SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Italian vaaleissa enemmistöhallituksen muodostaminen vaikeaa

Alustavien tulosten mukaan Italian vaaleissa enemmistöhallituksen muodostaminen on entistäkin vaikeampaa.

Italian yleisradioyhtiö Rain (Rainews)  mukaan keskustaoikeistolainen koalitio olisi  saamassa 225-265 paikkaa. Populistinen Viiden tähden liike olisi saamassa   195-235 paikkaa. Keskustavasemmistolainen koalitio olisi saamassa 115-155 paikkaa ja vasemmistoryhmä LEU 12-20 paikkaa.

Keskustaoikeistolaiseen koalitioon kuuluu ex-pääministeri Silvio Berlusconin Forza Italia -puolue ja sen oikeistolaisia liittolaisia.

Centre-right coalition

Five Star Movement

Centre-left coalition

Free and Equal (LeU)

****

Ranskan tv:n uutisotsikko

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ranskan ja Saksan tavoin sosialidemokraatit kärsivät enemmän tai vähemmän suurtappion myös Italiassa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eihän Italiassa taida edes olla Sosialistiseen Internatinaaliin kuuluvaa (isompaa) puoluetta? Eli minkä laskit nyt sos.demien tappioksi?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Demokraattinen puolue (ital. Partito Democratico, PD) on italialainen syksyllä 2007 perustettu keskusta-vasemmistolainen puolue. Puolueen nykyinen johtaja, eli puoluesihteeri, on Matteo Renzi, joka toimi Italian pääministerinä 22.2.2014–12.12.2016.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Demokraattinen_puolue_(Italia)

Italian Demokraattisen puolueen ideologia on nimenomaan sosiaalidemokratia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #7

Kiitos tiedoista. Kun katsoin, että Sosialistisen Internationalin Italian edustaja on lakkautettu puolue, niin syntyi edellä kuvattu käsitys.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sosialistinen_intern...
https://fi.wikipedia.org/wiki/Italian_sosialistine...
PSI:stä oli paineet laskettu pois ja tuo toinen esiintyi keskustavasemmistolaisena.

Sosialidemokratia on Italiassa heikossa hapessa, sitähän en pyrkinyt kiistämään. Kyse oli lähinnä, että oliko heitä enää edes näissä vaaleissa mukana.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #7

Juuri noin.

Partito Democratico kuuluu Euroopan parlamentissa samaan ryhmän Suomen SDP:n kanssa.

Kannatus on romahtanut
https://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_Party_(Italy)#Italian_Parliament

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kansa äänesti taas väärin. Kolmesta suuresta Ranska oli valmis muutokseen. Jäämme odottamaan millaiseksi muutos vaikutuksineen muodostuu. Saksa sai vain nipin napin solidaarisuuden maaliin oli hinta mikä tahansa. Mutta Italia? Ihan helppoa ei ennustella ole sillä vaikka maita tai kansoja ei olekaan, tosin yhteinen eu ja eurooppalaisuus on, ovat nämä kolme maata ja kansaa kuitenkin perin erilaisia joten Italiassa voi tapahtua melkein mitä vain.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hienoa. Kaikki muutos nykyiseen on hyvästä. Italia saattaa jatkaa eu:n kaatamista. Se on suomelle pelkästään hyväksi. Orpo saattaa jäädä uskollisuudestaan huolimatta ilman tuottoisaa eu toimea. Edelliset kokoomuksen puuheenjohtajathan onkin sinne jo veronmaksajien eläteiksi haudattu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Anteeksi, mutta mikä on arvoisan kommentoijjan vaihtoehto, jos EU hajoaa.

Samaan aikaan Kremlin johtaja puhuu uusista joukkotuhoaseista ja rapakon takana käynnistetään kauppasotaa jne.

Teknologian kehitys, ilmasto- ja ympäristöongelmat, uhkaava suurnälänhätä, makean veden puute, uudet tartuntaudit jne ovat ilmeinen skenaario, että maiden tiivistä yhteistyötä on jatkettava

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mitään mainitsemistasi ongelmista unioni ei kykene ratkaisemaan. Ilmastonmuutoksen hoitokin meidän päästöjämme leikkaamalla on vain johtanut päästöihin muualla. Lieneekö koko ihmisen aihetuttama ilmastonmuutos muutoinkin enemmän satua kuin totta.

Samaan aikaan Kremlin johtaja puhuu uusista joukkotuhoaseista. Tähän vastaa NATO ja sille eu on huono korvike. Presidentinvaalit kyllä näytti millä tasolla siinä suhteessa maassa mennään. Voi voi. No eipä ehdolla ollut ainotakaan hyvää ehdokasta. Sauli Niinistö vaikutti horinoillaan lähinnä pelleltä.

Talous meillä kärsii eurosta se lienee jo tunnustettu fakta hyvinkin vakavasti otettujen tahojen toimesta. Enää ei ole valittavissa eu ja euro. Nyt ne on samassa paketissa. Eli lähdettävä on.

EU liityttäessä vakuutettiin kaikkien tahojen varmistavan, että suomeen tuleva työvoima saa samaa palkkaa ja noudattaa suomalaisia työelämän käytäntöjä. Toisin kävi. Joudumme jo nyt kilpailemaan halpatyövoiman kanssa jatkuvasti, joka syö ainakin minun kaltaisteni ihmisten ansioita ja työmahdollisuuksia jatkuvasti. No minuahan aina voidaan verottaa pienemmistä tuloistani enemmän, mutta fiksusti asiansa hoitavat firmat työntekijöineen eivät juuri verotaakkaa kevennä suomessa ja onhan se muukin raha kierrosta pois täältä.

Mulle siis turha väittää , että tästä olisi jotakin hyötyä minulle. Jos siitä ei ole minulle hyötyä, vaan haittaa, minä vastustan.

Eu on vain yksi pieleen mennyt kokeilu. Uutta kohti pitäisi mennä ja tietenkin muunkin maailman kanssa on pärjättävä. Eihän eu ole kuin kolkka tällä palolla.

Mitään järkeä ei ole luopua omasta päätösvallasta omiin asiohin. Se valta on ilman unioniakin rajallinen. Unionissa sitä ei ole lainkaan, Suomella persettä aina tarvittaessa.

Juopon vetämä eu diktatuuri ei kiinnosta. No onko tuo diktatuuri? Demokratia se ei ainakaan ole.

Mutta tietenkin tiivistä yhteistyötä on jatkettava.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #18

"Juopon vetämä eu diktatuuri ei kiinnosta. No onko tuo diktatuuri? Demokratia se ei ainakaan ole."

Suomessa ei vapaus ja kv-asema yhteiskunnassa ole ollut nykyisen luokkaaa, ei Ruotsin vallan aikana, ei Venäjän vallan aikana eikä itsenäisyytemme aikana EU-jäsenyyteen alkamiseen saakka. Näin se vaan on.

KV-vertailussakin Suomi on kärkipäässä.

https://www.stat.fi/ajk/satavuotiassuomi/suomimaai...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #19

Tähän vaikutti eniten neuvostoliiton hajoaminen. Se on ykkönen suomen valinnan mahdollisuuksien lisääntymiseen.
Mitään todistusta ei todella ole siitä miten asiat olisivat, jos emme esim euroa olisi ottaneet käyttöön. Euroopassa on kaikki variaatiot näkyvillä ja velkaantuva himoverottava suomi ei ole mitenkään menestynyt niihin maihin nähden johon meitä tulisi verrata.

No unionin mureneminen jatkuu ja hyvä niin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #20

Eurooppa ja Suomi tarvitsee EU:ta ja hyvä niin.

Olen täällä vuosia sanonut, että vesurilla on EU:n hallinnossa töitä. Maataloustukien edestakainen vetvaaminen on järjen köyhyyttä. EU:n pitää uudistua tälle vuosituhannelle.

P.s. EU:n pelkkkä vastustaminen vastustamisen vuoksi on lyhytnäköistä

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #21

Miten vastustaminen vastustamisen vuoksi? Kerroinhan minä sinulle syitä. Yhden hyvin konkreettisenkin. Se tuo haittoja monille ja veromenetyksiä myös. Toki hyötyjiäkin halpatyövoimastakin on. Tähän ei edes aiota puuttua. Eu byrokratian kritisointi on juuri tuota mistä äsken mainitsit tyhjää kolinaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pölhöpopulisti Matteo Salvini voitti kisan Silvio Berlusconia vastaan ja on nyt ehdolla pääministeriksi. Toistaiseksi Salvinin suurin "saavutus" on "Putinin ystävien" ryhmän perustaminen Italian parlamenttiin vuonna 2014. Hallitusneuvotteluista on odotettavissa pelkkää kaaosta.

https://euobserver.com/elections/141186

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Talouselämässä on artikkeli annetuista vaalilupauksista, pettyneitä tulee olemaan oli koalitio mikä tahansa.

Bensaveron raju leikkaus, kaikille 780 euron perustulo... Italian vaalivoittajilla ei ole varaa lunastaa lupauksiaan

https://www.talouselama.fi/uutiset/bensaveron-raju...

Juha Hämäläinen

Hyvä vaalitulos. Pakottaa EUn vetäjät rajoittamaan heikkoja hankkeitaan kuten vapaata kansojen vaellusta. Muulla ei niin väliä. Puolueet ovat muutoin samanlaisia ja toimivat talouselämän ja finanssijättien ehdoilla.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Puolueet ovat muutoin samanlaisia ja toimivat talouselämän ja finanssijättien ehdoilla."

Italian värikkäässä ja kuohuvassa puoluekentässä tuo yleistys taitaa nykyään hieman ontua.

Olkoon tästä esimerkkinä Beppe Grillo, jonka poliittinen ura ei ole tavanomainen.
"Grillo sanoo haluavansa lakkauttaa poliittisen järjestelmän, joka on hajottanut maan, ja rakentaa tilalle uutta, joka palauttaa Italiaan osallistuvan demokratian. Hän ei omasta mielestään ole poliittisella asteikolla oikealla tai vasemmalla, vaan sen yläpuolella. Hän ei kaihda populistin leimaa, jota hänen kriitikkonsa hänelle tarjoavat. Grillo ei itsekään pääse puolueensa parlamenttiehdokkaaksi vanhan auto-onnettomuustuomionsa vuoksi." Wikipedia

Eräänlainen Italian Väyrynen, hyvässä mielessä. Toivottavasti Paavo ei pahastu.

Juha Hämäläinen

Niin nyt sotket puheet tekoihin. Eo tarvitse kuin verrata kotimaan poliitikkojen puheita siihen mitä he ovat tehneet eli päättäneet ja on vaikea uskoa kyseessä olleen kunkin kohdalla saman henkilön.

Italiassa tämä ammottava kuilu puheiden ja tekojen välillä on vielä suurempi. Mutta italuasno ei nyt noita puheita edes kuuntele.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Italiaa nyt ei voi verrata mihinkään sivistyneeseen Euroopan maahan poliittisesti.

Vanha sutenööri taustapiruna, ja ääniä sataa, ja sitten liike joka ei halua olla poliittinen ja sitten vielä hyperrasistit päälle.

Siinä sitä sitten hallitusta muodostamaan :)

No tuolla ne ei pysy pystyssä yleensä vuottakaan, eli sellainen leikkikehähän tuo koko poliittinen kenttä Italiassa on.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Sellainen vaalitulos, että koko Suomen valtamedia enemmän tai vähemmän vaikenee asiasta. Ainoat kommentit on näitä vaikerruksia, kuinka vaikeat hallitusneuvottelut on edessä. Mitä jos ei olekaan, vahva enemmistöhallitus syntyy ja EU-/ maahanmuuttovastaiset pistävät kunnolla tuulemaan?

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Taas kerran.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sen verran olette kai huomannut,ettei Five Star Movement halua muiden puolueiden kanssa yhteistyöhän saatikka hallitukseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset