SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

SDP:n alatyylinen politiikanteko ylsi jo puhemiesneuvoston toimintaan

Perustuslain 35 §:n mukaan eduskunta asettaa vaalikaudekseen suuren valiokunnan sekä perustuslakivaliokunnan, ulkoasiainvaliokunnan, valtiovarainvaliokunnan, tarkastusvaliokunnan ja eduskunnan työjärjestyksessä säädetyt muut pysyvät valiokunnat.

Eduskunnan puhemiesneuvosto käsitteli  torstaina  eduskunnan työjärjestyksen muuttamista uuden tiedusteluvalvontavaliokunnan perustamisen johdosta.

SDP toi etukäteen muille kertomatta  puhemiesneuvoston käsittelyyn  esityksen suojelupoliisin valvonnasta, joka ei kuulunut  eduskunnan työjärjestyksen muuttamista koskeneen  valmistelun  piiriin.

Puhemiesneuvoston enemmistö ei tietenkään voinut hyväksyä SDP:n  - monien mielestä - vastuutonta politiikantekoa.

Eikö valiokuntakäsittelyssä puhemiesneuvoston sijaan  tule käydä kaikilta osin läpi  siviilitiedustelua koskeva hallituksen esitys  ml. suojelupoliisin valvonta.

SDP:n oppositiopolitiikka huitoo nyt joka suuntaan ilmeisen epätoivoisesti hallituksen saavuttaessa hallitusohjelmansa  monet tavoitteensa.

SDP:n torstain lyhytnäköinen poliittinen manööveri oli etukäteen suunniteltu - valitettavasti myös Suomen turvallisuuden kustannuksella.

Suomen perustuslaki

Eduskunnan työjärjestys

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Supo ei voi pyörittää mielin määrin koko valtiokoneistoa. Supon toiminta on saatava kokonaisuudessaan parlamentaariseen valvontaan, sitä mieltä ovat muutkin kuin demarit.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niinpä, eikö eduskunnan ao.valiokunnan + suuren salin lakiesityksen käsittelyn yhteydessä pidä valvonta-asia käsitellä, eikä puhemiesneuvoston.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

SDP haluaa oman päällikön Supoon. Nykyisin Supoa johtaa Kokoomuksen värisuora.

Eli ei tähän mitään parlamentaarista valvontaa tarvita.

Tarvitaan vain yksi poliittinen virkanimitys lisää!

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Nykyinen linajaus tarkoittaa että edustaja ei voi puuttua väärinkäytöksiin, jos valiokunnan enemmistö sitä kannata. Jos asian vuotaa julkisuuteen on mahdollista saada puoli vuotta vankeutta. Toisin sanoen kansanedustaja hiljennetään rangaistuksen uhalla, tämä tarkoittaa ettei Supoa voida täysin valvoa. SDP on jo syksyllä laajoja valtuuksia Supoa, mutta tämä ei ole toteutumassa.

Juha Hämäläinen

Asian ydin on, että lakialoite yritetään väkisin ajaa läpi ilman riittävää urkinnan riippumatonta valvontaa. Tämä on suora kopio USAn Patriot Actin käsittelystä.

SDP on nyt ollut ainut järkevä toimija tässä asiassa.

Suomen turvallisuudelle on vain kaksi uhkaa. Suurin on naapurimme Venäjä. Sen toimien valvontaan tarvitaan sotilastiedustelua. Sen tekemiseen ei tarvita perustuslain muutoksia eikä ketään kiinnosta miten laajasti ulkomaalaisia tai ulkovaltoja urkitaan Viestikoelaitoksessa.

Toiseksi suurin uhka Suomelle on sen hallitus. Sen toimet uhkaavat koko kansakuntaa ja sen tulevaisuutta. Hallitus on myös syynä terroriuhkaan päästämällä maahan tähän liittyviä aineksia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Valvonta on hallituksen esityksessä laaja. Valvojista on runsaudenpula: eduskunnan valiokuntia, oikeusasiamies ja oikeuskansleri ml Supon sisäinen laillisuusvalvonta. Kaiken lisäksi tulee uusi riippumattomat valvoja: tiedusteluvaltuutettu. Ja kansalaisten oma valvonta kanteluin ym.

Aamen ja plottis .

P.s. Kysymys on hallituksen esityksestä , ei lakialoitteesta

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Saattaahan SDP:llä olla tarkoituksena ollut saada esittämänsä asia nopeammin eduskunnan käsiteltäväksi puhemiesneuvoston kautta. Ainakin tavalla, joka on perustuslain mukaan mahdollista esittää eduskunnalle perustaa erillinen valiokunta valvomaan "urkintatietojen käsittelyjä" ja supoa kaikessa.
"Puhemiesneuvosto voi tehdä aloitteen eduskunnan virkamiehiä koskevan lain ja eduskunnan työjärjestyksen säätämisestä tai muuttamisesta sekä ehdotuksia muiksi eduskunnan toimintaa koskeviksi säännöksiksi." 34§.

Se,että puhemiesneuvosto torppasi sdp:n aloitteen ei ole mitenkään tavatonta, sillä hallituspuolueilla on päätösvalta eduskunnalle esitettyihin asioihin puhemiesneuvostossa. Sama koskee valiokuntiakin yleisimmin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Puhut perustuslain 34 §:n 3 momentin tarkoittamasta aloitteesta eduskunnan työjärjestykseksi tai sen muuttamiseksi, minä tuossa #6 kohdassa puhun hallituksen antamasta lakiesityksestä, kun taas siinä edellä kommentoijja #5 puhuu lakialoitteesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset