SJPHKI Asioita on lähdettävä ratkaisemaan siitä (talous, lainsäädäntö, kv -asiat), missä ne ovat sillä hetkellä (puhdasta pöytää ei ole). Omalla kuvalla ja nimellä esiinnytään tässä blogissa. Lue blogin moderointilinjaus.

Sote hallinnut keskustelua, mutta milloin puhutaan maakuntauudistuksesta

Eduskunnassa on ollut  käsiteltävänä kohta vuoden hallituksen lakiesitys   maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi (HE 15/2017) . Valinnanvapautta  koskevan uuden lakiesityksen hallitus antanee nyt tässä kuussa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa viime vuoden kesäkuussa  em. lakiesityksestä.

Sote ja valinnanvapaus on  lähes kokonaan hallinnut keskustelua, mutta milloin puhutaan maakuntauudistuksesta.

Näistä esim. toivoisi  ainakin avointa keskustelua maakuntauudistuksesta

Miten  kuntahallinto ja kuntatalous on varautunut tulevaan maakuntauudistukseen.  Eipä juuri asiasta käydä julkisuudessa keskustelua.

Edelliseen liittyen, miten  verotus  valtion ja kuntien välillä saadaan sopeutettua, ettei verotus kiristy  ja mitkä ovat alustavat maakuntien rahoitusraamit sekä kuntien valtionapujen uudet mitoitukset uudistuksen jälkeen

Miten henkilöshallinto  ja politiikka-asiat saadaan hallitusti hoidettua, sillä onhan kysymys jättiläsmäisestä henkilöstösiirroista  kunnista (ml. kuntien hallinnoimat yhteisöt)  ja valtion muista aluehallinnnon yksiköistä maakuntahallinnolle.

Mikä valmius on tällä hetkellä esitetyissä 18 maakunnassa ottaa vastuulleen em. lakiesityksessä (HE 15/2017) maakunnalle määrätyt tehtävät.

Esteellisyystilanteet kasvaa uuden hallintotason perustamisen myötä

Viime vuoden heinäkuussa  annettiin  uusi aikataulu. Maakuntavaalit pidettäisiin tuon aikataulun mukaan 7 kk:n kuluttua, vaikka lainsäädäntö on vielä täysin kesken. Kuka hallituksesta ensin ehtii todeta, että aikataulu on epärealistinen.

*****

Eduskunnan pitkäaikainen perustuslakivaliokunnan aiempi puheenjohtaja Kimmo Sasi  pitää Ville Niinistöä jäävinä käsittelemään perustuslakivaliokunnassa sote -lakipakettia. Sasin  mukaan valiokunnan jäsenet eivät ota ennakkoon kantaa esitysten perustuslainmukaisuuteen. Sasin mukaan Ville Niinistö tekee sen jo tilanteessa, jossa  hallituksen esitystä  ei vielä ole edes annettu eduskunnalle. Että kyllä tässä perustuslakituomioistuin alkaa olla Suomelle kohta tuiki tarpeellinen.

*****

Petteri Orpo: Tarve sote-uudistukselle ei katoa 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ilman toista ei tule toista.

Kokoomus ei saa koskaan valinnanvapautta jollei nyt, eikä keskusta maakuntia.

Tuntuu siltä, että kokoomuksen hermo pettää ensin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin, arvoisa kommentoijja ei puhunut maakuntauudistuksen kriittisistä asioista sanakaan.

Valinnanvapauttahan on jo ja se laajenee takuuvarmasti, vaikka sote- ja maakuntalakipaketin käsittely siirtyisikin eteenpäin.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Pietikäiseltä ihan hyviä kysymyksiä. Kokoomuslaisena voinet kysyä vastauksia Petteri Orpolta.

Mitä tulee rahoitusraameihin, niin kai tiedät, että kotiseudullesi Uudellemaalle on asetettu 300 miljoonan sopeutustarve (tästä tulee aikanaan lihava riita). https://www.uusimaa2019.fi/uusimaa2019.fi/valmistelu

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Minullakun ei ole poliittisia luottamustehtäviä, enkä itse pyri politiikassa mihinkään. Jostain syystä minua pidetään täällä kokoomuksen päivystävänä dosenttina.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Jos kokoomus ajaa sote ja maakuntauudistuksen kiville. Seuraava punamultahallitus tekee siitä mieluisansa, samälla tuli mitattua kokoomuksen luotettavuus hallituskumppanina jatkoa ajatellen.

Maakuntauudistus tulee korjaamaan ELY ja TE keskusten virkamies diktatuurin ja tulee modernisoimaan sekä digitalisoimaan nyky työyhteisöjen vaatimuksiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sote-ja maakuntauudistus kaata itse itsensä. Mitä tulee luotettavuuteen, niin sitä arvoisan kommentoijjan pitää kysyä pääministeriltä ja hänen johtamalta puolueelta.

Montako kertaa Sipilä on jo uhannut hallituksen kaatumisella ? Enemmän kuin kerran.

Ja tätä blogia kannattaa muistella vuodelta 2014.
https://www.juhasi.fi/blogi/2014/03/28/108

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Te kokoomuslaiset voisitte painostaa kansanedustajianne lipeämään massavaelluksesta, jotta järjetön maakuntauudistus saadaan torpattua, koska meillä muilla ei ole siihen mahdollisuuksia – ei myöskään kansan enemmistöllä.

On täysin käsittämätöntä miten kepu ja kokoomus kehtaavat ajaa tuollaisia lehmänkauppoja koko kansan silmien alla. Nähtävästi luottamus uskollisiin lampaisiin on kova.

Sitä en sano, etteikö kansan parissa tuota lammasmaisuutta olisi – ja aivan liikaa.

Järjen soisi voittavan, ja tässä tapauksessa se voittaa vain kokoomuslaisten rikkurikansanedustajien avulla. Ja juuri rikkuruuteen teikäläisten pitäisi heitä patistaa – olettehan te lakkoasioissakin rikkuruuden kannalla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kyllä tässä sote -sopassa ovat korviaan myöten kaikki nykyiset eduskuntapuolueet.

Viime vaalikaudella sdp-läisen peruspalveluministerin puheita kannattaa
jälkikäteen lueskella ja verrata, mitä SDP A Rinteen ym.toimesta nyt puhutaan.

Eipä silti kepun viime vaalikauden puheet ja sitten vuoden 2015 vaalien jälkeen kannattaa myös nostaa poliittisen pelin galleriaan.

Viisi sote -aluetta, josta maaliskuussa 2014 sopivat k a i k k i
silloiset eduskuntapuoleeet olisi ja on paras vaihtoehto.
https://yle.fi/uutiset/3-7151335

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Niinpä jos kokoomus äänestää 18 maakunnan puolesta, se on koko Suomen häpeä, ja jättää jäljelle vain puolueelle uskollisimmat uskovaisäänestäjät, joita ei oma ajattelu kiinnosta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #10

No aika näyttää.

Terv. Nim. Oma ajattelija

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Saattaapi olla niin, että koko oppositio ei ole kaatamassa sotea ja maakuntia. Sieltä saattaa löytyä loppupelissä enemmän kannattajia kuin kokoomuksessa vastustajia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Heikki Karjalainen

Olen täällä sanonut, että minulla on ymmärrystä 9-12 maakunnan hallinolle aluehallinnon nykyisten toimijoiden toiminnan koordinoimseksi.

Miksi kepu ei osoita vastaantuloa, tilanne helpottuisi niin kokomuksessa kuin mahdollisesti eräissä pienissä oppositioryhmissä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

S-J P

Mitkä olisivat nuo esim. 12 maakuntaa ja mitä yhdistettäisiin tai poistettaisiin noista 18:sta, ja millä perusteella?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

SJP: "Olen täällä sanonut, että minulla on ymmärrystä 9-12 maakunnan hallinolle aluehallinnon nykyisten toimijoiden toiminnan koordinoimseksi."

Kerrankin olemme jostakin samaa mieltä. Ennen itsessään varsin toimivan lääninhallinnon muuttamista 1990-luvulla meillä oli tuota (9-12) vastaava aluehallintomalli: 11 lääniä ja Ahvenanmaa. Tätä aikaa ja kuluneita paria vuosikymmentä ajatellen olisi sama malli (tarpeellisilta osiltaan kenties päivitettynä) saanut jatkaa.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Viranomainen puolustaa videossaan tiukasti itseään.
Päivi Nerg puhuu täällä: https://youtu.be/Z6KtkEsTS74
Sotella on youtube-tiedotuskanava. Sinne kaikki kommentoimaan miten näette.

Hallintohimmeleistä hän puhuu tässä: https://youtu.be/Z6KtkEsTS74?t=34s
Kysymys: onko maakuntahallinto isompi ja hankalampi himmeli kuin tämä nykyinen?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Anu Vehviläinen 10.3. Yle 1 lauantaivieras- haastattelussa kertoi tyhjentävästi, mistä ja miksi kaikki on suunniteltu niin kuin nyt mennään. Onhan osaava ministeri.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset