Kaikille ei sovi YK:n rauhanturvajoukot Itä-Ukrainaan

Münchenin turvallisuuskokouksesta  on uutisoitu mahdollisuudesta koota Itä-Ukrainaan  YK:n rauhanturvajoukkoja.

Tasavallan presidentti  Sauli Niinistö sanoi Ylen haastattelussa, että – “ On Euroopan suurimmasta ongelmasta kyse ja jos vähänkin näyttää siltä, että se pyritään ratkaisemaan, niin kyllä Suomen pitää olla siinä henkisesti ja myöskin fyysisesti mukana”.

Myös  Ruotsi  on ilmoittanut valmiutensa olla mukana ja  halukas  Ylen uutisen mukaan ottamaan jopa johtoroolin mahdollisessa rauhanturvaoperaatiossa.

Mutta  kaikille osapuolille ei taida sopia  (= ei sovi) YK:n rauhanturvajoukot  Itä-Ukrainan jäätyneeseen jo neljä vuotta kestäneeseen kriisiin. Minskin sopimus  on ollut kohta yhä lailla neljä vuotta jäätynyt  sopimus kuin koko Ukrainan kriisi. Jos kaikki osapuolet eivät sitoudu – niinkuin on koko ajan näyttänyt –  em. sopimukseen, turha on puhua YK:n rauhanturvajoukoista Itä-Ukrainaan.

Talviolympiakisat olivat neljä vuotta sitten  tähän aikaan helmikuussa käynnissä Venäjän Sotshissa  (07-23.02.2014). Olympiatuli ei kunnolla ehtinyt sammua, kun Venäjä suoritti Itä-Ukrainassa  sotilaallisen väliintulon (Russian military intervention ja Krimin miehityksen. Kun Venäjä rikkoi Sotshin olympiakisojen aikana isäntämaana raskauttavasti olympiakisojen periaatteita (McLaren Investigation Report), yhtä raskauttava kv-oikeudellisesti on Venäjän laiton Krimin miehitys.

*****

USA:n entinen ulkoministeri Henry A. Kissinger kirjoitti maaliskuussa 2014  Washington Postissa Ukrainan asemasta, jolla Ukrainan tulevaisuus pitäisi ratkaista.  Kissingerin rinnasti Ukrainan Suomeen verrattavissa olevaan asemaan. Muuallakin  kansainvälisessä mediassa  (FT: Russia needs a ‘Finland option’ for Ukraine) Suomen asema rinnastettiin  Ukrainan asemaan. Tuo rinnastus ei tuntunut silloin eikä nytkään yhtään mukavalta.

*****

Presidentti Sauli Niinistö sukkuloi aktiivisesti jo viime vuonna ja  nyt käynnnissä olevassa   Münchenin turvallisuuskokouksessa Ukrainan  kriisin osapuolten välillä.  Kaikkia keskusteluja ei tietenkään saaateta julkisuuteen. Merkille pantavaa on ollut  presidentti Niinistön ja Ukrainan presidentti  Porošenkon tiivis yhteydenpito.

 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu