessa kannattanut esitettyä mallia.

Pääministeri Sipilä käytti hallitusohjelman laadinnan yhteydesssä sanaa - vatulointi -. Mutta eikös tässä ole sanan varsinaisessa merkktyksessä kysymys vatuloinnista (vert. Kiky -sopimuksen valmistelu) hallituksen keskeisten uudistusten osalta. 

Koko sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpano siirtyy vaalien jälkeen muodostettavalle hallitukselle perhevapaauudistuksen tavoin.

Enemmistöhallituksen muodostaminen vaalien jälkeen on muodostumassa vaikeaksi, jos viime aikojen puoluekannatukset toteutuvat. Kyllä siinä yksi ja toinen puolue joutuu syömään vaalilupaukset ja puheet nyt oppositiossa.  Seuraava hallitus on pitänyt voimassa   edellisten hallitusten säästöpäätökset hallituksen kokoonpanosta riippumatta. Tämän voisi kertoa  jo etukäteen SDP:n ja vihreitten edustajille. Valmiiksi alijäämäinen ja velkainen valtiontalous on ollut varma konsultti muokkaamaan monien puolueiden näkemyksiä.

****

Mitä kaikkea tapahtuukaan vaalikauden viimeisillä valtiopäivillä ?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tällä vihreitten politiikolla on näkemys kokoomuksen kannatuksen tasosta.

http://www.soininvaara.fi/2018/02/11/suomen-puolue...

.. ja odotus toisesta puolueesta
http://www.soininvaara.fi/2018/02/12/suomen-puolue...

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Sipilän hallitus leikkaa köyhiltä ja työttömiltä. Rahaa kuitenkin riittää uusien hallintohäkkyröiden perustamiseen ja kustannuksia nostavaan soteen. Asiaa innolla ajavat voisivat kertoa mihin maakuntahallintoa tarvitaan ja miksi ajetaan sotea, kun jo nyt tiedetään, että sote-uudistus nostaa kuluja, kun piti laskea. Vanhan hallintosysteemin, Elyt, Avit, TE-keskus, maaseutuhallinto, ymp.terv.huolto, pelastuslaitos, maakuntaliitto ja mitä vielä olikaan, päälle rakennetaan uusi hallintohäkkyrä (maakuntahallinto). Yhtään hallintobyrokraattia ei irtisanota vanhasta hallintosysteemistä, maakuntahallintoon tulee uusia pysyviä virkoja ja muutosjohtajan virkoja. Uudistuksen myötä kuntien tehtävät vähenevät, mutta en ole havainnut, että kunnat kaavailisivat vähemmälle työmäärälle jäävän hallintohenkilöstön irtisanomisia. Sote-maku-uudistusta perusteltiin kustannustehokkuuden tehostumisella (3 miljardista puhuttiin), mutta tulossa on entistä kalliimpi systeemi. Valinnanvapauden nimissä verorahaa annetaan molemmille, julkiselle ja yksityiselle. Verorahaa riittää paisuvan hallinnon pyörittämiseen ja yksityisen terveysbisneksen tukemiseen, mutta köyhiltä ja työttömiltä leikataan. Eduskuntavaalit ovat keväällä 2019. Kysynkin mitä puoluetta nyt voi äänestää sellainen ihminen, joka epäilee sote-uudistuksen onnistumista ja maakuntahallinnon tarpeellisuutta.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tässä maassa pitää olla rohkea päättäjä, joka uskaltaa uudistaa epäonnistumisenkin uhalla.

Sipilässä yhdistyy erinomaisesti eritäin laaja-alaisten asioiden hallinta johtuen monialaisesta kokemuksesta ja kieltämättä laajasta korvienvälistä hermojen hallintoineen, ja jota politiikka politiikkana ei ole ohjannut.

Ja, sehän närästää jopa kokoomuslaisia, että liikkeenjohtaja vetää maata tehokkaasti sovittuihin päätöksiin lähes tinkimättömästi.
Senhän tietää, että suoraviivainen toiminta närästää, kun kysymys pitäisi olla saada aikaan tuloksia.

Urho Kekkosia kaivataan edelleen.

PS. en ole keskustalainen, mutta ihailen Sipilän yritystä saada maa rehellisesti parempaan kuntoon.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Miksi Sipilä...
A Narsisti
b Lestadiolainen
C Moraaliton
D Ei itsesuojeluvaisto
E Psykopaatti, jolla on todellisuus hukassa
F Ahneus
G kerjää kaiketi nappia otsaansa kun joku menettää hermonsa. Sipilällä ei tule olemaan ikinä turvallista Suomessa, sillä hän on aiheuttanut todella paljon radikalisoitumusta.

Suomen historian pahin ja kallein katastrofi, josta syntyy eniten kuolonuhreja - Juha Sipilä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset