SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Vihervasemmistoko toteuttaa sote- ja maakuntauudistuksen ?

  • YLE 02.03.2018
    YLE 02.03.2018

Ylen tuore kannatusmittaus on nostanut SDP:n suurimmaksi puolueeksi ja muutenkin vihervasemmiston kannatus on vahvistunut.

Aamun kysymys kuuluu: 

Vihervasemmistoko toteuttaa sote- ja maakuntauudistuksen ?

Koko uudistuksen täytäntöönpano jää joka tapauksessa seuraavalle hallitukselle.

P.s. ....  ja peruuttaa monet muut Sipilän hallituksen päätökset ?

--->  Suomen luottoluokitus romahtaa ja korot nousevat niin valtiolle kuin kotitalouksille. 

Seuraava hallitus on pitänyt voimassa edellisen hallituksen säästöpäätökset ym.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Sotea ei tarvita vaan nykyisen terveydenhoidon järkeistäminen ja paremmat tietojärjestelmät ja mm vähemmän järjestelmiä.

Maakuntia ei tarvita lainkaan. Suomen hallinnointiin riittää mainiosti valtio ja 50 kuntaa. Voin selittää miksi ja miten, jos tässä jotain epäilyksiä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos olet seurannut pitempään blogikirjoituksiani, ajatukseni ovat tuon suuntaiset.

Mutta jos ja kun (?) eduskunta hyväksyy sote- ja maakuntauudistuksen, seuraavalla hallituksella uudistuksen täytäntöönpano on edessä.

Erittäin haastava tulee olemaan hallituspohjasta riippumatta vuoden 2020 valtion budjettiesitys, miten perustettujen maakuntien rahoitus on mitoitttu ja, miten kunnat sopeuttavat omaa toimintaansa, ettei verotus kiristys.
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251160-vero...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jos hallitus nyt kaatuu ei tule hallituksen ajamaa sotea eikä maakuntia. Seuraavalla hallituksella lie helpompaa toteuttaa uudistuksia, jos niitä suunnitellaan yhdessä ei jumiutuneen, itsepäisen, sulle mulle politiikan kautta. Maakuntavaaleiltakin säästyisi rahat parempaan tarkotukseen. Järki käteen. Nyt tarvitaan uutta poliittista kulttuuria ja vanhat, juuttuneet politiikasta leipäpuun itselleen tehneet edustajat voisivat nyt mennä vaihtoon. Kepussa ym. niitä on. En kuitenkaan kannata viher vassari hallitusta. Eihän sitä edes taida tulla ja taitavat siniset kadota seuraavissa vaaleissa. Hallitukseen ei heitäkään enää sitten ole tarjolla. Keskustelukykyä ja uutta keskustelukulttuuri eduskuntaa. Kyllästyttää nykyinen tyyli.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

No tuotahan Katainen yritti, mutta epäonnistui, kun omat nousivat kapinaan. Liian monta kokoomuskaupunginvaltuutettua olisi menettänyt paikkansa...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Muistan Guzeninan ollessa ministeri hänen luvanneen soten olevan valmis kahdessa viikossa... Toivon keskustan pysyvän kynsin hampain oikeistoblogissa, RKP:lle ja kristillisille voi tiedoksiantaa; hamuaminen vasemmistoblokkiin tulevaisuuskohtalo on Gehenna, Sodoma, Gomora ja Atlantis kaikilla mausteilla. Kokoomuksen ja keskustan tulee muistaa alituiset v----ilut aivan selvistäkin asioista, jotka olisi pitänyt viedä päätökseen ja joissa päätöksissä nämä opposiittiöt olisivat olleet kirkuen mukana. Varsinaista pelleteatteria koko homma. Vie S-JP tämä tiedoksi kohta entiseltä äänestäjältä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Eilisessä politiikkaradiossa SDP:n edustajalle maakunnat kyllä kelpasivat, mutta niille ei saa antaa liikaa tehtäviä. Pitää keskittyä vain ja ainoastaan soten hallinnointiin. Eli keskushallinnon "nukkemaakunnat" ovat SDP:n tavoite...

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Näissä gallupeissa lienee huomioitava että lyhyellä aikavälillä heilahdukset johtuvat jostakin yhdestä asiasta, tällä kertaa työllistämisen pakkolaki ollut ehkä tuo asia jonka perusteella on moni gallupvastaaja äänensä antanut ajattelematta kaikkia muita lukuisia vääntöjä, uhkia ja mahdollisuuksia jotka vireillä ovat.

Jos näin on ei kauheasti kannattane herkistyä kenenkään vaan odotella seuraavia galluppeja ja vaaleja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pitkälti noin. Osittain kyllä myös vaikuttaa tämä sotekysymys, jonka kohdalla Lepomäen esille tuomat valuvirheet ovat olleet laajemmankin äänestäjäkunnan alitajunnassa.

Ne valuvirheet johtuvat kahdesta seikasta: keskusta on änkyrämäisesti niputtanut maakunnat soteuudistukseen ja kokoomus on markkinaliberaalin ideologian vastaisesti kuunnellut liian herkällä korvalla monopolistiseen veronmaksajille kalliiksi tulevaan kontrolloimattomaan hinnoitteluun pyrkiviä muutamia suuria terveydenhoitoalan konserneja. Yksi saalistaa yhtäällä ja toinen toisaalla. Lähtökohtana kun olisi koko ajan pitänyt olla vain palvelujen tarvitsijan etu sekä yhteiskunnallinen kustannustehokkuus.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Näin on varmaan Kokoomus kuunnellut suuria terveydenhoitoalan yrityksiä. Ihmettelen vaan että miksi, ei ainakaan siksi että gallupsuosiota heruisi, ihan maallikkona voisin kuvitella että tyhmiä ovat, omaa oksaansa sahaavat.

Ihan huolimatta mikä on hyvä ja mikä huono kansa vieroksuu näitä suuryrityksiä eikä vähiten johtuen rummutuksesta että suuret voittonsa kotiuttavat veroparatiiseihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

"Ihmettelen vaan että miksi, ei ainakaan siksi että gallupsuosiota heruisi, ihan maallikkona voisin kuvitella että tyhmiä ovat, omaa oksaansa sahaavat."

Se johtuu poliittisesta broilerismista. Lepomäki on tullut mukaan aivan toisenlaisen uran kautta kuin puoluepolitiikan kieroilussa pärjänneet karriäärieläimet. Nuo broilerit ovat ehdollistuneet siihen, että menestys edellyttää omien tukijoukkojen huomioimista eivätkä he edes ymmärrä oman puolueensa ideologisen sisällön syvällisiä periaatteita.

Terveydenhoitoalalla toimivien suuryritysten piirissä on voimakkaat lobbausorganisaatiot ja vaikka varsinaisista suurista lahjuksista ei olisi kysekään (???), niin ne tahot osaavat hommansa, kun vastapuoli on ymmärrykseltään vajavainen. (Käytit sanaa "tyhmä", olin vain diplomaattisempi).

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos näin on ei kauheasti kannattane herkistyä kenenkään vaan odotella seuraavia galluppeja ja vaaleja."

Niissä seuraavissa gallupeissa ja vaaleissa SDP tulee ennestään lisäämään kannatustaan.

Seuraavan hallituksen muodostavat vihreät, SDP ja keskusta.

Nyt Sipilä tekisi viisaasti jos lähtisi muovaamaan strategiaa sillä näkökulmalla että maakuntavaalien sijaan tuleekin eduskuntavaalit ja jo nyt kannattaa päätökset tehdä sillä tavalla että eduskintavaalien jälkeen kokoomus putoaa pois pelistä.

Sellaisia päätöksiä ei siis nykyisen hallituksen enää kannata tehdä joissa on mukana kokoomuksen kanssa hallitusohjelmassa muodostettu kompromissielementti.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Jos seuraava hallitus noudattaa gallup-lukuja, siellä olisi vihervasemmisto. Mutta ei ns. persuja. Kokoomus, Kepu ja muut ns. oikeistolaiset jäisivät ulos. Millä rahkeilla mitään muutosta saataisiin tapahtumaan, edes sotea tai maakuntajuttuja edes jollakin malleilla- ei millään. Silloin palataan jo 20 vuotta epäonnistuneisiin yrityksiin saada joku sote aikaiseksi.

Olen edelleen sitä mieltä, että sote on vietävä maaliin nyt tai ei koskaan ja virheitä korjattava matkan varrella. Tätä mieltä on kokoomuksen johtokin, paitsi pari takapirua.

Maakuntia ja läänejäkin on muutettu ajan mittaan, jos niin on nähty tarpeelliseksi.

Suomi kärsisi vakavan luottoluokituskriisin, jos nyt sotkettaisiin hallituksen päätavoitteet. Kukaan ei tule koskaan yksin saamaan kaikkia tahtojaan lävitse.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Eli, siis samaa politiikkaa luvassa mikäli noiden mielipidemittausten mukaan mentäisiin. Onkin luvassa melkoista teatteria.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Näemmä surutyö vallan menettämisen vuoksi täysin epäonnistuneen hallituskauden jälkeen on viimein alkanut. Sitä se liika ahneus teettää, mutta peliin ei ihan vielä uskalleta katsoa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei kannata kuitenkaan ihan vielä nuolaista :)

Joka tapauksessa vihreät on hallituksessa todennäköisesti se ''kolmas'' puolue, joten melko paljon on edessä kompromissejä.

Joten kannattaa odottaa vielä.

Itsehän kirjoitin blogin, jossa toivoin vasemmistohallitusta, ja suunta on siihen nähden oikea.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Börje Uimonen

Täytyy vain todeta, että jos nyt kannatusta vahvistaneet puolueet pääsevät hallitukseen, tämä Simon rotestilaulu on enemmän kuin paikallaan. :D

https://www.youtube.com/watch?v=hXSzIpw48Yk

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Gallup ei hallitusta eikä toimenpiteitä muuta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Maakuntahallinnon täytäntöönpanoon ei seuraavan hallituksen kaiketi tarvitse ryhtyä. Eikö riittäisi, että maakuntahallintoon liittyvä lainsäädännön täytäntöönpanoa aluksi lykättäisiin riittävän pitkäksi ajaksi ja tuona aikana sote-lait purettaisiin maakuntahallinnon osalta.

Maakuntien väkimäärä vähenee kaiken aikaa. Nykyisessäkään mallissa ei kaikkiin maakuntiin saada syntymään sotealuetta. 12 sotealueen malli saattaisi tuoda tarvittavat kustannussäästöt. Tarvitaanko sotealueille erilliset poliittiset ohjauskoneistot, maakuntavaltuustot? Kun maakuntien väki vähenee, eivätkö sotealueidenkin pitäisi yhdistyä tai aluejakoja muuttaa? Kannattako yhteistyöverkostojen syntymiselle luoda esteitä maakuntarajojen muodossa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Maakuntamallissahan on jo ennakoitu että jos myöhemmin todetaan ettei joku maakunta kykene suoriutumaan tehtävistään niin niitä yhdistetään - ja mikähän ruljanssi siitäkin seuraisi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hassuintahan tässä koko komeudessa on se, että muodostetaan kaksi maakuntaa, joiden osalta jo lähtökohtaisesti tiedetään, etteivät ne tule kykenemään suoriutumaan tehtävistään. Kahdelle maakunnalle ei anneta sote-aluetta hoidettavaksi.

Me siis saamme 14 sote-maakuntahallintoa ja lisäksi sellaista 4 maakuntahallintoa, joihin synnytetään soteasioita varten kaksi erillistä sotehallintohimmeliä toisen maakuntahallinnon kanssa. Lopputuloksena on siis 18 maakuntahallintohimmeliä ja 2 maakuntahallintohimmelien valitsemaa sotehallintohimmeliä.

Kun maakunnan väkimäärät kuihtuvat entisestään, tarvittavien yhteistyöhimmeleiden määrä uudelleen paisuu. Maakuntarajat eivät nykyiselläänkään pidättele maakuntarajakuntien välistä yhteistyötä. Kuntien väliset yhteistyökuviot ovat maakuntia merkittävämpiä hallinnon järjestämisessä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Mitenkäs tähän yhtälöön sopii sitten se, että perustuslakivaliokunnan mukaan soten hallinnointiin ja valvontaan TARVITAAN vaaleilla valittava edustusto. Mikään kuntahimmmelinäennäisdemokratia ei kelpaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Perustuslakivaliokunnan kokoonpano vastaa eduskunnan kokoonpanoa. Perustuslakivaliokunnan lausunnot syntyvät hallituksen ja opposition voimasuhteiden mukaisesti. Voi olla, että seuraavan perustuslakivaliokunnan lausunto poikkeaa hyvin voimakkaasti nykyisen valiokunnan kannasta.

Perustuslakivaliokunta ei ole halunnut kuitenkaan tehdä asiasta perustuslaillista ongelmaa. Sotelait pystytään pistämään pystyyn nykyisen perustuslain mukaisena ilman perustuslain muuttamista. Näin ollen maakuntahallintohimmelillä ei tule olemaan perustuslain suojaa. Maakuntahallinto voidaan siis kumota yksinkertaisella äänten enemmistöllä seuraavassa eduskunnassa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #30

Ah niin, mutta perustuslakivaliokunta teki tuon kuntahimmelit kieltävän päätöksensä VIIME vaalikaudella, so. vihervasemmiston ja kokoomuksen äänillä...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #32

Perustuslakivaliokunta ratkaisee kantansa joka kerta hallituksen esityksen pohjalta. Hallituksen esityksen muuttuessa myös perustuslakivaliokunta ratkaisee kantansa hallituksen muuttuneeseen esitykseen.

Lienee kaikkien poliittisten toimijoiden tahtotila, ettei terveydenhoitomme linjauksista ja toteutuksesta päätetä sairaanhoitopiirien valtuustoissa ja hallituksissa.

Jos luet tuon lausunnon, huomaat, ettei maakuntahallintohimmeliä perustuslakivaliokunta ole edellyttänyt. Perustuslain 121 § ei määritä itsehallintoalueen rajautuvan maakuntarajoihin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #35

Eipä tietenkään. Mutta jos se käyttäytyy kuin maakunta, näyttää maakunnalta ja kuulostaa maakunnalta, niin eikö se silloin ole maakunta? Vai haetaanko tässä taas jotain aluehallintoviraston kaltaista nimikummajaista?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Veikkaan Soten herättävän ison joukon nukkuvia äänestäjiä.Ovatkohan hallituspuolueet huomioineet tämän?Nyt on liian myöhäistä reagoida.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Miksi muuten vastustetaan niin vimmmatusti 18 maakuntaa? Määrällähän ei ole sinänsä merkitystä meille Oulun, Helsingin, Turun ja Tampereen seudun asukkaille, oli niitä sitten se 5, 12, 15 tai 18. Mutta Seinäjoen, Porin, Kokkolan, Kouvolan, Mikkelin, Kajaanin ja Joensuun seuduilla merkitystä on isosti. Onko vaikutus tosiaan niin suuri, ettemme voi antaa noille maakunnille edes tätä vähää?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Otaksun, että perustuslakivaliokunta joutuu vielä pohtimaan koko sote- ja maakuntalakiesitysten kokonaisuutta.

Vuoden 2020 valtion budjetti tulee olemaan hallituspohjasta riippumatta kriittinen, jos sote -lait on tässä eduskunnassa hyväksytty. Myös kuntatasolla herätään vasta todellisuuteen kunnan veroprosentin tasossa ja kunnan talousarvion osalta.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Vastustus sikiää siitä, että kysymyksessä on keinotekoinen yhdyskuntarakenne. Toisaalta se muodostaa turhan väliportaan.

Maakuntarakenteesta eniten huolissaan pitäisi olla niiden keskustalaisten, jotka asuvat ihan oikealla maaseudulla. Maakunnat tyhjentävät maaseudun lopullisesti palveluista. Lähti se Halsuan pappa hakemaan palveluita, mistä tahansa, matkaa kertyy.

Keinotekoinen rakenne maakunnat on myös siksi, ettei sillä ole omaa rahaa eli verotusoikeutta. Nykyisellä mallilla se olisi rahanjakokone, joka jakaisi valtion sille myöntämää rahaa eteenpäi.

Eikä vaikutus mainitsemillesi alueellisesti merkittäville kaupungeille ole kovin suuri, mutta ne keskustalaiset kunnat siinä ympärillä kuolevat. Sen seurauksena meillä on muutaman vaalikauden jälkeen pohdinnassa se pitäisikö siirtyä 18 kunnan malliin. Sitäkö Keskusta ajaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Josko vaikka siksi, että riittämättömän kilpailun seurauksena kohoavat kustannukset ja heikkenevät palvelut koskevat kaikkia. Erityisesti helsinkiläisiä, jotka joutuvat maksamaan kepulaiset suojatyöpaikat myös muissa maakunnissa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vaikka olenkin tässä asiassa osittain Lepomäen linjalla ei voi kuin todeta että kokoomus on nyt samojen voimien keikutettavana kuin aikoinaan Soinin puolue. Molempien oma vika.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Näin maallikkona ja yli 70-senä luultavasti tulevina vuosina tarvitsen SOTE-palveluja enemmän mitä koskaan. Valinnanvapaus on se pahin peikko! Millä tavalla me vanhat ihmiset, jotka ennen emme niitä palveluja ole pahemmin tarvinneet sitten niitä valintoja teemme? Onko niillä suurilla yrityksillä, joilla on taito ja rahkeet kalastella tietämättömiä ihmisiä asiakkaikseen, parhaimmat mahdollisuudet menestyä? Maakuntamalleja voidaan operoida mutta vakavampaa on tämä valinnanvapaus. Tällä asialla ei ole syytä kalastella galluppisteitä. Vihreät eivät ole vihreydestään huolimatta huomanneet, että maaseudulla on potentiaali toteuttaa sitä vihreää ajattelua myös Sote-asioissa. Green-Care on saanut enemmän jalansijaa Norjassa mitä SDP-läisessä Ruotsissa.
Ainoa ongelma on ja on AINA ollut kokoomus, jonka pääideologia on RAHA ja Valta-asema!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Puheet sosialidemokratian kuihtumisesta ja kuolemasta ovat olleet ennenaikaisia.

Sosialidemokratia elää ja voi hyvin paitsi SDP:ssä, myös suosiotaan kasvattavisssa vihreissä, sekä suosiotaan menettävissä kepussa ja kokoomuksessa.

Toivottavasti maakuntahallinto haudataan ja sote myös.

Pitäisi antaa kuntien päättää itse sekä yhdistymisestä, että yhteistyöstä toistensa kanssa ja terveydenhoitoalan yritysten kanssa. Sitä kautta löytyisivät parhaat ratkaisut. Saataisiin joustavat ratkaisut jotka eivät olisi sidottuja valtiojohtoiseen jäykkään byrokraattiseen kaavaan ja niitä voitaisiin joustavasti muuntaa uusien tilanteiden ja tarpeiden mukaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun Pietikäinen epäilee punavihreän, mitä sillä sitten tarkoitetakaan, kyvyn yhteiskuntaa uudistavana voimana on syytä Pietikäistä muistuttaa, että sodanjälkeiset suurimmat uudistukset, laki kansanterveyden huollosta ja peruskouluuudistus olisivat jääneet toteutumatta ellei vasemmisto olisi saanut enemmistöä eduskuntavaaleissa -66. Varsinkin jälkimäistä, peruskoulu-uudistusta kokoomus vastusti raivokkaasti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kun ulkoplitiikka menee sisäpolitiikan edellä,
Suomen kannalta kaikkien strategisesti tärkeimmän asian keskiössä on ollut kokoomus eli Suomen EU-jäsenyys ja mukaanmeno euroalueeseen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ja juuri kokoomuksen ääniryhmänä olevat niitä eniten ja määrätietoisimmin hyödyntävät. Varakkaat hyvinkoulutetut ja hyvintyöllistyneet ovat ilmaispalvelujen absoluuttisia ylikäyttäjiä. Kuitenkin levittävät köyhempiä halventavaa eetosta ja naurettavaa puhetta punavihreistä kuten aivan oikein mainitsit. Suomella ei ole varaa moiseen epäsolidaarisuuteen ja itsekkyyteen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Orpolle on korkeintaan luvassa kamreerin paikka seuraavassa hallituksessa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset