SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

”Ottaisimme vähemmän velkaa kuin hallitus”

Moni varmaan muistaa  monelta syksyltä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen pokerinaamapuheet valtion talousarviokeskusteluissa:  ”Ottaisimme vähemmän velkaa kuin hallitus”.

Ja miten se tehtäisiin: menoja lisäämällä   ja veroja korottamalla. 

Samaan kilpalaulantaan menivät myös vihreät, viimeksi tänä aamuna Ylen  Radio1:ssä .

Näitä oppositiopuhujia ei suinkaan häiritse, että Suomessa on jo ylisuuri julkinen talous  ja  verotus on maiden vertailussa kärkitilalla.

Haluan toistaa kokoajan tätä pääministeri Sipilän hallitusohjelman kaaviota. Tavoitekaavio on osaksi tyhjän päällä pääministeri Sipilä vakuutteluista huolimatta  monestakin syystä: esim.   1) jos talouskasvu hiipuu tulevina vuosina alle 1-2 %:n   2) sote- ja muita tuottavuustoimia ei vielä ole edes toteutettu  3) velanhoitomenot tulevat varmuudella jo seuraavalla vaalikaudella  kasvamaan korkojen nousun johdosta. 4) Suomi on maailmantaloudesta riippuvainen kansantalous

Että korvat alkaa soida tilttiä, kun kuuntelee näitten Rinteitten ja Aaltojen puheita, että otamme vähemmän velkaa kuin hallitus.

*****

Hyvää pakkaspäivän jatkoa  !

****

P.s. Tämän päivän välikysymyskeskustelun  taustaksi kannattaa lukea, mitä talousnobelisti Bengt Holmström sanoi koulutuksesta   vuosia sitten. Bengt Holmström haluaa lisää kilpailua koulutukseen.

****

 Julkisyhteisöjen alijäämä ja velka

OECD ehdottaa  Suomen sosiaaliturvajärjestelmän ja verotuksen täysremonttia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Valtion ja kuntien velat ovat nyt EKP:n mukaan n. 140 miljardia euroa. Tämän lisäksi julkisyhteisöillä on lisäksi tuntematon määrä kunnallisten liikelaitosten ja erilaisten yhtymien velkavastuita.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Viime kädessä kaikki julkinen velka ( myös kuntien ) on valtion velkaa, eikö niin ?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #8

VM:n raportissa todetaan:

Valtiolla on usein tosiasiassa viimekätinen vastuu jonkin yhteiskunnan jatkuvuuden kriittisen toiminnan turvaamisesta, vaikka laki tai sopimus ei siihen suoranaisesti valtiota velvoittaisikaan.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Bengt Holmströn ei ole kyennyt ennustamaan oikeastaan mitään merkittävää, koska taloustiede on lähes kokonaan pelkkää arvailua mutta, jos tuntee ihmisen perusluonteen ja osaa peilata asioita laajasti on silloin jonkinmoinen kyky jo havaita mm. tulevat finanssikriisit.

http://ariojapelto.blogspot.com/2010/05 ... ssani.html
http://ariojapelto.blogspot.com/2009/05 ... sista.html

Linkit vievät tieteiskirjailja ja yhteiskuntakeskutelija Ari Ojapellon blogi sivuille, jossa hän ennustaa finanssikriisin kirjassaan, Ahneuden aika ...

Vapaaksi päästetyyt pääomamarkkinat ovatkin tahallinen teko, jolla kansallisvaltiot voidaan kaataa. Kaava on sama kuin Talvivaaran kaivoksessa - loputon rahan pumppaaminen kunnes, ei enää voida kuin ajaa valtiot konkurssiin ja aloittaa tyhjältä pöydältä _> terveutuloa UMJ ja ihmiskunnan finaali.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Terrafame on tulossa kannattavaksi ja nk. vesitaseasiatkin taitavat olla kunnossa.
https://www.terrafame.fi/

--
Nobelisti Holmström ei ennustanut varsinaisesti tuossa HS:n haastattelussa, vaan totesi tosiasian: suomalaiset ylikoulutettuja alisuorittajia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Valtion velanottoa voidaan pienentää, jos on vain tahtoa.

Tietenkin Rinne ja Aalto ovat tähän yhtä kyvyttömiä kuin Sipilä ja Orpo"

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Rinne ja Aalto eivät ole yhtä kyvyttömiä vaan sekä kyvyttömämpiä että haluttomampia velanoton pienentämiseen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Unohtui kommentistani tuo "vähintään".

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tästä on tutkimusta olemassa kokoomus on puolueista Suomea eniten velkaannuttanut puolue, esimerkkinä tästä vaikkapa Vanhasen porvarihallitus, vv-ministerinään Jyrki Katainen, tämä hallitus joka velkarahalla jakoi hyvätuloisille verohelpotuksia antoi lähtölaukauksen nykyiselle velkakierteelle. Lipposen (sdp) hallitukset laittoivat velkaantumiselle stopin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kysy itseltäsi, päättääkö yksi puolue valtion budjetista.

Mistä puolueesta oli koko Lipposen pääministerikauden valtiovarainministeri.

Osannet vastata näihin toivottavasti itse.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Lipposen hallitusten vv-ministerit olivat kokoomuksesta ja se että näin oli osoitti Lipposelta hyvää "pelisilmää" VV-ministerit olivat Lipposen "luupin" alla eikä valtion lisävelkaantuminen siksi tullut kysymykseen, kuten Vanhasen puhtaan porvarihalituksen aikana. Lipposen hallitukset olivat ns. sateenkaarihallituksia joissa kokoomuksella ei ollut samaa vahvaa roolia millainen sillä oli Vanhasen porvarihallituksessa, jolloin velkaantuminen lähti totaalisesti "lapasesta"

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Arvoisa kommentoija menee viihteen puolelle. Lipposen hallitus jatkoi v. 1995 edellisen hallituksen tekemiä säästöjä ja teki toisen mokoman niitä lisää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Välikysymyskeskustelu ja vihervasemmiston puheet ovat juuri tätä:

Että korvat alkaa soida tilttiä, kun kuuntelee näitten Rinteitten ja Aaltojen puheita, että otamme vähemmän velkaa kuin hallitus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset